Yllättävät taideteokset Seinäjoella - Visit Seinäjoki
Kaksi ihmistä ja koira poseeraavat kameralle patsaan vierellä

Yllättävät taideteokset Seinäjoella

Taideteoksien jäljille pääsee parhaiten, kun kulkee Seinäjoella avoimin mielin. Olipa sijaintina Seinäjoen keskusta tai luonnonläheinen Törnävä, jokaisen nurkan takaa saattaa löytyä taidetta. Yllättävät taideteokset voivat osua silmään aivan sattumalta. Oletko jo huomannut Björkenheimin sillan pöllölamput? Ihastuttavien pöllöjen lisäksi Pruukinrannan asuntomessualueelta, Törnävän museoalueen puistosta ja Kalevan Navetalta löytyy mitä mielenkiintoisempia taideteoksia.

Tutustu tästä blogista yllättävien taideteoksien katsaukseen!

Kaksi ihmistä ja koira A Big Hug patsaan juurella

A Big Hug – Päivi Rintaniemi

Paikka: Pruukinrannan asuntomessualue, Pruukinranta tien päädyssä

”A Big Hug” on suuri betoninen veistos, joka sijaitsee Seinäjoen Pruukinrannan asuntomessualueella Kyrkösjärven vierellä. Suloinen patsas vaikuttaa ystävälliseltä pehmolelulta. Vaikka patsaan materia on kovaa ja viileää, sen syliin on helppo istahtaa. Suuret pyöreät kädet ilmaan korotettuna, patsas toivottaa alueella asuvat ja ohikulkijat tervetulleeksi.

Patsaalla on korkeutta jopa 3 metriä eikä sitä voi olla huomaamatta Pruukinrannan asuntomessualueella kulkiessa. ”A Big Hug” on kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen upea luomus. Teoksen viesti on yhteisöllisyys ja toisista välittäminen.

Pruukinrannan moderniin asuntomessualueeseen kuuluu myös Kyrkösjärven näkötorni, joka sijaitsee Kyrkösjärven rantavallin reunalla. Molempiin kohteisiin kannattaa tutustua samalla vierailulla.

Kaksi ihmistä ja koira A Big Hug patsaan juurella

Vahdit-valotaideteos

Paikka: Björkenheimintie, Björkenheimin silta

Björkenheimin pöllöt, eli Vahdit, tarkastelevat ohikulkijoita historiallisella Björkenheimin sillalla. Nämä värikkäät pöllöt eivät ole ainoastaan koristeita, vaan myös lamppuja. Pöllöjen silmät kiiluvat tienpinnassa yön hämärässä suurina valokeiloina. Päivällä tai yöllä, pöllöt ovat upea lisä Seinäjoella bongattaviin lintupatsaisiin. Vesa-Pekka Rannikon taideteokset ihastuttavat Björkenheimin sillan ylittäneitä valaisevalla katseellaan ja värikkäillä sulillaan.

Äiti ja poika istuskelevat penkillä ja ihastelevat pöllön muotoista patsasta

Piirin alueen viehättävät puiden varjelemat kadut ja laaja puistoalue näyttäytyy upeana yön hämärässä. Björkenheimin sillan pöllöt valaisevineen silmineen on syytä käydä bongaamassa myös pimenevään aikaan.

Pöllön näköinen patsas joka on myös lamppu, istuu Törnävällä sillan katulampun päällä

Vahdit-valotaideteoksen taustalla on paikallisten muistot historiallisesta Björkenheimin sillasta ja sen alueesta. Itse silta on uusittu vuonna 2022 mutta sen alkuperäinen rakennusvuosi on 1920. Läheinen luonnonsuojelualue, kulttuurihistoria ja paikallisten tarinat ovat kaikki osaltaan vaikuttaneet taideteoksen valintaan.

Katso myös Seinäjoen Taidehallin video Björkenheimin sillan Vahdeista Seinäjoen Taidehallin YouTube –kanavalla.

Kolme hanhen näköistä patsasta kesäisessä puistossa suihkulähteen äärellä

Törnävän kolme hanhea

Kulttuurin täytteisellä Piirin alueella sijaitsee pieni keidas, jossa kolme hanhea patsastelee ympärivuotta veden äärellä. Kai Noramies on veistänyt Kolme hanhea-teoksen vuonna 1960. Teos on pystytetty aikana, jolloin Törnävän Piirin historiaa elettiin toteen sairaalatoiminnalla. Suihkulähde ja hanhet loivat kauniin keitaan Törnävän alueella asuneille ja sairaalan potilaille. Samat hanhet ja suihkulähde ovat paikoillaan kokonaistaideteoksena, jossa kauniit istutukset ja puutarhan maahan kurottelevat puut tuovat oman osuutensa paikan kauneuteen.

Kolme hanhea patsas lähikuvassa, taustalla kesäinen puisto ja ihmisiä

Äiti, poika ja koira suihkulähteen äärellä kesäisessä puistossa

Suomenhevonen

Paikka: Törnävänsaarentie 2, 60200 Seinäjoki

Törnävän museoalueella suurten koivujen siimeksessä odottaa Suomenhevonen koristellulla jalustalla. Suomenhevonen on ollut paikoillaan jo vuodesta 1997 asti. Kuvanveistäjä Herman Joutsenin Suomenhevonen – sotahevonen-patsas on muistoksi sodissa menehtyneille hevosille.

Äiti, poika ja koira Törnävällä Suomenhevonen patsaan juurella

Hevosen rooli oli merkittävä sotien aikaan. Kodeissa hevonen oli osa perhettä ja tärkeä työkalu maanviljelyksessä. Lähes kaikki sotien hevoset tulivat maatalouksista. Etelä-Pohjanmaan museo on valittu Suomenhevonen -patsaan sijainniksi myös siksi, että alueelta lähetettiin suuri joukko hevosia sotaan avuksi. Suomenhevosen koristeltu jalusta esittelee hevosen elämänkaarta, jossa sen kaviot kulkevat peltotöistä kohti sotilaiden rivistöjä. Eläimet ovat historiassamme merkittäviä toimijoita ja uljas Suomenhevonen -patsas on merkkinä siitä.

Suomenhevonen patsas puiden ympäröimänä kesällä Törnävällä

Harley-Davidson-rallin muistomerkki

Paikka: Törnävän kenttä

Törnävän saaren toiselta puolelta löytyy Harley-Davidson Club Finlandin järjestämän kokoontumisajon muistokivi. Törnävän kentän frisbeegolfradan laidalla olevaan suureen kiveen on kaiverrettu Harley-Davidson logo. Se muistuttaa suuresta moottoripyöräharrastelijoiden kokoontumisesta.

Vuonna 2009 Seinäjoelle huristeli tuhansia motoristeja ympäri maailmaa. Motoristit kokoontuivat Törnävälle kuuntelemaan musiikkia samalla juhlistaen yhteistä harrastusta. Muistomerkissä on myös riimukirjoitusta, joka selkeytyy helposti suomen kieleksi. Tekstissä lukee: ”Kiitos Seinäjoki.” Mielikuviin tulee suuret joukot moottoripyöriä Seinäjoen teillä kesäisenä päivänä. Äänimaailma oli laadultaan jotain hyvin erityistä, kun moottoripyöräilijät kaasuttelivat yhteisvoimin pitkin Seinäjokea.

Äiti, poika ja koira poseeraavat Harley-Davidson-rallin muistomerkin vieressä Törnävällä kesällä

Kerä – Tiina Laasonen

Paikka: Nyykoolinkatu 25, 60100 Seinäjoki

Seinäjoen taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta on lukuisien taidonnäytteiden paikka. Kalevan Navetalla on Seinäjoen Taidehalli, joka on täynnä vaikuttavaa taidetta. Suuri Kerä-taideteos tulee vastaan, kun kuljetaan portaikossa kohti taidenäyttelyitä. Portaikon katossa roikkuu Tiina Laasosen Kerä, joka on luotu vuonna 2020. Se koostuu suurista puurenkaista, jotka läpäisevät toisiaan kuin aukeava kerä konsanaan. Kerä viestii Kalevan Navetan toimijoiden yhteisöllisyydestä.

Tutustu Seinäjoen Taidehallin näyttelyihin Kalevan Navetan sivuilta.

Kerä veistos

Auroista tehdyt kurjet, Uppa

Paikka: Tarhatie, näkymä tieltä kohti Pajuluoman puroa

Vaaleat kurjet kurkistavat Upassa Pajuluoman puron pusikoiden takaa. Harvalta huomioimatta jäävät kurjet ovat lähdössä lentoon kierrätysmetallisiivillään. Kurjet on luotu vanhoista peltoauroista. Seuraavan kerran Pajuluoman puron kauniilla puistoalueella kulkiessasi, pidä silmät auki auroista koostuvia kurkia varten.

Mistä sinä olet löytänyt Seinäjoen yllättävimmät taideteokset?

Tekstit ja kuvat: Ilta Lahti @ilta.lauriina – Kesällä 2023

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita