Keväiset luontoreitit Seinäjoella - Visit Seinäjoki
Nainen ja koira poseeraavat luontopolulla.

Keväiset luontoreitit Seinäjoella

Seinäjoella on lukuisia mahdollisuuksia seikkailla luonnossa. Parhaisiin kohteisiin kuuluvat Joupiskan takaa löytyvä Kyrkösjärven metsä, Kasperissa sijaitseva Hallilanvuori ja Nurmon suuri Paukaneva. Aurinkoista tai tihkusadetta – aina on hyvä sää lähteä tuulettumaan!

Kyrkösjärven luontopolku

Sairaalanmäeltä kävelee metsän siimekseen hetkessä. Kesäisin Kyrkösjärven uimaranta on tupaten täynnä. Keväisin uimarannan pieni leikkipuisto ja nuotio ovat ahkerasti paikallisten käytössä. Kyrkösjärven luontopolku on 6.25 km pitkä ja lyhyempi kierros on 3.8 km.

Metsäpolku
Naisen ja koiran jalat sillalla
Nainen ja koira poseeraavat luontopolulla.

Eväät mukaan ja laavua kohti! Reitit laavuille on merkitty selkeillä kylteillä. Laavuja löytyy useita ja moni niistä soveltuu isommallekin porukalle. Laavuilla vieraillessa on muistettava siivota jälkensä, jotta paikka on kutsuva myös seuraavia vierailijoita varten. Toinen tärkeä sääntö on, että koiria ei saa pitää vapaana yhteisillä lenkkeilyalueilla.

Nainen ja saksanpaimenkoira pitävät taukoa kalliolla tutkaillen maastoa

Kyrkösvuorentien päästä löytyy veneranta. Veneet odottavat vielä jäiden sulamista. Parkkipaikalla on pysäköitynä monta autoa. Metsässä riittää tilaa kaikille, vaikka pysäköintipaikkaa olisikin vaikea löytää. Parkkialueelta on noin 1 km:n hyvä hiekkapohjainen tie Järvilaavulle. Samalta reitiltä haarautuu pitkospuut luonnonsuojelualueelle. Kattilavuoren luonnonsuojelualueen reitti on täydellinen irtiotto arjesta. Jos lenkkisi vie Ahonkylään asti, älä hämmästy vastaantulevia hevosia ja poneja! 23 km pitkä reitti on hyvä aloittelevan vaeltajan testiseikkailu.

Taukohetkilaavulla.
Makkaranpaistoa laavulla

Jos haluat nähdä miltä metsä ja järvi näyttävät korkeammalta, kiipeä varovasti rannan läheistä kalliota pitkin Kyrkösvuoren näkötornille. Keväällä kalliot ovat hieman jäässä ja niillä kulkiessa turvallisuus on otettava huomioon ennen kaikkea.

Nainen rapsuttaa koiraa luontopolun varrella.

Kyrkösjärvellä on luontoreittien lisäksi monenlaista muutakin tekemistä. Varhain keväällä innokkaimmat tulevat testaamaan taitojaan frisbee golf -radalle. Keskeltä metsää löytyvä sotilasesterata on hauska haaste niin pienille ja isoille. Jouppilanvuoren ulkoilureitit sisältävät elämyksiä, joista riittää kokemista useammallekin päivälle. Yksi uniikeista kohteista metsän keskellä on korsu ja sen taisteluhaudat.

Jouppilanvuoren kuntorata

Kuntoradalla on monia reittejä mistä valita. Reitin varrelta löytyy useampi venyttely ja voimistelupiste. Jouppilanvuoren kuntorata on 5.35 km pitkä. Pururata on valaistu koko pituudeltaan pimeään aikaan kello 6:30- 22:30 välillä. Reiteiltä voi poiketa valoisaan aikaan poluille. Tunnelmalliset polut vievät pitkin mättäitä ja kallioisia maastoja oikopolkuina reitiltä toiselle. Jos puhelimen GPS pettää ja suunnistusvaistot eivät pelaa, voit aina luottaa Joupiskan mastoon. Pimeällä vilkkuva valo ohjaa takaisin kohti keskustaa. Syksyisin reitin varrelta löytyy taatusti mustikoita ja puolukoita. Talvella Joupiskan kuntorata on pyhitetty hiihtäjille ja lenkkeilijät kulkevat omalla kävelyreunallaan.

Jouppilanvuoren kartta
Koiran ja omistajan vetoleikki oksalla metsämaastossa
Koira ja omistaja lenkkeilevät metsäpolulla.

Joupiskan ja Kyrkösjärven alue sisältää monia esteettömiä reittejä. Sopivat alueet on merkitty selkeästi kylteillä. Esteettömältä kuntoreitiltä löytyy tilava nuotiopaikka. Siellä on puita valmiina heille, joille omien kantaminen on haaste. Käpälikön esteetön reitti on 5.56 km pitkä ja se kulkee sotilasesteradan ja korsun kautta.

Samalla kukkulalla sijaitseva Aarnikotkan kota on pakkaskelillä paras kohde koko perheen laavuretkeä varten ja on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin

Laavu luontopolun varressa
Nainen astuu ulos kodasta
Alueen metsämaastoa ja aukiaa

Hallilanvuori

Hallilanvuoren ympäri kiertää pururata. Ainutlaatuista kyseiselle pururadalle on sen monet ylä- ja alamäet, jotka ovat kuin luonnon vuoristorata. Hallilanvuori on helposti saavutettavissa keskustasta bussilla kuten monet muutkin luontoreitit. Sen juurelta löytyy nuotiopaikka ja kesäisin parkkipaikan vierellä on aktiivisessa käytössä oleva hiekkakenttä.

Koira ja omistaja pitämässä taukohetken hallilan vuoren kallioisessa maastossa.

Hallilanvuoren päälle pääsee reittiä pitkin mutkattomasti. Kalliolla saattaa jopa nähdä ihmisiä joogaamassa. Hallilanvuoren metsä on hyvin rauhallinen ja sen suuret kalliot yllättävät monet. Jos et ole vielä käynyt Hallilanvuoren laella, nyt on sen aika! Eväskoriin lämmintä juomaa ja ihania leipiä. Kirja kainaloon ja menoksi!

Koira kerjää omistajaltaan herkkua piknikhetkellä
Nainen lukee viltillä kirjaa maastossa
Nainen lukee viltillä kirjaa maastossa

Parhaat maisemat eväsretkeä varten ovat vuoren päällä. Suuret kivilohkareet käyvät pöytinä mutta muista ottaa lämmin istuma-alusta mukaasi. Kallion pinta on hyvin viileä. Lasten kanssa täytyy olla erityisen varovainen Hallilanvuorella. Alas parkkipaikalle näyttää olevan helppo kulkea suoraan laelta mutta jyrkkyys yllättää. Reittejä kannattaa suosia turvallisuuden takaamiseksi.

Hallilanvuoren maastoa

Paukanevan pitkospuut

Seinäjoki-Vaasa -valtatie 18 varrella oleva levähdysalue on helpoin ja suosituin lähtöpaikka Paukanevalle.​ Reitti Paukanevan läpi on noin 6 kilometriä. Parkkialueelta alkaa lähes kilometrin esteeton reitti kohti Paukanevaa. Esteetön reitti muuttuu pitkospuiksi myöhemmin. Läpi suon vievät pitkospuut ovat kuitenkin kapeammat eivätkä sovellu pyörätuolille. Esteettömän reitin päädyssä on pieni näköalakoroke eli lintulava. Jos lenkkeilijällä riittää energiaa kannattaa kohteeksi ottaa Paukanevan lintutorni. 

Suolle pääsee myös Kiikuntieltä (viitoitus) ja Nurmon keskustan tuntumasta Isosalon pururadan kautta.

Paukanevan pitkospuut, joilla lenkkeilijä kävelee
Paukanevan pitkospuukartta

Paukanevan ympäristö kiehtoo niin paikallisia kuin turistejakin. Suolla vallitsee aivan omanlainen kasvisto. Pitkin reittejä on pystytetty opasteita, jotka kertovat suon eläimistä, kasveista ja historiasta. Pitkospuut laavu- sekä lintutorni ovat rahoitettu EU -rahoituksen avulla ja Lakeuden Elämysliikunta Ry:n toimesta.

Nainen rapsuttaa iloista koiraa
Paukanevan pitkospuut johtavat suolle.

Suo sisältää paljon historiaa ja tarinoita. Sen ylittäminen on ollut suuri urakka ennen suon ensimmäisiä 1700-luvulla rakennettuja myöhemmin palaneita pitkospuureittejä, jonka avulla seinäjokelaiset pääsivät Nurmon kirkolle. Suon historian surullinen osa kuuluu sisällissodan Paukanevan teloituksiin. Muistomerkki löytyy nevan laidalta.

Nainen tutkailee Paukanevan maastoa kameran kanssa.
Koira ja omistaja lenkillä Paukanevan maastolla.
Koira ja omistaja lenkillä Paukanevan maastolla.

Ulkoillessa mieli virittyy kevään tunnelmaan. Paukanevalla kävellessä ajatukset ovat kiinni omassa tasapainossa ja askelissa. Suon peittävä jää alkaa sulamaan ja jossain koputtaa tikka. Suolla voi nähdä ja kuulla pikku- ja isokuoveja. Lisäksi muuttoaikana suota saattaa asustaa hanhet ja joutsenet. Muuttoaikana lintutorni on lintubongareiden suuressa suosiossa. Kolmikerroksisen tornin päältä näkee laakeuden ansiosta yllättävän kauas.

Nainen ja koira kiipeävät Paukanevan näköalatorniin.
Nainen tutkailee Paukanevan maisemia näköalatornista.
Nainen tutkailee Paukanevan maastoa näköalatornista käsin

Paukanevan metsäalueella on hiljaista ja vain luonnonäänet kantautuvat korviin. Jos vastaan on tulossa toinen lenkkeilijä, voi hänen askeleensa kuulla pitkospuilla jo hyvissä ajoin. Suuri nuotiopaikka on helposti saavutettavissa Kiikun suoran uimarannalle kääntyessä. Ennen pientä uimarantaa, suolle johtava tie on merkitty opasteilla. Kohtaa ei voi olla huomaamatta. Öisin laavu on täydellinen paikka katsella tähtiä ilman valosaasteen vaikutusta.

Nainen kävelee Paukanevan pitkospuilla.
Koiran ja naisen taukohetki Paukanevan taukopaikalla.

Seinäjoella on helpot yhteydet keskustasta luontoon. Luonnon ottaminen osaksi arkea lievittää stressiä ja tuo hetken hengähtää. Työpäivän jälkeen lenkille lähdön ei tarvitse olla vaikeaa. Kun vain päättää lähteä kävelylle ilman paineita siitä kuinka pitkän matkan aikoo kulkea. Lyhytkin kävely luonnossa pystyy raikastamaan mieltä ja kehoa.

Mikä on sinun mielestäsi Seinäjoen paras luontoreitti?

Teksti: Ilta Lauriina Lahti @iltalauriina
Kuvaaja: Joni Kuusisto @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita