Piirin kulttuuritarjonta kukkii koko kesän  - Visit Seinäjoki
Näyttelijät rivissä hassuttelemassa

Piirin kulttuuritarjonta kukkii koko kesän 

Seinäjoen upea Piirin alue on täynnä kutsuvaa kulttuuria ja paikallista yrittäjyyttä. Ravintola Verstaalla kesäpäivien hellettä vahvistaa Improaallon kutkuttavat näytökset. Pienempien kanssa kannattaa suunnata Piirin kesäteatterille seuraamaan Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri -musiikkiteatteriesitystä. Piirin kokemuksen täydentää opastetut kierrokset, taiteelliset työpajat, Sairaalamuseo ja yöpyminen Hostel Bjorkenheimin huoneissa.  

Tule kulttuurin Piiriin! Piirin aluetta luo uuteen suuntaan lukuisat eri alojen yrittäjät ja yhdistykset. Löydä heidät ja Piirin tapahtumat Piirin sivuilta.

Ravintola Verstas  

Kesäkauden tunnelma rakentuu kesäterassilla paikallisen kulttuurin keskellä. Ravintola Verstas tarjoaa erinomaisen lounaspaikan, joka piristää arkipäiviä laadukkailla aterioilla. Ravintola Verstaan viikkoa rytmittävät vaihtuvan lounas- ja kesämenun lisäksi kesäterassin teatterinäytökset ja lastenteatteriesitykset Teatteri Hysterian salissa.   

Ainutlaatuisen ravintolakokonaisuuden sitoo yhteen Ravintola Verstaan kesäterassin näyttämö, jolta saa tiettyinä päivinä jälkiruuaksi live-musiikkia ja Teatteri Hysterian Improaallon improvisaationäytöksiä.  Kesäterassin esityksien ajan virvokkeita tarjoileva baari on avoinna ja kesämenua voi tilata terassille pöytiin tarjoiltuna. Tutustu Ravintola Verstaan kesämenuun ja esityksiin ravintola Verstaan sivuilla. 

Improaalto ja teatteriesityksiä lapsille  

Kesän piristeenä toimii Teatteri Hysterian Improaallon näytökset Ravintola Verstaan kesäterassilla. On aika ottaa vastaan Improaallon huvittavat esitykset maistuvien aterioiden ja kylmien virvokkeiden kera. Improvisaatioteatterissa näytös kulkee aivan omaa rataansa ilman käsikirjoitusta. Improaallon näytöksiin kannattaa osallistua yhä uudelleen, sillä jokainen näytös on täysin uniikki kokemus. Lue lisää Teatteri Hysterian sivuilta

Kesällä Teatteri Hysterian salissa toteutetaan lapsille teatteriesityksiä. Teatteri Hysterian nuoret näyttelijät toteuttavat esityksiä. Sateestakaan ei tarvitse huolehtia, sillä näytökset järjestetään sisätiloissa. Esitysten yhteydessä voi jäädä nauttimaan Ravintola Verstaan lasten kesämenua.

Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri -musiikkiteatteriesitys 

Heinä- ja elokuussa Teatteri Hysterian teatterisalissa nähdään lapsille suunnattu Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri -musiikkiteatteriesitys. Esitys kertoo ystävyydestä erilaisten toverusten välillä ja siitä kuinka tärkeää on pitää toisten puolia. Hurmaava Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri on klassikkosatu, jossa päästään seikkailemaan niin kaupungissa kuin maaseudulla. Sateestakaan ei tarvitse huolehtia, sillä esitykset toteutetaan Teatteri Hysterian sisätiloissa. Kesto noin 45 minuuttia.  

Lue lisää: https://hysteria.fi/maalaishiirijakaupunkilaishiiri/ 

Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri Teatteri Hysteria Promokuva

Go-Rento 

Intohimona villiyrtit ja luonto. Go-Rento tuotteet on valmistettu käsityönä Seinäjoen luonnosta poimituista raaka-aineksista. Go-Rento tuotteisiin lukeutuu palasaippuat ja shampoot. Kuvioilla ja väreillä koristellut saippuat omaavat jokainen erityisen tuoksun ja tarinan sen raaka-aineiden taustalla. Go-Rentoa vie eteenpäin ammattitaitoinen tietämys villiyrteistä, ekologisuus ja luonnon kunnioittaminen.  

Go-Rento tarjoaa kesään upeita seikkailuita villiyrttikävelyiden parissa. Villiyrttikävely tarkoittaa opastettua kulkemista Piirin luonnossa villiyrttejä etsien ja keräillen. Oman kaveriporukan kera kannattaa varata Willikävely -kokemusta täydentävä Williä Buustia Ruokapöytään -kokemus, jossa kerättyjen villiyrttien käyttäminen tulee konkreettisesti tutuksi. Lue lisää Go-Rennon sivuilta.

Nainen ihastelemassa  tuotteita GoRento myymälässä

G-moodi  

Seinäjoen Piirin alueella sijaitseva G-moodi on laserleikattuja koivuvanerituotteita valmistava ja myyvä yritys. Taiteellisia koivuvanerituotteita löytyy juhla- ja sisustustuotteina sekä koruina. Omaperäiset toimitilat ovat toimineet ennen sairaalan puuverstaana. Piirin vanha puuverstas on nykyisin täynnä värikästä inspiraatiota, jota tarjoaa muotoilualan yritys G-moodi. 

G-moodilla on myös mahdollista luoda taidetta yksin tai yhdessä. Korvisbaari on hauska tapa viettää aikaa luoden kauniita koruja. Valikoimassa on erivärisiä ja erimuotoisia paloja, joita yhdistelemällä yksilöllinen tyyli syntyy varmasti. Lue lisää G-moodin sivuilta.

Nainen ja mies katselemassa korvakoruja G moodin korvisbaarissa

Hostel Bjorkenheim 

Rikas kulttuuriperintö elää Piirin ympäristössä nyt myös hostellin muodossa. Piirin kauniin puistoalueen vastapäätä sijaitseva suuri valkoinen rakennus on nykyisin kaikille avoin Hostel Bjorkenheim. Viihtyisä Hostel Bjorkenheim on hieno mahdollisuus tuntea olevansa osa Piirin historiaa. Yöpyminen Piirillä on mahdollista Hostel Bjorkenheimillä vain noin 3 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Läheltä kulkee busseja ja lainattavat sähköskuutit ovat oiva ratkaisu keskustaan kulkeutumiselle. Hostellin huoneita voi varata helposti verkossa. Seinäjoen laajaan festari- ja tapahtumakesään kannattaa varautua varaamalla huoneet hyvissä ajoin. Lue lisää Hostel Bjorkenheimin sivuilta.

Mies ja nainen pitelevät käsistä kiinni Hostelli Björkenheimin ulko-oven edessä

Sairaalamuseo 

Piirillä sijaitseva Sairaalamuseo kätkee sisäänsä tarinoita alueella asuneiden ja siellä työskennelleiden arjesta. Piiri on tänään värikäs kulttuurinkehto, jossa luodaan uutta lähestymistapaa alueen historiaan. Tuo kyseinen historia tulee tutuksi mitä parhaimmalla tavalla Sairaalamuseossa. Museorakennuksessa on esillä eteläpohjalaista terveydenhuoltoa käsitteleviä esineitä ja sairaalan arkea kuvaavia aineistoja. Opastettu Sairaalamuseon kierros on mainio tapa kuulla Sairaalamuseosta ja Piirin historiasta lisää. Lue lisää opastetuista kierroksista Seinäjoen Kaupungin sivuilta.

Piirin kirkko 

Piirin kirkko on suloinen pieni rakennus luonnon helmassa, jossa voi hiljentyä ja kuvitella mielessään Piirin alueen asukkaita. Kirkko näkyy tiheän metsän laidassa ennen Verstaan parkkipaikalle kääntymistä. Luonnon läheisyys on koko Piirin alueella läsnä. Kauniin puutarhan, vehmaiden lehtipuiden reunustamien teiden ja puistoaukion vastineena ikivanha metsä kirkon takana suurine kuusineen vahvistaa Piirin omalaatuista tunnelmaa.  

Vierailijoita Piirin opastetulla kierroksella

Opastetut kierrokset Piirillä 

Piirin alueen opastettu kierros on hieman yli kilometrin mittainen matka menneisyyteen. Asiantuntevat oppaat kertovat Piirin useiden rakennusten ja siellä asuneiden ihmisten tarinoita. Piirin upea alue on kehittymässä päivä päivältä uutta arkea kohti. Opastetuilla kierroksilla tutustutaan vanhan sairaala-alueen loikkaan kohti nykyisen Piirin kulttuurin ja yrittäjyyden täytteistä elämää. Lue lisää Seinäjoen Oppaiden sivuilta.

Mies suutelee naisen kättä kun he istuvat sillanreunalla

Seinäjoen taiteilijaseuran tilat  

Piirin vanhat sairaalarakennukset ovat muuttuneet mm. taiteilijoiden ja hyvinvointialojen toimitiloiksi. Piirin Ateljé-Talo tarjoaa hyvät työskentelypuitteet luovien alojen toimijoille. Yhteisö on aktiivisesti mukana muiden Piirin toimijoiden kanssa järjestämässä alueen tapahtumia ja kehittämässä toimintaa. Myös Seinäjoen Taiteilijaseuran toimistotilat sijaitsevat Ateljé-Talossa, residenssin majoitustiloille on löytynyt tilat vastapäisen talon ylimmästä kerroksesta.  

Taiteilija ja vierailija ihastelemassa maalausta

Seinäjoen Taiteilijaseuran ylläpitämä Taidelainaamo Parsi sijaitsee Kalevan Navetan Taide- ja Kulttuurikeskuksessa Taito Shop Seinäjoen yhteydessä. Lainaamo välittää ammattitaiteilijoiden teoksia. Taidelainaamosta voi vaivattomasti hankkia taidetta koteihin ja työpaikalle korottomalla osamaksulla. Jokainen voi löytää kotiinsa upeita teoksia vuokralle tai omaksi. Esillä on kausittain vaihtuva kokoelma Seinäjoen Taiteilijaseuran taiteilijoiden sekä kutsuttujen ammattitaiteilijoiden teoksia. Teosvalikoimassa on maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, valokuvia sekä muuta kuvataidetta. Taiteen lainaaminen on piristävä tapa luoda kotiin uutta väriä ja muotoa juhlaan tai arkeen. 

Taidelainaamoon voi tilata isompiakin teoksia ja sopia näytön esimerkiksi taiteilijan työhuoneelle. Kuvassa on kuvataiteilija Minna Bengs esittelemässä työhuonettaan. Bengs on taiteilijaseuran jäsen ja työntekijä.  Lue lisää Seinäjoen Taiteilijaseuran sivuilta.

Piirillä vieraileva pariskunta vaihtaa katseita keskenään

Luovuuden Lakeus 

Piirin yrityksissä on suuria yllätyksiä jokaisen arkea tukemaan. Hyvinvointipalveluista yksi on Luovuuden Lakeus. Monipuoliset hyvinvointitapahtumat ja palvelut auttavat erilaisten konseptien kautta ottamaan askelta luovuuden lakeudelle. Erilaiset kokemukselliset työpajat, koulutukset ja muut tapahtumat sisältävät mitä luovempia tapoja elää todeksi omaa yksilöllistä kehityspolkua ja luovaa potentiaalia. Asiantunteva Luovuuden Lakeuden henkilöstö on valmis viestintä-, vaikuttamis-, sosiaali- ja terveysalan yhteistöihin. Yrityksen erityisiin piirteisiin lukeutuu niin terapialampaita kuin myös palvelukotivierailuja musiikin täydentämänä. Lue lisää Luovuuden Lakeuden sivuilta.

Sisällöntuottaja – Ilta Lahti @ilta.creative, päivitetty huhtikuussa 2024

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita