Kalevan Navetta yhdistää perinteitä ja moderneja elementtejä - Visit Seinäjoki

Kalevan Navetta yhdistää perinteitä ja moderneja elementtejä

Seinäjoen Itikanmäellä seisoo suuri 130-vuotias punatiilinen navettarakennus, Kalevan Navetta. Se kätkee sisälleen historian havinaa, taidetta ja kulttuuria.

Kalevan Navetta on monipuolinen taide- ja kulttuurikeskus, joka tarjoaa vierailijoilleen nykytaidenäyttelyitä, kurssitoimintaa, lounasravintolan herkkuja, konsertteja, ostosmahdollisuuksia, upeat kokous- ja juhlatilat sekä laajan kirjon tapahtumia ja työpajoja. Yli 4000 neliön rakennuksessa ja sen upeissa avarissa tiloissa yhdistyy modernit elementit sekä rakennuksen historia. Punaiset tiiliseinät, betoni- ja puupinnat sekä ikkunoista kajastava kevätaurinko luovat rouhean kokonaisuuden.

Navetta ilman karjaa

Vanhan kivinavetan historia alkaa jo 1890-luvulta. Östermyran tila joutui konkurssiin ja se siirtyi suurimman velkojan henkivakuutusyhtiö Kalevan omistukseen, jolloin vanhan navetan tilalle rakennettiin uusi punatiilinen kivinavetta. Kaleva kuitenkin luopui aikeistaan jatkaa karjataloutta tilalla, mutta nimi Kalevan Navetta jäi käyttöön.

1909 Navetta sai uuden omistajan, Hugo Grönlundin, joka muutti tilan verkatehtaaksi. Tehtaalla valmistettiin verka- ja sarkakankaita, peitehuopia ja pukukankaita kolmessa vuorossa parhaillaan 135 työntekijän voimin. Verkatehdas kuitenkin kaatui 1920-luvun laman jalkoihin, jonka jälkeen navetta oli puolustusvoimien varastokäytössä 1990-luvulle saakka, puolustusvoimien ollessa pitkäaikaisin Navetan omistaja sen historian aikana.

Jo verkatehtaan toiminnan aikaan 1910-luvulla Navetan naapuriin perustettiin Itikan teurastamo ja myöhemmin makkaratehdas, joka tunnetaan nykyisin Atriana. 2011 Atrian siirrettyä toimintansa jo Nurmoon, alueella tehtiin kaavamuutos. Peab oy osti tontin sekä entisen tehdasalueen ja rakennutti Navetan ympärille kerrostaloja. Alueelle rakentui lopulta Itikanmäen kortteli, jossa kohoaa vanhojen lehmien mukaan nimetyt korkeat punaiset kerrostalot. 2018 Navetan saneeraus aloitetaan ja lopulta vuonna 2020 taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta avataan nykyisessä muodossaan.

Kalevan Navetan aulassa voi tutustua rakennuksen historiaan seinälle ripustetun aikajanan siivittämänä
Kalevan Navetan aulassa voi tutustua rakennuksen historiaan seinälle ripustetun aikajanan siivittämänä

Nykytaiteen tyyssija

Yksi Kalevan Navetan toimijoista on Seinäjoen taidehalli – ajassa elävä taidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma. Taidehallilla järjestetään myös monipuolisesti mielenkiintoista oheisohjelmaa, kuten taidejoogaa ja lapsille ja senioreille suunnattuja taidetyöpajoja. Taidehallilla on Navetassa kaksi keskenään hyvin erilaista näyttelytilaa, Halli ja Vintti

Halli on nimensä mukaan suuri yli viidensadan neliön hallitila, jossa seinät, lattia ja katto ovat ronskia harmaata betonia. Hallin seinässä on numeroituja luukkuja, jotka on jätetty näkyviin ajalta, kun puolustusvoimat toivat tavaroitaan varastoitavaksi näistä luukuista. Hallissa on 1.6. asti nähtävillä Poikkipolkuja ekologiaan –ryhmänäyttely. Ryhmänäyttely esittelee teoksia, joissa havainnot ja faktat erilaisista ilmiöistä yhdistyvät taiteen, tieteen ja muotoilun kautta. Lue lisää näyttelystä Seinäjoen Taidehallin sivuilta.

Vintti puolestaan on lämminhenkinen puinen tila kolmannessa kerroksessa. Vintillä katse hakeutuu ensimmäisenä korkealla punatiilisessä päätyseinässä valaisevaan pyöreään ikkunaan. Lattia on kuusilankkua ja tilaa jakaa molemmin puolin kulkevat pylväsrivistöt. Tällä hetkellä tilassa on nähtävillä Tamara Piilolan näyttely Puu on ihme, jonka suuret öljymaalaukset on suunniteltu esitettäväksi nimenomaan tässä tilassa. Lue lisää näyttelystä täältä. Lue lisää Seinäjoen Taidehallin sivuilta.

Kalevan Navetan näyttelytilat

Lounasta viihtyisästi

Kalevan Navetan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee viihtyisä lounasravintola Äärellä Kuppi ja Kattila. Myös ravintolassa yhdistyy Navetan punainen tiili, luonnolliset puupinnat ja rouhea betoni luoden kauniin kokonaisuuden. Lounasta pääsee nauttimaan maanantaista perjantaihin kello 11–14. Lounas tarjoillaan lautasannoksina ja siihen kuuluu alkusalaatti, pääruoka sekä leipä ja levite. Lisäksi lauantaisin tarjoillaan ainutlaatuinen Äärellä-brunssi, jossa pääsee maistelemaan sesongin mukaan vaihtuvan menun herkkuja. Lue lisää brunssista ja tarkastele lounaslistaa ravintolan sivuilta.

Kädentaitoja kaiken ikäisille

Kalevan Navetassa toimiva Taito Etelä-Pohjanmaa ry toimii alueen käsityökulttuurin ja -taitojen edistämiseksi tarjoten päivittäin käsityön kursseja, työpajoja ja tapahtumia. Navetan alakerrassa sijaitsee kuja, jolla kulkee paljon eri ikäisiä ihmisiä käsityötunneilla. Erityisen muotonsa vuoksi Kiina-kujaksikin kuvailtu käytävä johdattaa käsityöluokkiin, joissa järjestetään paljon käsityötaitoihin liittyviä kursseja sekä työpajoja. Kujan varrella on käsityö- ja muotoilukoulu Näpin työpajoja, Taitotyöpajoja sekä Kansalaisopiston teknisen työn tilat.

Taito Shop Seinäjoki on tasokas käsityö- ja lahjatavaroiden erikoisliike. Taito Shopista löydät langat, Makramee-tarvikepaketit, sisustustuotteet, opetustaulut ja paljon muuta! Lisäksi Taito Shopin tiloissa sijaitsee Seinäjoen Taiteilijaseura ry:n ylläpitämä Taidelainaamo Parsi, joka välittää paikallisten ammattitaiteilijoiden teoksia.

Taitoshop Etelä-Pohjanmaan kädentaidon valikoima

Monipuoliset tilat monipuoliseen toimintaan

Kalevan Navetan tilat ovat todella uniikit ja sen yksityiskohdat huokuvat historiaansa. Tiloissa on kunnioitettu sen eri elämänvaiheita. Yksi esimerkki Navetan kauniista yksityiskohdista on useissa toimitiloissa käytetty junaraiteiden kiskoista peräisin oleva metalli, jota on käytetty muun muassa rakenteiden tukemiseen ja vaikuttaviin koriste-elementteihin.

Ylempiin kerroksiin johtavia valaistuja rappuja koristaa niiden yläpuolella roikkuvat Tiina Laaksosen eri puulajeista veistämät teokset
Ylempiin kerroksiin johtavia valaistuja rappuja koristaa niiden yläpuolella roikkuvat Tiina Laaksosen eri puulajeista veistämät teokset

Verkatehtailija Hugo Grönlundin mukaan nimetty Hugo-sali on 300-neliöinen tummanpuhuva puu- ja tiilipintainen tapahtumasali, joka soveltuu hyvin vuokrattavaksi esimerkiksi konsertteihin tai perhejuhliin. Sali vakuuttaa huikealla huonekorkeudellaan ja persoonallisella tyylillään. Mielenkiintoisena yksityiskohtana salissa on hieman joustava puulattia, joka sopii hyvin tanssimiseen.

Kalevan Navetan Hugo-kokoustilassa on puitteet isommalle kuin pienemmällekin kokoukselle.

Kalevan Navetan ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva Soittotila Kammio taipuu hyvin bänditreenitilan lisäksi 10 hengen kokouksiin ja pieniin konsertteihin. Kammiossa on persoonallinen kuusilankkulattia ja erikoiset kaarevat kattomuodot.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita