Ihanaa ruokaa vappuna - Visit Seinäjoki

Ihanaa ruokaa vappuna


Ihanaa ruokaa vappuna

Vappu on kesäkauden ensimmäinen ruokajuhla. Työn juhlanahankin tuo tunnetaan, mutta kuten olette varmaan huomanneet, minulle kaikki juhlat ovat ruokajuhlia. Yo-juhlat ja rippijuhlat elän tarjoilujen kautta, juhannusmenun suunnittelen tarkasti ja parasta häissä ja perhejuhlissakin on syöminen, totta kai. Loppukesästä kokoonnutaan vielä rapujen ääreen ja venetsialaisiin…

Mutta nyt ollaan vapun äärellä! Vappu on perinteisesti yksi suosituimpia ravintolapäiviä äitienpäivän ohella. Vappulounas on vaivaton vaihtoehto kokoontua herkkupöydän ääreen ja meilläpäin se taitaa onnistua suhteellisen pienin koronarajoituksin, mistä täytyy olla kiitollinen. Viime vuonna moni ravintola lanseerasi vappukassin, jonka herkut sai hakea kotiin ja tuo perinne on tainnut jossain määrin tulla jäädäkseen, koronaa tai ei.

Jos tykkää itse enemmän kädet savessa (tai munkkitaikinassa) – tyylistä ja ruuan valmistus ja sen suunnitteleminen kaiken kaikkiaan on puoli ruokaa, on aivan parasta kun saa tehdä itse.

Vapussa vaikeinta on päättää millä kulmalla päivää lähestyy. Onneksi voi tavallaan valita kaksi kertaa, vappuaaton ensin ja heti perään vappupäivän tarjoilut. Kolme lempitapaani vapun viettoon ovat aika perinteiset, mutta mitäs hyvää vaihtamaan:

Vappubrunssi

Brunssi on ihanan helppoa ja se kannattaa ehdottomasti hoitaa nyyttärimeiningillä, niin pöydän saa koreaksi varsin pienellä vaivalla. Brunssipöytä kerää yhteen parhaat herkut, sillit, munaruuat, pannukakut, nakit, salaatit ja lopuksi tietenkin munkit tai tippaleivät. Laseissa kuplii vähintään sima. Värikkäät hedelmät tekevät pöydästä houkuttelevan.

Vappupiknik

Se nyt on selvää, että vappuna pitäisi päästä piknikkorin kera luonnon helmaan. Vähälumisina vappuina se on oikeinkin mukavaa. Seinäjoella ei taida olla perinteistä vappupiknikpaikkaa. Itse lähtisin ehkä Törnävän saareen tai Jouppilanvuoren kallioille.

Grillit kuumaksi

Ja oli se sää sitten mikä tahansa, niin grillin saa aina kuumaksi. Grillauksen ympärille on hauska kehitellä rento menu. Kesän ensimmäiset omagrillaamat hampurilaiset maistuvat kaikille. Voi se olla myös iso vadillinen grillattua kanaa ja kasviksia, ribsejä, vartaita tai kala halsterissa. Hyvää se tulee olemaan.

Vappuna on ihan ok nauttia vapun hengessä perunasalaatista, nakeista, simasta, ja munkeista, eihän ilman niitä taida vapulta edes tuntua. Jos kuitenkin haluat jossakin kohtaa tarjota jotakin muuta, listasin sinulle muutaman herkullisen reseptin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on grillattu-kukkakaali.jpg

Grillattu kukkakaali ja lime-korianterivoi
Kukkakaalipihvit paistuvat ihanan aromikkaiksi grillissä, mutta voi ne paahtaa uunissakin. Tässä, niin kuin monessa muussakin ruoassa maustevoi tai –kastike on piste iin päälle.
4:lle
2-3 kukkakaalia
öljyä paistoon
4 rkl voita
1 limen mehu
1 dl tuoretta silputtua korianteria
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kukkakaalista niin monta kuvan mukaista kiekkoa kuin pystyt. Toivottavasti saat määrästä ainakin 2 kpl/ruokailija, se on aika sopiva annos. Loput kukkakaalimurut sitten vaan kulhoon ja käytät salaattiin tai teet keittoa tms.

Sivele palat öljyllä ja grillaa pihvit niin, että ne saavat kivasti väriä, mutta eivät pehmene liikaa. 2 min per puoli riittänee, lämmöstä riippuen. Suolaa ja pippuroi.

Sekoita korianteri ja lime hiukan pehmeään voihin. Maustevoihin sopisi myös silputtu chili ja valkosipuli.

Nostele kuumien pihvien päälle nokareet maustevoita.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on bulgogi.jpg

Bulgogi salaatinlehdellä

Grillauksessa kannattaa marinoida, vaikka nopeastikin. Se on lyhin tie herkuttelun seuraavalle asteelle.
4:lle

Liha
400g naudan enrecoté tai ulkofilee(marmoroitunut liha on tässä hyvä liha)
1 dl soijakastiketta
1/2 dl sokeria
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 kevätsipulia, valkoiset osat suikaloituna
1 rkl hienonnettua tai raastettua inkivääriä (reilu)
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä

Laita lihanpala mielellään tunniksi pakkaseen niin saat helpommin leikattua ohuita siivuja. Halkaise filee tai entrecoté myös pituussuunnassa, että saat tuollaisia sopivia suupaloja.

Sekoita kaikki muut aineet marinadiksi. Laita liha marinadiin ja viileään maustumaan vähintään 1/2 h.
Paista tai grillaa liha nopeasti kuumalla.

Lisukkeet
1 kerä Cosmopolitan-salaattia
1 nippu suikaloituja tai raastettuja kesäporkkanoita
1 nippu kesäsipuleita varsineen suikaloituna
silputtua korianteria
marinoidut
6 retiisiä ohueksi suikaloituna
1/2 kurkku suikaloituna
1/4 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä

Sekoita vesi, etikka ja sokeri. Kaada viipaloitujen kasvisten päälle ja sekoita hyvin tai hölskyttele lasipurkissa, anna maustua 1/2 h.

kastike
1 dl majoneesia
1 tl Gochujang- tahnaa (tai shirachaa, chilikastiketta, sweet&sour chilikastiketta tms.)Sekoita keskenään.

Tarjoilu
Asettele ruoka tarjolle lisukkeet omiin kippoihinsa, salaatinlehdet ja kastike, sekä  vastagrillattu liha erikseen ja anna kaikkien ruokailijoiden täyttää oma salaatinlehtensä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on paella-1-of-1-1024x683.jpg

Paella Nannan tyyliin

Grillissä valmistuu myös paella. Tämä on mun ikuinen kesäsuosikki.
5-6:lle
3 rkl oliiviöljyä(tai tarpeen mukaan enemmän)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 chorizo- raakamakkaraa
400g kananrintafileitä
hiukan vehnäjauhoja (ei pakollinen)
1 pussi (180g) katkarapuja (voivat olla myös maustettuja
1  paprika
500g risottoriisiä
2,5 dl kuorittuja tuoreita herneitä (tai pakasteesta)
4 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 -2 l kuumaa kanalientä
1pussi paellamaustetta tai 2 tl savupaprikajauhe, ½ tl sahrami, 1/2 tl cayenne
suolaa, mustapippuria
Tarjoiluun sitruunanlohkoja ja hienonnettua silopersiljaa.

Leikkaa kanat reiluiksi lohkoiksi, ripottele suolaa päälle ja kierittele vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy paellapannulla ja ruskista hiukan kananpaloja. Puserra myös chorizomakkara pikkupulliksi pannulle. Siirrä ainekset niiden ruskistuttua pois pannulta sivuun ja lisää miedommalle lämmölle hienonnettu sipuli ja valkosipuli pariksi minuutiksi pehmenemään, sitten paloiteltu paprika. Seuraavaksi kaada mukaan mausteet (savupaprika, sahrami ja cayenne) ja riisit heti perään. Sekoittele. Riisien muututtua läpikuultaviksi, possauta mukaan valkoviini ja palauta kanat ja chorizo pannuun. Kaada pannu täyteen kuumaa kanalientä ja anna muhia sekoittamatta 20 minuuttia. Lisää aina lientä jos alkaa näyttää kuivalta.

20 minuutin päästä sekoita mukaan herneet ja sulatetut katkaravut, anna muhia vielä hetki, jotta riisit ovat sopivan kypsät. Päälle sitten persiljasilppua, sivuille sitruunalohkot ja pannu pöytään.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_5392-1024x683.jpg

Juustohampurilaissalaatti

Vapun vitsikkäin salaatti tulee tässä. Vitsikäs, mutta herkullinen.
4:lle
400 g naudan jauhelihaa
 4 rkl ketsuppia
1 rkl amerikkalaistyylistä keltaista sinappia
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl savuista B-B-Q kastiketta
2 isoa sämpylää, tai 4 paksua leivänviipaletta 
aika paljon voita
romaine tai jääsalaattia
2 dl oranssia cheddarraastetta
4 tomaattia
2 maustekurkkua
1 punasipuli

Ruskista jauheliha paistinpannussa, kaada pois mahdollinen ylimääräinen rasva. Mausta jauheliha makusi mukaan ketsupilla, sinapeilla ja B-B-Q-soosilla. Laita setti syrjään, mutta pidä lämpinä.

Paloittele sämpylät kuutioiksi, sulata ruokalusikallinen voita pannulla ja laita leipäkuutiot sekaan. Paistele miedohkolla lämmöllä leipäkuutioita noin 10 min, lisää aina joukkoon ruokalusikallinen voita kerrallaan, kunnes kaikki leipäkuutiot ovat voisen paahtuneita. Siirrä syrjään.

Revi salaatti, kuutioi tomaatit, raasta juusto, kuori ja leikkaa punasipulista ohuita renkaita.
Kokoa: salaatti alle, päälle jauheliha ja sen päälle juusto. Sitten tomaatit ja sipulit, lopuksi vielä rapsakat ja voiset leipäkuutiot.

Siman tekoon aletaan olla turhan lähellä vappua, mutta kurkkuvesi ja limenadi ovat ihania janonsammuttajia.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Limenadi-ja-kurkkuvesi-683x1024.jpg

Kurkkuvesi
1 kurkku
2 limeä
2dl sokeria
2l vettä
jäitä

Kuori kurkku puolihuolettomasti, niin, että kotimaisen kurkun pestyä pintaa jää vielä jäljelle, siitä tulee nimittäin kaunis väri juomalle. Halkaise kurkku ja vedä lusikalla siemenet pois. Pilko tehosekoittimeen. Purista mukaan limen mehut ja sokeri sekä vettä niin paljon kuin sekoittimeen sopii toimiakseen. Sitten vaan surrur. Juoma kannuun jäiden kera ja vielä voi sekoittaa vettä joukkoon ellei kaikki mahtunut sekoittimeen.

Limenadi

5 limeä tai enemmän
2dl sokeria
2l vettä
jäitä

Jynssää limet puhtaiksi , puolita leveyssuunnassa ja leikkaa vielä lohkoiksi. Pistä tehosekoittimeen limet, sokeri ja vesi. Sitten taas surrur. Siivilöi juoma kannuun ja sekoita joukkoon jäät ja loppuvesi.

Churroja ja suklaadippiä

Churrot ja suklaakastike mahtuu takuuvarmasti johonkin väliin.

2,5 dl vettä
50g voita
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa
paistamiseen 1 l rypsiöljyä
sokeria ja kanelia

Kuumenna vesi, voi,sokeri ja suola kattilassa kiehuvaksi. Laita levy pienelle, lisää jauhot  ja sekoita 1 minuutin ajan.

Ota kattila pois liedeltä, anna taikinan hiukan jäähtyä ja vatkaa sitten sähkövatkaimella muna kerrallaan taikinaan. Mausta vaniljajauheella.

Laita taikina pursotinpussiin, jossa keskikokoinen tähtitylla, niin saat churroihin niihin kuuluvat raidat.

Kuumenna öljy paistokuumaksi, 180 asteeseen(leivänpala ruskistuu nätisti minuutissa) ja pursota 4-5 sormenpituista churroa kerrallaan paistumaan. Käännä puolessa välissä, paistoaika on noin nelisen minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele sitten kanelisokeriseoksessa saman tien.

Suklaadippi

200g suklaata
1 dl kuohukermaa
1dl maitoa
Laita kastikkeen aineet pikku kasariin ja lämmitä varovasti välillä sekoittaen kiiltäväksi kastikkeeksi. Pidä lämpimänä ykkösellä.

Churrot syödään dippaamalla niitä suklaaseokseen.

Lisää samanlaisia tarinoita

Scroll Up