Lentäviä lautasia ja mehiläispesiä Aalto-keskuksessa - Visit Seinäjoki

Lentäviä lautasia ja mehiläispesiä Aalto-keskuksessa

Seinäjoen Aalto-keskus yksityiskohtia täynnä

Arkkitehti Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle ainutlaatuisen hallinto- ja kulttuurikeskuksen, joka on paikallisilta saanut nimen Aalto-keskus. Kokonaisuus sijaitsee Seinäjoen keskustassa, vain noin puolen kilometrin päässä Seinäjoen rautatieasemalta. Alvar Aalto sisällytti suunnittelemiinsa rakennuksiin monenlaisia kiinnostavia yksityiskohtia ja symboleita. Tässä blogissa nostetaan esiin niistä muutamia Aallon suunnittelemista kohteista Seinäjoella.

Julkisivu joka puolella

Aalto-keskuksessa kierrellessäsi saatat huomata, että ihasteletpa Aallon suunnittelemaa rakennusta miltä puolelta tahansa, näyttää se aina hyvältä. Aivan kuin olisit aina etupihalla tai julkisivun puolella. Kerrotaan myös, että Alvar Aalto olisi saanut vaikutteita hallintokeskuksen rakennusten sijoitteluun Keski-Euroopan matkoiltaan. Kirkko sijaitsee idässä ja valtio lännessä, kuten Seinäjoella Lakeuden Risti ja valtion virastotalo. Pohjoiseen on sijoitettu kaupungin toiminnot ja etelään kulttuuritoiminnot, kuten Seinäjoella kirjasto ja teatteri.

Aalto-kirjaston julkisivu

Jotain sinistä

Alvar Aalto lisäsi suunnitelmiinsa usein ”jotain sinistä”. Näitä yksityiskohtia on Seinäjoen Aalto-keskuksessa nähtävillä mm. Lakeuden Ristin kirkossa ”revontulten leikkiä” muistuttavan urkupillistön taustalla olevassa seinässä. Siniseksi maalattua seinäosaa vasten pienimmätkin pillit erottuvat kokonaisuudessa. Kirkon toimituskappeliin Alvar Aalto on suunnitellut lasimaalauksen ”Elämän Virta”, jossa sininen väri on isossa roolissa. Seinäjoen kaupungintalon valtuustosalissa puheenjohtajan pöydästä löytyy pieni annos sinistä.  Aallon kirjaston maakuntasalissa huomio kiinnittyy tummansinisten ”mustikkalamppujen” rivistöön.  Seinäjoen kaupungintalon julkisivumateriaalina on Arabian tehtaiden valmistamat tummansiniset keraamiset sauvatiilet. Julkisivu välkehtii eri sävyissä vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan.

Valaisimien lempinimet

Alvar Aalto suunnitteli Seinäjoen Aalto-keskuksen rakennusten lisäksi myös sisustukset ovenkahvoja ja valaisimia myöten. Aallon suunnittelemilla valaisimilla on hauskoja lempinimiä. Lakeuden Ristin toimituskappelin lamppuja kutsutaan juolukoiksi ja Aalto-keskuksen ulkovalaisimia lusikoiksi. Kaupungintalon sisätiloista löytyy lentäviä lautasia, mehiläispesiä sekä käsikranaatteja, joita on myös kirjastossa mustikoiden ja nutturoiden lisäksi.

Valoa ja varjoja

Alvar Aalto kiinnitti rakennusten suunnittelussa erityisen paljon huomiota valoon ja valaistukseen.  Valoa oli tultava rakennuksiin riittävästi, mutta se ei saanut häikäistä tai olla häiritsevää. Aalto suunnitteli muun muassa kirjastoon ikkunoiden ulkopuolelle säleiköt, jotka suodattavat sisälle tulevaa valoa. Ikkunat hän sijoitti usein huoneen yläosaan, niin että ulkona tapahtuva elämä ei häirinnyt sisällä työskentelyä, mutta luonnonvaloa tuli kuitenkin runsaasti. Lakeuden Ristiin Alvar Aalto suunnitteli ikkunavalaistuksen niin, että alttariseinälle muodostuu kaunis valon ja varjojen yhdistelmä.

Lakeuden Ristin kirkko kuvattuna sisältä

Parhaiten Aalto-keskukseen ja sen yksityiskohtiin pääsee tutustumaan opastetulla Aalto-keskuksen kävelykierroksella. Kierroksen voi tilata itselleen haluamaansa ajankohtaan tai osallistua Seinäjoen oppaiden kaikille avoimiin kesäopastuksiin.

Lisätietoja Aalto-keskuksen tilauskierroksista Visit Lakeuden sivuilta.
Seinäjoen oppaiden tarjonnan löydät Seinäjoen Oppaiden sivuilta.
Opastusvaraukset ja lisätietoja: ulla.laukkala@visitlakeus.fi

Seinäjoen Aalto-keskuksen rakennukset:

  • Lakeuden Risti (1960)
  • Seinäjoen kaupungintalo (1962)
  • Aallon kirjasto (1965)
  • Seurakuntakeskus (1966)
  • Valtion virastotalo (1968)
  • Seinäjoen kaupunginteatteri (1987)

Blogin kirjoitti Seinäjoki – opas Ulla Laukkala

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita