Voimaa kuin pienessä kylässä - Visit Seinäjoki
Paukanevan pitkospuut vehreällä suolla

Voimaa kuin pienessä kylässä

Kesällä myös Seinäjoen kylät kantakaupungin ulkopuolella tarjoavat tapahtumia ja kesätekemistä ja kyliin kiteytyy aimo annos yritteliäisyyttä ja elinvoimaa.

Kuvakollaasi Nurmosta, Peräseinäjoelta ja Ylistarosta.

Kurkistapa viihtyisälle Peräseinäjoelle, jossa vetovoimatekijänä on monipuolinen Kalajärven matkailukeskus. Lakeus-, joki- ja suomaisemat taas houkuttelevat sinut Nurmoon 10 minuutin ajomatkan päähän Seinäjoesta. Rakastatko eläintiloja, kaipaatko vieraanvaraisia kahviloita ja kirppiksiä? Jos vastasit kyllä, niin Ylistaro on sun seuraava päiväretkikohde.

Peräseinäjoki – aito pohjalaiskylä Kalajärven virkistävien palvelujen äärellä

Ihmisiä Kalajärven rannalla, mies heittää pikkukiviä veteen

Viihtyisälle Peräseinäjoelle ajaa Seinäjoelta helposti puolessa tunnissa. Peräseinäjoen tunnetuin matkailukohde on uudistunut Kalajärvi Beach, joka on todellinen kesäkeidas. Matkailualue tarjoaa pitkän hiekkarannan, majoitusvaihtoehtoja, ravintolan antimia ja monipuolista viihdykettä, joten siellä viihtyy koko perhe pidempäänkin. Lue lisää Kalajärvi Beachista sivuiltamme.

Kalajärven palkintoja voittanut karavaanari alue

SF-Caravan Kalajärvi on luokiteltu pohjoismaisella leirintäalueluokituksella neljän tähden leirintäalueeksi, ja se on voittanut useita valtakunnallisia asiakasäänestyksiä vuosien varrella. Leirintäalue onkin suuressa suosiossa karavaanareiden keskuudessa, ja siellä voitkin yöpyä joko caravan-alueella, leirintämajoituksessa tai valita monipuolisesta mökkitarjonnasta haluamallasi varustelutasolla olevan mökin tai ison huvilan. Lue lisää SF-Caravan Kalajärvestä sivuiltamme.

minigolfaatajat kalajärvellä

Alueella on monenlaisia aktiviteetteja aivan lähettyvillä, kuten puistogolf, tenniskentät, sup-lautailu, hienot luontopolut.

Kalajärven matkailukeskus ja uimaranta yläilmoista kuvattuna.

Kalajärven hiekkapohjainen ranta on matala ja lapsiystävällinen. Rannalla on vesiliukumäki ja liuta muita lapsille sopivia leikkivälineitä. Lisäksi rannalla on hyvät puku- ja suihkutilat. Aivan rannan tuntumassa, matkailukeskuksen ytimessä sykkii alueen sydän, Kalajärvi Beach. A-oikeuksilla varustettu ravintola tarjoaa kesäkaudella kahvilatuotteiden lisäksi pizzoja ja hampurilaisaterioita sekä á la Carte –annoksia.

Retkeile Kalajärven geologisella luontopolulla

Peräseinäjoen maastossa kulkee yli 70-kilometrinen retkeilyreitistö, jonka varrella on useita laavuja, eräkämppiä ja maisemia. Osana sitä on Kalajärven geologinen luontopolku, joka kulkee aivan Kalajärven matkailualueen välittömässä läheisyydessä.

Laavu Kalajärven retkeilyreitistöllä.

Polun alkuosa on kilometrin matkalta esteetön aina taukopaikalle saakka sekä metsäkämpälle poikkeavan pistopolun osalta. 3,8 kilometrin mittainen luontopolku sopii päiväretkikohteeksi esimerkiksi aloittelijoille ja lapsiperheille.

Maailman Raitille

Peräseinäjoella sijaitsevassa siirtolaisuusmuseossa eli Maailman Raitilla voi tutustua suomalaisen siirtolaisuuden historiaan. Alueen kaikki rakennukset ovat suomalaisten siirtolaisten rakentamia ja asumia, ja ne on siirretty nykyiselle paikalleen Kalajärven rannalle eri puolilta maailmaa.

Viitat johdattavat maailmanraitille ja Suomen siirtolaismuseoon.

Rakennukset ja niiden esineistö sekä kuvat kertovat värikkäitä tarinoita suomalaisten siirtolaisten elämästä. Esillä on näyttely USA:n, Australian ja Venäjän Siperian sekä Kanadan suomalaissiirtolaisuutta. Tutustu museoon lisää museon sivuilta.

  • Länsirannantie 2
  • Avoinna kesäkuu – elokuu
  • ma-pe klo 11-17, la ja su 12-16
  • muuna aikana sopimuksen mukaan – puh. 040 355 6055

Maatilamatkailua

Jos kaipaat lomaltasi idyllistä majoitusta, aitoja elämyksiä, maatilan arkea ja lakeuksien rauhaa ja jos kesälomalistalta puuttuu vielä rauhallinen maatilamatkailu kohde, niin kannattaa suunnata Ilomäen tilalle Peräseinäjoelle! Vierailu Ilomäellä tuo mieleen nostalgisia muistoja maalta, ehkä omasta mummolasta: heinän tuoksua, kotieläinten silittelyä ja pehmeitä löylyjä saunanlauteilla.

Lapset silittävät pupua Maatilamatkailu Ilomäellä

Maatilalta löytyy seitsemän erilaista vuokramökkiä, kahdeksas mökki sijaitsee Kalajärven matkailukeskuksella. Ilomäki tarjoaa muutakin rentoa yhdessäoloa perheille ja ryhmille – esimerkiksi ulkoilureittejä, laavun, frisbeegolfradan ja kylpytynnyrin. Vierailun aikana mukaan tarttuu usein aitoja maatilaelämyksiä ja mukavia muistoja yhdessä vietetyistä hetkistä. Lisätiedot löydät Ilomäen tilan sivuilta.

Hyvinvointia lomalta

Arkeen kiireetön hetki tai hyvinvointia isommallekkin porukalle tarjoaa Hannen hyvinvointipalvelut Peräseinäjoen keskustassa. Perinnehoidot ja kiireetön hetki ovat se juttu. Saunaterapiahoidot ovat elämys. Turvehoidot ja Kalevalainen jäsenkorjaus tekevät keholle ihmeitä. Elämyksiin saadaan vielä lisää tunnetta, kun lähdetään laavulle rummuttelemaan tai tehdään luonnonhelmassa intialaista päähierontaa. Vain taivas on rajana ideoille tässä hoitolassa. Tutustu hyvinvointipalveluihin heidän kotisivuilta.

Hannen hyvinvointipalveluiden kasvohoitoa raittiissa kesäilmassa laiturilla.

Elokuussa Peräseinäjoen markkinat

Peräseinäjoen Markkinat tulevat jälleen lauantaina 10.8. houkutellen paikalle niin kyläläiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin. Markkinat järjestetään Ritola-Hallilla. Markkinoiden sivuille pääset tästä.

Vinkki vitoset:

Aisamäen kesäteatterin näyttämöllä nähdään Häjyt 6.7.–20.7.

Peräseinäjoen keskustassa sijaitseva kirpputori Wanha Pokki tarjoaa talon täydeltä antiikkia! Wanhasta Pokista voi tehdä erittäinkin mielenkiintoisia löytöjä.

Kannattaa käydä pyörähtämässä myös sympaattisessa Peräseinäjoen Pappilan kesäkahvilassa!

Frisbeegolfia kesäisissä puistomaisemissa

Peräseinäjoen keskustan tuntumassa, sijaitsee kaunis puistoalue, jota halkoo Friskinlammin joki ja Koukkarin frisbeegolfrata. Kaunis 9-väyläinen puistorata on takuulla mieluinen niin lajin kokeilusta kiinnostuneelle, kuin harjaantuneemmallekin harrastajalle.

Peräseinäjoen puiston ylikulkeva kaarisilta kaislikosta katsottuna.

Kaikki on katunu, jokka Nurmoosta on lähteny

Näin kertoo vanha sanonta. Vaikkakin Nurmo sijaitsee vain alle 10 minuutin ajomatkan päässä Seinäjoelta, vallitsee siellä maaseudun rauha. Kuitenkin myös kesätekemistä ja nähtävää löytyy paljon – poimi tästä vinkkimme!

Perhe uimarannalla, nainen pitelee tytärtä kainalossa, isä ja poika leikkivät kauempana hiekalla

Paukanevalla patikoiden

Paukaneva on suuri 600 hehtaarin keidassuo ja kuuluu eurooppalaisen Natura 2000 -suojelualueiden verkkoon. Seitsemän kilometrin reitti muodostuu pääosin pitkospuista tarjoten retkeilijälle virkistäytymistä ja luontoelämyksiä. Maisemia ja nevan monia lintuja voi ihastella näkötornista ja kyltit polun varrella tarjoavat tietoa alueen kiehtovasta historiasta.

Paukanevan pitkospuut suo maisemissa.

Paukanevalle on helppo tulla vaikka koko perheen kera. Jokirannan parkkipaikalta Vaasantieltä lähdettäessä ensimmäiset 700m toimivat myös esteettömänä reittinä. Lisää Paukanevasta ja sen historiasta sivuiltamme.

Kartta paukanevan reitistä.

Museovinkit

Nurmon museo on Nurmoo-Seura ry:n ylläpitämä paikallishistoriallinen museo. Mäki-Tepon kaksifooninkinen tuparati on rakennettu vuonna 1796. Talon historia on jo senkin vuoksi mielenkiintoinen, että siellä ovat majailleet muun muassa puukkojunkkari Isontalon Antti sekä eräs nurmolainen vääränrahantekijä.

Nurmon museon piha-alue.

Museon päärakennuksessa toimii kesäisin museokahvila ja -kauppa, josta on mahdollista ostaa kahvin ohella mm. kirjallisuutta, kortteja, käsitöitä ja pastilleja. Sieltä voi myös vuokrata soutuveneen, jolla voi tutustua Nurmonjoen rantamaisemiin joelta käsin. Kesäpäivää voi viettää myös museonrannan laiturilla, joka on tunnelmallinen onkimispaikka. Tervetuloa! Museosta lisää Nurmoo-Seura ry:n sivuilla.

Ota kohteeksi Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma ja suuntaa Etelä-Pohjanmaan traktorimuseoon! Kokoelmiin kuuluu noin 150 traktoria, joista 100 on kunnostettuja. Varsinkin lapsille traktorit ovat mielenkiintoisia. Matti Jaskari tarinoi kierroksella mielellään ja hänen kertomanaan traktoreiden historia suorastaan herää eloon. Etelä-Pohjanmaan traktorimuseossa kannattaa piipahtaa, mikäli matka vie Nurmon kautta. Museosta lisää museon sivuilla.

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseon Matti Jaskari.

Museo on pääasiallisesti avoinna yleisölle sopimuksen mukaan. Museossa on mahdollista tehdä opastamaton tai opastettu kierros. Opastamattomassa kierroksessa asiakas saa kierrellä museota haluamansa ajan. Opastettu kierros on tarkoitettu ryhmille, ja tällöin on tilauksesta saatavissa myös kahvitarjoilu.

Laatuaikaa golfviheriöillä

Golfaaja lyö pallon joen yli sijaitsevalle viherilllä Ruuhikoski Golfilla

Golf Digestin Pohjoismaiden sadan parhaimman golfklubin joukkoon 2016 valittu uudistunut Ruuhikoskigolf toivottaa uudet ja vanhat pelaajat jälleen tervetulleeksi kaudella 2024. Kansainvälisesti tunnetun Robert Trent Jones Jr. golfkenttäarkkitehdin kynästä syntynyt korkeuseroja sisältävä golfkenttä sulautuu tyylikkääseen pohjalaiseen jokimaisemaan. Mestarisuunnittelijan golfkenttä vaatiikin enemmän tarkkuutta kuin pituutta soveltuen kaiken tasoisille pelaajille. Lajin pariin pääset Ruuhikoskigolfin sivuilta.

Nurmon parhaat uimapaikat

Tanelinlammen uimaranta ja laituri kesällä

Tanelinranta: Lampitie 10

Tanelinrannan, tuttavammin Tanskun valvotulla uimarannalla on mukavasti tilaa ja iso laituri. Vesi on kirkasta ja rantaprofiili on melko jyrkkä, mutta pikkulapsille rannalla on myös pieni matala poukama. Lisäksi tänä vuonna rannan läheisyyteen on rakennettu leikkipuisto. Hiekkarantaa ja nurmialuetta on runsaasti, joten rannalla viihtyy pidempäänkin palvoen aurinkoa ja nauttien eväistä. Rannalta löytyy myös pukukopit ja myös kesäisin käytössä oleva avantosauna. Lyhyen kävelymatkaan päässä sijaitsee ravintola Tanelin Tupa, josta saa burgerit, salaatit ja kevyemmätkin välipalat, sekä tietenkin kylmää juotavaa ja jäätelöä.

Perhe leikkimässä hiekalla Tanelinlammen uimarannalla

EPOP Wake vesiurheilukseskus sijaitsee viihtyisän Tanelinrannan suojaisella lammella. Paikan kaksi pääaktiviteettia ovat kaapelivesihiihto eli wakeboarding, sekä SUP-lautailu.

Veneskosken uimaranta: Kuortaneentie 905

Veneskosken uimaranta on entinen louhos, jota ympäröi toiselta puolelta hiekkaranta ja toiselta korkeat kalliot. Keskellä louhosta kelluu ponttoonilautta. Uimarannalla on myös pukukopit, ulko-wc sekä laavu.

Veneskosken uimaranta.

Kiikun uimaranta: Kiikuntie 301

Kaikkein kirkkain vesi taitaa kuitenkin löytyä Lehtisalon louhokselta, Kiikun uimarannalta. Myös Kiikun uimaranta on vanha louhos. Rannalla on kaksi pukukoppia ja laituri

Kiikun uimaranta.

Vinkki vitonen:

Eläimiä pääsee näkemään Takalan kotieläinpihassa, joka avattiin Takalan eläinklinikan yhteyteen.

Komialle kirkoolle Ylistaroon

Seinäjoen seutukuntaan kuuluva Ylistaro on monipuolinen kesäretkikohde, jonne on helppo saapua niin Pohjanmaan suunnasta Vaasasta (50 km) ja Isostakyröstä (10km), Lapualta (30 km) kuin Seinäjoeltakin, josta matkaa kertyy parisenkymmentä kilometriä. Ylistaroon voi suunnata monenlaisella retkikunnalla – tekemistä löytyy niin lasten kanssa kuin aikuisten keskenkin. Päivän voi aloittaa vaikkapa Komialta kirkolta, ja suunnata siitä Ylistaron kohteisiin. Ylistaron nähtävyydet ovat aivan omaa luokkaansa.

Ylistaron kirkko on Suomen kolmanneksi suurin kirkko

Ylistaron kirkko on uusgotiikan varhaisvaiheen ensimmäisiä edustajia Suomessa. Kivestä ja tiilestä tehdyn komean kirkon on suunnitellut valtionarkkitehti E. Lohrman. Kirkosta voit lukea lisää sivuiltamme.

Myllykaffeille

Hurmaava Kriikun Myllykaffila on kesäaikaan avoinna, ja viehättää niin paikallisia kuin kauempaakin saapuviakin matkailijoita. 

Kriikun Myllykaffila Seinäjoella kosken ääressä.

Kriikun myllymuseossa voi käydä myös tutkiskelemassa vanhan myllyn historiaa ja työkaluja, ja itse kahvilan sisustus vangitsee katseen hauskoilla, värikkäillä yksityiskohdilla

Kriikun Myllykaffila Seinäjoella.

Miten mahtavaa on, että Etelä-Pohjanmaalla uskalletaan yrittää ja tuoda vanhat rakennukset uusiokäyttöön kotimaanmatkailijoiden iloksi! Iltalehti valitsi kohteen Suomen 15 ihanimman kahvilan joukkoon, ja syystä! Paikan päällä voit kokea myös saunanostalgiaa, sillä kohteessa tarjotaan idyllistä koskisaunaa ja porekorvetta perheille, työ- ja ystäväporukoille.

Vierailija ihailee koskimaisemia Kriikun Myllykaffilalla.

Myllykaffilasta lisää kahvilan sivuilla.

Ainutlaatuinen Eläinten vanhainkoti Wanha Markki

Murresana markki tarkoittaa pihapiiriä, ja Wanhan Markin tunnelma on ainutlaatuinen. Upea pihapiiri on taiteilijapariskunnan koti, ja he ylläpitävät kaikille avointa eläinten vanhainkotia. Rakennukset henkivät 1800-luvun tunnelmaa.

Perhe rapsuttaa lampaita Wanhalla Markilla Ylistarossa.

Saapuessasi yli 200 vuotta vanhaan pohjalaiseen pihapiiriin, sinua vastaan saapuu lammaskatras, poni, aasi, ankat ja monet muut alueella vapaasti vaeltavat eläimet, jotka viettävät ansaittuja eläkepäiviään rakkauden ja rapsutusten merkeissä

Aidossa 1800-luvun pohjalaistuvassa sinut ottaa vastaan uunista tulviva tuoreen pullan tuoksu sekä ystävällinen henkilökunta. Tunnelmaa voisi kuvailla vanhan tuvan sunnuntaiaamuksi.

Lapsi syö jäätelöä Wanhan markin pihassa.

Rakastatko jäätelöä? Vanhaan puimuriin ideoitu pehmiskioski myy hyvään vohveliin, perinteisellä reseptillä valmistettua pehmytjäätelöä, johon saa erilaisia suussa sulavia nonparelleja. 

Vanhan Markin saippuat puunalla

Päätalossa toimii isäntäparin työtilojen lisäksi lahjatavaramyymälä. Myymälästä löytyy Wanhan Markin omia sauna & spa tuotteita, käsintehtyjä luonnonmukaisia palasaippuoita, Frantsilan yrttitarhan kanssa yhteistyössä kehiteltyjä löylytuoksuja sekä Vaasan Aito Saippuan jo kuuluiksi tulleita saunasaippuoita. Myymälästä saa myös ihastuttavia Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Englannista tuotuja naisten asusteita, laukkuja sekä koruja.

Wanhasta Markista lisää heidän sivuilla.

Myös 4H-Elämysmaailman kotieläinpuistossa pääsee tutustumaan erilaisiin kotieläimiin.

Antiikkia antiikkia!

Kesäinen kirppistelyreissu on paikallaan! Idyllinen Maijan Wanha Navetta sopii täydellisesti kesäkohteeksi. Maijan Wanha Navetta on osto- ja myyntiliike/”kierrätyskoti”, kirpputori, secondhand shop ja antiikkiliike samassa paketissa. Tarkistathan aukioloajat ennen saapumista Facebookista tai Instagramista. 

Maijan Wanha Navetta Ylistarossa

Tavarat on esillä kauniisti ja inspiroivasti, ja sisällä tuntuu kuin kävelisi ihmemaassa. Mihin päänsä kääntääkään, löytää aina jotain uutta. Kannattaa myös jututtaa omistaja Maijaa, jolta löytyy tarinoita tavaroiden takaa ja kiinnostava yrittäjäpolku antiikkikauppiaaksi.

Maijan Wanha Navetta on täynnä erilaisia antiikkiesineitä.
  • Löytöjen tekeminen tuntuu oikealta aarrejahdilta…
  • Idyllisessä maalaismaisemassa paljon kaikkea kaunista ja mielenkiintoista tavaraa…
  • Aivan ihana paikka tehdä löytöjä ja muistot tulvivat mieleen vanhoista esineistä..
  • Hieno paikka, paljon katseltavaa ja ihmeteltävää ja hyvä palvelu. Kannattaa käydä…
  • Paljon aarteita ja kaupanpäälle jäi hyvä mieli mukavan omistajan ansiosta…

Kohteesta lisää Maijan Wanhan Navetan sivuilta.

Vierailu viinitilalla

Pirulan tilalla Seinäjoen Ylistarossa valmistetaan viinejä, siidereitä ja muita marjapohjaisia juomia. Pirulan alkoholijuomatuotteet valmistetaan puhtaista kotimaisista raaka-aineista lähialueen pientuottajia suosien. Ylistaron kylälle syntyi oluttehdas jo 1879, mutta raittiusväki ei moisesta pitänyt ja alkoi kutsua paikkaa ”pirulaksi”. Tehtaan toiminta loppui ensimmäisen kerran, kun se paloi maan tasalle 1800-luvun lopussa ja toisen kerran 1908. Nykyisen Pirulan syntymä on siis jo kolmas laatuaan. 

Pirulan viinitilan julkisivu

Se, mikä tekee Pirulan uusista tiloista erityisen kiinnostavan, on sijainti historiallisessa pihapiirissä. Alkoholin tuotantotilat sijaitsevat vanhalla koeasemalla, jossa oli aiemmin valtion maatalouden tutkimuslaitos.Paikka onkin eräs Suomen merkittävimmistä kohteista valtion tilojen joukossa. Pirulan tila kehittyy kovaa vauhtia ja tarjoaa nykyään myös tapahtuma- ja huonevuokrausta. Viinitilasta lisää tilan sivuilla.

Kulttuurielämyksiä

Katso seuraava elokuvasi tunnelmallisessa vanhan ajan kinossa! Perinteiset elokuvateatterit ovat kuin tuulahduksia menneistä ajoista.

Elokuvateatteri Matin-Tupa Ylistarossa.

Elokuvateatteri Matin-Tupa tarjoaa kunnon elokuvaelämyksen. Sen perusti liikemies Matti W. Luoma 1930- ja 1940-lukujen taitteessa. Elokuvateatterissa on nykyaikainen esitys- ja äänilaitteisto, joka hurauttaa elokuvanäytökset käyntiin satoja kertoja vuodessa. Kohteesta lisää teatterin sivuilla.

Elokuvateatteri Matin-Tuvan perinteisen puupenkit.

Jyrkän kesäteatterissa nähdään Pyyntö, joka on kertomus pienestä Taavi-pojasta, joka joutuu huutolaislapseksi Perttilän taloon. Perttilän Aune on talon ankara emäntä ja Esko sen viinaanmenevä isäntä. Taavi elää työntäyteistä arkeaan yhdessä Lauri-rengin ja talon piikojen kanssa. Taavi joutuu sietämään ilkeää kohteluaan. Hän yrittää parhaansa, mutta mikään ei tunnu koskaan riittävän. Lapsi on kuitenkin lojaali ja antaa paljon anteeksi. Esitykset 14.8.-29.8.2024. Lue lisää Jyrkän kesäteatterin sivuilta.

Jyrkän Kesäteatteri katettu katsomo täynnä katsojia.

Näyttävät vesistöt

Pariskunta ihailemassa vesistöä

Ylistaron luonnosta löytyy ainutlaatuisia retkeilyn helmiä, kun tietää mistä etsiä. Malkakoski on ehdottomasti yksi Etelä-Pohjanmaan näyttävimmistä virtapaikoista. Malkakoskessa vesi putoaa kolme metriä 150 metrin matkalla ja kosken leveys on enimmillään yli 200 metriä. Malkakoski on erityisesti kalastajien ja melojien suosima kohde, mutta myös mukava kohde poiketa ihailemassa puolikuun muotoista suurta patoa ja kuohuvaa koskea vaikka lintutornista käsin.

Isonkyrön kesken jaettu Orisbergin Kotilammi on maamme vanhin tekojärvi ja nykyään osin suojeltua kulttuurimaisemaa. Kotilammeen pääsee uimaan Orisbergin kirkon viereltä lähtevän polun päässä olevalta laiturilta.

Isonkytön Orisbergin kotilammi.

Samalla pääsee ihastelemaan kirkon kellotapulia, jonka alla perimätiedon mukaan Jean Sibelius ja Aino vaihtoivat kihlasormuksensa. Kotilammin pohjoisrannalla sijaitseva Orisbergin kartano on maakunnan ainoa herraskartano. Kirkon vieressä toimii myös sympaattinen kahvila ja leirintäalue.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita