Nauti kesästä Kyrkösjärvellä suppaillen - Visit Seinäjoki

Nauti kesästä Kyrkösjärvellä suppaillen

Jo muutaman vuoden kesäisten trendien ja vesilajien aallonharjalla ollut SUP-lautailu saa nimensä englanninkielisistä sanoista Stand up paddling, eli seisaaltaan melominen. Lajin aloittamiseen ei ole mitään erityisiä vaatimuksia ja se onnistuu lähes kaikilta! Seinäjoen ympäristöstä löytyy useita suppailuun sopivia paikkoja. Laudalle voi kavuta vaikkapa Kyrkösjärvellä, Tanelinrannassa tai Kalajärvellä. Aivan keskustan tuntumasta voi lähteä myös tutkimaan Seinäjokea.

Tällä kertaa paikaksi valikoitui Kyrkösjärven uimaranta, jonka matalalta rannalta on helppo lähteä liikkeelle. Kyrkösjärvi on Seinäjoen ja Ilmajoen rajalla sijaitseva, vesipinta-alaltaan 640 hehtaarin tekojärvi, joka valmistui vuonna 1980 ensisijaisesti tulvasuojelua ja voimataloutta varten. Nykyään se on suosittu myös virkistyskäytössä, ja siellä viihtyvät niin patikoijat, pyöräilijät, veneilijät, kalastajat, melojat kuin suppailijatkin.

Viime kesänä ostimme itsellemme ilmalla täytettävät laudat kokeiltuamme lajia ensin ohjatusti vuokralaudoilla ja hurhdettuamme siihen täysin. Seinäjoella SUP-lautoja voi vuokrata ainakin EPOP-Wakelta, Wild Adventure Finlandilta ja Ravintola Kalajärveltä. EPOP Wake ja Wild Adventure Finland tarjoavat myös hauskoja ryhmätunteja, kuten SUP-joogaa ja SUP-pilatesta. Laudan voi halutessaan vuokrata pidemmäksikin aikaa, vaikkapa mökkiviikonlopulle mukaan. Tanelinlammella sijaitsevan EPOP-Waken hinnaston näet täältä ja Kyrkösjärvellä vuokrauspistettä pyörittävän Wild Adventure Finlandin hinnaston täältä. Ennen oman SUP-laudan ostamista kannattaakin lajia ensin testata vuokralaudalla ja varmistua siitä, että suppailu on sinun juttusi. Vuokrapisteellä saat myös ohjeet, joilla pääset alkuun.

Juomapullo, aurinkorasva ja aurinkolasit viltillä rannalla.

Mukaan kannattaa pakata vettä, aurinkorasvaa ja auringolta suojaava päähine. Avoimilla vesillä UV-säteilylle altistuminen on voimakasta, joten on tärkeää huolehtia riittävästä suojautumisesta. Asuvalinnaksi sopii hyvin uima-asu, varsinkin jos haluat pulahtaa välillä veteen vilvoittelemaan. Jos taas vietät laudalla pidempiä ajanjaksoja, niin kannattaa suojautua auringolta pukeutumalla t-paitaan ja shortseihin. Kelluntaliivi on hyvä varuste, eritoten jos liikut yksin tai olet epävarma uimataidostasi.

Sup-lautailija järvellä

SUP-laudalla voi kulkea seisten tai polvillaan. Laudan päällä seistään jalat rinnakkain ja noin hartioiden leveyden verran etäällä toisistaan. Pyri olemaan rentona, jalat hieman koukussa. Katse kannattaa pitää horisontissa. Hyvä veto lähtee mahdollisimman edestä laudan kärjen läheisyydestä ja jatkuu aina oman jalan kohdalle. Melan pituuden säädät oikeaksi nostamalla kätesi eteen ja ylös 45 asteen kulmassa ja säätämällä mela siten, että kahva ulottuu ranteeseesi asti, jolloin melan tulisi olla noin 20-30 cm vartaloasi pidempi. Veteen putoamista ei kannata liikaa jännittää, sillä se on osa hauskaa vesiurheilukokemusta!

Ranta tarjosi upeat puitteet suppailulle! Kyrkösjärven kimmeltäessä kesäauringossa oli mukava pysähtyä laudalle makoilemaan ja ihailemaan maisemia. Horisontissa näkyi Wild Adventure Finlandin vuokrauspiste, josta lähti aika ajoin melojia sekä suppailijoita vesille. Takaa pilkotti M-talo ja kauempana näkyi myös Periscope-näkötorni.

Kyrkösjärvi on kaksiosainen; pienempi Kyrkösselkä on kaupungin puolella seinäjokelaisten ahkerassa käytössä. Kapean kurkun takana olevan eteläinen Rengonselkä on suurempi, erämaisempi ja tuntemattomampi. Seuraavalla viikolla suuntasimmekin näitä kahta osaa yhdistävälle kapeammalle alueelle.

Tämä päivä olikin paljon tuulisempi ja pilvisempi. Pohdimme hetken rannassa, lähdemmekö vesille aallokosta huolimatta, mutta lopulta uskaltauduimme kiipeämään laudoillemme.

Otimme mukaan termospulloon keitetyt kahvit ja lähdimme tutkimaan alueen pikkuisia saaria. Laudalla pysyi yllättävän vaivattomasti, vaikkakaan seisaaltaan emme uskaltautuneet nousta. Aallot kuljetti mukavaa kyytiä eteenpäin ja vesi tuntui lämpöiseltä viileään ilmaan verrattuna.

Sup-laudat pienellä saarella.

Mies katselee saarelta maihin.

Yksi Kyrkösjärven luonnon erikoisuuksista on kelluvat turvesaaret, jotka seilaavat järvessä vapaasti. Näitä emme kuitenkaan bongannut, vaan pysähdyimme sympaattiselle pienelle kalliolle.

Kahvit rauhassa nautittuamme päätimme lähteä kohti laituria, josta voisimme kavuta rantaan, sillä vastatuuleen kulkeminen oli yllättävän työlästä, vaikkakin tuuli alkoi jo tyyntyä.

Suppailu on yllättävän koukuttava kesälaji. Itseäni siinä viehättää mahdollisuus päästä tutustumaan alueen vesistöihin ihan eri perspektiivistä ja rauhoittua veden äärellä. Toisaalta suppailla voi monella tyylillä; se voi olla intensiivistä koko kehon treeniä tai rentouttavaa lomatekemistä. Kaikkeen tähän Kyrkösjärvi tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita