Seinäjoen kirjastot tutuiksi - Visit Seinäjoki
Kirjaston vieras nojaa Aalto-kirjaston pilariin ihaillen kirjaton arkkitehtuurisia elementtejä.

Seinäjoen kirjastot tutuiksi

Yksi Seinäjoen upeista nähtävyyksistä on sen kirjastot! Vaikka et olisikaan lukutoukka, kirjastot ovat viihtyisiä paikkoja tutkailla pitkien hyllyrivien mielenkiintoisimpia antimia ja nauttia kahvista kirjastokahvilan ainutlaatuisessa ympäristössä. Tule mukaan tutustumaan ydinSeinäjoen neljään kirjastoon!

Arkkitehtuurin mestariteos Apila

Seinäjoen pääkirjasto Apila avattiin vuonna 2012. Rakennus sai nimensä sen ylhäältä katsottuna apilaa muistuttavasta muodostaan ja kirjasto onkin arkkitehtuurista kiinnostuneen ykköskohde! Rakennuksen suunnittelussa on otettu vaikutteita myös japanilaisesta origamista ja sen upea julkisivu muodostuu 1986 kappaleesta kuparisesta suomumaisesta kuviosta, jotka hohtavat upeasti ilta-auringon osuessa niihin. Apila on pinta-alaltaan noin 3500 neliömetriä ja näihin tiloihin mahtuukin paljon nähtävää.

Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM arkkitehdit. Pääarkkitehtinä toimi Asmo Jaaksi

Kuvateksti: Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM arkkitehdit. Pääarkkitehtinä toimi Asmo Jaaksi. Kuva: Seinäjoen kaupunginkirjasto/Hanna Kotila

Kirjaston uutisalue on pääovesta tultaessa vasemmalla. Uutisalueen katossa on mielenkiintoinen reliefi, joka kuvaa sekä uutisvirtaa että Seinäjokea. Uutisalueen vieressä toimii myös sympaattinen kirjastokahvila Opus, josta saa itse leivotut suolaiset ja makeat herkut sekä arkipäivisin keittolounaan.

Reliefi on graafikko Aimo Katajamäen käsialaa. Hän on suunnitellut myös pääkirjaston opasteet ja koko kirjastotoimen graafisen ilmeen.

Kuvateksti: Reliefi on graafikko Aimo Katajamäen käsialaa. Hän on suunnitellut myös pääkirjaston opasteet ja koko kirjastotoimen graafisen ilmeen.

Myös Lasten Piilomaa on ensimmäisessä kerroksessa. Siellä kirjat ja muu materiaali on aseteltu kirjataloihin, joilla on kaikilla oma teemansa. Ikkunan alla on pitkä sohva ja lapsille on myös satuhuone. Piilomaan hauskat tilat ovat varmasti mielenkiintoisia tutkailtavia perheen pienimmille lukutoukille.

Piilomaan vieressä on aikuisten kirjasali. Tunnelma männystä tehtyjen kirjahyllyjen ja lukupöytien jakamassa tilassa on melko rauhallinen ja muistuttaa hyvin perinteikästä kirjastoa. Upean lattiasta korkealle katonrajaan ulottuvan ikkunan äärellä on mukavia keinutuoleja ja nojatuoleja, joiden äärellä voi nauttia kirjasta ihastellen samalla näkymää Aaltokeskukseen. Niille, jotka haluavat opiskella täysin rauhassa on hiljainen lukusali.

Aalto-kirjaston oleskelutilat ja portaat luovat mukavat puitteet lukemiselle.

Keskelle kirjastoa avautuu hieno suuri lukuportaikko, joka johdattaa Apilan alakertaan. Alakerrassa värikkäät lukukolot tuovat tilaan eloa ja niissä on mukava viettää aikaa vaikkapa lukien tai pelaten. Alakerrassa on myös pelitila, näyttelytila ja avovarasto.

kaksi lasta lukee kirjaa Apila-kirjaston kolossa, joka on rakennettu seinään oleskelutilaksi.

Historiaa Alvar Aallon kirjaston arkkitehtuurissa sekä aineistoissa

Apila on vain osa pääkirjastoa, nimittäin koko pääkirjasto koostuu kahdesta rakennuksesta: Apilasta sekä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemasta kirjastosta. Talojen välissä on maanalainen yhdystila, jonka kautta pääsee kulkemaan rakennuksesta toiseen. Aallon kirjasto valmistui vuonna 1965. Se on remontoitu ja restauroitu alkuperäiseen asuunsa ja avattu yleisölle keväällä 2015. Aallon kirjastossa on pääosin taidetta, historiaa ja kansantieteitä käsitteleviä kirjoja.

Apila-kirjastosta noustaessa ensimmäisenä saapuu matalammalle tasolle, jossa lukupöytiä ympäröi arkkitehtuuria käsittelevät kirjat. Katon rakenne on upea ideana ja toteutuksena: katon tasot noudattavat lattian tasoa. Kun alatasolta kirjaston keskeltä nousee ylemmälle tasolle, myös katto sen yläpuolella kohoaa ylemmäs. Ylhäältä neuvontatiskin vierestä on kulku lukupöydillä täyttyvään lukusaliin. Lastenosaston Aalto suunnittelu pienelle ihmiselle sopivaksi. Osaston rakenne on matalampi ja siellä on pienemmät kalusteet. Kirjastossa on myös nähtävillä suuri Aalto-lasikokoelma.

Tiedonlähteenä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto

Tiedonjanoisille vierailu Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjastossa on varmasti antoisa kokemus. Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Kirjaston kokoelmista löytyy ammatillista ja tieteellistä kirjallisuutta sekä ammatti- ja tutkimuslehtiä eri aloille. Kirjasto tarjoaa palveluita ja aineistoja opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen tueksi sekä verkossa että painettuina.

Uusi Kyrkkärin kirjasto – faktaa ja fiktiota ihmismielestä

Kyrkkärin kirjasto avattiin Kyrkösjärven rannassa upouusissa tiloissa loppuvuodesta 2021. Kyrkkärin kirjasto sijaitsee M-talon 1. kerroksessa lähellä pääsisäänkäyntiä. M-talo, jossa kirjasto sijaitsee, on psykiatriaan ja kuntoutukseen keskittynyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin talo ja kirjastoa hoitaa yhteistyössä sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä Seinäjoen kaupunki. Kirjasto on kuitenkin kaikille avoin ja sinne ovat kaikki lämpimästi tervetulleita.  Sen tilat tarjoavat myös hyvän mahdollisuuden etätyöskentelyyn. Kirjaston vieressä sijaitsee M-Cafe, jossa voi syödä lounasta ja juoda kahvia.

Sijaintinsa mukaisesti Kyrkkärin kirjasto tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman mielenterveyteen liittyvää kirjallisuutta. Hyllystä löytyy muun muassa kirjoja, jotka kertovat erilaisista mielenterveyden häiriöistä. Kirjat on luokiteltu vähän eri tavalla kuin yleensä, sillä jos aiheena on esimerkiksi skitsofrenia, sen alla voi olla myös aihetta jollain tavalla käsitteleviä romaaneja. Hyllyistä löytyy siis aiheeseen liittyvää faktaa sekä fiktiota.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita