Törnävän historiallinen alue herää eloon  - Visit Seinäjoki
Näyttelijöitä seisomassa Törnävän kartanon portailla historiallisissa rooliasuissaan

Törnävän historiallinen alue herää eloon 

Törnävän museoalue, Törnäväntie 23 

Törnävän museoalueen kesä on täynnä historian havinaa. Tänä kesänä Törnävän museoalueen kohokohta on Kulttuurikollektiivi Sillan Suljetut ovet -museodraamakierrokset ja Törnävän kartanon kesäkahvila. Saapuessasi Törnävän museoalueelle kuljet 1800-luvun tunnelmaa kohti. Törnävän kaunis puistomainen museoalue ja sen lukuisat rakennukset kutsuvat kaikki tutustumaan Seinäjoen historiaan.  

Löydät Törnävän kartanon ja museoalueen kulttuurielämykset kootusti Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Kartanon upeissa tiloissa toteutettu kahvila on oiva mahdollisuus tutustua Törnävän aateliseen tunnelmaan herkkujen äärellä. Kartanokahvilan ovet aukeavat kesällä lauantaisin 10.6.–19.8. kello 12–17. Juhannuksena ja Provinssin aikana Kartanokahvila ei ole auki. Kartanokahvilaa emännöi Lotta Sokero, joka luo tarjoiltavat leivonnaiset kartanon uusitussa keittiössä.  

Nuori nainen esittelee lautasella olevaa kakkupalaa, hän on pukeutunut historialliseen mustavalkoiseen tarjoilijan asuun

Suloisen hyvää mansikkakakkua, suklaaleivosta, sokeroitua rinkeliä vai kermaisaa jäätelöä erityisellä kuusenkerkkäsiirapilla? Kartanokahvilan tarjonta koostuu perinteisistä mauista, jotka olisivat kelvanneet myös kartanon edellisille aatelisille asukkaille. Loistelias kartanon tunnelma on läsnä kullatuissa koristeissa ja aikanaan varallisuutta huokuvissa värillisissä koristetapeteissa. Kartanon takapihan penkeillä suolaiset ja makeat herkkupalat nautitaan ihaillessa puutarhan ruusuja ja muita huolella hoidettuja istutuksia.  

Kauniin museoalueen rakennuksiin lukeutuu Kivinavetaksi kutsuttu Etelä-Pohjanmaan museo, joka on rakennettu kartanon alkuperäiseen navettaan. Etelä-Pohjanmaan museo tarjoaa alueen ja Seinäjoen historiaa Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyssä ja rakennuksen toisessa kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila, Vinttigalleria.  

Pieni poika puhaltaa voikukkan siemeniä ulkona

Kartanon meijeri, Keidas on uusittu osaksi museokokemusta tarjoten luonto- ja geonäyttelyn. Törnävän kartanon pihapiirin kirkkaan vaaleanpunaiset Punatulkku rakennukset sisältävät pehtorintuvan, käsityöläisten verstaita sekä maalaisapteekin. Museoalueen jakaa tie, jonka toisella puolella Liinamaantupa seisoo piharakennuksineen. Paras tapa tutustua museon rakennuksiin ovat museon asiantuntevan henkilöstön opastamat esittelykierrokset.  

Tilausopastukset suuremmillekin porukoille saat Seinäjoen Kaupungin sivuilta.

Suuri punainen Liinamaantupa on täynnä 1800-luvun esineistöä, jotka kertovat talonpoikaselämästä. Upeasti koristellut huonekalut, reikäleivät katossa ja käsityöt on aseteltu paikoilleen, sillä ajatuksella ettei tuvan väki olisi koskaan luopunutkaan kodistaan. Liinamaantupa, piharakennukset ja upea tuulimylly on siirretty museoalueelle lähiseuduilta. Kaikki museoalueen rakennukset omaavat oman merkityksensä ja ne huokuvat tarinoita alueella asuneiden arjesta.  

Hiekkatie jonka vierellä vehreää puustoa ja nurmea, johtaa kohti Törnävän keltaista kartanoa, kartanon edessä seisoo historiallisesti pukeutuneet näyttelijjät esittäen kartanon herraa ja rouvaa

Ylväs keltainen Törnävän kartano on kokenut monia vaiheita vuosien saatossa. Sen seinien sisällä on asunut useita perheitä, joista jokaisesta on jäänyt elämään mielenkiintoisia ja jopa salaperäisiä tarinoita. Yksi näistä historiallisista tarinoista tulee eloon, kun kartanon ovet aukeavat uteliaille vierailijoille Suljetut ovet -museodraamakierroksen myötä. 

Näyttelijät esittämässä Törnävän kartanon herraa ja rouvaa, he ovat pukeutuneet historiallisiin rooliasuihin

Kaunis luonto on yksi Törnävän museoalueen vetonauloista. Kartanon takaa soljuu Seinäjoki. Vuonna 1798 eräs vaasalainen kauppias, Abraham Wasastjerna, katseli joen virtausta ja mittaili vihreänä hehkuvaa metsää katseellaan. Hänellä oli visio toteuttaa paikalle rautatehdas. Noin kolmen kilometrin päässä siitä, missä Abraham tuumaili suunnitelmiaan, sijaitsi pieni kylä nimeltään Seinäjoki. Vuonna 1806 rakennettu kartano oli aikanaan Etelä-Pohjanmaan maatalouden keskus ja Abraham Wasastjernan Seinäjoelle asettuneen suvunjatkon koti. 

Törnävän kartanon pihapiiriä, kartanon julkisivu sekä vaaleanpunainen lisärakennus

Kartanolla järjestettävä Suljetut ovet -museodraamakierros kertoo Abraham Wasastjernan lapsen, Gustaf Adolf Wasastjernan ja kartanon taloudenhoitajan Catharina Jernbergin tarinan. Näytelmän käsikirjoittaja, ohjaaja ja monipuolinen teatterintekijä Juulia Soidinaho tutki kartanon historiaa ja löysi ainekset draamaan. Historiasta ammennettu tarina kertoo Gustaf Adolfin ja Catharinan yllättävästä rakkaudesta.  

Kartanon suljettujen ovien takaa kuuluu keskustelun ääniä. Monia vierailijoita kantaneet lattialaudat narisevat alla, kun katse tutkii sisustuksen porvarillista tyyliä. Kaunis tila on täynnä kultauksia ja rokokoo -tyylisiä huonekaluja. Museodraamakierroksen näyttelijät ovat lopettelemassa harjoituksiaan. Museodraamakierros on valmis kesän ensimmäiseen näytökseen. Esityksen aikana katsojat pääsevät kulkemaan näyttelijöiden mukana tunteista ja huoneista toiseen.  

Tuuli puhaltaa kartanon puistokadun lehmuksissa linnunlaulujen hiljentyessä yöpuulle. Kuinka monta sivustakatsojaa, joiden ääriviivoja ei enää näy, seuraa näytelmän harjoituksia? Juulia Soidinaho ja muut näyttelijät voivat vain kuvitella millaisen vastaanoton heidän teoksensa saisi heiltä, joista se kertoo. Suljetut ovet -museodraamakierrokset vievät katsojat osaksi Törnävän kartanon historiaa draaman täytteisen rakkaustarinan johdattamana. Varaa lippusi ja tule katsomaan Törnävän kartanon suljettujen ovien taakse!  

Lue lisää Teatteri Hysterian sivuilta.

Näyttelijät Törnävän kartanon herrasväkenä, seisoskelemassa kartanon takapihan portailla

Kuvat ja tekstit – Ilta Lahti @ilta.lauriina kesäkuu 2023

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita