Seinäjoen museot - Visit Seinäjoki
Suojeluskunta ja Lotta Svård museo Seinäjoella

Seinäjoen museot

Seinäjoella vietetty museopäivä kuljettaa läpi paikallisen ja hieman kaukaisemmankin historian. Jokaisessa Seinäjoen museossa pääsee tarkastelemaan menneisyyttä erilaisten näkökulmien kautta. Löydät monet museoista myös sosiaalisesta mediasta, joita kannattaa seurata ajankohtaisia tapahtumia ja tempauksia odotellen.

Tule ja tutustu Seinäjoen museoihin!

 • Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Kauppakatu 17, Seinäjoki
 • Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23, Seinäjoki
 • Sairaalamuseo, Björkenheimin puistotie 2, Seinäjoki
 • Nurmon kotiseutumuseo, Hermannintie 1, Seinäjoki
 • Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo, Keskinurmontie 79, Seinäjoki
 • Siirtolaisuusmuseo, Länsirannantie 2, Peräseinäjoki

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Osoite: Kauppakatu 17, Seinäjoki

Seinäjoen keskustassa seisoo vaikuttava vihreä puurakennus. Se ei ole mikä tahansa talo, vaan Alvar Aallon pohjoismaista klassismia edustava taidonnäyte. Museossa on keskiössä suojeluskuntien, lottien ja jääkärien toiminta. Näyttelyiden avulla pystytään välittämään ajan syvin olemus. Sisäpihalta löytyy piharakennus, jossa on näyttelytila muun muassa vaihtuville näyttelyille sekä sisällissodan ajasta kertova näyttely Mannerheimin Päämaja Seinäjoella 1918.

Museon sisäpihalla on myös kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika ja Lotta -reliefi. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa on kesäkaudella kaksi opastusta pääsylipun hinnalla torstaista sunnuntaihin: Perusnäyttelyopastus Isänmaan asialla sekä Aallon arkkitehtuuri suojeluskuntatalossa.

Lue lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon kesäopastukset:

 • Kello 12 Aallon arkkitehtuuri
 • Kello 14 opastus tarkentuu myöhemmin

Lue lisää kesäopastuksista Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Törnävän ulkomuseo

Etelä-Pohjanmaan museo

Osoite: Törnäväntie 23, Seinäjoki

Etelä-Pohjanmaan museo tuo esiin tarinat historiasta nykypäivään. Ohi kulkiessa ei voi olla huomaamatta komeaa tuulimyllyä, joka vetää kiinnostuksen kohti museon laajaa antia. Törnävän alue antaa vaikuttavan paikan ulkomuseolle ja Etelä-Pohjanmaan museon Kivinavetalle, josta löytyy Vinttigallerian vaihtuvia näyttelyitä ja Mihinä me ollahan? -perusnäyttely.

Ulkomuseoalueelta löytyy Liinamaan tuparati, joka on taitavasti säilytetty ikkuna entisajan eteläpohjalaisten elämään. Upeasti koristellut huonekalut, reikäleivät katossa ja käsityöt on aseteltu paikoilleen, kuin talossa yhä asuttaisiin. Liinamaan tupa, piharakennukset ja upea tuulimylly on siirretty museoalueelle lähiseuduilta. Vanhimpien museorakennusten historia ulottuu 1600-luvulle. Vuosien kuluessa niissä on kulkenut paljon väkeä, mutta ne ovat muuttuneet vain vähän.

Törnävän kartanon pihapiirin kirkkaan vaaleanpunaiset Punatulkku-rakennukset sisältävät pehtorintuvan, käsityöläisten verstaita sekä maalaisapteekin. Kartanon vanha meijeri on uusittu osaksi museokokemusta: nyt siinä sijaitsee Keitaaksi nimetty luonto- ja geonäyttely. Museoalueen jakaa tie, jonka toisella puolella Liinamaan tupa seisoo piharakennuksineen. Paras tapa tutustua museon rakennuksiin ovat museon asiantuntevan henkilöstön opastamat esittelykierrokset. Kesäkauden huipennus on 17.8. järjestettävä koko perheen elämyksellinen Östermyra-päivä.

Tilausopastukset suuremmillekin porukoille voit varata museosta, katso yhteystiedot Seinäjoen Kaupungin sivuilta.

Lue lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Etelä-Pohjanmaan museon kesäopastukset

Kesä ja -elokuussa:

 • Kello 12 Liinamaan tuvassa -opastus
 • Kello 14 Östermyran kartanossa -opastus (sisältää käynnin kartanossa)

Heinäkuussa:

 • Kello 12 Östermyran kartanossa -opastus (sisältää käynnin kartanossa)
 • Kello 14 Östermyran kartanossa -opastus (sisältää käynnin kartanossa)
 • Liinamaan tupa on avoinna ja opas paikalla kaikkina aukiolopäivinä.

Lue lisää kesäopastuksista Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Sairaalamuseo Törnävällä

Sairaalamuseo 

Osoite: Björkenheimin puistotie 2, Seinäjoki

Sairaalamuseo sijaitsee entisellä mielisairaala-alueella, Piirillä. Piiri on tänään värikäs kulttuurinkehto, jossa luodaan uutta lähestymistapaa alueen historiaan. Tuo kyseinen historia tulee tutuksi mitä parhaimmalla tavalla Sairaalamuseossa.

Museorakennuksessa on esillä eteläpohjalaista terveydenhuoltoa käsitteleviä esineitä ja sairaalan arkea kuvaavia aineistoja yli 40 näyttelyhuoneessa. Aihepiireihin kuuluu niin psykiatrinen hoito kuin somatiikka synnytyksistä silmätauteihin. Opastettu kierros on mainio tapa kuulla Sairaalamuseosta ja Piirin historiasta lisää. Opastuksia järjestetään kesä-elokuun ajan torstaista sunnuntaihin aina kello 12 ja kello 14. Voit myös varata oman yksityisopastuksen ryhmällesi.

Lue opastetuista kierroksista Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Sairaalamuseon kesäopastukset:

 • Kello 12 Terveydenhuollon historiaa Etelä-Pohjanmaalla
 • Kello 14 Psykiatriaa Piirillä

Lue lisää kesäopastuksista Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Nurmon kotiseutumuseo

Nurmon kotiseutumuseo

Osoite: Hermannintie 1, Seinäjoki

Nurmoolainen perinne tutuksi. Museoalueen muodostavat 1700-luvun päärakennus ja sen pihapiiriin eri puolilta Nurmoa siirretyt piharakennukset. Pääset kokemaan perinteisen tupatunnelman, tutustumaan pitäjässä vaikuttaneeseen herännäisyyteen, karjalaisiin evakoihin, nurmolaisiin urheilijoihin sekä sota-aikaan näyttelyiden kautta. Lisäksi piharakennuksissa voit tutkia muun muassa valuriperinnettä ja Amerikan siirtolaisuutta.

Lue lisää Nurmoo seuran sivuilta.

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo

Osoite: Keskinurmontie 79, Seinäjoki

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseosta löytyy Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma. Mitä tapahtuu vanhoille traktoreille, jotka on jätetty ruostumaan oman onnensa nojaan? Parhaassa tapauksessa niiden tie vie Matti Jaskarin entisöintipajalle. Täällä traktorit on kunnostettu komeaan kuntoon. Tule tutustumaan Suomen suurimpaan yksityiseen traktorivanhusten kokoelmaan Nurmoon. Kahdessa suuressa hallissa odottaa 150 upeasti entisöityä traktoria, joista kaikki ovet olleet Suomessa maatalouskäytössä. Traktoreiden taustalla on maatalouskäytön lisäksi mielenkiintoisia tarinoita ja sattumia.

Lue lisää traktorimuseon sivuilta.

Siirtolaisuusmuseo

Siirtolaisuusmuseo 

Osoite: Länsirannantie 2, Peräseinäjoki

Museon näyttelytilat kuljettavat suomalaisten siirtolaisten tarinoiden läpi näyttävän kokonaisuuden kautta. Kyseessä on jännittävä kokemus koko perheelle, sillä melkein jokaisessa suvussa on joku, joka lähti siirtolaiseksi. Siirtolaisuusmuseo sijaitsee Peräseinäjoella. Ulkomuseolla on neljä asuinrakennusta kolmelta mantereelta kertomassa suomalaisesta siirtolaisuudesta 1900-luvun alussa. Siirtolaisuusmuseon tiloissa voi järjestää pieniä tilaisuuksia ympäri vuoden. Kauniin järven lähellä sijaitseva museo kutsuu viettämään aikaa historian lisäksi paikallisen kulttuurin äärelle.

Lue lisää Siirtolaisuusmuseon sivuilta.

Sisällöntuottaja: Ilta @ilta.creative, päivitetty huhtikuussa 2024 

kuvat: Visit Seinäjoki

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita