Kesätekemistä Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Kesätekemistä Seinäjoella

Kesäisin Seinäjoen kantakaupunki sykkii elämää, tunnetaanhan se mahtavana tapahtumakaupunkina ja eritoten kesän ohjelmisto houkuttelee väkeä lakeuksille vähän kauempaakin. Tapahtumien lisäksi Seinäjoki tarjoaa vierailleen laajan kirjon kulttuuria, aktiviteetteja ja rentoa ajanvietettä – täällä et takuulla tylsisty. Tule kokemaan tapahtumientäyteinen kesä Seinäjoella!

terassi lähikuva, kesäjuomat, ihminen lukee karttaa

Suuri ja odotettu festarikesä!

Tästä alkaa festarikesä, jolloin jokaisena viikonloppuna päästään nauttimaan livemusiikista!

lähikuva festareilta, käsiä ilmassa

Heti juhannuksen jälkeisellä viikolla 27.6.–29.6. Provinssi valtaa Törnävänsaaren. Yksi Pohjois-Euroopan perinteikkäimmistä ja suurimmista musiikkifestivaaleista nostaa isoille lavoilleen niin Suomen ykkösnimiä kuin kansainvälisiäkin artisteja. Lue lisää Provinssin sivuilta.

Provinssin aluetaidetta

Massiivinen Farmari-maatalousnäyttely 4.-6.7. järjestetään Seinäjoella heti Provinssin jälkeen. Suomalaisen ruoantuotannon ja maatalousalan huipputapahtuma Farmari järjestetään Seinäjoki Areenan ja Uimahalli-Urheilutalon alueella keskellä kauneinta kesää. Mukana on lisäksi ruoka-, kädentaito- sekä eräosastoja sekä runsas kattaus ohjelmaa: asiaa ja elämyksiä koko perheelle. Lue lisää Farmarin sivuilta.

Farmarimessut Seinäjoella.

Seuraavana viikonloppuna 10.–13.7. siirrytään tapahtumasta toiseen, kun keskustan alueelle levittyvät Tangomarkkinat. Lavatansseista, konserteista, maamme parhaimmista esiintyjistä, kilpailuista sekä ainutlaatuisesta festivaalitunnelmasta on mahdollisuus nauttia Tangomarkkinoiden monissa eri tapahtumakeskuksissa, Tangokadulla sekä Tanssitalolla.

Olennaisena osana tangohumua Areenalla järjestetään laulukilpailun finaali ja kruunataan juhlallisin menoin Tangokuningas ja Tangokuningatar. Seinäjoen Tangomarkkinat on nimensä mukaisesti tapahtuma, josta löytyy viihdetarjonnan ja ravintolapalveluiden lisäksi markkina- ja toritunnelmaa. Kannattaa siis piipahtaa hakemassa perinteiset metrilakut ja tutustumassa toritelttojen erikoisuuksiin. Tangomarkkinoiden sivuille tästä.

Tanssijat Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangokadulla.

18.–20.7. starttaa varsinkin paikallisten suosikki Vauhtiajot Race & Rock. Seinäjoen Vauhtiajoilla nähdään tänä kesä kokonaan uusi Jyrki-retrolavan, jolla esiintyy kansainvälisiä ja kotimaisia artisteja aina kultaisesta ysäristä 2000-luvun puolelle. Kaikki lisätieto Vauhtiajoista tapahtuman sivuilta.

Vauhtiajojen lava ja yleisö kuvattuna yläilmoista

Festivaalit ei suinkaan lopu vielä tähän, sillä erityisesti nuorison suureen suosioon noussut urbaanin ja pop-musiikin festivaali SolarSound Festival, joka järjestetään 9.-10.8 OmaSp Stadionilla. Festareiden esiintyjäkaartiin kuuluvat joukko huikeita suomalaisia nuorison suosikkiartisteja. Pääset tapahtuman sivuille tästä.

SolarSound lava ja yleisö

Lajikokeiluja ja penkkiurheilua

Suppailevat naiset pitävät toisiaan kiinni tasapainoillessaan yhdellä jalalla

Seinäjoki tarjoaa hyvät puitteet urheiluun, oli laji lähes mikä tahansa. Hieman erikoisempia, hauskoja lajikokeiluja alueella tarjoaa muun muassa Wild Adventure Finland. Heiltä voit vuokrata SUP-laudat sekä kajakkimelonta- ja e-Fatbike-välineet. Erityisesti kajakkimelonta on mahtava tapa tutustua Seinäjoen upeaan luontoon ihan eri näkökulmasta. Yritys tarjoaa erilaisia paketteja ryhmille. SUP lautailu puolestaan on yllättävän hauska ja helppo laji. Wild Adventure Finlandin suppilaudat ovat ilmatäytteisiä ja voit myös vuokrata laudan kätevästi vaikkapa koko viikonlopuksi. Tsekkaa yrityksen sivut tästä.

Penkkiurheilun ystäville kesä tarjoaa mestaruustason aikuisten urheilutapahtumat. Kannattaa käydä kurkkaamassa ainakin JymyJussien, Seinäjoen Maila-Jussien, SJK:n ja Crocodilesien otteluaikataulut.

Kulttuuria, museoita, näytelmiä ja näyttelyitä

Taidetta

Kulttuurikeskus Kalevan Navetta kätkee sisälleen historian havinaa, taidetta ja monipuolista kulttuuria. Käsityöharrastajia Navetassa palvelee tasokas käsityö- ja lahjatavaroiden erikoisliike Taito Shop. Yksi Kalevan Navetan toimijoista on Seinäjoen taidehalli – ajassa elävä taidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, nykytaide ja monipuolinen oheisohjelma. Seinäjoen taidehallissa nähdään tulevan kesän aikana seuraavat näyttelyt:

  • Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light 27.1.–10.8.2024
  • Hannele Rantala & Kari Soinio: Laskoksia 27.1. – 25.5.2024
Sähköautoileva pariskunta Kalevan Navetan edustalla.

Kalevan Navetan kesä 2024 tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja tapahtumaa kulttuurin ja taiteen ystäville. Tutustu tästä Kalevan Navetan kesäohjelmaan.

Seinäjoki Graffitilandia on entisen romu- ja sekatavarakaupan hallitiloihin toteutettu laaja, katutaiteisiin painottunut taidenäyttely. Suureen hallitilan mahtuu paljon nähtävää ajatuksia herättelevistä graffiteista hauskaan katutaiteeseen. Lisäksi tilaan on rakennettu pieni kahvila. Lue lisää graffitilandian sivuilta.

Seinäjoen Grafittilandian graffitit

1930-luvulla rakennetussa veturitallissa sijaitseva Varikkogalleria on taiteilijavetoinen taidegalleria. Galleria sijaitsee Varikon toisessa kerroksessa.  Galleriassa on esillä kuukausittain vaihtuva näyttely. Galleriaan ei ole pääsymaksua. Siirry Varikko Gallerian sivuille tästä.

Varickogalleria Seinäjoella

Museot

Etelä-Pohjanmaan museo Seinäjoen Törnävällä

Erilaiset museot ovat olennainen osa Seinäjoen elämystarjontaa. Erilaiset museot ja monipuoliset galleriat sekä näyttelyt ovat olennainen ja huomattava osa Seinäjoen elämystarjontaa. Valikoima on sen verran monipuolinen ja vivahteikas, että sitä on syytä saapua ihastelemaan kauempaakin. Vaihtoehdot ovat sellaisia, että niitä voi esitellä myös kauempaa vierailulle saapuville ystäville, jos satut emännöimään tai isännöimään seuruettasi vapaamuotoisemmassa tai virallisemmassa yhteydessä. Visit Seinäjoen sivuilla museot kootusti.

Kesäteatteri ja vierailevat tähdet

Törnävän Kesäteatterin sisäänkäynnin banneri ripustettuna koivuihin.

Kauniissa Törnävän puiston maisemissa sijaitsee Törnävän kesäteatteri. Tänä kesänä 6.7.–17.8. näyttämöllä nähdään Tootsie, löymätön lyyli -musikaali. Lisäksi kesäteatterilla nähdään vierailevia tähtiä, kun 15.8. kun Niko Kivelä, Ali Jahangiri ja Ilari Johansson saapuvat vierailulle Komediafestivaalin merkeissä Törnävän Kesäteatterille. Tästä löydät kesäteatterin sivuille.

kesäteatteri näyttelijöitä

Ihan puiston lähellä, Törnävän Piirin alueella toimiva teatteri-, taide- ja tapahtumatila Hysteria tarjoaa monipuolista kulttuuria Improaallon huumoriesityksistä aina ajankohtaisiin näytelmiin. Lisätietoa kesän ohjelmasta julkaistaan myöhemmin. Lue lisää Hysterian sivuilta.

Piirin rakennuksen julkisivu, puskat edessä koivut taustalla

Rentoa ajanvietettä ja nähtävää

Lapsi keinuu hämähäkkikeinussa toisen työntäessä vauhtia.

Kesäiset ravintolat ja terassit

Mallaskosken panimoravintolan terassi. Vieraat katsovat teatteriesitystä.

Mallaskosken Panimoravintola ja sen auringon valossa kylpevä suuri terassi sijaitsee Seinäjoen oman pienpanimon kyljessä keskellä luonnonrauhaa ja aivan kävelymatkan päässä Seinäjoen keskustasta. Ravintolan vakiovarustukseen kuuluu maukasta lähiruokaa, esiintyjiä, kesäteatteria sekä tietenkin laaja valikoima Mallaskosken Panimon omia tuoreita oluita. Lue lisää Mallaskosken Panimoravintolasta ravintolan sivuilta.

Ravintoolalaiva paatin juures ja pihviannos
Mallaskosken panimoravintolan katettu terassi.

Seinäjoen keskustori herää kesäisin loistoonsa. Terassille kannattaa suunnata vaikkapa Vinolaan tai Vekseliin. Vekselin edustalle keitaaksi pystytetty aurinkoterassi palvelee päivittäin ja paikkoja riittää jopa yli 400 henkilölle. Vekselin teltoissa ja terassilla pääsee nautiskelemaan hyvien drinkkien lisäksi viihdyttävistä ohjelmista kuten esiintyjistä ja livemusiikista. Lisäksi laivaravintola Joella palvelee Framin läheisyydessä.

Vekseli Seinäjoen keskustan torilla.

Virkistävä päivä uimarannalla

Tapahtumien ja kulttuurin ohella Seinäjoelta löytyy vielä pitkä liuta muutakin mukavaa ja rentoa kesätekemistä koko perheelle. Kesähelteellä voi vaikkapa pakata eväät mukaan ja lähteä rannalle. Seinäjoella uimarantoja löytyy seuraavista osoitteista:

  • Kyrkösjärven uimaranta, Kyrkösvuorentie 26
  • Sahanlammen uimaranta, Vapaudentie 4
  • Pruukinrannan uimaranta, Kyrkösjärventie 9
  • Törnävän uimaranta, Törnävänsaari
Pariskunta kävelee Seinäjoen Kyrkösjärven uimarannalla.

Sekä Kyrkösjärven että Sahalammen uimarannat ovat valvottuja. Kyrkösjärven uimarannalla on myös pieni kioski, josta voi hakea välipalaa. Ranta on loiva ja siten hyvin lapsiystävällinen. Törnävänsaaren ja Sahalammen uimarannat sijaitsevat kauniilla puistoalueilla, joissa on hyvä ottaa aurinkoa tai viettää piknikiä. Myös Seinäjoen sivukylistä löytää paljon hyviä uimapaikkoja, kuten ihan läheltä löytyvä suosittu Tanelinrannan uimaranta.

Shoppaillen satojen kauppojen kaupungissa

Shoppailijat Seinäjoen Ideaparkissa.

Seinäjoki on tapahtumakaupungin lisäksi kauppakaupunki satoine kauppoineen. Keskustassa palvelevat sympaattiset ja uniikit erikoisliikkeet, kun taas vetovoimaisesta Ideaparkista löydät isot ketjuliikkeet. Lisäksi Ideaparkissa järjestetään kesänmittaan paljon erilaisia pikkutapahtumia ja Ideaparkin kaupunkijuna kuljettaa kesäisin kaupunkikierrokselle.

Luonnossa ja kaupunkikierroksilla

Seinäjoen luontoreiteistä voisi nostaa esille ainakin Joupin helppokulkuisen Lastenreitti Oravanpolun, jonka varrelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa erityisesti perheen pienimmille, kuten satulato, askartelulato, paljasjalkapolku, pönttöpuisto ja oravalaavu. Lastenreitti Oravapolku on hieman alle 1 km pitkä polku Kyrkösjärven ulkoilualueella. Se sijaitsee Kyrkösjärven uimarannan ja P-alueen välittömässä läheisyydessä, vastapäätä Käpälikön luontotaloa. Reitti on esteetön eli sitä pitkin pääsee helposti myös lastenvaunuilla. Polulle lähtiessä voi poiketa myös luontotalo Käpälikössä ostamassa eväitä.

Lasten reitti Seinäjoen elämysliikunta lähellä Kyrkösjärveä.

Suurempaa maisemaa havitellessa kannattaa kiivetä Kyrkösjärven rannalta löytyvään Näköalatorni Periscopeen. Modernin puurakentamisen arkitehtuuria edustava Periscope kurottaa 13 metrin korkeuteen. Jos tornista avautuu näkymä tekojärven yli, sama näkymä avautuu myös alatasanteelta, sillä suunnittelussa on huomioitu liikuntarajoitteiset. Maisema heijastuu kahden peilaavan pinnan kautta.

Seinäjoen oppaat opastavat Bjorkvistin puistossa.

Jos taas toivoo tutustuvansa keskustaan, Seinäjoen Oppaat Ry tarjoaa siihen asiantuntevaa opastusta. Seinäjoen oppaiden tarjontaan kuuluu muun muassa kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, Seinäjoki lintuperspektiivistä -kaupunkiopastus Lakeuden Ristin tornista sekä hauska lasten kaupunkikierros. Tarkista tulevan kesän opastusaikataulu täältä.

Sähköautoileva pariskunta Apila kirjaston vieressä ottamassa selfietä.

Hauskoja koko perheen aktiviteetteja ulkona ja sisätiloissa

Lapsi Duudsonit Activity Parkin pallomeressä.

Sateinen sää ei ole este hauskalle kesäpäivälle kaupungissa, sillä sisäilma-aktiviteetteja tarjoaa Ideaparkissa sijaitsevat viihdekeskus Hollywood ja Sisäaktiviteettipuisto Duudsonit Activity Park. Sisäleikkipuistossa voi pomppia ja hurjastella ikään katsomatta ja aktiivipuistossa päivä vierähtää hujauksessa. Viihdekeskuksessa on mahdollista muun muassa hohtokeilata ja minigolfata. Myös Seinäjoen Keilahallissa on mahdollista kokeilla keilausta, jonka lisäksi tarjolla on Squashia, Racketballia, sulkapalloa ja biljardia. Kesäksi heidän pihalleen on avattu myös minigolfrata. Myös Törnävän leirintäalueella sijaitsee viihtyisä ja hieman haastavampi minigolfrata.

Lapsi ja isä ajavat kilpaa Hollywood Seinäjoen arcade -rallipelissä.

Seinäjoen Liikenne- ja fiilispuistossa alle 12-vuotiaat lapset pääsevät opettelemaan turvallisesti liikennesääntöjä polkuautojen ratissa. Kesäaikaan auki olevassa puistossa vierailee vuosittain noin 10 000 lasta vanhempineen. Puisto on kuin hauska pienoismaailma, josta löytyy polkuautot, puhuva liikennevalo, tankkauspiste, suojatiet, liikenneympyrä ja jalkakäytävät. Puisto sijaitsee uimahallia vastapäätä, osoitteessa Kirkkokatu 18 ja on auki maanantaista sunnuntaihin kello 10–18.

Isä ja lapsi polkuautoilevat ja antavat ylävitoset

Vuoden vaihteessa valmistunut suuri BioRex tarjoaa leffakansalle kuusi nykyaikaisella elokuvatekniikalla varustettua elokuvasalia ja aulabaarin erinomaiset leffaherkut.

Muista tutustua myös myöhemmin julkaistaviin Peräseinäjoen, Nurmon ja Ylistaron kesäblogeihin. Kaikki Seinäjoen kesätekemiset löydät lisäksi Visit Seinäjoen sivuilta.

Lapsi syö jäätelöä Wanhan markin pihassa.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita