Ravintolatason lähiruokaa - Visit Seinäjoki

Ravintolatason lähiruokaa

Lähde juhlistamaan lähiruokapäivää ja kotimaista ruoantuotantoa makumatkalle ruokatuotannosta tunnettuun kaupunkiimme. Ruokaprovinssiksikin kutsutun maakuntakeskuksen ravintoloissa tarjoillaan runsaasti herkullista annoksia, joka on tuotettu laadukkaista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Useat ravintolat arvostavat ja suosivat lähellä tuotettuja raaka-aineita, joten haluaisimme esitellä muutaman heistä. Osoita tukesi alueen tuottajille ja tule maistelemaan heidän raaka-aineistaan taitavien kokkien loihtimia herkkuja.

Juurella ja Äärellä ravintolat

Juurella ravintola on toiminut Seinäjoella jo kymmenen vuotta. Juurella on kooltaan pieni, mutta tunnelmaltaan suuri ravintola Seinäjoen keskustassa Keskustorin laidalla. Satokauden ympärille paikallisista raaka-aineista rakentuvat ruoka-annokset takaavat ainutlaatuisen ravintolaelämyksen. Ravintolassa järjestetään lisäksi muun muassa viinitastingeja sekä joka perjantai valmistetaan Juurella-leipää mukaan noudettavaksi.  Juurella on auki keskiviikosta lauantaihin alkaen kello 16.

Juurella ravintola tukee paikallisia tuottajia suurella sydämellä. Juurella ravintolalle lähiruoka tarkoittaa tarinaa tuotteen takana. Suurin osa raaka-aineista tulee maakunnasta ja niitä valikoidessa suositaan pientuottajia. Ravintola tukee yrittäjien taivalta ja toimii heidän puolestapuhujanaan. Raaka-aineiden valinta ja menun luominen vaatii suunnittelua, sillä ravintola toimii pientuottajien ehdoilla ja heidän kapasiteettinsa puitteissa.

Ravintola-annosten raaka-aineisiin kuuluvat muun muassa villiyrtit ja muut lähimetsien antimet, kuten sienet ja marjat. Heillä on ollut myös viljelyksessä annoksissa hyödynnettäviä kukkia omalla pienellä palstalla. Palstalla erityisen hyvin menestyneestä ruiskaunokista tehtiin jopa ruiskaunokkijuustoa yhdessä Jukolan juustolan kanssa.

Äärellä Kuppi ja Kattila on puolestaan uudempi viihtyisä lounasravintola ja kahvila, joka sijaitsee taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Ravintolan sali on sisustettu kauniisti Navetan kanssa yhteen sointuvaksi tilaksi, joissa punainen tiili ja luonnollinen puu yhdistyy sujuvasti betoniin ja metallisiin yksityiskohtiin. Myös heillä suositaan lähiruokaa heidän raaka-aineissaan ja ravintolassa tarjoillaankin maailman makuja valmistettuna perinteisistä suomalaisista raaka-aineista. 

Äärellä lounas tarjoillaan maanantaista perjantaihin kello 11–14. Lounas tarjoillaan lautasannoksina ja voit valita kahdesta pääruokavaihtoehdosta itsellesi mieluisemman. Lisäksi saatavilla on aina myös kasvisruokavaihtoehto. Myös lauantaisin kello 10–15 järjestettävä Äärellä brunssi tarjoaa makuelämyksiä suomalaisista tuoreista raaka-aineista maailman mauilla twistaten. Brunssilla on vahvasti mukana pientuottajien tuotteet ja pöytään katetaan salaatteja, suolaisia pikkupurtavia ja lämpöisiä ruokia sekä makeita herkkuja.

Alkupala Ravintola Äärellä katettuna pöytään.

Talriikki ja Matador

Original Sokos hotel vaakunassa sijaitseva ravintola Talriikki on S-Ryhmän uniikki ravintola, joka avasi ovensa vuonna 2017. Talriikissa satokausiajattelu näkyy vahvasti, yhdessä kotimaisuuden ja paikallisuuden kanssa. Ruokalista Talriikissa vaihtuu viisi kertaa vuodessa. Siihen poimitaan aina jotain uutta, vaikka vuodenajat ja sesongit pysyvätkin samoina. Joskus listalla yllättävät itsepoimitut nokkoset, jäkälät tai kuusenhavut, mitä keittiöpäällikkö ja tiimi vain keksivätkään käyttää.

”Olemme ylpeitä pohjalaisuudestamme, paikallisista antimista sekä puhtaista, selkeistä mauista, joita ylpeydellä tarjoilemme.”

Ravintolassa käytettävät lihat ovat paikallisen lihatalon tuottajien ansiokkaan työn tulosta ja myös kasvisproteiini raaka-aineet ovat täysin kotimaisia. Ruokalistalta löytyy erikseen myös Ruokaprovinssimenu, johon on nimensä mukaisesti koottu erityisesti paikallisia raaka-aineita. Ruokalistalta voit löytää esimerkiksi paikallisen leipomon tai juustolan tuotteista kehiteltyjä makuyhdistelmiä, tuttuja nimiä pohjalaisten teiden varsilta, tai joskus jopa kropsu tai köyhät ritarit ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen, unohtamatta kunnioitusta perinteitä kohtaan.

Sokos hotel Lakeuden ravintola, Matador on uniikki ravintola, joka on muokkautunut vuosien varrella pihviravintolaksi, joka huomioi kuitenkin muutkin kuin pihvin ystävät, kuten kasvavan kasvis ruokailun. Ruokatuotteet on kehitetty alueen laadukkaita raaka-aineita hyväksi käyttäen. 

Matadorin ruokalistalla kotimaisuus ja lähialue on isossa roolissa. Listalla maku ja raaka-aineen arvostus halutaan pitää korkealla, vaalia raaka-ainetta sen arvon mukaan.  Tuottajista vahvimmin yhteistyötä tehdään Atrian ja Valion kanssa. Ravintolan ruokalistalta löytyvät lihat eli nauta, possu ja broilerit kotiutuvatkin 8 km päässä ravintolasta sijaitsevalta Atrian tehtaalta. Listalta löytyy myös Etelä-Pohjanmaalla tuotettua laidun Hereford pihvikarjanlihaa, mikä on eettisesti tuotettua ja maultaan maailmalaajuisesti tunnustettua. Vihannekset, juurekset ja salaatit ravintolaan toimittaa tukkutalo Heinonen.

”On hienoa asua ruokamaakunnassa, josta löytyy huikeita raaka-aineita hienoilta tuottajilta.”

Matadorin ravintola-annokset sommiteltuna helavyön kanssa pöydälle.

Alma

Vanhaan Rautatieläisten taloon restauroitu Hotelli-Ravintola Alman ainutlaatuinen, jugend-henkinen ravintolasali tarjoaa upean ruokailumiljöön. Almassa herkutellaan niin arkena kuin juhlapäivinä tasokkailla ruoka-annoksilla.

Alman keittiössä ruuat valmistetaan itse alusta asti puhtaista ja aidoista raaka-aineista. Toimittajina pyritään käyttämään lähiseudun tuottajia mahdollisuuksien mukaan, eikä lähipalveluiden käyttö rajoitu pelkästään raaka-aineisiin, vaan kaikki palvelut ja tarvikkeetkin pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita