Halloweenin viettoa Seinäjoella - Visit Seinäjoki
halloween muffini

Halloweenin viettoa Seinäjoella

Suomessa vietetään loka-marraskuun vaihteessa Pyhäinpäivää. Samoihin aikoihin juhlittava Kekri on ollut sadonkorjuun ja talvikauden alkamisen juhla. Viihteellisempi amerikkalainen Halloween-perinne on monille hauska syy juhlia naamiaisten ja teemaan sopivien herkkujen muodossa. Listasimme muutaman ajankohtaisen vinkin, joilla Halloweenia voi viettää Seinäjoella.

Anna mielikuvituksen lentää loppusyksyn juhlan pukeutumisessa

Seinäjoen keskustassa sijaitseva naamiaiskauppa Gildress vuokraa mitä mielikuvituksekkaampia asuja erilaisiin juhliin ja naamiaisiin. Valikoimassa on erilaisiin aikakausiin soveltuvia asuja ja niiden osia, tunnettuja hahmoja ja rooliasuja, peruukkeja ja muuta rekvisiittaa. Toisen hahmon saappaisiin hyppääminen on hauska tapa irrotella ja eläytyä erilaisiin rooleihin ja halloween on loistava tilaisuus päästää oma sisäinen luovuus valloilleen. Pukupaljouden edessä saattaa iskeä valinnanvaikeus, mutta osaava ja ystävällinen henkilökunta auttaa täydellisen asun löytämisessä. Valikoimaa on jokaisessa koossa lapsista naisiin ja raavaisiin miehiin ja monet asuista on valmistettu käsityönä liikkeessä.

Herkuttele teemaan sopivilla karmeuksilla

Halloween ja sadonkorjuun aika valmistelee talven herkuttelukauteen. Erilaiset kurpitsat hurmaavat ruuanlaitossa. Anna kurpitsan valloittaa pasta-annoksesi, hillopurkkisi ja piirakkavuokasi. Haluatko kokeilla kasvattaa kurpitsasi itse ensi vuodeksi? Kurkista kurpitsankasvatuksen saloihin ja nappaa talteen Martta-yhdistyksen vinkit, joista voit lukea lisää Martta-yhdistyksen sivuilta. Halloween on loistava syy kattaa pöytä karmivilla herkuilla. Kutsuilla verenpunainen booli saa karmaisevan viileän lisän jäisestä irtokädestä. Tänä vuonna muffinit ja muut leivonnaiset sonnustautuvat hirvittävin koristein ja ovat valmiita kutkuttelemaan makuhermoja. Toukat, hautakivet, hämähäkinseitit ja erilaiset eriskummalliset hahmot koristavat muffineiden kuorrutekekoja. Vain mielikuvitus on rajana! Ota halutessasi oikotie halloweeniin ja osta muffinit valmiina. Näin voit käyttää enemmän aikaa koristeluun. Täältä ohje Kinuskikissan lakritsikuorrutteeseen ja täältä löydät perinteisen suklaanmakuisen kuorruteohjeen.

Kummitustarinoita kirjoista ja omasta päästä

Halloweeniin sopivaa ajanvietettä on myös kummitustarinoiden kertominen ja kuuleminen. Vauhtia voi hakea esimerkiksi kirjastosta. Pohjanmaan haamuista kertova Aaveiden Pohjanmaa – Kummitustarinoita mailta ja meriltä (Haamukustannus, 2013) sisältää karmaisevan, mutta myös sympaattisen tarinan Seinäjoen Vanhalla Teatterilla vaeltavasta kummituksesta, joka oli teatterin lämpiöön ennen esityksen alkua menehtynyt näyttelijä. Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, kuinka näyttelijän tytär ja muut teatterin työntekijät tunsivat tämän läsnäolon vielä vuosienkin päästä. Toinen tapa aiheuttaa vilunväristyksiä on värittää kuulemiaan kummitustarinoita vieläkin hirvittävämmiksi ja kertoa niitä pelkän kynttilän valossa. Lue lisää kaupunkimme kummittelijoista Kirsi Haapamatin kirjoittamassa blogissa Kolistelua, askeleita, katoamisia tyhjään – Seinäjoen kummitukset näyttäytyvät, jos haluavat.

Historian havinaa Törnävän hautausmaakierroksella

Hautausmaalle kätkeytyy muistoja menetetyistä läheisistä, pysähtymistä elämän ja kuoleman taitekohdissa, moninaisia kohtaloita sekä historian havinaa. Seinäjoen Oppaat ry esittelee Seinäjoen vanhinta hautausmaata mielenkiintoisista näkökulmista vainajia kunnioittaen. Monet Seinäjoen kaupungin kehityksen kannalta merkittävät henkilöt ovat saaneet viimeisen leposijansa juuri Törnävän hautausmaalta, ja oppaan tarinoiden mukana pääsee sukeltamaan historiaan erilaisten elämäntarinoiden kautta. Monien mieleenpainuvien kohtaloiden joukossa on muun muassa vuosina 1848–1925 elänyt hovioikeudenneuvos Konstantin Törnudd, joka halusi tulla haudatuksi rakkaan koiransa ja hevosensa kanssa. Törnudd sijoitettiin hautausmaan kulmaan ja näin eläimet saatiin haudattua ihan omistajansa lähelle aidan takana olevaan metsään. Lue myös Kulttuuria ja historian havinaa Seinäjoella. Haluatko lähteä hautausmaakierrokselle? Oppaat järjestävät hautausmaakierroksia pääosin kesäaikaan, mutta tilauksesta myös muina vuodenaikoina. Tutustu Seinäjoen Oppaiden kotisivuilla.

Törnävän hautausmaan porteilla on samalla paikalla sijainneen siunauskappelin risti.
Törnävän hautausmaan porteilla on samalla paikalla sijainneen siunauskappelin risti.

Sanna Kok
sisällöntuottaja
Visit Lakeus

Lisää samanlaisia tarinoita

Seinäjoki haltuun pyöräillen

Kyrkösjärvellä on vaikka mitä

Seinäjoen viileimmät jätskikiskat

Keväiset luontoreitit Seinäjoella

Sibeliusten kihlajaiset Kotilammilla

Seinäjoen kirjastot

Uuden opiskelijan vinkkilista

Seinäjoen parhaat pullat ja makeimmat leivokset

Seinäjoen kuvankauniit maisemat

Mielenrauhaa meloen ja metsässä joogaten

Peliseikkailu Seinäjoella 

Leidit mekkomatkalla Seinäjoella

Riemua ja ajankulua koko perheelle!

Seinäjoen uniikit putiikit

Varpulan ja Hirvijärven kansallispuistomaisemissa

Seinäjoki pyöräillen osa 3: Nurmoon nurkat

Seinäjoen laadukkaat ulkosalit odottavat 

Ravintolatason lähiruokaa

Yövy metsäkämpässä ja bongaa suolampi – Peräseinäjoen retkeilyreitistö

Luontoterapiaa Seinäjoella – Ota äkkilähtö lähelle

Nostalgiamatka Seinäjoella

Seinäjoki on elämysliikuntakaupunki

Seinäjoen skeittiskene tutuksi 

Nauti kesästä Kyrkösjärvellä suppaillen

Seinäjoki on romaanikirjallisuudessa kaikenlainen

Piknikillä Seinäjoen kauneimmissa puistoissa

Pirulan tila – Alkoholitehdas ja tapahtumapaikka Ylistarossa

Seinäjoen kaikenkirjavat käsityökaupat

Lähikuppiloiden lämpöä

Kalajärvi lumoaa leppoisuudellaan

Vegaanin makumatka Seinäjoella

Seinäjoki pyöräillen osa 1: kulttuurireitti

Seinäjoki pyöräillen osa 2: Luontoreitti

Kolistelua, askeleita, katoamisia tyhjään- Seinäjoen kummitukset näyttäytyvät, jos haluavat

Kalevan Navetta yhdistää perinteitä ja moderneja elementtejä

Salaiset laavut Seinäjoella

Pääsiäinen on herkuttelijan paras pyhä

Oletko jo käynyt Lepokallion reitillä Ylistaron Hanhikoskella?

Halloweenin viettoa Seinäjoella

Kirpputorit Seinäjoella

Valokuvaajan Seinäjoki

Seinäjoen kirjastot tutuiksi

Katso ja näe itse – Rakennettu Seinäjoki omin silmin

Sisustajan Seinäjoki

Yllättävät taideteokset Seinäjoella

Lue lisää tarinoita