Pirulan tila – Alkoholitehdas ja tapahtumapaikka Ylistarossa - Visit Seinäjoki

Pirulan tila – Alkoholitehdas ja tapahtumapaikka Ylistarossa

Monet jo tietävätkin, että Pirula on Seinäjoen Ylistarossa toimiva viinejä, siidereitä ja muita marjapohjaisia juomia valmistava yritys. Yritys on perustettu vuonna 2017. Kuluvana vuonna Pirula muutti Ylistarossa suurempiin tiloihin. Nyt Pirula kasvattaa toimintaansa ja alkoholitehtaan lisäksi historiallisessa pihapiirissä Kyrönjoen varressa nousee pystyyn myös baari ja juhla- ja majoitustiloja.

Ylistaron kylälle syntyi oluttehdas jo 1879, mutta raittiusväki ei moisesta pitänyt ja alkoi kutsua paikkaa ”pirulaksi”. Tehtaan toiminta loppui ensimmäisen kerran, kun se paloi maan tasalle 1800-luvun lopussa ja toisen kerran 1908. Nykyisen Pirulan syntymä on siis jo kolmas laatuaan. Pirulan näkyvimmät perustajahahmot ovat veljekset Petri (Pete) ja Tomi (Tomppa) Rintala, joista Pete Rintala esitteli Pirulan uudet hulppeat tilat.

Se, mikä tekee Pirulan uusista tiloista erityisen kiinnostavan, on sijainti historiallisessa pihapiirissä. Alkoholin tuotantotilat sijaitsevat vanhalla koeasemalla, jossa oli aiemmin valtion maatalouden tutkimuslaitos.Paikka onkin eräs Suomen merkittävimmistä kohteista valtion tilojen joukossa. Pirula omistaa pihan konehallit, aitat ja muut rakennukset. Heti jokivarresta alueelle tullessa rakennuksen kulmassa on laatta, jossa kerrotaan, että pihassa on vanha sotilasvirkatalo, jossa asui venäläisiä sotilaita Napuen taisteluiden aikoihin. Osa pihan rakennuksista on purettu ja osa säilytetty. Pirulan yrittäjillä on runsaasti ideoita ja niitä toteutellaan mahdollisuuksien mukaan. 

Päätaloon on tullut kyselyitä tapahtuma- ja huonevuokrauksesta jo ennen virallista vuokraustoiminnan aloitusta muun muassa kihlajaisiin ja valmistujaisiin. Juhliin tulee tarjolle brunssia, keittoja ja salaatteja ja astioita löytyy yli 100 hengen tarpeisiin. 

Päätalon majoituksen puolesta huoneita on tällä hetkellä valmiina neljä ja kaksi lisää remontoidaan tulevan talven aikana. Vuoden kuluttua huoneisiin valmistuu omat WC-tilat, toistaiseksi mennään yhteisvessalla. Talosta löytyy myös suihkutilat ja sähkösauna. Alakerran juhlatiloissa huomion kiinnittävät hienot vanhat tapetit ja huonekalut sekä tyylillisesti yhtenäiset kartanomaiset verhot. Siellä täällä ripoteltuna on tyylikkäitä yksityiskohtia, kuten vanha puhelin, radio, seinäryijyjä tai maitotonkka. Hyllystä vieraat voivat hakea kirjoja ajanvietteeksi.

Myymälän vieressä olevaan baarin esiintymisnurkkaan on tuotu äänentoistojärjestelmä eli täällä voidaan tulevaisuudessa musisoida. Täälläkin sisustusta värittää tilalta sekä kirpputoreilta löydetyt tai paikallisilta ostetut vanhat tavarat. On hirvenpäätä, hirvensarvia, kuokkaa, kirvestä, vanhoja kattohirsiä ja aurasta tehty valaisin. Pirulassa halutaan, että vierailijat löytävät joka käyntikerralla jotain yksityiskohtia, mitä jäi huomaamatta edellisellä kerralla. 

Pirulan alkoholijuomatuotteet valmistetaan puhtaista kotimaisista raaka-aineista lähialueen pientuottajia suosien. Kotimaisella ammattitaidolla valmistetusta valikoimasta löytyy omena- ja marjapohjaisia skumppamaisia helmeileviä juomia, viinejä ja siidereitä. Pullojen etiketit saa halutessaan oman firman logolla. Verkkokaupasta voi ostaa tuotteita sekä kierroksia maistiaisilla tai ilman. Tuotteita saa myös Alkosta ja ruokakaupoista. Myös opastettuja tilakierroksia aletaan Pirulassa järjestää. Myymälä avaa ovensa kesäkuun puolivälissä 2022.

Pirulan tila sijaitsee lähellä Kyrönjokea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seinäjoella ei pelätä yrittää rohkeasti. Ota Seinäjoella liikkuessa suunnaksi Pirulan tila ja tutustu paikalliseen alkoholinvalmistukseen ja historialliseen miljööseen tai vuokraa huone tai juhlatila persoonallisesta kohteesta.

Pirula Oy, Alapääntie 104, 61400 Ylistaro

Yrityksen sivuille pääset tästä.

Teksti ja kuvat Lentävä joogamatto -blogin kirjoittajalta, Instagramissa @lentavajoogamatto

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita