Suurena Alvar Aalto -fanina hävettää myöntää, että pääsin tutustumaan vasta nyt ehkä hänen merkittävimpään kokonaisuuteensa, nimittäin Seinäjoen Aalto-keskukseen. Olenhan viettänyt lapsuuteni Jurvassa, vain 50 kilometrin päässä Seinäjoelta.
Aalto-keskus on maailman suurin Alvar Aallon rakennustaiteellinen kokonaisuus joka käsittää yhteensä kuusi kohdetta: Lakeuden risti, kaupungintalo, kaupunginkirjasto, kaupunginteatteri, virastotalo ja seurakuntakeskus. Seinäjokea onkin tituleerattu maailman aaltolaisimmaksi kaupungiksi sen takia, että se on Alvar Aallon käsitys siitä, miten kaupunkikeskusta voi käydä vuoropuhelua ympäröivän luonnon kanssa. Juuri tämä monumentaalinen kokonaisuus tekee Aalto-keskuksesta niin poikkeuksellisen. Keskus sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta ja siihen voi tutustua joko oppaan kanssa tai omatoimisesti. Oppaan kanssa pääsee myös sisätiloihin, omatoimisesti ei välttämättä aivan kaikkiin. Suosittelen kyllä erittäin lämpimästi opasta, Seinäjoen oppaiden Ulla Laukkala osasi kertoa todella mielenkiintoisesti kohteista, ja vaikka Aallosta paljon tiedänkin, tuli uuttakin tietoa paljon.
Kierroksen huikein osuus oli Lakeuden risti joka sai kirjaimellisesti haukkomaan henkeä, se on kerrassaan upea. Voi vain ihmetellä että näin moderni kirkko on rakennettu jo vuonna 1957 pohjanmaalle. 65 metriä korkeasta kellotornista, jonne pääsimme onneksi hissillä, oli huikeat näkymät yli Seinäjoen ja sai hyvän kokonaiskuvan koko alueesta.
Aalto-keskuksen lisäksi olin yllättynyt kuinka paljon Seinäjoelta löytyy kiinnostavaa tekemistä kulttuurista kiinnostuneille. Piirin entinen mielisairaala alue Törnävällä on suorastaan kulttuuriteko. Karhun perhe on entisöinyt ja palauttanut alueen kukoistukseensa, ja nyt se tarjoaa yhteisöllistä asumista ja työtiloja sadoille ihmisille. Aluelle kannattaa tehdä retki vaikka aurinkoisena kesäpäivänä, ensin tutustuen alueen kauniiseen puutarhaan ja mielenkiintoisiin käsityöyrityksiin. Sairaalamuseo on ehdoton! Retki kannattaa päättää Ravintola Verstaalla syömiseen tai kesäiselle terassille. En olisi uskonut että alue kätkee sisäänsä tällaisen ravintolahelmen.
Kalevan navetta kivenheiton päässä keskustasta oli myös positiivinen yllätys. 130-vuotias punatiilinen navettarakennus kokoaa kattonsa alle monenlaista kulttuuritoimintaa: taidenäyttelyitä, kerho- ja kurssitoimintaa, konsertteja ja ruokaelämyksiä. Tiloja myös vuokrataan erilaisiin tapahtumiin, tulipa heti mieleen että yläkerta olisi loistava, tunnelmallinen tila vaikkapa hääjuhliin. Olin erityisen iloinen kun kuulin että tiloissa toimii lapsille suunnattu käsityö- ja muotoilukoulu Näppi. On niin tärkeää että käsityötaidot säilyy ja että muotoiluoppeja suunnataan jo lapsille.
Kalevan navetassa toimii myös Seinäjoen taidehalli, jossa on jatkuvasti kaksi eri näyttelyä. Näyttelyihin pääsee tutustumaan arkisin klo 11-19 ja lauantaisin 11-15. Visiittin kannattaa ehdottomasti yhdistää herkullinen lounas Äärellä Kuppi+Kattilassa, tai lauantaina brunssi.
Nautinnollisia kulttuurielämyksiä Seinäjoelle!
Anna-Leena Hakola