Talviuintia Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Talviuintia Seinäjoella

Mitä puetaan avantoreissulle, mitä hyötyjä avanto tarjoaa ja missä talviuinti onnistuu Seinäjoella? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta! Useimmissa paikoissa, kun menet järvelle talven paukkupakkasten aikaan, et odottaisi löytäväsi ihmisiä uimassa. Mutta avaruudenpääkaupunki ei ole suurin osa paikoista. Seinäjoella sijaitsee kolme avantoa, joista kahdesta löytyy saunomiseen mahdollisuus. Sahalammen avanto lähellä keskustaa, Veneskosken louhoksen avanto luonnon keskellä ja Tanelinlammen suosittu avantosauna.

Sahalammen avanto

 • Sahalammen uimaranta, Koskenalantie, 60100 Seinäjoki
 • Seinäjoen keskustasta 2 km
 • Pukukopin avain ostettavissa Uimahalli-Urheilutalon palvelupisteestä. Hinta 5,50 €/ kpl

Avanto on kaikkien vapaassa käytössä ympäri vuorokauden

Veneskosken louhoksen avanto

 • Veneskosken Louhos, Uimaranta, Kuortaneentie 905, 60640 Seinäjoki
 • Seinäjoen keskustasta 11.3 km
 • Sauna lämmitetään keskiviikkoisin 18:00 – 20:00 ja lauantaisin 16:00 – 19:00
 • Kertamaksu suoritettava Veneskoski-Viitala seuralle
 • Lue lisää Veneskosken sivuilta.

Tanelinlammen avantosauna

 • Tanelinlammen avantosauna, Lampitie, 60510 Seinäjoki
 • Seinäjoen keskustasta 4.6 km
 • Kertamaksu maksettava paikan päällä
 • Löydät Lakeuden Avantouimarit ry:n tiedotukset somesta
Tanelinlammen avantouintipaikka

Millainen tulee päivästä, joka alkaa jäiseen veteen laskeutumisella? Seinäjokisten avantouimareiden mielestä ihana! Sahalammen avanto on aivan Seinäjoen keskustan tuntumassa odottamassa uskaliaita avantouimareita ottamaan vastaan jäisen Seinäjoen tuomaa virtaa.

Paikalla on vaatehuoneena toimiva kontti, josta aamutuimaan avantoon kiirehditään pulahtamaan. Kun lämpimät vaatteet on puettu takaisin, kylmyys ei enää tunnu laisinkaan pahalta. Ensikertalaiselle avantouijalle mielikuva avannosta ilman saunaa saattaa olla liian hyytävä mutta vain ylittämällä sisukkaasti itsensä voi kokea millainen kokemus avanto ilman saunaa todellisuudessa on.

Ensimmäisen kerran jälkeen avantoon meneminen tulee helpommaksi. Kylmään uskaltautuminen tuo silti aina mahtavan onnistumisen tunteen. Eikä mikään ihme, sillä avanto tekee olon kevyeksi ja valmiiksi päivän haasteisiin!

Hieman kauempana Seinäjoen keskustasta Kuortaneentien varrelta löytyy metsän siimeksestä Veneskosken louhoksen avanto. Kaksi kertaa viikossa Veneskoski-Viitala seuran jäsenet lämmittävät saunan kaikkien innokkaiden avantouimareiden iloksi.

Hyinen avanto näyttäytyy joillekin rentouttavana ja toiselle osalle hurjana paikkana. Kumpaan sinä kuulut? Ei hätää, avantosaunalle voi mennä vaikka ei uskaltaisi veteen asti. Vähitellen veteen otetut askeleet avannon portailla ja muihin avantouimareihin tutustuminen nostavat rohkeutta laskeutua jäätävään kylpyyn kaulaan asti.

Veneskosken louhoksen ja Tanelinlammen avannot ovat varattavissa yksityiseen käyttöön suositusten salliessa kokoontumiset. Ystäväporukan seurassa avantokokemuksesta tulee varmasti ainutlaatuinen muisto talven yhä piilottaen routaansa kevään merkkejä.

Naisen käsi pitelee munkkia avannon vieressä

Saunarauha on suomalaisille pyhä asia, se ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan hiljentymistä yhteisen asian äärellä vaan myös iloista arjesta poikkeavaa juhlaa. Yhteisissä saunatiloissa otetaan avantoon tutustuvat hyvällä mielellä mukaan. Avannon portailla ja saunassa rohkaistuu kokeneiden avantouimareiden esimerkin kautta mukaan testaamaan jäätävän veden pistelyä. Kannustusten saattelemana avannon tumma vesi ei tunnu enää häjyltä vaan hauskalta.

NaIset uivat avannossa hymyillen

Tanelinlammen avantosauna on suosittu talvisin kuin myös kesäisin. Tanelinlammen eli paikallisten mukaan ”Tanskun” avantosaunalla vierailee täyteen varattuina viikkoina noin 750 avantouimaria. Vakioporukka vaihtelee saunassa kuulumisia arkisesti vaikka lämpötila tuntuukin välillä hipovan kilpailutason korkeita lukemia. Saunassa on onneksi aina mahdollisuus laskeutua alemmille lauteilla löylyjen saattelemana.

Ystävät avannon vieressä pyyhkeet päällä hymyilemässä

Mukaan uimapuvun ja pyyhkeen lisäksi on suositeltavaa ottaa uimatossut suojaamaan jalkoja ja vesipullo takaamaan nesteytyksen. Osa avantouimareista käyttää pipoa, joka pitää saunan jälkeen pään lämpimänä pirteässä talvipakkasessa.

Useimmille ihmisille talvipäivät merkitsevät mukavasti kotona oleskelua tai lämpimissä vaatteissa kerrospukeutuneena ulkona puuhastelua. Avantouimarit ovat löytäneet arkensa piristeeksi epämukavuusalueen ja tehneet siitä itselleen tavan voimaantua.

Talvisen kokemuksen jälkeen rohkean itsensä ylittäneen avantouimarin seuraava ongelma onkin vain valita, mikä Seinäjoen herkullisista ravintoloista tai kahviloista otettaisiin suunnaksi?

Jaa avantokokemus somessa ja merkitse kuvaan @Visitseinajokiofficial!

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita