Seinäjoen yön ja päivän eläimet - Visit Seinäjoki

Seinäjoen yön ja päivän eläimet

Seinäjoen maaseutumaisemien ja peltolakeuksien reunuksilta löytyy eläinten kodit, metsät ja suot. Yön ja päivän eläimien valokuvaaminen on monen harrastus, jota toteuttaakseen on suunnattava metsään kameran kanssa. Ota kohteeksi Törnävän museoalue, Kyrkösjärven metsä, Hallilan vuori ja Paukanevan suo!

Etelä-Pohjanmaan museon valokuvanäyttely

Etelä-Pohjanmaan museolla on pysyvä näyttely, Mihinä me ollahan ja yläkerrasta löytyvä valokuvanäyttely Yön ja päivän eläimet. Museon ja Törnävän kartanon alueella kulkiessa voi kuulla monia lintuja, joiden äänet johdattelevat läheiseen luonnonsuojelualueeseen. Liito-oravasta on Etelä-Pohjanmaan museon ulkoalueella oma näyttely, johon voi tutustua vuorokauden ympäri. 

Valokuvanäyttely Yön ja päivän eläimet on Jukka Risikon ja Benjam Pöntisen valokuvanäyttely. Suloiset eläimet ovat tallentuneet filmille ja muistikortille vuosien työn tuloksena. Pääosassa ovat eläimet: ketut, pöllöt, liito-oravat ja monet muut kanssakulkijat poikasineen. 

Museoalueella riittää ihmeteltävää ympäri vuoden. Läheisen lammen sorsat ovat jo valmistautumassa talveen. Vaikka sorsat kiinnostuvatkin helposti ihmisistä, niille ei sovi antaa pullan tai leivän murusia.

Ruutipuiston eli Kruutipuiston luonnonsuojelualue perustettiin 1948. Tuosta lähtien pieni metsätaipale on toiminut pyrstötiasten ja kuusitiasten pysyvänä kotina. Alueella on runsaasti lahopuuta, josta moni eläin hyötyy. Alueella sanotaan asustavan liito-oravia ja jokivarressa saukkoja.

Kyrkösjärvi

Kyrkösjärven alueella on hyvä harrastaa monenlaista lintubongailun lisäksi. Metsäpoluilla maastopyöräillään ja lenkkeillään. Lumen saapuessa hiihdetään koko talvi ja lukuisat nuotiopaikat kutsuvat viettämään aikaa luonnossa. Veden alla elelevät kalat ovat olennainen osa monipuolista ja ihmeellistä eläinkuntaa.

Kyrkösjärven uimarannan parkkipaikan luota alkaa lastenreitti, jonka varrella on luontoaiheisia opastauluja ja tarinoita. Luontotalo Käpälikön parkkipaikalta on alle kilometri lastenreitin kodalle ja takaisin. Reitti sopii mainiosti nimensä mukaan perheen pienimmille. Kodalta löytyy puuvaja ja suoja nuotiohetkeä varten. Eläinten näkeminen toteutuu varsinkin vastaan tulevien lenkkeilijöiden koirien ansiosta.

Esteettömältä kuntoreitiltä löytyy tilava nuotiopaikka. Käpälikön esteetön reitti on 5.56 km pitkä ja se kulkee sotilasesteradan ja korsun kautta. Samalla suunnalla sijaitseva Aarnikotkan kota on helppo kohde koko perheen laavuretkeä varten. Aarnikotkan kota on myös varattavissa yksityistilaisuuksiin. Yön pimentyessä metsässä saattaa kaikua selkeästi pöllöjen äänet. Varaa kota ennen pakkasia Lakeuden Elämysliikunta -sivustolta.

Hallilanvuori

Hallilanvuoren ympäri kiertää pururata. Hallilanvuori on helposti saavutettavissa keskustasta bussilla kuten monet muutkin luontoreitit. Sen juurelta löytyy nuotiopaikka ja parkkipaikan vierellä on aktiivisessa käytössä oleva hiekkakenttä. Puiden lisäksi metsän tikat saattavat koputtaa lyhtypylväitä nokallaan. Tikka on helppo tunnistaa sen käyttäytymisestä ja omalaatuisesti värityksestä.

Parhaat maisemat eväsretkeä varten ovat vuoren päällä. Suuret kivilohkareet käyvät pöytinä mutta muista pukea lämpimät vaatteet, sillä kallion pinta on hyvin viileä. Lasten kanssa täytyy olla erityisen varovainen Hallilanvuorella. Alas parkkipaikalle näyttää olevan helppo kulkea suoraan laelta mutta jyrkkyys voi yllättää.

Paukaneva

Seinäjoki-Vaasa valtatie 18 varrella oleva levähdysalue on yksi aloituspiste Paukanevalle.​ Reitti Paukanevan läpi on noin 6 kilometriä. Parkkialueelta alkaa lähes kilometrin esteeton reitti kohti nevaa. Läpi suon vievät pitkospuut ovat kuitenkin kapeammat eivätkä sovellu pyörätuolille. Esteettömän reitin päädyssä on pieni näköalakoroke eli lintulava. Jos lenkkeilijällä riittää energiaa kannattaa kohteeksi ottaa Paukanevan lintutorni. 

Suolle pääsee myös Kiikuntieltä ja Nurmon keskustan tuntumasta Isosalon pururadan kautta. Paukanevan metsäalueella on hiljaista ja vain luonnonäänet kantautuvat korviin. Jos vastaan on tulossa toinen lenkkeilijä, voi hänen askeleensa kuulla pitkospuilla jo hyvissä ajoin. Suuri nuotiopaikka on helposti saavutettavissa Kiikun suoran uimarannalle kääntyessä. Ennen pientä uimarantaa, suolle johtava tie on merkitty opasteilla.

Paukanevan ympäristö kiehtoo niin paikallisia kuin turistejakin. Suolla vallitsee aivan omanlainen kasvisto. Pitkin reittejä on pystytetty opasteita, jotka kertovat suon eläimistä, kasveista ja historiasta. Pitkospuut laavu- sekä lintutorni ovat rahoitettu EU-rahoituksen avulla ja Lakeuden Elämysliikunta Ry:n toimesta.

Ulkoillessa mieli virittyy syksyn tunnelmaan. Suolla voi nähdä ja kuulla pikku- ja isokuoveja. Lisäksi muuttoaikana suota saattaa asustaa hanhet ja joutsenet. Muuttoaikana lintutorni on lintubongareiden suuressa suosiossa. Kolmikerroksisen tornin päältä näkee laakeuden ansiosta yllättävän kauas.

Paukanevan reitillä ei ole valaistusta, joten retkeily kannattaa ajoittaa valoisaan aikaan. Yön pimeydessä nevalle ei yllä kaupungin valosaaste. Paukanevan laavu on hyvin suojaisa ja helposti saavutettava paikka tarkkailla eläinten lisäksi tähtiä ja revontulia.

Lue myös: Salaiset laavut Seinäjoella!

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita