Hanskin valtakunta
M.A. Numminen kiersi 1980-luvulla suomalaisia keskiolutbaareja ja tallensi näitä kulttiklassikon asemaan nousseeseen kirjaansa ”Baarien mies”. Omilla reissuillaan taiteilija pistäytyi myös seinäjokelaisessa Old Grill Pubissa, jonka tarina Nummisen olisi ehdottomasti pitänyt pistää kansien väliin. Paikkakunnan vanhimman kuppilan baaritiskin takana on seissyt kohta 47 vuotta yrittäjä Hannu ”Hanski” Perälä, jonka alkuperäisenä haaveena oli kuitenkin metallialan firman perustaminen.
– Silloin oli samanlaista aikaa kuin nytkin, energiasta oli pula ja rahaa ei tahtonut saada. Tein baarihommia kouluaikoina ja ajattelin myöhemmin, että pannaan pubi pystyyn ja kerätään metallifirmaan rahaa, mutta kerään niitä vieläkin, Perälä nauraa.
Old Grill Pubin tiskin yläpuolella näkyy päivämäärä 18.3.1976, josta alkaen paikan historiaan on syntynyt vähitellen uusia lukuja. Myynti oli keskioluen varassa aina vuoteen 1988, mutta lain höllentämisen jälkeen viini saatiin hyllyille 1989 ja A-oikeudet tulivat 1990-luvun alussa.
Baarin sisustus on äärimmäisen pelkistetty, mikä vastaa täydellisesti perinteisen kansankuppilan ideaa. Nykyisin samantyylisiä paikkoja saa hakemalla hakea, eikä Hanskikaan lupaa jatkaa hommassaan ikuisuuksiin.
– Myyntiä on ajateltu ja sukulaispiirissä asiasta on neuvoteltu, mutta se ei ole vielä johtanut kaupankäyntiin. Välillä tässä on vaimo ja toinen työntekijäkin apuna, joten toistaiseksi mennään näin, mies kertoo.
Old Grill Pubiin ovat tervetulleita kaikki, joilla on ”hommat kunnossa” ja käyttäytymissäännöt hallussa. Perälän mukaan baarin takavuosien värikkäistä tapahtumista saisi helposti isommankin teoksen aikaan, joten hän ei lähde nimeämään erikseen yksittäisiä sattumuksia matkan varrelta. Asiakaskunnassa on edelleen tuttuja kasvoja vuosikymmenten takaa, mikä ilahduttaa suuresti yrittäjää. Vaikka oma baari on lohkaissut valtaosan elämästä, niin Hanski ehti ennen sen perustamista pyörittää myös halpakauppaa, taulukauppaa ja mainostarvikemyyntiä.
– Olen kotoisin Ilmajoen Kiikerinkylästä. Ilmajoelta tulevat välillä katsomaan, vieläkö elän, mies hymyilee.
Old Grill Pub
- Perustettu: 1976
- Kaupunginosa: Uppa
- Asiakaspaikkoja: 25+25 (terassi)
- Ruokailumahdollisuus: ”On, ei tartte lähteä kylälle.”
- Paikan erikoisuus: Urheilu- ja ravikanavat näkyvät
Itä-Seinäjoen henkeä
Seinäjoen kaupunki päätti 1970- ja 1980-luvuilla keskittää vuokrataloasumista Kasperin kaupunginosaan, mikä on aiheuttanut kauaskantoisia seurauksia lähiön maineelle. Mielikuvat ovat pysyneet turhankin lujassa, vaikka Kasperiin mahtuu väkeä monista sosiaalisista luokista ja väestöryhmien kirjo on samalla myös rikkaus. On myös heitä, jotka eivät vaihtaisi rakasta lähiympäristöään mihinkään muuhun.
1980-luvun lopussa päivittäistavarakauppojen ”Kympin” ja Siwan kanssa saman liikekiinteistön päätyyn syttyivät uudet valot, jotka merkitsivät Pub Jesperin syntymää. Tänä päivänä edellä mainitut kaupat on jo kuopattu, mutta kaupunginosan baari jatkaa olemassaoloaan. Pubin sijainti on kuitenkin vaihtunut alkuperäisestä, sillä 1990-luvun alkuvuosina tavaroita muutettiin maltillinen 50 metrin matka uuteen tilaan, jossa on myös pysytty.
Paikkaa pyörittää nykyisin Johanna Viinamäki, jonka oma isä perusti aikanaan Jesperin.
– Minä tulin tähän jatkajaksi vuonna 2012. Elokuussa lopussa tuli juuri 10 vuotta täyteen yrittäjänä, hän kertoo.
Jesperi on harvoja Seinäjoella toimivia ravintoloita, jotka avaavat ovensa jo yhdeksältä aamulla. Samaan yltää vain keskustassa toimiva Härmän Häjy. Osa asiakkaista saattaa olla rivassa kiinni heti lukon naksahtessa auki.
– Usein muutama asiakas odottaa jo oven takana, kun avataan, mutta ei se nyt ihan jokapäiväistä ole, Jesperin tarjoilija Miia Hakulinen kertoo tilanteesta.
Hakulinen aloitti työt baarissa maaliskuussa. Hän ei itse asu samoilla nurkilla, mutta on muuten kotiutunut mainiosti omaleimaiseen Kasperiin.
– Asiakkaat ovat mukavia. Meillä on täällä laaja vakiasiakasporukka, joita tässä on oppinut tuntemaan.
Kun Jesperiin astuu sisälle, niin ravintolan koko saattaa yllättää. Asiakaspaikkoja on runsaasti niin sisätiloissa kuin terassillakin. Ruokailijoille oli rajattu mukavasti omia neliöitä.
– Meitä on täällä viisi kokopäiväistä ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Jouluaatto ja juhannusaatto ovat vuoden ainoat päivät, jolloin paikka on kiinni. Näitä kahta päivää lukuun ottamatta olemme auki joka päivä, tarjoilija toteaa.
Jesperissä on mahdollisuuksia monenlaiseen ajanviettoon. Itseään voi viihdyttää laulamalla karaokea, lukemalla lehtiä, valitsemalla kappaleita jukeboksista tai pelaamalla biljardia sekä lauta- ja korttipelejä. Keskiviikkoisin jännitetään puolestaan bingon äärellä. Ravintolalla on myös saunatilat omalla terassilla talon takapihalla.
– Kesällä väkeä käy eniten, jolloin myös tapahtumat tuovat jonkun verran asiakkaita. Talvella on taas vähän hiljaisempaa, Hakulinen kertoo vuodenajan merkityksestä asiakasvirtaan.
Pub Jesperi
- Perustettu: 1988, nykyisessä paikassa vuodesta 1993
- Kaupunginosa: Kasperi
- Asiakaspaikkoja: 135+80 (terassi)
- Ruokailumahdollisuus: Laaja lista, jossa esimerkiksi kotiruokaa ja pitsoja
- Paikan erikoisuus: Pitsat on tehty samalla reseptillä vuodesta 1988
Kulmabaari kuin olohuone
Seinäjoen jalkapallostadionilla on alkamassa ottelu SJK–VPS. Kivenheiton päässä tapahtuma-areenalta sijaitsevan Huhta Pubin sisätilat ja terassi pullistelevat väkeä hyvissä ajoin ennen pelin käynnistymistä. Paikan baarimestari Tuomo Kuusisto kertoo, että läheisellä stadionilla olevat tapahtumat heijastuvat myös Huhtalan ”olohuoneeseen”, mikä tuo uusia asiakkaita tupaan.
Huhta Pubilla on takanaan pitkä historia. Tulevana vuonna baari on ollut osa seinäjokista katukuvaa jo 30 vuoden ajan. Kansainvälisiltä vierailta on tullut myös kehuja paikan aidosta ilmeestä.
– Britit ja irkut ovat tykänneet olla täällä. Tätä pubia ei ole yritetty väkisin rakentaa, vaan sisustus kerääntynyt vuosikymmenten aikana pääasiassa asiakkaiden toimesta. Se on täynnä historiaa ja tarinoita, Kuusisto luonnehtii työympäristönsä interiööriä.
Paikan nykyinen omistaja on Joona Jussila, jonka isä Jouni otti pubin haltuunsa jo sen elinkaaren ensimmäisinä vuosina, sukupolven vaihdoksesta tuli syksyllä kuluneeksi seitsemän vuotta.
– Alkuperäisen perustajan aikaan tässä oli vielä grilli, joka kuitenkin jäi pian pois. Nyt ruokaa saa tuosta naapurista, baarimestari viittaa kulmantakaiseen ravintolaan.
Pubin tiloissa on harjoitettu takavuosina myös toisenlaista bisnestä, sillä ovenripa muistuttaa Säästöpankin hyödyntäneen aikanaan samoja neliöitä. Liiketilan nykyiset asiakkaat kulkevat maallisen mammonan sijaan pikemminkin sosiaalisen pääoman ja hyvän juoman perässä. Musisointiinkin heille on annettu mahdollisuus.
– Kitara on yleensä vireessä, mutta silti kaikki haluavat sitä virittää. Pianossa on niin sanottu pubiviritys, mutta se kuuluu asiaan. Tänne saa tulla ja soittaa näitä, kun vaan kysyy asiasta ensin, Kuusisto kertoo.
Huhta Pubin seinällä on Darts-taulu, joten säännölliset tikkakisat kuuluvat kuvioon. HuTi eli Huhtalan Tikkakerho ottaa mielellään uusia jäseniä vastaan. Tietovisatkin ovat pelaamassa koronatauon jälkeen taas viikko-ohjelmaan.
– Meillä on myös kattava valikoima erilaisia pelejä. Uuno-kortit, Trivial Pursuit ja Kimble ovat varmasti kuluneet eniten asiakkaiden käytössä.
Suurin osa baarin asiakaskunnasta tulee arkena Huhtalasta ja sen lähiympäristöstä, mutta viikonloppuisin paikalle riennetään myös kauempaa. Työntekijät ovat ammattitaitoisia ja omistautuneita touhulle, mistä kertoo muun muassa perehtyneisyys erilaisten drinkkien valmistukseen.
– Jos haluat tietyn juoman, niin tämä on se paikka, jossa se osataan tehdä varmasti oikein, Kuusisto vakuuttaa.
Huhta Pub
- Perustettu: 1993
- Kaupunginosa: Huhtala
- Asiakaspaikkoja: 30+20 (terassi)
- Ruokailumahdollisuus: Sipsejä ja pähkinöitä löytyy
- Paikan erikoisuus: Cocktail- ja juomasekoitukset
Ruukintien säveliä
Karaoken laulaminen on tempaissut vuosikymmenten varrella suomalaiset imuunsa. Sen suosio ei ole osoittanut missään vaiheessa laantumisen merkkejä, vaan yhä useammat ihmiset taitotasosta riippumatta tarttuvat mikkiin ja tuovat oman tulkintansa klassikkokappaleista ihmisten kuuluville. Moni lähtee baariin pelkästään siitä syystä, että siellä on mahdollista kehittää laulutaitoja ja avata omaa sielua tähtiartistien viitoittamalla tiellä. Aplodit tulevat usein palkinnoksi pelkästä rohkeudesta.
Kivistöntien ja Ruukintien risteyksessä on ollut jo pitkään ravintolaelämää. Nykyisin kyseisessä kohteessa toimii Bar Nostalgia, joka on vasta 8-vuotiaana verrattain uusi tulokas Seinäjoen baarikartalla. Nostalgiassa ymmärretään ihmisen syvin olemus, johon musiikki ja laulaminen olennaisena osana kuuluvat. Baarin omistaja Sirkka Vilen kertoo ihastuneensa karaokeen jo parikymmentä vuotta sitten.
– Lauloin karaokea ensimmäisen kerran tässä samaisessa paikassa. Laulaminen oli mukavaa, mutta vielä enemmän minua kiinnosti vetää tätä touhua. Aluksi en ymmärtänyt mikseristä ja muista laitteista mitään, mutta lopulta tästä tuli minulle ammatti, hän paljastaa.
Vilen toteutti myöhemmin haaveensa omasta ravintolasta. Ajatuksena oli perustaa ”kulttuurikapakka”, jossa olisi monenlaista musiikillista ohjelmaa.
– Jossain vaiheessa karaoke vei kuitenkin voiton, joten nykyään sitä on jokaisena iltana. Livemusiikkia meillä on kuitenkin vielä noin kaksi kertaa kuukaudessa.
Omistajan innostuneisuus on tarttunut myös muuhun henkilökuntaan.
– Täällä on rentoa olla töissä, saa jutella ihmisten kanssa ja tutustua heihin. Samalla voi kuunnella musiikkia. Siinä ovat työn parhaat puolet, baarityöntekijä Meeri Saukko toteaa.
Saukko on ehtinyt olla Bar Nostalgiassa hommissa nyt noin 1,5 vuotta. Hän vakuuttaa, ettei kyllästy, vaikka karaoke raikaa viikonloppuisin lähes taukoamatta.
– Olen tottunut ja tykkään siitä. Täällä käy paljon hyviä laulajia, joita on mukava kuunnella. Itse en laula, mutta muuten olen musiikin kanssa paljon tekemisissä.
Baarityöntekijä miettii hetken, mikä on Nostalgian valtavasta kappalevalikoimasta se kaikkein mieluisin ääniraita. Lopulta vastauskin löytyy, eli Behmin Päästä varpaisiin on varma ratkaisu, jos asiakas haluaa saada myös työntekijän puolelleen. Muuten musiikin sävyt saattavat vaihdella hyvinkin paljon, kun Pink Floydin psykedeliasta siirrytään luontevasti Juice Leskisen kansan syviä rivejä riipaisevaan tuotantoon.
Elämä Bar Nostalgiassa ole aivan pelkkää musiikkia. Torstaisin ohjelmassa on bingo ja aikaansa voi viettää myös pelejä pelaamalla. Baarin omistaja on tyytyväinen nykyiseen toimintakonseptiin.
– En ole vielä tänä päivänäkään kyllästynyt karaokeen. Ikää on kuitenkin jo 65 vuotta, niin yövalvominen ei oikein enää tunnu sopivan. Ja minusta on tullut myös mumma, joten lapsenlapsellekin pitäisi löytyä aikaa, Vilen hymyilee.
Bar Nostalgia
- Perustettu: 2014
- Kaupunginosa: Kivistö
- Asiakaspaikkoja: 60+30 (terassi)
- Ruokailumahdollisuus: Grillityylistä ruokaa vaihtuvalla listalla
- Paikan erikoisuus: Karaokeen satsattu vahvasti
Teksti ja kuvat: Tuomo Hämäläinen