123456789
suojeluskuntatalo alvar aalto seinäjoki

Osoite:

Kauppakatu 17

Puhelin:

06 416 2734

Sähköposti:

museot@seinajoki.fi

Suojeluskunta- ja lottamuseo

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii vuonna 1926 valmistuneessa, Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Rakennuksen valmistuttua tiloissa toimivat Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Toisen maailmansodan jälkeen marraskuussa 1944 suojeluskunnat ja Lotta Svärd lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla, ja Seinäjoen piiritalokin siirtyi muuhun käyttöön. Pitkäaikaisena vuokralaisena tiloissa oli Nuorisoseuraliitto, ja vuosien varrella talossa on toiminut muun muassa koulu ja matkatoimisto.

Hienostunutta klassismia ja pohjalaisia rakennusperinteitä edustavasta kolmikerroksisesta päärakennuksesta löydät infopisteen, kokous- ja näyttelytilat sekä museokaupan. Piharakennuksessa on lisää näyttelytiloja, ja sisäpihalta löytyy kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika ja Lotta -reliefi. Tervetuloa tutustumaan suojeluskunnista, Lotta Svärd -järjestöstä sekä jääkäreistä kertoviin näyttelyihin.

Suojeluskunta- ja lottamuseo kuuluu kaupungin ylläpitämään Seinäjoen museot -kokonaisuuteen, jonka muita kohteita ovat Törnävällä sijaitseva Etelä-Pohjanmaan museo sekä Peräseinäjoen riihimuseo. Vuonna 2021 museokokonaisuuteen liitetään uusi Museokeskus Tiklas sekä Törnävän Sairaalamuseo.

Sijainti kartalla:

Suojeluskunta- ja lottamuseo
Share This