Etelä-Pohjanmaan museo - Visit Seinäjoki
Törnävän museoalue

Etelä-Pohjanmaan museo

Museo on suljettu 2021 vuonna uuden näyttelyn rakentamisen vuoksi.

Etelä-Pohjanmaan museo sijaitsee luonnonkauniilla Törnävän kartanoalueella. Törnävän kartano, eli Östermyran kartano, on kauppias Abraham Falanderin rakennuttama komea rakennus, josta muotoutui 1800-luvun jälkipuoliskolla Etelä-Pohjanmaan maatalouden keskus. Kartano toimii Seinäjoen kaupungin juhlahuoneistona ja edustustilana, mutta kartanon entiset ulkorakennukset kuuluvat museoalueen kohteisiin.

Kartanon entisessä Kivinavetassa pääsee tutustumaan Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyyn, joka esittelee Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen historiaa. Rakennuksessa on myös vaihtuvien näyttelyiden tila, museokauppa ja työpajatila. Meijerirakennuksessa sijaitsee Luontomuseo, joka koostuu geologisesta näyttelystä ja Seinäjoen lähiseudun luontoa esittelevästä näyttelystä. Lisäksi Östermyran kartanoalueella voi perehtyä alueen teolliseen historiaan, ruutitehtaan laboratorioon ja ruutivarastoon, josta myöhemmin on kunnostettu Törnävän kirkko.

Kartanoalueen reunassa olevalle ulkomuseoalueelle on siirretty 1600–1800-luvun talonpoikaisrakennuksia eri puolilta maakuntaa. Alueella pääsee tutustumaan muun muassa Liinamaan talonpoikaistaloon ja tyypilliseen eteläpohjalaiseen umpipihapiiriin, Paapantupaan, 1890-luvulta peräisin olevaan kyläkauppaan ja tuulimyllyyn.

Etelä-Pohjanmaan museo kuuluu kaupungin ylläpitämään Seinäjoen museot -kokonaisuuteen, jonka muita kohteita ovat kaupungin keskustassa sijaitseva Suojeluskunta- ja lottamuseo sekä Peräseinäjoen riihimuseo. Vuonna 2021 museokokonaisuuteen liitetään uusi Museokeskus Tiklas sekä Törnävän Sairaalamuseo.

NETTISIVUT

Lisää samanlaisia kohteita