Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo - Visit Seinäjoki
Alvar Aallon suunnitteleme Suojeluskunta- ja Lotta Svärd museon julkisivu

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii vuonna 1926 valmistuneessa, Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Rakennuksen valmistuttua tiloissa toimivat Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Toisen maailmansodan jälkeen marraskuussa 1944 suojeluskunnat ja Lotta Svärd lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla, ja Seinäjoen piiritalokin siirtyi muuhun käyttöön. Pitkäaikaisena vuokralaisena tiloissa oli Nuorisoseuraliitto, ja vuosien varrella talossa on toiminut muun muassa koulu ja matkatoimisto.

Pohjoismaista klassismia ja eteläpohjalaista rakentamista edustavasta kolmikerroksisesta päärakennuksesta löydät infopisteen, kokous- ja näyttelytilat sekä museokaupan. Piharakennuksessa on lisää näyttelytiloja, ja sisäpihalta löytyy kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika ja Lotta -reliefi. Tervetuloa tutustumaan suojeluskunnista, Lotta Svärd -järjestöstä sekä jääkäreistä kertoviin näyttelyihin.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo kuuluu kaupungin ylläpitämään Seinäjoen museot -kokonaisuuteen, jonka muita kohteita ovat Törnävällä sijaitseva Etelä-Pohjanmaan museo sekä Peräseinäjoen riihimuseo. Vuonna 2022 museokokonaisuuteen liitetään Törnävän Sairaalamuseo. Seinäjoelle avautuu myös uusi Museokeskus Tiklas lähivuosien aikana.

Aukiloajat löytyvät Seinäjoen Kaupungin sivuilta.

NETTISIVUT

Lisää samanlaisia kohteita

Näe ja koe