Kyrkösjärven luontopolku - Visit Seinäjoki

Kyrkösjärven luontopolku

Kyrkösjärven luontopolku lähtee Kyrkösvuorentien päästä (parkkialue) Kyrkösjärven rannalta. Parkkialueella on infotaulu alueen reiteistä ja viitoitus myös tälle luontopolulle. Luontopolku 6 km pitkä, mutta sen voi halutessaan kiertää myös lyhempää reittiä (3,8km).

Luontopolku nousee heti Kyrkösvuoren päälle infotaulun vierestä. Tässä kohtaa ei polku ole selkeästi näkyvissä, vaan vuorelle nousee useampi polku. Kyrkövuorelta on upea näkymä Kyrkösjärvelle ja vastarannalla olevalle Simunan asuntoalueelle. Vuorella sijaitsee näkötorni josta voi tiirailla komeita maisemia. Reitti jatkuu vuorelta eteenpäin kohti Järvilaavua. Reitti on osittain juurakkoista (polku on ahkerassa käytössä!) ja osittain reitillä on pitkospuita.

Luontopolulla on 23 infotaulua, joissa kerrotaan alueen luonnosta, kasveista ja eläimistä. Järvilaavu sijaitsee nimensä mukaisesti rannalla ja siellä on laavu, nuotiopaikka, huussi sekä puuvarasto. Kaupunki hoitaa laavulle nuotiopuut. Laavulta luontopolku jatkuu laudoitetulla esteettömällä reitillä eteenpäin. Tässä kohtaa voi myös palata takaisin leveää esteetöntä reittiä takaisin p-alueelle.

Laudoitettu, esteetön reitti jatkuu kohti etelää Kattilavuoren luonnonsuojelualueen läpi komeassa maastossa. Metsä on sankkaa vanhaa puustoa ja jätetty luonnontilaan. Hienot sammalmättäät peittävät maata. Reitin varrella on pari istuskelupaikkaa. Reitin eteläpäässä luontopolku erkanee kohti järvenrantaa, sieltä löytyy mm. tervanpolttopaikka. Polku saapuu p-alueelle (tänne pääsee autolla Kyrkösjärventietä pitkin) ja päädyssä on myös hyvät infotaulut alueen reiteistä.

Tässä kohtaa Kyrkösjärven luontopolku jatkuu kohti Kattilanevaa. Parin sadan metrin päästä polulta erkanee viitoitettu reitti kohti Latulaavua. Matkalla ylitetään neva pitkospuita pitkin ja reitti nousee metsään. Täällä on lähes aarniometsän tunnelma! Latulaavulla on nuotiopaikka, huussi sekä puuvarasto. Kaupunki huoltaa tänne nuotiopuut.  Latulaavulta lähtee eri reittejä, mm. kohti Ahonkylää menevää ulkoilureittiä mutta tätä ei ole maastoon merkitty. Polut lähtevät myös Hepakat-laavulle (viitoitus) sekä Latukammiin, jonne ei ole merkittyä reittiä.

Kyrkösjärven luontopolku kääntyy takaisin kohti lähtöpistettä, reitti on aika juurakkoista ja sen varrella jatkuu infotaulut. Reitti kulkee komean Kattilavuoren reunasta. Polku erkanee taas kohti Järvilaavua, josta siis pääsee takaisin esteettömälle reitille. Muutoin luontopolku jatkuu metsämaastossa, osin pitkospuita pitkin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi näistä kartoista löytyy lisää informaatiota alueesta

Koko alueen kartta
Luontopolku

Lue lisää: www.elamysliikunta.fi

  • Osoite:

  • Kyrkösvuorentie 26

  • Sijainti kartalla:

  • Kyrkösjärven luontopolku

Lisää samanlaisia kohteita

Näe ja koe