Seinäjoki haltuun pyöräillen - Visit Seinäjoki

Seinäjoki haltuun pyöräillen


Ehkei Seinäjoki aivan Amsterdamin veroinen pyöräilyn mekka vielä ole, mutta potentiaalia on. Kolme himopyöräilijää kertoo, millainen Seinäjoki on pyöräilijän silmin.

Seinäjoen Jouppilanvuoren alueella ja Kyrkösjärven ympärillä käy todellinen kuhina. Metsäinen alue on tiheän polkuverkoston halkoma ja tarjoaa maastopyöräilijälle vauhtia ja luontoelämyksiä monipuolisemmin kuin voi arvatakaan. Harrasti pyöräilyä sitten gummit sutien tai rauhaisasti poljeskellen, reittejä riittää.

– Polkuverkosto on ehdottomasti parasta, mitä Seinäjoella pyöräilijälle on tarjota. Polut ovat loistavia ympäri kaupunkia, ei vain Joupiskalla, vaikka se on alueista paras ja suosituin, Sini Toivola sanoo.

Seinäjoki pyöräily maastossa


Toivolan kanssa pyöräilevät Jussi Teppo ja Päivi Hautamäki ovat samaa mieltä.

– On myös mukavaa, että kaupungin eri asuinalueiden väliin on jätetty metsäisiä alueita. Luontoa on aina aika lähellä, Hautamäki lisää.

Toivola, Hautamäki ja Teppo pyöräilevät liki joka päivä, huvikseen ja hyödyksi. Ajokilometrejä kertyy viikossa sadasta pariin sataan. Sini Toivola pyöräilee 10 kilometrin työmatkansa, myös talvella. Hän jopa myi autonsa, koska tykkää pyöräilyn olevan kaikin tavoin hauskempi vaihtoehto. Päivi Hautamäki etsii pyörällä mieluusti uusia reittejä ympäri kaupunkia ja sen ympäristöä. Jussi Teppo ajaa niinikään pyörällä töihin, mutta mainitsee, ettei se tunnu nykyisin missään.

– Työmatkani on liian lyhyt, vain kolme ja puoli kilometriä.
Edelliselle työmaalleen Lapualle Teppo pyöräili myös Seinäjoelta asti, joten kommentin liian lyhyestä työmatkasta ymmärtää.

Pyöräillessä luonto tulee lähelle tuoksuineen ja väreineen.

– Vaikka maastopyöräily on aika vauhdikasta, aina on aikaa jarruttaa ja pysähtyä hetkeksi, jos näkee jotain kaunista. Pyörän selästä ehtii nähdä eri vuodenajat ja luonnon muuttumisen, Päivi Hautamäki sanoo.

Arki rullaa pyörän päällä

Seinäjoki pyöräily maastossa 3

Sini Toivola, Jussi Teppo ja Päivi Hautamäki ovat kaikki aktiivipyöräilijöitä, joilla on eri pyörät eri alustoille ja tarpeisiin. He harrastavat ja myös kilpailevat eri lajeissa endurosta maastopyöräilyyn ja pyöräsuunnistukseen. Mutta mitä Seinäjoki antaa peruspyöräilijälle, joka ulkoiluttaa vaihteetonta jopoaan tai mummapyöräänsä?

– Seinäjoella on kaikki pyörämatkan päässä. Usein on vielä niin, että polkupyörällä on nopeammin perillä kuin autolla, jos kohde on jossain keskustan alueella, Jussi Teppo sanoo.

– Kaupunkialueella on kauniita pyöräreittejä, varsinkin jokivartta pitkin, Päivi Hautamäki vinkkaa.

Pyörän selässä pääsee tutustumaan asuinympäristöönsä ja myös vieraaseen kaupunkiin tehokkaasti ja maanläheisesti.

– Pyöräilemällä pääsee nopeasti aika kauas, mutta samalla paikkoihin, jonne ei voi autoilla. Missä tahansa olenkin asunut, olen juurtunut paikkaan nimenomaan pyöräilyn kautta, Jussi Teppo muotoilee.

Päivi Hautamäki lisää, että pyöräily ei ole välineistä kiinni, mutta hyvän pyörään tulee satsattua, kun harrastus vie mennessään.

Kehittämiskohteitakin pyöräilevät ihmiset Seinäjoesta löytävät.

– Jos ei tunne reittejä ja aluetta, on ihan pallo hukassa että mikä suunta. Tarvittaisiin kunnollinen viitoitus pyöräilijöille, esimerkiksi eri asuinalueiden suuntaan keskustasta ja päinvastoin, Päivi Hautamäki toivoo.

– Lisäksi kevyenliikenteenväylät voisivat olla paremmassa kunnossa. Myös talvisin, sillä moni pyöräilee nykyisin myös lumella, Sini Toivola sanoo.

Pyöräilyn ja erityisesti hyötypyöräilyn miellyttävyyttä lisäisi myös se, että pyöräteitä ei vedettäisi aina suurten autoteiden vierelle, vaan niiden annettaisiin mutkitella maastossa. Lisäksi vielä on parannettavaa joidenkin autoilijoiden asenteessa pyöräilijöiden suvaitsemisessa. Pidempiin maastopyöräilyreitteihin viitoitus tai muut merkinnät olisivat tervetulleita. Nyt retkille suunnistetaan gps:n avulla ja hakien reittivaihtoehdot netistä esimerkiksi Jälki.fi -sivustolta.

Seinäjoki pyöräily keskustorilla

Perintönä innostus liikkumiseen

Autolla oven eteen voisi kuulua monen seinäjokisen iskulause, mitä liikkumistapaan tulee. Onko autoilun ylivalta jo murtumassa?

– Toivotaan niin. Ainakin pyöräilyn suosio Seinäjoella on räjähtänyt. Läskipyöriä on tosi monella ja maastopyöräilyharrastukseen on innostuttu. Muutama vuosi sitten tunsin olevani kuin yksisarvinen läskipyöräni ja pyöräilytrikoiden kanssa. Ei ollut toisia, Jussi Teppo nauraa.

Enää ei pyöriä kaiveta esiin vain kevään tullen. Talvipyöräily on niin suosittua läskipyörien myötävaikutuksella, että suosituimmat polut pysyvät auki lumituiskussakin. Sitä paitsi ensimmäinen lumisateen jälkeen pyöräilevä saa ilmaiseksi kunnon reisitreenin.

Teppo tuumii, että aikuisten malli on tärkeää, jos halutaan pyöräilykulttuurin Seinäjoella kehittyvän. Vertaistuella on merkitystä.

– Jos kaikki muut lapset tuodaan aina autolla harrastuksiin tai kouluun, voi pyöräilevä lapsi ajatella, että tämän täytyy olla jotenkin noloa. Moni vanhempi vetoaa turvallisuuteen ja kuskaa lapsia sen vuoksi autolla. Haastan vanhemmat ajattelemaan, että turvattomuus lisääntyy nimenomaan autojen, ei pyöräilijöiden vuoksi.

Teppo on saanut jälkikasvunsa innostumaan pyöräilystä. Hänen 14-vuotias poikansa kilpailee maastopyöräilyssä eikä karsasta hyötyfillarointiakaan. Jussi Teppo tuumii perheen yhteisten pyörämatkojen olevan sitä usein peräänkuulutettua laatuaikaa.

– Kun pyöräilee yhdessä vaikka asioille, tulee juteltua lasten kanssa ihan eri tavalla keskittyneesti ja rennommin kuin auton ratissa. Pyöräreissu on sellainen suvantovaihe kiireisessä arjessa.

Myös Sini Toivola on kasvattanut lapsensa pyöräilymyönteisiksi.

– Aina pyöräillään, kun vain mahdollista. Minäkin kyllä ”kuskaan” lapsiani, mutta silloin mennään yhdessä pyörällä, hän sanoo.

Päivi Hautamäki on vetänyt työtovereilleen maastopyöräretkiä ja on veturina myös aloittelijoiden yhteispyörälenkeillä pyöräilyseura RIDEEPin riveissä. Hän luotsaa myös naisille suunnattuja pyörälenkkejä Fillarikauppa Cyclin väreissä. Cycli on osaltaan yksi piristysruiske Seinäjoen pyöräilylle: se vuokraa pyöriä ja antaa reittivinkkejä.

Jutun alussa mainitun Amsterdamin kintereillä muuten ollaan jo: mannermaista pyöräilyfiilistä Seinäjoella nähtäneen ainakin heinäkuussa, kun RIDEEP järjestää XCO-kilpailut ja marathonmaastopyöräilykisat Jouppilanvuorella. XCO on maastopyöräilyn Olympia-laji ja tavattoman suosittua Keski-Euroopassa. Tosin tätä kirjoittaessa kisojen järjestäminen on maailmanlaajuisten koronapandemiarajoitusten vuoksi vielä kysymysmerkki.

TOP 3 pyöräreittivinkit Seinäjoella

Kyrkösjärven ympärysreitti. Erityisen mieluisa on luonnonsuojelualueella kulkeva kohta leveine pitkospuineen. 18 km.– Päivi –

Seinäjoen rantaa myötäilevä reitti Suupohjantieltä Sahalammelle, sieltä Törnävänpuiston kautta Kärjen asuntoalueelle saakka. Yhteen suuntaan tämä reitti on noin 7 km ja hyvin kaikkien saavutettavissa.– Sini –

RIDEEP:n yhteislenkeille kannattaa lähteä mukaan. Kun kokoontumisrajoitukset helpottavat, seura vie taas kaikentasoisia pyöräilijöitä niin maastoon kuin maanteille. Yhteislenkkien myötä voi tutustua toisiin pyöräilyharrastajiin ja oppia uusia reittejä.

linkkivinkit

  • jälki.fi – Karttapalvelu pyöräilyn harrastajille. Kuka vain voi lisätä uusia reittejä. (Juttuun haastateltu Päivi Hautamäki on juuri lisännyt palveluun Törnävän S-marketilta lähtevän jokivarsi-maastopyöräreitin.)
  • Facebook-ryhmä Maastopyöräily Seinäjoella – Vinkkejä ja kokemuksia pyöräilyreiteiltä Seinäjoella ja ympäristössä
  • rideep.fi – Ride Etelä-Pohjanmaa ry – Pyöräilyn erikoisseura Etelä-Pohjanmaalla, järjestää mm. yhteislenkkejä

Kirsi Haapamatti

Lisää samanlaisia retkiä