Aallon arkkitehtuurin helmet – Seinäjoki ja Jyväskylä - Visit Seinäjoki
Kaupungintalo kuvattuna kansalaistorilta, Lakeuden risti maiseman taustalla.

Aallon arkkitehtuurin helmet – Seinäjoki ja Jyväskylä

Jyväskylässä, Järvi-Suomen sydämessä, sijaitsee enemmän arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Siksi kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi.

Seinäjoella, Pohjanmaan lakeuksilla, Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös vahvana. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus.

Yhdistämällä nämä kaksi kaupunkia, saat erinomaisen kokonaiskuvan Alvar Aallon arkkitehtuurista halki vuosikymmenten sekä kuulet mielenkiintoisia tarinoita myös suunnittelija-muotoilija Aallosta ja hänen henkilöhistoriastaan. Matkan aikana näet ja koet myös kumpuilevan keskisuomalaisen järvimaiseman, Pohjanmaan lakeusmaiseman sekä tutustut myös entisajan suomalaisten elinympäristöihin niin pikkukaupungissa kuin maaseudulla.

Ohjelma

PÄIVÄ 1: Matka alkaa Helsingistä

Helsingissä majoitus Glo Art -hotellissa. Päivän aikana opastettu kierros sisältäen pääkaupungin merkittävimmät Aalto-kohteet.

PÄIVÄ 2: Seinäjoki – inspiroidu Aallosta

Aamiaisen jälkeen kuljetus Seinäjoelle. Matkalla pysähdys omatoimiselle lounaalle joko Iittalassa (mahdollisuus vierailla lasimuseossa) tai Tampereella (mahdollisuus kaupunkikierrokseen). Saapuminen Seinäjoelle iltapäivällä.

Majoittumien: Sokos Hotelli Lakeus. Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla aivan Aalto-keskuksen vieressä. Huoneista näkymä Lakeuden Risti -kirkkolle.

Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin Aalto-lasikokoelma.

Opastetun kierroksen jälkeen mahdollisuus vierailla Kalevan Navetta -taide ja kulttuurikeskuksessa. Mahdollisuus ostoksiin. Saatavilla erityisesti pohjanmaalaista käsityötä Taito Shopissa, joka sijaitsee taidekeskuksessa. Tuotteet ovat hauskoja, kekseliäitä ja ajankohtaisia. Ne spivat hyvin omaan käyttöön tai lahjaksi.

Myöhemmin illalla Aalto-teemainen illallinen Uppalan kartanossa.

PÄIVÄ 3: Kohti Jyväskylää

Aamiainen hotellissa, huoneiden luovutus.

8:30 Lähtö Seinäjoelta kohti Jyväskylää (Seinäjoki – Alajärvi n. 70 km / 60 min)

Reitti kulkee Kuortaneen kautta. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

10:00 saapuminen Alajärvelle. Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”.

Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely.

11:45 kuljetus Punaisen Tuvan viinitilalle, jossa Aalto-teemainen lounas ja ostosmahdollisuuksia.
Nautitaan noutopöytäruokailusta ja pohjalaistalon vierraan varaisuudesta.
Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa.

13:15 Matka jatkuu kohti Jyväskylän seutua (Alajärvi – Petäjävesi n. 125 km / 100 min)

15:15 Lemettilän tila
Lemettilän tilalla nautimme kahvit tunnelmallisessa kivinavetassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa aivan Petäjäveden vanhan kirkon kupeessa.

16:15 Petäjäveden vanha kirkko
Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

17:00 kohti Jyväskylää
Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva kaupunki, joka tarjoaa vierailleen myös luontoelämyksiä keskellä kaupunkia sekä ajatuksia herättävää kulttuuria ja haastaa mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa. Majoittuminen Jyväskylässä hotelli Verso

Illallinen hotellin ravintolassa.

PÄIVÄ 4: Koe Aallon arkkitehtuuri Muuramessa ja Säynätsalossa

Aamiainen hotellissa.

Kuljetus kohti Muuramea ja vierailu Alvar Aallon suunnittelemassa Muuramen kirkossa. Kirkon jälkeen kierros jatkuu kohti Säynätsalon kunnantaloa. Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. joka on yksi Aallon koko uran merkittävimmistä töistä. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

Kunnantalon jälkeen vierailu opastetusti Muuratsalon koetalolla. Kierroksen jälkeen paluu Jyväskylään ja opastettu kierros Alvar Aalto -museossa. Lounas Café Avarissa.

Päivän päättää opastettu tutustuminen Toivolan vanhaan pihaan. Kaunis käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä.

Illallinen ravintola Harmoonissa.

 

PÄIVÄ 5: Aallon rakennukset Jyväskylässä

Hotelliaamiainen ja uloskirjautuminen. Opastettu kävely- tai bussikierros Jyväskylän keskusta-alueella ennen paluuta Helsinkiin. Matkalla Helsinkiin nautitaan lounas ravintola Taivaanrannassa ja vieraillaan Ristinkirkossa Lahdessa.

Tarkemmat tiedot matkasta:

Hinta:

1.250 € / henkilö, kun min. 10 henkeä ryhmässä
1.020 € / henkilö, kun min. 20 henkeä ryhmässä

Hinta sisältää: 

Kaikki kuljetukset, majoitus kahden hengen huoneessa sisältäen aamiaiset hyvissä hotelleissa 4 yöksi, 4 x illallinen, 3 x lounas, 1 x kahvit Lemettilän tilalla, opastetut kierrokset Helsingissä, Seinäjoella, Alajärvellä ja Jyväskylässä, pääsymaksu ja opastus Petäjäveden vanhassa kirkossa, pääsymaksu ja opastus Säynätsalon kunnantalolla, Muuratsalon koetalolla ja Alvar Aalto -museolla.

Hinta ei sisällä: alkoholi- tai virvoitusjuomia aterioilla.
Yksin matkustavan lisä: 230 € / henkilö/ 4 yötä
Ryhmän koko: min 10 henkilöä
Kesto: 5 päivää / 4 yötä
Saatavuus: Pyynnöstä ympäri vuoden. Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan tarjouksen teon yhteydessä.
Kieli: Suomi, englanti, saksa. Osa opastuksista myös venäjä, ruotsi ja japani.
Matkanjärjestäjän palkkio: Ota ystävällisesti yhteyttä tarjoajaan palkkioiden suhteen.

Ota huomioon: Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Varaukset:
Lahden seutu, sähköposti sales@lahtiregion.fi, puhelinnumero: 0207 281 760 (ryhmämyynti)

Lisää samanlaisia kohteita