123456789

Aallon arkkitehtuurin helmet – Seinäjoki ja Jyväskylä

Aalto-tuotteet ryhmille

Aallon arkkitehtuurin helmet – Seinäjoki ja Jyväskylä

Varaa matka
Kaupungit: Alajärvi, Jyväskylä, Seinäjoki
Kohteet: Alvar Aallon Seinäjoki, Alvar Aallon Alajärvi, Alvar Aallon Jyväskylä, Säynätsalon kunnantalo
Elämykset: Järvi-Suomi, Kulttuuriperintö, Museot, Paikalliset tuotteet
4 pv
Ryhmät
Bussi, Bussikuljetus, Jalan

Koe Aallon arkkitehtuurin keskittymät Jyväskylässä ja Seinäjoella, joiden kaupunkikuvaan Alvar Aalto jätti lähtemättömän jäljen. Seinäjoen kulttuuri- ja hallintokeskus on Aallon keskustasuunnitelmista kokonaisvaltaisimmin toteutunut, Jyväskylässä taas on eniten Aallon rakennuksia koko maailmassa.

Matkan kohokohdat:
• Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus
• Jyväskylä, Suomen Aalto-pääkaupunki
• Kierros ja majoitus Säynätsalon kunnantalossa

Lue lisää

Jyväskylässä, Järvi-Suomen sydämessä, sijaitsee enemmän arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Siksi kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi.

Seinäjoella, Pohjanmaan lakeuksilla, Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös vahvana. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Yhdistämällä nämä kaksi kaupunkia, saat erinomaisen kokonaiskuvan Alvar Aallon arkkitehtuurista halki vuosikymmenten sekä kuulet mielenkiintoisia tarinoita myös suunnittelija-muotoilija Aallosta ja hänen henkilöhistoriastaan. Matkan aikana näet ja koet myös kumpuilevan keskisuomalaisen järvimaiseman, Pohjanmaan lakeusmaiseman sekä tutustut myös entisajan suomalaisten elinympäristöihin niin pikkukaupungissa kuin maaseudulla.

Matka tutustuttaa kattavaan valikoimaan Alvar Aallon hallinto- ja kulttuurirakennuksia, sekä vie läpi kauniiden maisemien Pohjanmaan lakeuksilta Keski-Suomen järviseudulle.

Ohjelma

Päivä 1: Aalto inspiroi Seinäjoella

10.00 Saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen
Sokos Hotel Lakeus sijaitsee Seinäjoen keskustassa n. 300 m. rautatieasemalta, aivan Aalto-keskuksen naapurissa. Huoneista on näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristin kirkkoon.

11.00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

12.30 Lounas: Äärellä Kuppi + Kattila
Äärellä-lounas on rento ja mutkaton kokemus. Lounaslistalla on lähialueen antimista valmistetut liha-, kala- ja kasvisvaihtoehdot.

14.00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museoon
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti.

Hyödyllistä tietoa

Paikallisia ostoksia:
Amfora
Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa on Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna torstaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop Rustoopuori
Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–14.

Optio: Saunominen illalla majoituskohteen saunassa, jonka vilvoitteluterassilta näköalat Aalto-keskukseen.

Päivä 2: Kohti Jyväskylää

Aamiainen majoituskohteessa, huoneiden luovutus.

09.00 Lähtö Seinäjoelta kohti Jyväskylää Välimatka Seinäjoki–Alajärvi n. 70 km / 60 min.
Reitti kulkee Kuortaneen kautta. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

10.30 saapuminen Alajärvelle
Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä. Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi -näyttely.

11.30 lounas ja ostosmahdollisuudet Punaisen Tuvan Viinitilalla
Nautitaan noutopöytäruokailusta ja pohjalaistalon vieraan varaisuudesta. Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa n. 5 km Alajärven keskustasta.

13.00 Matka jatkuu kohti Jyväskylän seutua. Välimatka Alajärvi–Petäjävesi n. 125 km / 100 min.

15.00 Lemettilän tila
Lemettilän tilalla nautimme kahvit tunnelmallisessa kivinavetassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa aivan Petäjäveden vanhan kirkon kupeessa.

16.45 Petäjäveden vanha kirkko
Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

17.30 Kohti Jyväskylää
Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva kaupunki, joka tarjoaa vierailleen myös luontoelämyksiä keskellä kaupunkia sekä ajatuksia herättävää kulttuuria ja haastaa mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa.

Majoittuminen ja illallinen. Majoittuminen Hotelli Versossa 2 hengen huoneessa. Illallinen majoituskohteessa.

Hyödyllistä tietoa

Petäjäveden vanha kirkko
Lemettilän Tila
Punaisen Tuvan Viinitila, jossa mahdollisuus ostaa paikallisia tuotteita.

Päivä 3: Tutustuminen Jyväskylään

Aamiainen majoituskohteessa.

10.00 Tutustuminen Toivolan vanhaan pihaan
Aivan Jyväskylän keskustassa sijaitseva Toivolan vanha piha on peräisin 1800-luvun lopulta. Kaunis käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä.

11.30 Alvar Aalto -museo
Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta.

13.00 Lounas Cafe Alvarissa
Aallon suunnittelemin kalustein sisustettu kahvila-ravintola sijaitsee hänen itse suunnittelemassaan museorakennuksessa, jossa aistit omakohtaisesti Alvar Aallon tunnelman maittavan lounaan kera.

14.00 Aalto Bravo –bussikierros
Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opaste-tulla Aalto bravo –bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon useiden vuosikymmenten ajalta. Kohteina ovat Seminaarinmäki, Hallinto- ja kulttuurikeskus sekä Muuramen kirkko.

16.00 Majoittuminen Säynätsalon kunnantaloon ja Alvarin kakkukahvit
Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

19.00 Illallinen

Hyödyllistä tietoa

Toivolan Vanha Piha

Päivä 4: Säynätsalon kunnantalo

Aamiainen kunnantalolla.

10.00 Opastettu kierros kunnantalossa
Lähtö kotimatkalle tai mahdollisuus jatkaa kierrosta Aalto-kohteisiin ympäri Suomen.

Hyödyllistä tietoa

Vaihtoehtoisia aktiviteetteja kesäkaudella:
• Vierailu Muuratsalon koetalossa, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvilassa, 80 € + 12 € per henkilö.
• Etukäteisvaraus välttämätön.
• Maastopyöräilyä Säynätsalossa, alk. 35 € per henkilö.

Vaihtoehtoisia aktiviteetteja talvikaudella:
• Lumikenkäilyä, potkukelkkailua tai kävelyä kelin mukaan talvimaisemista nauttien, alk. 35 € per henkilö.

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

• Kierros sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita.
• Ei kaikilta osin esteetön. Soveltuu normaalikuntoisille henkilöille.
• Ryhmäkoko 10–16.
• Lisätietoja: Visit Seinäjoki , Visit Jyväskylä ja Alajärvi .

Matkaehdotus sisältää

• Majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Original Sokos Hotel Lakeus (2hh) sis. aamiainen
• Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 1,5 h
• Lounas ravintola Äärellä Seinäjoella
• Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h
• Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa, kesto 1 – 1,5 h
• Noutopöytälounas Punaisen Tuvan Viinitilalla
• Kahvi Lemettilän tilalla Petäjävedellä
• Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Petäjäveden kirkossa
• Majoittuminen Jyväskylän keskustassa hotelli Verso (2hh) sis. aamiainen
• Illallinen majoituskohteessa
• Opastus Toivolan pihassa
• Pääsymaksut ja opastus Alvar Aalto -museossa
• Lounas Cafe Alvar
• Opastettu Aalto bravo -bussikierros Jyväskylässä
• Majoittuminen (1 yö) Säynätsalon kunnantalolla, sis. illallinen ja aamiainen
• Opastettu tutustuminen Säynätsalon kunnantalolla

Lisäpalvelut

Lisämaksusta:
• Majoittuminen yhden hengen huoneessa
• Pääsymaksu Seinäjoen Taidehalliin, Keski-Suomen museoon
• Vierailu Muuratsalon koetalolle (kesä)
• Aalto-menu illallinen Seinäjoella: ravintola Uppalan Kartano, ravintola Juurella
• Illallinen Jyväskylässä: ravintola Harmooni, ravintola Pöllöwaari, ravintola Vesilinna
• Illallisristeily Päijänteellä kesäkautena
• Maastopyöräily Säynätsalossa
• Lumikenkäily, potkukelkkailu, kävely talvikautena

Ehdotus ei sisällä

Kuljetus ei sisälly hintaan. Ryhmällä tulisi olla oma tilausbussi tai autot liikkumiseen kohteiden välillä matkan aikana.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 685 € / henkilö

• Esimerkkihinta 685 € per henkilö on laskettu 10–16 henkilön ryhmälle. Majoitus kahden hengen huoneessa.
• Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä.
• Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan.
• Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.
• Tarkemmat myyntiehdot nettisivuillamme Etelä-Pohjanmaan Matkailu.

Visit Lakeus Oy,
Tiedekatu 2, 60320 Seinäjoki
info@visitlakeus.fi
p. +358 (0)6 420 9090

Aalto inspiroi
Alvar Aalto cities Seinäjoki
Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!