Hiihtäjät metsäladulla talvisessa metsässä

Talvisia aktiviteetteja Seinäjoella

Seinäjoen talvi tarjoaa monipuolisen kattauksen talvisia aktiviteetteja koko perheelle. Lähde retkeilemään luontopoluille, nauttimaan nuotion loimusta laavulle, luistelemaan Kalajärven upealle retkiluisteluradalle tai vaikkapa laskettelemaan Joupiskalle. Lumisten maisemien keskellä on helppo nauttia yhteisestä ajasta ulkoillen ja liikkuen.

Nappaa alta meidän vinkit talvisiin menoihin Seinäjoen alueella.

Retkeily

Lähde retkeilemään Seinäjoen talviseen luontoon! Jouppilanvuoren kävely- ja maastopyöräilyreitin lisäksi retkeilemään pääsee Jouppilanvuoren esteettömällä kuntoreitillä, Kyrkösjärven lasten reitillä eli Oravapolulla sekä Kyrkösjärven luontopolulla. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa.

Naiset paistamassa makkaraa laavulla
Kuva: Tuukka Kiviranta

Kyrkösjärvellä luontotalo Käpälikön edustalla on lapsille käytössä maksuton vipukelkka ja pieniä retkieväitä pääsee ostamaan Lakeuden Elämysliikunta Ry:n ylläpitämästä kioskista. Kioski toimii Käpälikön tiloissa ja on avoinna päivittäin klo. 10.00–20.00. Käpälikön aukiolojen puitteissa viereistä Sirius -kotaa on mahdollista käyttää mikäli kodassa ei ole varausta.

Paukanevan pitkospuureittiä ei huolleta lumiseen aikaan, mutta se on kuitenkin suosittu ulkoilureitti myös talvisin. Talvisaikaan retkelle kannattaa lähteä Vaasantien varrella olevalta p-alueelta osoitteesta Valtatie 18, Seinäjoki. Reitin varrella on laavu. Löydät lisää tietoa Paukanevasta sivuiltamme ja osoitteessa Luontoon.fi.

Luontopolku, joka kulkee metsän läpi
Kuva: Alexandra Parkkonen

25 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta Ylistaron puolelta löytyy myös Hanhikosken maa- ja kotitalousnaisten ylläpitämä 5,8 kilometrin pituinen Lepokallion lenkki, joka tarjoaa upeita talvisia retkeilymaisemia sekä luonnon rauhaa.

Laavut ja kodat

Tulipaikkoja löytyy useita ympäri Seinäjokea. Jouppilanvuoren esteettömällä kuntoreitillä on käytössä Lepakkolaavu sekä Aarnikotkan kota. Lastenreitiltä löytyy helposti saavutettava Oravalaavu ja Kyrkösjärven luontopolun varrella ja sen välittömässä läheisyydessä on Järvilaavu sekä Latulaavu.

Aarnikotkan kota kuvattuna talvella
Kuva: Alexandra Parkkonen

Hiihtäen pääsee Kasperi-Kivistöseuran laavulle sekä Hallilanvuoren kuntoradan laavulle, joka on helposti saavutettavissa myös kävellen. Peräseinäjoella Kalajärven Geologisella luontopolulla kulkee myös lapsille sopiva kilometrin pituinen latu Kalajärven laavulle.

Maastopyöräilyä Jouppilanvuoren kävely- ja maastopyöräilyreitillä

Jouppilanvuorella kulkee 8 kilometrin pituinen kävely- ja maastopyöräilyreitti, jota tampataan lumiseen aikaan moottoroidulla telakoneella. Matkaan pääsee lähtemään Jouppilanvuoren kuntoradalta. Auton saa parkkiin Jouppilanvuoren paikoitusalueelle osoitteeseen Jouppilanvuorentie 66, Seinäjoki. Reitin ura on noin 60 cm leveä ja se soveltuu kuljettavaksi kävellen sekä maastopyörällä.

Reittiä ylläpitävät Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut, Fillarikauppa Cycli ja Rideep. Fatbike-pyöriä vuokraavat ainakin Wild Adventure Finland ja Fillarikauppa Cycli.

Pyöräilijät talvisessa metsässä
Kuva: Tuukka Kiviranta

Avantouinti

Talviuintia Seinäjoella pääsee harrastamaan Sahalammella, Tanelinlammella sekä Veneskosken louhoksella. Lakeuden Avantouimarit Ry:n ylläpitämä avantosauna Tanelinlammella lämpenee 5 kertaa viikossa vuoden ympäri! Vuonna 2020 saunaan tehdyn laajennusremontin ansiosta, avantouimareita mahtuu lauteille runsaasti. Tutustu lisää avantouimiseen Tanelinlammella Lakeuden Avantouimarit Ry:n sivuilta.

Avantouimarit kävelemässä laituria pitkin avantoon
Kuva: Tuukka Kiviranta

Veneskosken louhoksen avantoa ylläpitää Veneskoski-Viitala seura ja sauna lämpenee talvisin 2 kertaa viikossa. Lue lisää avantosaunasta Veneskosken sivuilta.

Sahalammelta lähellä keskustaa löytyy avanto sekä pukukoppi, joka toimii koodilukolla ympäri vuorokauden. Käyttöoikeuden sekä kulkukoodin pukukoppiin voi ostaa Uimahalli-Urheilutalon palvelupisteestä hintaan 10,00 € / kausi.

Lue Iltan blogipostaus talviuinnista Seinäjoella sivuiltamme.

Retkiluistelu

Peräseinäjoella Kalajärven virkistysalueen vieressä sijaitsee valaistu retkiluistelurata, joka kulkee talvisissa metsämaisemissa kierrellen. Upea 1,5 kilometrin pituinen rata on avoinna säävarauksella tammikuusta maaliskuuhun päivittäin klo 12–21. Suojasäällä rata on suljettu.

Retkiluistelijat jäällä
Kuva: Tuukka Kiviranta

Luistella voit omilla luistimilla. Muista myös käyttää kypärää! Retkiluisteluradan vieressä on lisäksi kaupungin ylläpitämä kota luistelijoiden käytettävissä. Tutustu lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Luistelu

Jouppilan jääurheilukeskuksella luistelemaan pääsee maksuttomasti isolla tekojäällä. Katso tulevat yleisöluisteluvuorot Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Muut Seinäjoen jääalueet kuten kaukalot löydät Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Hiihtäjät ladulla
Kuva: Tuukka Kiviranta

Kunnossa pidettävät hiihtoladut

Hiihtolatuja Seinäjoelta löytyy kaiken tasoisille. Tutustu kunnossapidettäviin hiihtolatuihin Seinäjoen kaupungin sivuilla.

Seinäjoen kaupungin karttapalvelussa pääset seuraamaan lähes reaaliaikaisesti hiihtolatujen sekä jääalueiden kunnostustilannetta. Lue lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Hiihtäjät ladulla
Kuva: Tuukka Kiviranta

Laskettelu

Joupiskan laskettelukeskukselta löytyy rinteitä kaiken tasoisille laskijoille sekä loistavat puitteet parkkilaskijoille! Rinteet ovat avoinna ma-pe 16.00–20.30 sekä la-su 12.00–18.00. Tutustu laskettelukeskukseen lisää Joupiskan sivuilta.

Joupiskan yhteydessä toimiva Huipulla ravintola ruokkii nälkäiset laskijat. Ravintolasta saat paitsi herkullista kotiruokaa, myös maistuvia burgereita, virvokkeita ja snackseja.

Laskettelijat Joupiskan rinteellä iloisena
Kuva: Tuukka Kiviranta