Seinäjoen kirkot

Matkailijat kiertävät usein tunnettuja nähtävyyksiä, joihin varsinkin ulkomailla saa jonottaa tuntikausia ja samalla maksaa itsensä kipeäksi. Kun avaa silmänsä ja pitää mielen avoimena, voi löytää myös upeita kohteita, joihin pääsee tutustumaan ilman jonottamista ja aivan ilmaiseksi. Suomessa on satoja upeita kirkkoja, jotka tarjoavat paitsi hengenruokaa, myös henkeäsalpaavia kokemuksia matkailijoillekin. Useimpien kirkkojen ovet ovat aina auki vieraita varten ja niihin mielellään odotetaan kävijöitä. Pysähdy Seinäjoen kirkkojen äärellä ja nauti niiden rauhoittavasta tunnelmasta. Kirkkoja löytyy aina pienistä sekä idyllisistä maalaiskirkoista mahtavaan arkkitehtuuriseen Alvar Aallon mestariteokseen Seinäjoen keskustassa.

Katedraalimainen Lakeuden risti on Alvar Aallon suunnittelema kirkko, joka on Seinäjoen tunnetuin maamerkki. Kapua 65 metriä korkeaan kellotorniin portaita tai hissiä käyttäen ja ihaile upeaa lakeusmaisemaa. Lakeuden risti ei ole kaupungin ainoa henkeäsalpaava kirkkorakennus, vaan kaupunkiin mahtuu viisi muutakin vaikuttavaa kirkkoa, joista osa on tullut osaksi kaupunkia kuntaliitosten myötä. Törnävällä, Kitinojalla, Nurmossa, Peräseinäjoella ja Ylistarossa sijaitsevat kirkot ovat kaikki uniikkeja kokonaisuuksia ja upeita käyntikohteita. Törnävän kirkko muistuttaa arkkitehtuurisesti goottityyliä, kun taas Kitinojan kyläkirkko on rakennettu kyläläisten voimin. Nurmon kirkko on kaupungin vanhin kirkko, joka vihittiin käyttöön jo vuonna 1779. Kirkoissa on esillä eri aikakausina valmistunutta taidetta. Uskontoaiheisia maalauksia ja taideteoksia katsellessa aika pysähtyy ja mieli rauhoittuu. Kirkkojen puistot ovat aurinkoisena päivänä kauniita kävelyretkikohteita ja kirkkojen hautuumaat huokuvat historiaa kunnioitusta herättävällä ympäristöllään.

Kirkkojen vaikuttavat sisätilat, silmää hivelevät ulkopinnat ja rauhalliset piha-alueet saavat vierailijat palaamaan niiden luo yhä uudelleen. Kirkkojen historiassa riittää tutkittavaa ja monien kirkkojen pihalta saattaa myös löytyä geokätköjä ja muuta mielenkiintoista etsittävää. Kirkoissa on myös loistava akustiikka, jonka ansiosta niiden tiloissa usein järjestetään kuoro- ja joulukonsertteja.

Lakeuden Risti on osa Seinäjoen Aalto-keskusta, joten siihen tutustuminen kannattaa yhdistää Aalto-kierrokseen. Aaltokierroksia voi tehdä joko oppaan johdolla tai omatoimisesti. Omatoimimatkailua vauhdittamaan kannattaa tutustua lapsille ja aikuisille suunnattuihin mobiilioppaisiin, jotka löydät Alvar Aalto -välilehden alta.

Tutustu Seinäjoen upeisiin kirkkoihin ja koe kaupungin hengellisten rakennusten rauha!