Tislaamomatkailua Pohjanmaan lakeuksilla - Visit Seinäjoki

Tislaamomatkailua Pohjanmaan lakeuksilla

Tislaamomatkalle on perinteisesti suunnattu Skotlannin nummille, jossa tislaamo löytyy lähes joka kylästä. Mallasviskien kotikonnuilla viskimatkailu onkin merkittävä turismin muoto ja tuo kuparipannujen äärelle kiinnostuneita maailman joka kolkasta. Matkailijat kiertävät tislaamoja vuokratuilla autoilla, busseilla ja junilla. Tiesitkö että Suomessakin voi tislaamomatkailla? Erityisesti lakeuksilla se on helppoa. Täältä löytyy peräti kaksi kylää, joiden nimi nostaa hymyn huulille – ja ehkä veden kielelle. Ne ovat tietenkin Ilmajoen Koskenkorva sekä Isonkyrön Napue.

Perinteikäs Koskenkorva

Koskenkorvan kylän viinatehtailla on pitkät perinteet. Koskenkorvan tislaamoa alettiin rakentaa Etelä-Pohjanmaalle vuonna 1938, ja niillä sijoillaan se seisoo vielä tänäkin päivänä. Nykyisen tehtaan tiloihin ei pääse vierailemaan, mutta tehtaiden välittömässä läheisyydessä on upea Koskenkorvan Trahteeri, joka tarjoaa matkailijalle mielenkiintoisen kokemuksen ja katsauksen suomalaiseen alkoholihistoriaan. Lue lisää Trahteerin sivuilta.

Koskenkorvan Trahteerin sydän on tietenkin Koskenkorva Museo. Museossa on esillä viinan historiaa Suomessa, Koskenkorvan kylän ja tehtaan historiaa sekä Ilmajoen kuuluisien kellonrakentajien töitä. Nähtävillä on myös kieltolakivaunu, jossa matkataan 1930-luvun mielenmaisemiin. Museon lisäksi Trahteerin tiloissa matkailijaa palvelee kahvila ja baari. Kahvia kyydittävät kossukreemillä täytetyt kossupossupallit (käy itse katsomassa ja maistamassa!) sekä Trahteerin isännän loihtimat cocktailit naapurin uusimmista tuotteista. Myymälästä on ostettavissa mukaan koskenkorvalaisten tuotteiden lisäksi ilahduttava määrä maakunnan pienpanimotuotteita, muun muassa ylistarolaista siideriä, olutta Raippaluodosta, Seinäjoelta ja Lapualta sekä lonkeroa Isostakyröstä ja Jalasjärven Ilvesjoelta. Hyllystä löytyykin todellinen pohjalainen makumatka. Matkamuistohyllyä kannattaa vilkaista muutenkin, sieltä löytyy nimittäin kaikkea aina saunatrikoista ja paistolastasta paikalliseen kirjallisuuteen.

Trahteerin yhteydessä toimii AirBnB:n kautta vuokrattava Tehtaanjohtajan talo. Talossa majoittuu jopa 10 henkeä, ja sijainti on ihanteellinen Trahteerin ja tehtaan välissä. Tehtaanjohtajan talo on aikoinaan toiminut edustusasuntona, ja sen pitkän pöydän ääressä on sekä kokoustettu että otettu rennommin. Keittiöstä löytyy kaikki tarpeellinen ruoanvalmistukseen. Talossa majoittuu jopa 10 hengen seurue ja majoituksen voi varata AirBnB-palvelusta. Talolta onkin sitten muutaman kivenheiton matka Koskenkorvan keskustaan josta löytyy peruspalvelut. Talon, baari-kahvilan ja museon lisäksi Trahteerilta löytyy myös juhlatilaa, aittamajoitusta sekä upeat saunat joita voi tiedustella suoraan Koskenkorvan isäntäväeltä. Heistä puheenollen – tänne on aina mukava saapua sillä vastaanotto on lämmin ja sydämellinen.

Ruisviskiä Kyrönjoen varrelta

Sauna on ollut aina suomalaisille sydämen asia. Löylyjen rauhassa murheet unohtuvat ja mieli täyttyy uusista ideoista, ja niin tässäkin tarinassa. Kyrö Distilleryn perustamispäätös tehtiin nimittäin saunanlauteilla vuonna 2012. Tislaamo löysi kotinsa Isostakyröstä, Napuen kylän vanhasta Isonkyrön osuusmeijeristä josta on aikoinaan Oltermanninkin tarina alkanut. Ensimmäisen kerran ruisviskitislettä oli maistettavaksi ja tynnyriin laitettavaksi vuonna 2014. Näinä ensimmäisinä vuosina kirjoitettiin uusi luku suomalaiseen alkoholihistoriaan, ja sen jälkeen tuo kertomus on kasvanut ja värittynyt lukuisilla vaiherikkailla käänteillä.

Kuin Skotlannissa olisi.
Uusi viskitislaamo vihittiin käyttöön vuonna 2019.

Päätislaaja Kalle Valkosen sanoin ”gininvalmistusta vain harrastellaan”, kun taas ruisviski on tislaamon päätuote. Kuitenkin Kyrön gini, Napue, voitti vuonna 2015 International Wine & Spirits Competitionin palkinnon maailman parhaana gininä gin&toniciin, ja tislaamo laittoi tämän myötä aivan uuden vaihteen silmään. Yritys on kasvanut yli 40 hengen kansainväliseksi tiimiksi, ja tuotteita viedään muun muassa Saksaan ja Jenkkeihin. Tässä ei kuitenkaan tarinasta sen enempää – uskomme että haluat kuulla sen kokonaan kyröläisten itsensä kertomana?

Kyrön vierailukeskus, eli ”Kyrön koti” ottaa vieraita vastaan lähes päivittäin. Tislaamoravintolan cocktailbaari, iso terassi ja myymälä palvelevat kesäkaudella tiistaista lauantaihin, ja tislaamokierroksia on tarjolla aina vierailukeskuksen ollessa auki – tarkista aukioloajat Kyrön sivuilta. Kierroksella pääset näkemään sekä vanhoja että uusia tuotantotiloja, tislauspannuja ja tynnyreitä, ja kuulemaan koko upean tarinan alusta tähän päivään saakka. Kannattaa myös kysäistä, mitä tapahtuukaan ruistisleiden maailmassa seuraavaksi. Tislaamokierroksen kruunaat maistelulla, jossa pääset ohjatusti tutustumaan tarkemmin tisleisiin ja niiden valmistukseen. Kyrölle voit varata myös ryhmävierailun, johon voit sisällyttää sekä tislaamokierroksen, tastingin että illallisen. Tänne voikin lähteä monenlaisessa seurueessa, ja tarinat saavat uusia käänteitä niin usein, että vaikka olisit jo joskus aiemmin käynyt, kannattaa harkita uudelleen Isonkyröön suuntaamista. Lue lisää Kyrö Distillery Companyn sivulta.

Isokyrö vaihtoi maakuntaa vuoden 2021 alusta Pohjanmaasta Etelä-Pohjanmaahan. Sidoimme molempien maakuntakukat kimppuun ja kävimme onnittelemassa.

Tislaamovierailun ohella kannattaa piipahtaa samassa pihapiirissä sijaitsevassa Kyrö Living Shopissa, ja majoittua esimerkiksi Kalliojärven mökkimaisemissa noin kolmen kilometrin päässä tislaamolta.

Mitä muuta sisällyttäisin tislaamomatkalleni?

Sekä Kyrö että Koskenkorvan Trahteeri molemmat järjestävät vierailukeskuksissaan tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä, keikkoja ja iltamia. Kannattaa siis tarkistaa ajankohtaiset asiat, jos reissua suunnittelee. Kahden tislaamon lisäksi Pohjanmaalta löytyy viinitiloja ja panimoita, joiden myymälöissä kannattaa poiketa. Matkaanhan voi yhdistää vaikka frisbeegolfia Etelä-Pohjanmaan kehutuilla radoilla, tutustua tapahtumien pääkaupunkiin Seinäjokeen tai suunnata Ähtärin saunaravintola Kiuluun.

Tämä teksti on tuotettu osana Matkailijalle Inspiroivampi Etelä-Pohjanmaa -hanketta (2020 – 2021).

Lisää samanlaisia tarinoita

Inspiroidu lisää