Ruskaretkeile lähellä
Näinä päivinä luonto saa Etelä-Pohjanmaallakin kauniit ruskan sävyt, ja retkeily on entistäkin mukavampaa. Metsät ovat punaisena puolukasta ja sienestäjät pakkaavat koppansa ja samoilevat mättäillä. Syksyisestä ilmasta voi nauttia monella tavalla. Sielultaan metsästäjä-keräilijät hykertävät onnesta, mutta patikoijat, joogit ja polkujuoksijat löytävät luonnosta uuden vaihteen syksyllä. Pohjoisen kylmänkirpeä syksyhän on tietenkin aivan omaa luokkaansa, mutta mikäli kalenteri ei anna periksi matkustaa Lappiin saakka, tai arki kaipaa väriterapiaa lyhyinä annoksina, nappaa tästä vinkkimme ruskaretkeen Etelä-Pohjanmaalla, pakkaa eväät reppuun ja suuntaa lakeuksien luontoon.
Ratsastusretkelle ruskamaisemiin
Luovuuden Lakeus, Lapua
Hevosen selästä katsottuna tasainen maisema näyttää, jos mahdollista, vieläkin tasaisemmalta. Lähde siis ratsaille! Luovuuden Lakeus on Yhteiskunnallinen yritys-tunnustuksellakin huomioitu lapualainen kulttuuri- ja hyvinvointitila. Henkilökunnan upean monipuolinen osaaminen, kokemus ja laaja-alainen kiinnostus takaavat alati kehittyvän toiminnan, ja yrityksessä onkin kehitteillä useita matkailupaketteja niin läheltä kuin kauempaakin saapuvan vieraan tarpeisiin. Tilalla on sekä hevosia että lampaita, joten sopivankokoinen karvakaveri löytyy varmasti.
Testasimme ratsastusretken lakeusmaisemissa, ja luotettavan Tikrun kyydissä maisemia oli mukavaa ja turvallista katsella. Retkellä voi vaikka pysähtyä poimimaan puolukoita metsänlaidasta! Ennen selkään kiipeämistä työskenneltiin kentällä maasta käsin, opeteltiin kuuntelemaan hevosta ja toimimaan hevosystävällisellä tavalla, ja tämä on esimerkiksi pidempään hevosia harrastaneille yllättäväkin hetki, kyseenalaistaa omat tavat ja tottumukset. Ratsastusretken jälkeen piipahdimme vielä lampaita paijaamassa – katraasta löytyy niin agility-sankari Sulevi kuin vanhuksia palvelutaloissa viihdyttävä Spesi. Retken voisi kruunata vielä vaikkapa infrapunasaunalla!
Luovuuden Lakeuteen kannattaa olla yhteyksissä, oli tarve sitten itselle, kaveriporukalle tai työyhteisölle – niin vapaa-ajan retket kuin työhyvinvointipäivätkin onnistuvat tältä tiimiltä.
Lapualla ruskaretkeen kannattaa yhdistää vierailu Vanhan Paukun kulttuurikeskukseen – Lapuan kankurien design valloittaa ja liikkeestä on lähes mahdotonta poistua tyhjin käsin. Kulttuurikeskuksen alueelta löytyy erilaisia taide- ja museokohteita, ja nälän voi taltuttaa Ravintola Iso Prässissä tai Cafe Patruunassa. Lue lisää Kulttuurikeskus Vanhasta Paukusta.
Väriloistoa kansallispuistossa
Lauhanvuori-Hämeenkangas, Kauhajoki
Kesällä 2020 UNESCOn Global Geoparks-statuksen saavuttanut Lauhavuori-Hämeenkangas Geopark on upea luonnonhistoriallinen kokonaisuus, josta löytyy ulkoilumahdollisuuksia moneen makuun. Kauhalammin kierros suomaisemissa, sykähdyttävä Katikankanjoni rotkoineen ja Lauhanvuoren näkötorni ja sen ulkoilureitit tarjoavat lakeusmaisemaa hieman toisenlaisesta näkökulmasta. Parkkitilaa autoille löytyy runsaasti, ja päivässä kiertää jo monta kohdetta – etenkin, jos mukana on hyvät eväät. Suosittelemmekin piipahtamaan esimerkiksi Kauhajoen hurmaavassa Valkoinen Puu-kahvilassa nappaamassa mukaan niin makeaa kuin suolaista.
Tutustu Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkiin tarkemmin.
Pitkospuita pitkin kaupungin kupeessa
Paukanevan pitkospuut, Seinäjoki
Upeat nevamaisemat ovat kiehtovaa katseltavaa. Matalakasvuiset puut ja värikäs maaruska leimaavat maisemaa, kun hyvinhoidettuja, helppokulkuisia pitkospuita taivaltaa eteenpäin. Hyvät opasteet tekevät reiteistä miellyttäviä, kun eksymistä ei tarvitse pelätä. Matkalla oppii myös historiasta, kun malttaa pysähtyä opastaulujen ääreen. Paukanevan reitin alkuosa (Vaasantieltä saavuttaessa) on esteetöntä, ja tämän jälkeen pitkospuut jatkuvat näkötornille saakka.
Pyöräile Kyrkösjärven luontoreiteillä
Kyrkösjärvi, Seinäjoki
Kyrkösjärven ympäristössä on monipuoliset mahdollisuudet ulkoiluun. Laavuja, polkuja, pyöräilyreittejä, esteettömiä reittejä ja lapsille sopivaa kuljettavaa on paljon. Kyrkösjärven Luontopolku on kuuden kilometrin mittainen ja tarjoaa monipuolisen metsäkokemuksen aivan kaupungin kupeessa. Polun varrella on alueen luonnosta kertovia infotauluja, joten esimerkiksi lasten kanssa voi lähteä luontoon oppimaan samalla kun nauttii syksyn väreistä. Luontopolulla on myös näkötorni joten pelkästään sammalikon tasolla ei tarvitse kulkea. Näkötornista voi rauhoittua katselemaan yli Kyrkösjärven. Retkeilemään voi saapua kauempaakin, ja autoille on tilaa esimerkiksi Käpälikön luontotalon parkkipaikalla tai Kyrkösjärventien päässä.
Tutustu Lakeuden elämysliikunnan palveluihin Kyrkösjärvellä! Lue lisää Elämysliikunnan sivuilta.
Pyhävuori, ”Pohjanmaan Koli”
Etelä-Pohjanmaan maisemat ovat varsin tasaisia, ja kenties juuri siksi kannattaa kiivetä korkeammalle aina mahdollisuuden tullen. Myöskään järviä ei maakunnasta löydy liiaksi asti – Järviseuduksi kutsuttu maakunnan koillisosa on tosin poikkeus, sekä järvissä että kumpareissa.
Pyhävuori, Vimpeli
Vimpelin Pyhävuoren maisemat yli Lappajärven ovat upeat. Kraatterintörmäyksestä syntynyt Lappajärvi on halkaisijaltaan viitisentoista kilometria, ja sen rannoilta löytyy Vimpeli ja Lappajärvi. Vimpelin puolella kannattaa suunnata sekä Lakeaharjun vaellusreiteille ja kuntoportaille, että Pyhävuoren sykähdyttäviin maisemiin. Pyhävuorelle voi suunnata metsäautotietä (poikkeaa Alajärvi-Vimpeli-tieltä) tai polkua pitkin. Fasiliteetit Pyhävuoren huipulla ovat valitettavasti varsin rajalliset, mutta maisemia kannattaa silti käydä ihailemassa. Pysähdys on mahtava lisä esimerkiksi Lappajärveä pyörällä kiertäessä – lenkille tulee mittaa noin 70 kilometriä. Lue lisää Pyhävuori-Lakeaharjun reitistä.