En smak- och arkitekturresa till Aaltos Seinäjoki - Visit Seinäjoki
Äärellä -ravintolan ruoka-annos lautasella.

En smak- och arkitekturresa till Aaltos Seinäjoki

Vi inleder dagen med ett guidat besök på Seinäjokis Aalto-center (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN).

Alvar Aalto skapade ett världsunikt kultur- och förvaltningscenter för Seinäjoki. Aalto-centret består av sex byggnader: Kyrkan Lakeuden Risti, församlingscentret, stadshuset, biblioteket, det statliga förvaltningshuset och stadsteatern. Sommartid kan du besöka Lakeuden Ristis klocktorn och beundra Seinäjoki från 65 meters höjd. Vi rekommenderar även ett besök på Apila-biblioteket, som är ritat av arkitektbyrån JKMM och är kopplat till Aaltobiblioteket via en underjordisk gång. På Aaltobiblioteket kan du beundra världens största privata samling av Aalto-glasföremål. Längd 2 timmar.

Efter Aalto-centret tar vi oss till konst- och kulturcentret Kalevan Navetta, som ligger ungefär 1,5 km från Aalto-centret. Där får vi njuta av en lunch i unik miljö från tidigt 1900-tal på Kalevan Navettas restaurang Äärellä. Efter lunchen har du möjlighet att se lokal konst och lära dig mer om tillverkningsmetoderna och sedvänjorna, och du kan även köpa med dig lokalt konsthantverk från butiken, Taito Shop Seinäjoki. Längd ca 1,5 timmar.

För den shoppingsugna: Taito Shop Seinäjoki

Taito Shop Seinäjoki fokuserar på finska produkter och framför allt föremål tillverkade av österbottniska hantverkare. Utbudet består av roliga, smarta och tidsenliga vardagsföremål som passar både att köpa med till sig själv eller ge bort i present. Taito Shop ligger i den historiska byggnaden Kalevan Navetta, i anslutning till konst- och kulturcentret Kalevan Navetta och inte långt från Seinäjokis centrum, www.kalevannavetta.fi. Öppettider mån–fre kl. 11–19, lör 11–15.

Vi rör oss tillbaka till Seinäjokis centrum för ett besök på Skyddskårs- och Lotta Svärd-museet, ett museum tillägnat det finska frivilligförsvaret. Museet ligger i en byggnad ritad av Alvar Aalto, som ursprungligen var kanslihus för Södra Österbottens skyddskår. Byggnaden är ett exempel på nordisk klassicism. Den är ett av få verk från Alvar Aaltos ungdomstid på 1920-talet, och är nästan helt bevarad i originalskick. Skyddskårshuset har restaurerats sedan 1980-talet och man strävar efter att behålla den så lik det ursprungliga skicket som möjligt. Längd ca 1,5 timmar

Vi avslutar dagen med en Aalto-meny till middag på restaurang Uppala Herrgård. Restaurangen Uppala Herrgård är belägen i en historisk herrgårdsbyggnad. Uppala gård var en av de ursprungsgårdar runt vilka Seinäjoki byggdes, och gårdens historia har fastställts tillbaka till 1600-talet. Herrgården slog upp sina dörrar i juli 2009. Den ursprungliga konstruktionen från 1700-talet har bevarats ända till idag. Längd ca 2 timmar.

Rätterna på Uppala Herrgårds Aalto-meny är inspirerade av Aaltos formgivning. De är dessutom komponerade av råvaror från den finska naturen, som även var en stor inspirationskälla för Aalto. I rätterna ingår ett uns internationella smaker – Aalto var ju trots allt en riktig världsmedborgare! Hans förkärlek för till exempel Italien syns i flera av hans byggnader. En vacker och noga genomtänkt uppläggning, fisk från de finska älvarna, bär och svamp från de finska skogarna, viltkött och en smula av kontinentens matkultur är receptet för Uppalas Aalto-meny.

Priser från 195 €/person.

I priset ingår:

  • Guidad tur till fots i Seinäjokis Aalto-center, 2 timmar.
  • Lunch i Seinäjoki på restaurang Äärellä, i konst- och kulturcentret Kalevan Navetta.
  • Inträde och guidad rundtur på Skyddskårs- och Lotta Svärd-museet, längd ca 1–1,5 timme.
  • Middag med Aalto-meny i herrgårdsmiljö, Uppala Herrgård.

För en extra kostnad:

  • Övernattning
  • dryck till maten vid måltiderna
  • Busstransport
  • Tågbiljetter

Övernattning i Seinäjoki på Hotelli Alma:
Resepaketet inkluderar inte övernattning. För grupper rekommenderar vi Hotelli Alma, som ligger i närheten av tågstationen i Seinäjoki och är en av Seinäjokis äldsta byggnader. Tidigare var byggnaden ämnad för järnvägspersonalen. Rummen är alla delvis inredda med antika möbler, och de har alla olika färgsättning. De nyaste och mest originella rummen på Hotelli Alma finns i vattentornet bakom Almas huvudbyggnad, som byggdes för ångloken på 1920-talet.

Här hittar du Seinäjokis utbud av hotell

Besök ett lokalt ölbryggeri:
Nu har du chansen att se ett lokalt österbottniskt mikrobryggeri genom en guidad tur på bryggeriet. Du får även möjlighet att smaka på bryggeriets utbud. Johan Wallenius, grundaren av Mallaskoski bryggeri, började 1921 tillverka sina drycker i hörnet av en gammal tvättstuga. År 1928 bestämde sig Wallenius för att köpa en tomt vid den brusande forsens strand och där bygga Mallaskoskis fabrik. Här började man tillverkningen av både läskedrycker och öl, som i dag även exporteras utomlands.

Mallaskoskis ödesmättade öl tillverkas än i dag av samma ingredienser, med samma traditionella jäst, vid samma iskalla fors och med samma envisa inställning till livet. Processen är ett hantverk och inga konserveringsmedel tillsätts. I anslutning till bryggeriet ligger bryggerirestaurangen, och från uteserveringen har man en imponerande utsikt över den brusande forsen i Seinäjoki.

Lokal keramik:
Amfora är formgivaren och skulptören Päivi Rintaniemis ateljé och galleri i Seinäjoki. Här kan du se och köpa Rintaniemis bruks- och inredningsföremål tillverkade i Seinäjoki. Amfora är öppet på torsdagar kl. 10–17 eller enligt överenskommelse.

Bra att veta

De guidade turerna går via trappor och uppförsbackar.
Ta på dig bekväma skor.
Förflyttning mellan de olika besöksmålen sker med gruppens egna fordon.
Själva rundturerna görs till fots.
Information att läsa innan eller under resan:
Seinäjoki Aalto-center
www.tarinasoitin.fi (FI, EN, SVE, JPN)

Priset är beräknat för en grupp på minst 10 personer. Priset inkluderar inte övernattning. Tillgänglighet och priser för den aktuella perioden kontrolleras i samband med bokningsförfrågan. Programmet är ett förslag och kan anpassas i enlighet med kundens önskemål. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Vi följer reglerna för allmänna villkor för paketresor.

Bokningar:

Visit Lakeus Oy, sales (at) visitlakeus.fi, tel. +358 6 420 9023

Lägg till liknande föremål