Aaltos arkitektoniska pärlor – Seinäjoki och Jyväskylä - Visit Seinäjoki
Kaupungintalo kuvattuna kansalaistorilta, Lakeuden risti maiseman taustalla.

Aaltos arkitektoniska pärlor – Seinäjoki och Jyväskylä

I Jyväskylä, i hjärtat av Insjö-Finland, ligger fler betydande byggnadskomplex av arkitekt Alvar Aalto från olika tidsepoker än någon annanstans i världen. Det är alltså av goda skäl som staden kallas för huvudstaden för Alvar Aaltos arkitektur.

Även i Seinäjoki, på de österbottniska fälten, har Alvar Aalto lämnat ett tydligt avtryck. Aalto-centret i Seinäjoki är en världsunik arkitektonisk helhet.

Genom att kombinera dessa två städer får du en utmärkt helhetsbild av Alvar Aaltos arkitektur genom årtiondena, och du får även höra spännande historier om både Aalto designern och formgivaren, och Aalto privatpersonen. Under resans gång får du se och uppleva det böljande centralfinländska sjölandskapet, Österbottens öppna vidder och även forna tiders finska livsmiljöer, såväl i småstaden som på landsbygden.

Program

DAG 1: Resan börjar i Helsingfors

Övernattning i Helsingfors på Hotell Glo Art. Under dagen gör vi en guidad tur till de viktigaste Aalto-sevärdheterna i huvudstaden.

DAG 2: Seinäjoki – inspireras av Aalto

Avfärd efter frukost till Seinäjoki. På vägen stannar vi för lunch på egen bekostnad, antingen i Iittala (med möjlighet att besöka glasmuseet) eller i Tammerfors (med möjlighet att göra en guidad stadstur). Vi anländer till Seinäjoki under eftermiddagen.

Övernattning: Sokos Hotelli Lakeus. Hotellet ligger centralt, precis bredvid Aalto-centret. Utsikt från rummen mot Aaltos kyrka Lakeuden Risti.

Guidad tur till fots i Seinäjokis Aalto-center

Alvar Aalto skapade ett världsunikt kultur- och förvaltningscenter för Seinäjoki. I Aalto-centret ingår sex byggnader: kyrkan Lakeuden Risti, församlingscentret, stadshuset, biblioteket, det statliga förvaltningshuset och stadsteatern. Sommartid kan du besöka Lakeuden Ristis klocktorn och beundra Seinäjoki från 65 meters höjd. Vi rekommenderar även ett besök på Apila-biblioteket, som är ritat av arkitektbyrån JKMM och är kopplat till Aaltobiblioteket via en underjordisk gång. På Aaltobiblioteket kan du beundra världens största samling av Aalto-glasföremål.

Efter den guidade rundturen finns det möjlighet att besöka konst- och kulturcentret Kalevan Navetta. Shoppingmöjligheter. I Taito Shop, i konst- och kulturcentret, har du möjlighet att köpa framför allt österbottniskt hantverk. Produkterna är roliga, smarta och tidsenliga. De passar lika bra att köpa till sig själv som i present.

Senare på kvällen serveras en middag med Aalto-tema på Uppala herrgård.

DAG 3: Mot Jyväskylä

Frukost på hotellet, utcheckning.

8:30 Avfärd från Seinäjoki till Jyväskylä (Seinäjoki – Alajärvi ca 70 km/60 min)

Resan går via Kuortane. I Kuortane finns möjlighet att se Alvar Aaltos födelsehem utifrån. Byggnaden är numera privatägd. I trädgården finns en minnesrelief för Alvar Aalto.

10:00 Framme i Alajärvi. Guidad tur till fots i Alajärvis Aalto-center på temat ”Från Aaltos första byggnad till arkitektbyråns sista verk”.

Alajärvis Aalto-center utgörs av verk i centralorten som representerar dels Alvar Aaltos klassiska period; Aaltos första byggnad, Alajärvi ungdomsföreningshus, Villa Väinölä och gamla sjukhuset, dels hans vita period; stadshuset, hälsohuset, församlingshuset och stadsbiblioteket, som färdigställdes av Aaltos arkitektbyrå. Under den guidade turen får vi även chansen att beundra Gabriels kyrka vid Alajärvi sjöstrand, ritad av C. L. Engel. I Alvar Aaltos ungdom var kyrkans läktare en av hans favoritplatser. Vi kommer även att se Alajärvis vackra kyrkogård, där vi bland annat får se familjen Aaltos släktgrav och krigshistoriska minnesmärken ritade av Alvar Aalto.

I Alajärvi stadshus aula visas Aino och Alvar Aaltos designklassiker i glas från 1930-talet i utställningen ”Muodon vuoksi” – för formens skull.

11:45 avfärd till vingården Punainen Tupa, för en lunch med Aalto-tema och även möjlighet att köpa med produkter.
Vi får njuta av en god buffélunch och den österbottniska gästfriheten.
Bland gårdens viner finns bland annat bärvinet Alvariini och viner gjorda på björksav. Vingården ligger i en vacker lantmiljö, omgärdad av björkar.

13:15 Resan fortsätter mot Jyväskylätrakterna (Alajärvi – Petäjävesi ca 125 km/100 min)

15:15 Lemettilä gård
På Lemettilä gård njuter vi av en fikapaus i den mysiga stenladan, som ligger vackert mitt bland åkrarna på den centralfinländska landsbygden, precis intill Petäjävesi gamla kyrka.

16:15 Petäjävesi gamla kyrka
Petäjävesi gamla kyrka lades 1994 till Unescos världsarvslista, och den brukar beskrivas som ett centralt verk i den nordiska träarkitekturen. Kyrkan företräder nordisk lutersk kyrkoarkitektur och timmerbyggnadskonstens långa traditioner.

17:00 mot Jyväskylä
I Jyväskylä ser vi tydligt spåren av arkitekt Alvar Aalto, men staden bjuder även på naturupplevelser mitt i stan, möjligheten till tankeväckande kultur och plats för uppiggande motion – det finns något för alla här. Övernattning på Hotell Verso i Jyväskylä.

Middag på hotellets restaurang.

DAG 4: Upplev Aaltos arkitektur i Muurame och Säynätsalo

Frukost på hotellet.

Transport till Muurame och besök i Muurame kyrka, ritad av Alvar Aalto. Efter kyrkan fortsätter turen till Säynätsalo kommunhus. Säynätsalo kommunhus är ett av arkitekten Alvar Aaltos mest betydande verk, och det är internationellt erkänt som en central byggnad i den moderna arkitekturens historia. Aalto ritade kommunhuset som ett helhetsverk, vilket blir tydligt när man inser att även smådetaljer och möbler är formgivna för just den här byggnaden.

Efter kommunhuset gör vi ett guidat besök på Muuratsalo Experimenthus. Därefter är det dags att åka tillbaka till Jyväskylä för en guidad tur på Alvar Aalto-museet.  Lunch på Café Avari.

Dagen avslutas med ett guidat besök på Toivolan vanha piha (Toivolas gamla gård). Den vackra hantverksgården har fått nytt liv och inhyser ett mysigt kafé, hantverksbodar, museiverksamhet och företagare.

Middag på restaurang Harmoonia.

 

DAG 5: Aaltos byggnader i Jyväskylä

Frukost på hotellet och utcheckning. Guidad tur till fots eller på buss kring Jyväskyläs stadskärna innan resan tillbaka till Helsingfors. På vägen mot Helsingfors njuter vi av en lunch på restaurang Taivaanranta och besöker Ristinkirkko i Lahtis.

Mer information om resan:

Pris:

1 250 €/ person vid minst 10 personer per grupp
1 020 €/person vid minst 20 personer per grupp

I priset ingår: 

Samtliga transporter, övernattning i dubbelrum, inklusive frukost, på bra hotell 4 nätter, 4 x middag, 3 x lunch, 1 x fika på Lemettilä gård, guidade turer i Helsingfors, Seinäjoki, Alajärvi och Jyväskylä, inträde och guidad tur på Petäjävesi gamla kyrka, inträde och guidad tur på Säynätsalo kommunhus, Muuratsalo Experimenthus och Alvar Aalto-museet.

Priset inkluderar inte: alkohol eller läskedryck till måltiderna.
Tillägg för singelresenär: 230 €/person/4 nätter
Gruppstorlek: minst 10 personer
Längd: 5 dagar/4 nätter
Går att boka: Året runt, i enlighet med efterfrågan. Tillgänglighet och priser kontrolleras i samband med bokningsförfrågan.
Språk: Finska, engelska, tyska. En del av guidningarna finns även tillgängliga på ryska, svenska och japanska.
Ersättning till researrangören: Kontakta oss för information om tjänsteleverantörens ersättningar.

Vänligen notera: Tillgänglighet och priser kontrolleras i samband med bokningsförfrågan för den aktuella perioden. Programmet är preliminärt och kan anpassas i enlighet med kundens önskemål. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Vi följer reglerna för allmänna villkor för paketresor.

Bokningar:
Lahtis region, sales (at) lahtiregion.fi, tel. +358 (0)207 281 760 (gruppbokningar)

Lägg till liknande föremål