8 dagars resa i Eliel Saarinens och Alvar Aaltos arkitektoniska fotspår - Visit Seinäjoki
Alvar Aallon suunnittelema Lakeuden Ristin kirkko

8 dagars resa i Eliel Saarinens och Alvar Aaltos arkitektoniska fotspår

Under åtta dagar får vi möjligheten att bekanta oss med Alvar Aaltos och Eliel Saarinens byggnader, från Helsingfors till Alajärvi. För en extra kostnad finns möjlighet att lägga till andra design- och arkitekturmål på turen, enligt deltagarnas önskemål.

Program

Dag 1: Ankomst till Helsingfors

Ankomst till Helsingfors och övernattning på Hotel Helka, vars inredning hör till Helsingfors designpärlor med bland annat möbler från Artek.

Dag 2: Det bästa i Helsingfors från Alvar Aalto och Eliel Saarinen

En guidad tur till fots i Helsingfors där vi får se både Alvar Aaltos och Eliel Saarinens viktigaste verk: Järnvägsstationen (1919), Marmorpalatset (1918) och Nationalmuseum (1905–1910), Aaltos Järnhus (1951, 1952–1953), Akademiska bokhandeln (1961, 1966–1969) och Finlandiahuset (1962–1975). Lunch på egen bekostnad och därefter fortsätter vi via Munksnäs Pensionat till Alvar Aaltos hem och ateljé.

Middag på Restaurang Savoy.

Dag 3: Alvar Aaltos och Eliel Saarinens arkitektur i Lahtis

Efter frukost åker vi till Lahtis, där vi övernattar på Solo Sokos Lahden Seurahuone. Lunch på egen bekostnad och därefter en guidad tur till fots i stadskärnan, där vi bland annat får lära oss mer om stadshuset ritat av Eliel Saarinen (1912) och Alvar Aaltos Ristinkirkko (1978).

Egentid under kvällen och middag på egen bekostnad.

Dag 4: Aaltos pärlor: Muurame kyrka, Muuratsalo Experimenthus och Säynätsalo kommunhus

Efter frukost finns möjlighet att, för en extra kostnad, ta en guidad tur om träarkitekturen i Lahtis hamnområde, i närheten av Lahtis Sibeliushus. Parken består av byggnader och konstruktioner i trä som har belönats med arkitekturpriset Spirit of Nature. Under rundturen ser vi även Sibeliushuset, som är känt för sin otroliga akustik, och vi besöker Pro Puu Galleri, där vi kan se det finska hantverkskunnandet med trä när det är som bäst.

Efter Lahtis fortsätter vi mot Jyväskylä via en landsväg som har valts till en av Finlands vackraste. På vägen bekantar vi oss med Aaltos verk Muurame kyrka (1929), Muuratsalo Experimenthus och Säynätsalo kommunhus (1952). Övernattning på hotellet Yöpuu och middag på Ravintola Pöllövaari.

Dag 5: Alvar Aaltos skatter i Jyväskylä

Efter frukost är det dags för Aalto Andante-promenaden, en guidad tur som tar oss mellan vändpunkterna i Alvar Aaltos liv, från ung skolpojke till ansedd akademiker. På vägen får vi höra fascinerande historier från verkliga livet om Aaltos person, utmaningar och inspirationskällor – kanske till och med om ritningar som aldrig genomfördes. Under rundturen får vi bland annat se Folkets hus (1924–1925), förvaltnings- och kulturcentret (1964–1982), byggnaden Nikolainkulma, universitetscampus (1951–1971) och Alvar Aaltos museum.

Lunch och middag på egen bekostnad.

Dag 6: Petäjävesi gamla kyrka – ett Unescovärldsarv

På morgonen fortsätter resan mot Seinäjoki via Petäjävesi gamla kyrka, som ingår i Unescos världsarvslista. Vi övernattar på Hotelli Alma och på kvällen avnjuter vi en Aalto-meny på Uppala herrgård.

Dag 7: Seinäjoki Aalto-center och Alajärvi: från tidiga verk till arkitektbyråns sista byggnader

På resans näst sista dag beundrar vi Alvar Aaltos verk genom guidade turer i både Seinäjoki och Alajärvi. Vid den guidade turen i Seinäjoki får du se en världsunik helhet av Aaltos byggnader på ett och samma ställe, Aalto-centret: Lakeuden Risti (1957–1960), församlingscentret (1965–1966), stadshuset (1961–1962), stadsbiblioteket (1964–1965), det statliga förvaltningshuset (1966–1968) och stadsteatern (1986–1987).

Efter en lunch på egen bekostnad fortsätter vi till Alajärvi, där vi kommer att få se Aalto-centret i Alajärvi med bland annat Ungdomsföreningshuset (1919), Villa Väinölä (1926), Gamla sjukhuset (1928), stadshuset (1967), hälsohuset (1968), församlingshemmet (1970), stadsbiblioteket (1966, 1991) och familjen Aaltos släktgrav.

Efter turen återvänder vi till Seinäjoki för en middag på egen bekostnad.

Dag 8: Tillbaka till Helsingfors

Efter frukosten återvänder vi till Helsingfors. Möjlighet finns att för en extra kostnad boka ett besök på Jean Sibelius födelsehem i Tavastehus.

 

Priser från 1440 €/person.

Gruppstorlek: Minst 15 personer, max 25 personer. Vi kan även erbjuda en skräddarsydd resa för mindre grupper.
Resans längd: 7 nätter/8 dagar
Tidsperiod: Maj till september 2022
Språk: finska.

I resan ingår följande:

Transporter
Övernattning i ett Superior-rum för två personer, inklusive frukost, i sju nätter
Guidade turer till fots i Helsingfors, Lahtis, Jyväskylä, Seinäjoki och Alajärvi
Inträdesbiljetter och guidade turer i Aaltos hem och ateljé i Helsingfors, Muuratsalo Experimenthus, Säynätsalo kommunhus, Alvar Aalto-museet i Jyväskylä och Petäjävesi gamla kyrka
Tre middagar
Tillvalstjänster

För en extra kostnad: 1 hotellrum €450/person/7 nätter
En guidad tur om träarkitektur i Lahtis
Besök i Jean Sibelius födelsehem
Besök på Verla fabriksmuseum
Lunch och middag samtliga dagar

Bokningar sales@lahtiregion.fi     Tel. 0207 281 760

Lägg till liknande föremål