Kriikus museikvarn - Visit Seinäjoki
Kriikun Myllykaffila kosken varrella Ylistarossa. Kuvassa vanha myllyrakennus ja sen yhteyteen rakennettu kesäterassi, jossa asiakkaat voivat juoda kahvia.

Kriikus museikvarn

Kriikus museikvarn erbjuder en tidsresa till Kyrönjokis kulturhistoria. Kvarnen finns i Ylistaro centrum, på stranden till den skyddade Kyro älv. Kvarnen färdigställdes i slutet av 1870-talet och är fortfarande i den grundande släkten Kriikus ägo. Den ståtliga vattenkvarnen i tre våningar är försedd med fyra stenpar och grynmaskiner från olika tidsepoker. Med dem maldes inte endast spannmål från Ylistaro, utan även från den omgivande nejden, särskilt råg och korn till både brödmjöl och gryn.

Museikvarnen fungerar idag som en mötes- och festplats och där serveras dessutom smakrik husmanskost. I kvarnen visas på beställning hur man mal spannmål under en yrkeskunnig mjölnares ledning. Från sommar till höst kan man komma till stranden för att äta gott i det idylliska sommarcaféet eller boka bastun och badtunnan för mindre fest- eller familjestunder.

WEBBPLATSER

Lägg till liknande föremål