Biblioteket Apila - Visit Seinäjoki
Lapset lukemasssa kirjoja Apila-kirjaston pehmustetussa lukukolossa.

Biblioteket Apila

Seinäjoki fick ett nytt bibliotek år 2012, när den vackra byggnaden med namnet Apila, ritad av JKMM Arkkitehdit, stod färdig. Sett från ovan påminner bibliotekets form om ett klöverblad och ritningarna innehåller även influenser från japansk origami.

Fasaden är av koppar med ett fjälliknande mönster. Fram till att det nya biblioteket stod klart fungerade Aalto-biblioteket, ritat av Alvar Aalto och färdigställt år 1965, som huvudbibliotek. Det utgör en del av det Aaltocentret, bestående av byggnader i förvaltnings- och kulturcentret, som Aalto ritade. I det gamla Aalto-biblioteket finns numera en lässal, konst-, historie- och etnologiböcker samt en landskapssamling och en samling finländska barnböcker. Aalto-biblioteket har även  Ungdomslokal Kupla, Musikrum Pommari och Allaktivitetsutrymme Studio. Aalto-biblioteket och det prisbelönta biblioteket Apila förenas via en underjordisk korridor.

Bibliotekets hjärta utgörs av en lästrappa, där man kan ordna evenemang men också läsa och fördriva tid. På första våningen finns tidningar, kunddatorer med internetanslutning och ett café. På första våningen finns dessutom konferenslokalen Jaaksi och Lasten Piilomaa, där barnen kan bekanta sig med bokhus ordnade enligt tema. Bredvid Piilomaa finns de vuxnas boksal. På bibliotekets bottenvåning finns musikmaterial och material för unga. På bottenvåningen finns dessutom Apila Verstas verkstad, ett spelutrymme, en utställningslokal, en sal där man kan lyssna på musik och ett digitalt piano. Från nedre våningen finns också en passage till Aalto-biblioteket. Seinäjoki stadsbibiliotek består av huvudbiblioteket samt fyra närbibliotek och två biblioteksbussar.

öppettider: https://kirjasto.seinajoki.fi/english/opening-hours/

WEBBPLATSER

Lägg till liknande föremål