Biblioteket Apila - Visit Seinäjoki
Lapset lukemasssa kirjoja Apila-kirjaston pehmustetussa lukukolossa.

Biblioteket Apila

Seinäjoki fick ett nytt stadsbibliotek år 2012. Den vackra byggnaden med namnet Apila (klöver), är ritad av JKMM Arkkitehdit. Sett från ovan påminner bibliotekets form om ett klöverblad och dess utformning har även hämtat influenser från japansk origami. 

Fasaden är av koppar med ett fjälliknande mönster. Tills det nya biblioteket stod klart fungerade Aalto-biblioteket, ritat av Alvar Aalto och färdigställt år 1965, som huvudbibliotek. Det utgör en del av Aalto-centret, bestående av byggnader i förvaltnings- och kulturcentret, som Aalto ritade. I det gamla Aalto-biblioteket finns numera en läsesal, konst-, historie- och etnologiböcker samt en landskapssamling och en samling finländska barnböcker. I Aalto-biblioteket finns även Ungdomslokalen Kupla, Musikrummet Pommari och Allaktivitetsutrymmet Studio samt material för gruppundervisning och handledning. Aalto-biblioteket och det prisbelönta Apila-biblioteket förenas via en underjordisk korridor. 

Bibliotekets hjärta utgörs av en lästrappa, där man kan ordna evenemang men också läsa och tillbringa tid. På första våningen finns tidningar och tidskrifter, datorer med tillgång till internet och ett kafé. På första våningen finns dessutom möteslokalen Jaaksi och Lasten Piilomaa, där barnen kan bekanta sig med bokhus med olika teman. Bredvid Piilomaa finns de vuxnas boksal. På bibliotekets bottenvåning finns musikmaterial och material för unga. På bottenvåningen finns dessutom en spelsal, en utställningslokal, ett rum där man kan lyssna på musik och ett digitalt piano. Från våningen längst ner kan man också förflytta sig till Aalto-biblioteket. Seinäjoki stadsbibliotek består av huvudbiblioteket samt fyra närbibliotek och två biblioteksbussar.

öppettider: https://kirjasto.seinajoki.fi/english/opening-hours/

WEBBPLATSER

Lägg till liknande föremål