123456789
Juustoportti

Södra Österbottens TOP 12 besöksmål

10. Juustoportti

Adress:

Keisarintie 145, 61710 Pentinmäki

Telefon:

(06) 456 6900

e-post:

jalasjarvi@juustoportti.fi

10. Juustoportti – Kon Isabellas hem

I byn Pentinmäki i Jalasjärvi, Kurikka, finns Juustoportti som hela folket känner till.

Kon Isabella hälsar på besökarna redan vid dörren. Turisterna får njuta av läckerheter från såväl det mångsidiga lunchbordet som à la carte-menyn. Du får möjlighet att smaka Juustoporttis nyheter och klassiker ur ostkällarbutikens omfattande sortiment. I butiken finns förutom Juustoporttis egna produkter även de viktigaste dagligvarorna samt specialprodukter från inhemska småproducenter.

Juustoportti är ett över 50 år gammalt familjeföretag. Juustoporttis historia kulminerar i den svarta frisiska kvigan Isabella. Den här kon var den första av sin ras i Södra Österbotten, den införskaffades till gården Keski-Kasari i Jalasjärvi år 1965. Isabella producerade avsevärt större mjölkmängder än man var van vid. Även mjölkens kvalitet passade bättre för tillverkning av ost. Berättelsen om Isabella förblev en levande del av Juustoporttis historia – det var där allt började.

Juustoportti har på femtio år vuxit från ett litet bondgårdsysteri till ett företag som sysselsätter 200 personer. Förutom mejeri- och ysteriverksamheten har Juustoportti kaférestauranger i Jalasjärvi, Mäntsälä och Kärsämäki, samt Kasvis Galleria som tillverkar matprodukter i Kuopio.

Juustoportti ligger cirka 45 km från Seinäjoki och du tar dig dit med egen bil.

Mer information: juustoportti.fi

Läge på kartan:

10. Juustoportti – Kon Isabellas hem
Share This