Talviset kävelyreitit Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Talviset kävelyreitit Seinäjoella

Talviset kävelyreitit Seinäjoella

Hiihtolatuja löytyy melkein jokaisen luontopolun varrelta. Mutta missä menevät käveltävät reitit, joissa lumeen ei uppoa polveen asti? Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut ylläpitävät hiihtolatujen lisäksi monia käveltäviä reittejä, joiden varrelta löytyy helposti saavutettavat nuotio- ja leiripaikat.

Paukanevan pitkospuureitti

Vaasantien Jokiranta ja Kiikuntien Lehtisalo.

Jokirannan aloituspiste sijaitsee valtatie 18:n varrella olevalla levähdysalueella, 4 kilometriä Seinäjoelta pohjoiseen. Osoite: Pysäköintialue Valtatie 18, 60550 Seinäjoki.

Käveltävälle luontoreitille pääsee myös Lehtisalosta. Osoite: Kiikuntie 307, 60420 Seinäjoki. Nurmon keskustan läheltä alkava Isosalon reitti on hiihtäjille.

Retkeilijät talvisella luontopolulla

Paukaneva on niin kesällä kuin talvellakin kaunis retkikohde. Lumisen nevan ympäristössä kulkee hiihtoreittien lisäksi hyväksi tallaantuneet käveltävät polut. Kävelyreiteillä vastaan tulee kylttejä, joissa kerrotaan suon monivivahteisesta eläimistöstä, kasvistosta ja historiasta. Paukanevan läpi on kulkenut reitti jo 1700-luvulta asti. Siitä kuljettiin varovaisesti ja tunnollisesti pitkospuita pitkin kohti Nurmon kirkkoa.

Valtatie 18:n levähdysalueen aloituspaikalta lähtee 0,7 kilometrin pituinen leveä pitkospuureitti, joka jatkuu kapeampana kohti laavua ja lintutornia. Leveämpi pitkospuureitti on lumen sulattua esteetön aina lintulavalle asti. Lintulava on koroke, jolta voi tähystellä valkeaa nevaa. Vaasantien levähdysalueella pitkospuureitin alkumetreillä on kuivakäymälä. Paukanevan reitillä ei ole valaistusta, joten retkeily kannattaa ajoittaa valoisaan aikaan.

Paukanevan laavulle pääsee Kiikuntien Lehtisalosta lyhyen metsäreitin kautta. Suositulla laavulla käy useita vierailijoita päivän aikana. Laavulta löytyy puita, mutta omien kuivien puiden tuominen on hyvä keino varmistaa nuotion toimivuus.

Yön pimeydessä laavulle ei yllä kaupungin valosaaste. Paukanevan laavu on hyvin suojaisa ja helposti saavutettava paikka tarkkailla tähtiä ja revontulia.

Talvinen metsämaisema
Ystävykset ihailemassa talvisia maisemia Seinäjoen Paukanevalla

Kiikuntien eli Kiikun suoran tarina on osa paikallista historiaa. Vuonna 1876 Nurmossa asunut isäntä lupasi tehdä halvalla konstilla suon keskelle tien. Tätä ennen paikallisten oli mahdollista kulkea vain pitkospuita pitkin suon läpi. Tuolloin tien rakentaminen oli haastavaa ja Kiikuntien luominen kuulosti jopa mahdottomalta. Matti Martikkalalla oli kuitenkin ratkaisu.

Hän pyysi Kiikun torpan isäntää sytyttämään heinäkasan palamaan pimeän tultua. Matti Martikkala odotti Nurmon kirkolla palosta nousevaa savua. Tämän nähdessään hän alkoi apureineen yksitellen iskemään palavia seipäitä suoraan linjaan suon läpi. Kiikun suora oli aikanaan ihme ja sitä se on nykyäänkin.

Ystävykset nauttimassa kahvia laavulla

Joupiska

Kyrkösvuorentien päästä lähtevä reitti Järvilaavulle

Järvilaavu sijaitsee komealla paikalla Kyrkösjärven rannalla. Järvilaavulle pääsee kävellen Luontotalo Käpälikön parkkipaikalta. Kyrkösvuorentien päähän pääse hiihtokauden aikana autolla. Samaa tietä pitkin menee hiihtoladut. Talvella Joupiskan reitit on valaistu kello 6:30-22:30. P-alueelta on tehty myös talvireitti kävelijöille kohti Järvilaavua. Reitti on merkitty maastoon. Toki myös hiihtoladun vieressä voi kävellä laavulle kunhan ottaa hiihtäjät huomioon.

Osoite: Kyrkösvuorentie 26, 60220 Seinäjoki

Retkeilijät tutkivat kyltin karttaa alueesta.

Autoa ei voi ajaa lumiseen aikaan Kattilavuoren luonnonsuojelualueen parkkipaikalle mutta Kyrkösvuorentien päästä voi jatkaa matkaa kävellen sinne asti. Kävelymatkaan kannattaa varata hyvin aikaa. Kattilavuoren luonnonsuojelualue on rauhallisuutta huokuva paikka. Talven jälkeen reitti on esteetön ja leveät pitkospuut vievät koskemattoman luonnon läpi turvallisesti. Kattilavuoren polut ovat jaetussa käytössä hiihtäjien kanssa.

Retkeilijä kävelee talvisella luontopolulla.

Luonnossa on talvella hiljaista. Et välttämättä kuule kuin omat askeleesi. Havahtuessasi ympäröivän luonnon hiljaisuuteen voit käsittää, ettei sitä saa ottaa itsestäänselvyytenä. Kaupungin vilinä on kuin toinen maailma verrattuna metsän tyyneyteen. Jään ollessa tarpeeksi paksua Kyrkösjärven päällä viilettää useita hiihtäjiä. Heidän puheensa voi kaikua kaukaakin, joten älä hämmästy, jos kuulet yllättäen kaikuvaa puhetta järveltä päin.

Retkeilijät pitävät taukoa laavulla.

Kattilavuoren vanha metsä on talvella kuin maalaus, pysähtynyt hetki ajassa. Talvella metsässä kulkee mainittujen reittien lisäksi useita muita tallaantuneita reittejä. Luonnonsuojelualueella puut saavat kaatua ja maatua omia aikojaan, joten kulku merkitsemättömillä reiteillä voi olla haastavaa.  Turvallisuus on otettava huomioon myös avokallioiselle Kattilavuoren huipulle kivutessa. Kallio on hyvin liukas ja kulku voi olla vaarallista. Retkelle lähtiessä mukaan kannattaa ottaa puhelin, jossa on karttasovellus.

Talvinen metsämaisema ja laavu

Talven aikana reiteiltä löytyy usein hiihtoladut. Tämän takia metsässä kulkevia reittejä ei hiekoiteta laisinkaan. Kävelijöille varatut reitit on tallaantunut toimiviksi, osa on tampattu käyttöön ja esteettömät reitit on aurattu. Varsinkin jäisellä kelillä, kannattaa ottaa hyvin pitävät kengät tai jopa piikkipohjaiset kengät metsäpoluille. On kuitenkin huomioitava, ettei piikkipohjaisilla kengillä saa mennä Lakeuden Elämysportaita.

Isä ja poika kokoavat nuotion kasaan laavun edessä

Käpälikön esteetön reitti Lepakkolaavulle ja Aarnikotkan laavulle

Käpälikön esteettömälle reitille pääsee helposti ajamalla ensin autolla Jouppilanvuoren yläparkkiin. Parkkipaikalta löytyy invapysäköinnille varattu paikka.

Osoite Jouppilanvuoren yläparkkiin:  Jouppilanvuorentie 66, 60320 Seinäjoki.

Esteettön luontoreitti Seinäjoelle tarjoaa mahdollisuuden kulkea reitin pyörätuolin kanssa. Opas koira johdattaa omistajaansa.

Lakeuden elämysliikuntareitteihin kuuluu hyvin ylläpidetty kokonaisuudessaan 5,56 kilometrin pituinen esteetön reitti. Esteetöntä reittiä pitkin pääsee Lepakkolaavulle ja Aarnikotkan kodalle. Reitin alussa on yksi jyrkkä alamäki mutta metsän läpi kulkeva osuus on tasaista maastoa.

Lepakkolaavu on 450 metrin matkan päässä parkkipaikalta. Aarnikotkan kodalle on 700 metriä parkkipaikalta. Aarnikotkan kodalle vie pieni ylämäki. Sähköpyörätuolilla kulkevan on turvallista lähteä reitille avustajan seurassa, sillä yllättäviä lumisia kohtia voi tulla vastaan. Pimeän aikaan reitti on valaistu kello 22:30 asti.

Retkeilijät esteettömällä luontoreitillä.

Aarnikotkan kota on avoimessa käytössä keskiviikosta sunnuntaihin kello 10-20. Paikalla on ulkovessa ja myös esteetön vessa. Suuren ja viihtyisän kodan voi vuokrata yksityiseen käyttöön Lakeuden Elämysliikunta ry:n sivuilta: https://www.elamysliikunta.fi/

Nuotion loimu pimeässä.

Reittien varrelta löytyy selkeät opasteet ja kartat. Mukavana lisänä ovat levähdyspaikat, joiden ääressä voi syödä eväitä. Valkeat nietokset peittävät ympäröivät kalliot alleen. Jään alla on myös lampi, jonka vesi solisee kevään tullessa Aarnikotkan kodan levähdyspaikan vierellä. Pöydän ääressä on vain toisella puolella penkki, jolloin pyörätuoli mahtuu helposti polun puolelta pöydän lähelle.

Aarnikotkan kodan viereinen Hiljentymispaikka antaa näkymän vaitonaiseen metsään, joka vielä hetken aikaa antaa lumikinosten painaa puiden oksia alaspäin. Opasteiden lisäksi Aarnikotkan kodan läheltä löytyy linnunpönttönäyttely ja runopolun metsäaiheisia runoja.

Lapset astumassa lastenreitin satulaavulle.
Äiti ja lapsi leikkivät puuhepalla.

Elämysliikuntareitti jatkuu kallioiseen taukopaikkaan, josta löytyy tarkkailupiilo. Tarkkailupiilo on lyhyen kävelymatkan päässä Aarnikotkan kodalta. Sen suojissa voi hiiren hiljaa odottaa metsän lintujen ja oravien esiintymisiä. Jos päivä on tuuleton, voit jopa kuulla isompien lintujen siipien kahinan huurteisten puiden latvoissa.

Lastenreitti ja sen kota

Luontotalo Käpälikön parkkipaikan viereltä lähtee lastenreitti. Luontotalo Käpäliköstä löytyy pieni kahvila, joka on avoinna talvisin kello 12-18. Käpäliköstä voit ostaa lämmintä juomaa ja herkkuja. Lastenreitin lisäksi Kyrkösjärven uimarannan Oravapolku on tarkoitettu kävelijöille.

Osoite Kyrkösjärven uimarantaa vastapäätä sijaitsevalle Lastenreitille on Kyrkösvuorentie 26, Seinäjoki.

Reitin varrella on luontoaiheisia opastauluja ja tarinoita, jotka vievät polulla myös mielikuvituksen matkalle. Luontotalo Käpälikön parkkipaikalta on alle kilometri lastenreitin kodalle ja takaisin. Reitti sopii mainiosti nimensä mukaan perheen pienimmille. Kodalta löytyy puuvaja ja hyvä suoja nuotiohetkeä varten.

Laavuilla voi olla paljon kävijöitä. Silloin pidetään mielessä turvavälit ja yhteiset ohjeet, jolloin jokaisella on mukavaa pysähtyä lämmittelemään nuotion ääreen.

Perhe juo kahvia kodalla.

Lastenreitti on helppokulkuinen ja lyhyt, mutta talvella se ei ole rattaille sopiva. Talvisin reitin voi kulkea vaikka vetämällä lasta pulkassa, samalla matalalle asetettuja tarinoita lukien. Lastenreitin alussa on huomioitava latu ja siinä kiitävät hiihtäjät. Lastenreitin metsäkierroksella ei kulje hiihtäjiä, eli yhteisten polkujen jälkeen reitti on turvallinen pienille seikkailijoille.

Lapsi ja äiti tutustuvat reitin kylttiin
Perhe kävelee käsikädessä lastenreitillä

Maastopyöräreitti

Lopuksi suunnataan urheilulliselle reitille! Tässä vielä yksi mainio reitti, jonka varrella ei tarvitse murehtia latuihin astumista. Joupiskan yläparkilta lähtee maastopyöräreitti. Kyseinen reitti on tampattu kävelijöiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Kokonaisuudessaan maastopyöräreitti on 8 kilometriä pitkä.

Talvinen metsämaisema
Hiihtäjät metsäladulla

Kevään lähestyessä kinokset puiden oksilla sulavat vähitellen. Talven kimallellessa viimeisiään metsät ja luonnonsuojelualueet alkavat täyttyä kevään merkeistä. Hiihtolatujen ajasta muistuttaa pian vain jäätyneet painaumat kohdissa, joissa sadat ihmiset keräsivät kilometrejä hiihtäen. Lumisen taikatalven hetket menevät lopulta ohitse liian nopeasti. Puiden oksat ovat onneksi vielä valkeaksi jäätyneitä ja maisemat hankien peitossa. Vielä on hyvin aikaa ottaa kaikki ilo irti lumisista keleistä.

Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut ylläpitävät luontoreittejä ympäri vuoden. Pakkaskelilläkin luonnosta löytyy tekemistä ja kokemista. Rajoitusten ollessa voimassa, parhaat paikat vaihtaa kuulumisia ystävien kanssa ovat valkeat luontoreitit ja niiden varsilla olevat laavut. Herkulliset eväät maistuvat vieläkin paremmalta, kun takana on lumessa tepasteltu kävelyreissu ja laavun nuotio hehkuu lämpöä poskille. Lisätietoa reitistä Seinäjoen Kaupungin sivuilta.

Lämmintä päälle ja eväskori valmiiksi, on aika nauttia Seinäjoen talvisista kävelyreiteistä!

Lenkkeilijät metsäpolulla.

Ilta Lauriina Lahti, kirjoittaja & valokuvaaja @iltalauriina
Joni Kuusisto, valokuvaaja @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita