Vegaanin makumatka Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Vegaanin makumatka Seinäjoella

Seinäjoella on lukuisia ravintoloita, joissa voi valita ympäristöystävällisen vegaanisen vaihtoehdon. Tässä sisällössä vegaanista ruokaa tarjoilee Kahvila-Konditoria Pikku Paussi, Japanilainen ravintola Juku, Valkoinen Puu Cafe & Shop, Kiinalainen ravintola Shuang Long ja Hotelli Ravintola Alma. Tervetuloa tutustumaan vegaanin makumatkaan Seinäjoella!

Kahvila-Konditoria Pikku Paussi
http://www.pikkupaussi.fi/

Japanilainen ravintola Juku
https://www.ravintolajuku.fi/fi/seinajoki/

Kiinalainen ravintola Shuang Long
https://visitseinajoki.fi/en/syojajuo/shuang-long-chinese-restaurant/

Valkoinen Puu Cafe & Shop
https://valkoinenpuu.fi/en/treat-yourself/

Hotelli Ravintola Alma
https://www.hotelalma.fi/ravintola/

Ravintolassa asioidessa käytä maskia ennen pöytään istumista. Pese tai desinfioi kätesi aina mahdollisuuden mukaan. Muista turvavälien ylläpitäminen. Jos olet sairas tai koet itselläsi flunssan oireita, jää kotiin, herkut odottavat sinua toipumisen ajan.

Monesta ravintolasta voi tilata aterioita kotiinkuljetuksena. Muista aktivoida Koronavilkku-sovelluksesi kulkiessasi kohteesta toiseen. Tutustu ravintoloiden verkkosivuilla aukioloaikoihin ja mahdollisiin uutisiin.

Kahvila-Konditoria Pikku Paussi
Koulukatu 18, 60100 Seinäjoki

Läheltä Seinäjoen toria löytyy suloisen kotoisa Kahvila-Konditoria Pikku Paussi. Perinteikäs ja monipuolinen Kahvila-Konditoria perustettiin vuonna 1989. Pikku Paussin vegaanisia herkkuja on hyvä tilata ennen paikalla saapumista, jolloin vegaanisia vaihtoehtoja on varmasti juuri silloin vitriinissä. Kaikki Pikku Paussista löytyvät makupalat leivotaan tunnolla, taidolla ja rakkaudella kahvilan omassa leipomossa. Voit myös ottaa yhteyttä ruoka-allergioihin liittyvissä tilauksissa ennen kahvilaan menemistä.

Kotoisan lounaan, makeat leivonnaiset ja voileivät vegaanisella cheddarilla voi nauttia myös ulkona vilttiin kääriytyneenä. Kahvilan edustalta näkyy Seinäjoen torin Horsma. Pikku Paussin terassilla voi ihmetellä kaupungin menoa aivan Seinäjoen keskustassa. Auringon paistaessa tai sateen aikana, kotoisaan kahvilaan soljuu paikallisia kahvittelemaan leivonnaisten äärelle.

Pikku Paussin tilat eivät ole kovin suuret mutta leivonnaisia voi ottaa myös mukaan, vaikka eväsretkeä varten. Lämpimänä päivänä Seinäjoen Lakeudenpuistosta löytyy varmasti tilaa sinunkin picnic-peitolle.

Uunituoreena oli tarjolla muun muassa perinteinen Paussin possu omenahillotäytteellä, suussa sulavaa suklaatorttua keksipohjalla, ananas-passionpullia, paprika-punasipulipizzaa vegejuustolla, parsa-tomaattipiirakkaa sekä täytettyjä vege cheddar-sämpylöitä. Vegaaniset juustot osaavat yllättää, niissä ei ole paljon makueroa lehmän maidosta hapatettuun juustoon.

Pikku Paussin vegaaninen tarjonta vaihtelee, sillä konditoriassa tulee usein uusia reseptejä käyttöön. Tällöin vitriinistä voi aina löytyä jotain uutta mutta kotoista herkutteluhetkiä varten. Pikku Paussista voi myös tilata suolaisia ja makeita vegaanisia leivonnaisia juhliin tai ihan vain arkipäivän piristykseksi.

Japanilainen ravintola Juku
Koulukatu 22, 60100 Seinäjoki

Seinäjoen keskustassa sijaitseva Juku on japanilaistyylinen ravintola, jonka valikoimaan kuuluu susheja ja  suomalaiseen makuun sopivia japanilaistyylisiä lämpimiä ruokia. Japanilainen keittiö on paitsi ruoanlaitto tekniikaltaan myös ainesosiltaan ainutlaatuinen.

Japanin perinteisen keittiön annokset perustuvat riisiin, misokeittoon ja nuudeleihin, jotka kaikki hyödyntävät kausiluonteisia ainesosia. Vegaanille japanilainen ruoka on hyvä mahdollisuus tutustua uusiin terveellisiin vaihtoehtoihin, joita voi ottaa mukaan myös oman keittiön reseptikirjaan. Aterioissa riisi, misokeitto ja nuudelit toimivat pohjana hyvin maukkaasti höyrytetyille, keitetyille tai uppopaistetuille vihanneksille ja tofulle.

Taiteellinen japanilainen keittiö on yksi maailman haastavimmista hallita. Japanilainen ravintola Juku on helposti lähestyttävällä tavalla onnistunut tuomaan paikallisille kurkistuksen uusien makujen maailmaan. Sushi on suolaista, makeaa, väkevää ja ihanaa. Sushi tarjoillaan usein marinoidun inkiväärin, wasabin ja soijakastikkeen kanssa. Inkiväärin väärinkäyttö on hyvä välttää, ettei kokemus saa liian yllättävää makujen volttia aikaan. Inkiväärin tarkoitus on puhdistaa makuaistit seuraavaan sushilajiin siirtyessä.

Uusien kasvisruokien valmistuksessa käytetään samoja tekniikoita, jotka ovat antaneet perinteiselle japanilaiselle keittiölle maineen visuaalisen estetiikan suhteen. Vegaanisen ruoan valmistus perinteisten eläinperäisten aterioiden sijasta avaa herkuttelun lisäksi uusia ovia. Vegaaniruokaa tarjoavassa paikassa kuka tahansa voi ruokailla yhdessä uskonnosta riippumatta.

Jukun buffetin jälkeen alkaa à la carte -listan tarjoilu. Asiakkailla on myös mahdollisuus tilata ruokaa kotiin. Jukun listoilta löytyy muun muassa Vegan lajitelma, joka sisältää 6 kappamakia, 2 avokado nigiria, yhden tofu nigirin ja yhden wakame gunkan. Täyttävää ateriaa toivovalle toimii Yasai itame eli paistettuja vihanneksia tai esimerkiksi Teppan tofu, joka on vihanneksia ja paistettua tofua. Aterian lisukkeena tarjoillaan riisiä. Ruokalistoilta löytyy myös ehdotuksena juuri sinun valitsemaasi ateriaan sopiva juoma. Saken ja oluen sijasta voit valita alkoholittoman virvokkeen.

Kiinalainen ravintola Shuang Long

Torikeskuksen kiinalainen ravintola Shuang Long on tarjoillut maukkaita ja täyttäviä aterioita jo 20 vuotta. Kovalla ammattitaidolla kokattuja kotikeittiömäisiä aterioita pääsee herkuttelemaan joka päivä sekä lounaaksi että päivälliseksi. Shuang Long on fuusiokeittiö. Kiinalaiset perinneruuat ovat mukautettu paikallisiin makuihin ja ainesosiin.

Höyryäväksi paistettuja vihanneksia chili kastikkeessa ja tofua valkosipulikastikkeella toimivat hyvin pitkän päivän jälkeen. Aterian lisäksi saa pyytäessä lisää kuumaa riisiä suuren lautasellisen. Shuang Longin menusta löytyy kokonainen sivu vain kasvisruokia varten. Oma vegaaninen suosikki löytyy vain rohkeasti testaamalla!

Kiinalaiseen ruokailukulttuuriin kuuluu monia tapoja, joita on hyvän tavan mukaista pyrkiä noudattamaan. Kun pidät tauon syömisestä pöydän ääressä, älä aseta syömäpuikkoa riisiin pystysuoraan, koska se muistuttaa kiinalaisesta hautausmenojen tavasta. Fuusiokeittiössä kuitenkin osa säännöistä on muutettu. Shuang Longissa ei ole pakko aterioida vain syömäpuikoilla vaikka perinteisesti veitsen käyttö on huono tapa.

Ravintolan nimi tarkoittaa raa’asti suomennettuna tupla lohikäärmettä. Modernissa kiinassa uskomukset ovat yhä läsnä jokapäiväisessä elämässä. Kiinassa parilliset numerot ovat osa hyvän onnen uskomusta ja hyviä tapoja. Esimerkiksi lahjoja ei saa antaa vain yhtä vain kaksi, neljä tai kuusi. Lohikäärme sen sijaan onkin suurempi käsite. Kaksi vastakkain olevaa kilpailevaa lohikäärmettä ovat dualismin toisiaan täydentävät yin- ja yang-voimat. Shuang Long on pitkän toimintansa aikana antanut runsaiden aterioiden lisäksi asiakkailleen onnea, samalla sitä itse vastaanottaen.

Valkoinen Puu Cafe & Shop
Kalevankatu 11, 60100 Seinäjoki

Puiden suojassa aivan Seinäjoen keskuspuiston vierellä sijaitsee Valkoinen Puu Cafe & Shop. Idyllisessä ja vilkkaassa kahvilassa on aina tarjolla vegaanisia vaihtoehtoja. Herkuttelijoille vitriiniin vilkaisu voi tuoda haasteen valita vain yhden palan kakkua, sillä kaikki näyttävät täydellisiltä laannuttamaan makean tai suolaisen tarvetta.

Vegaanisen lounaan sisällöksi valikoitui Valkoisen Puun omilla mureilla kasvispyöryköillä, marinoidulla punasipulilla, tomaatilla ja paprikalla päällystetty salaatti talon vegaanisella currymajoneesilla. Salaatin lisäksi suolaisen nälän selätti lämmin ja rapea paniini vegepestolla, aurinkokuivatulla tomaatilla ja maukkaalla vegejuustolla. Lounaspöydän ollessa auki, vegaaneille sopivat lounasvaihtoehdot on merkitty selkeästi lounaslistoihin. Vegetaristille lounaalta löytyy vaihtoehtoja lähes joka päivä.

Valkoisen Puun täyteläiset reseptit koostuvat lähialueiden raaka-aineista. Valkoisen Puun Cafe & Shop suosii luomua ja ekologisen vegaanisen tarjoilun lisäksi kahvila on aloittanut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentamisen. Kahvilalla on myös ResQ-hävikkiruoka sovellus käytössä.

Valkoisen Puun maut ovat sekoitus amerikkalaista sukuperintöä ja Etelä-Pohjanmaan paikallisia reseptejä. Vitriinin makeiden leivonnaisten puolelta lounaan kruunasi vegaaninen suussa sulava ja sopivan kirpeä omenapiirakka vaniljariisijäätelöllä. Kahvilan vegaaninen maapähkinävoikakku on uutuus ja siksi myös ehdoton herkuttelijan valinta.

Juomat ovat olennainen osa kahviloiden toimintaa. Seinäjoen kahviloissa on usein tarjolla kotimaista kermaista kauramaitoa. Valkoisen Puun kaikki erikoiskahvit ovat saatavilla kaurajuomaan valmistettuna. Juomat voi maustaa erilaisilla makusiirapeilla kuten esimerkiksi kookoksella tai mintulla. Kaura-, riisi- tai kookosmaito on virkistävä vaihtoehto lehmänmaidolle. Niiden kanssa kylmät juomat ovat erityisen kevyitä ja raikkaita kesää kohti lämpeneviä päiviä varten. Valkoisen Puun terassin lisäksi voit ottaa suunnaksi esimerkiksi puiston. Seinäjoelta löytyy monta aurinkoista paikkaa nauttia mukaan otettavia herkkuja ulkosalla Lakeuden ristin kellojen kumahdellessa pitkin lakeuksia.

Hotelli Ravintola Alma
Ruukintie 4, 60100 Seinäjoki

Historiallinen Alma on yksi upeista uudistetuista Seinäjoen arkkitehtuurisista kohteista. Alman Ravintola tarjoilee laadukkaita kotimaisia aterioita kauniissa jugend-henkisessä ravintolasalissa. Upeiden puitteiden lisäksi ravintolan modernia puolta tuo esiin herkullinen vegaaninen kolmen ruokalajin menu.

Alkupalaksi pehmeää sipulipiirakkaa ja pikkelöityä kirsikkatomaattia tomaattipestolla. Pääruuaksi paistettua siitakesientä tyrni-polennalla. Jälkiruuaksi punaherukkasorbettia ja suklaakakkua. Kokonaisuus täydentyi henkilökunnan suosittelemalla vegaanisella valkoviinillä.

Kokonaisuus on täynnä makuelämyksiä, inspiraation lähteitä vegaanille ja tuttujen ainesosien uudenlaista harmoniaa. Alman keittiössä hyödynnetään mahdollisimman paljon lähituottajien laadukkaita antimia. Jos mielessäsi on jokin tietty ruokatoive, vegaaninen tai jokin muu, ota yhteyttä Alman ravintolaan etukäteen. Silloin Alman kokit saavat luoda uutta ja vain mielikuvitus on heillä rajana!

Almaan voi tulla herättelevälle aamiaiselle, maittavalle lounaalle ja juhlalliselle illalliselle. Tulevaisuudessa upeissa tiloissa on jälleen mahdollista kokoontua nauttimaan konserteista ja juhlista ystävien seurassa. Vappuna aukeaa myös Alman jäätelökioski, josta saa muun muassa pirteää vegaanista vadelma- ja passion-mango sorbettia.

Vapaussodan päämaja sijaitsi Seinäjoella tammi-maaliskuussa 1918 seitsemän viikon ajan. Ylipäällikkö Mannerheimin komentopaikka oli liikkuvassa päämajajunassa ja Seinäjoki oli suojeluskunnan hallinnassa. Alman ravintolasalin oven viereltä löytyy muistomerkki siitä ajasta, kun Mannerheim ja päämajan upseerit ruokailivat kyseisessä rakennuksessa. Silloin Alma oli rautatietyöntekijöiden talo ja seinäjokisten tärkeä kokoontumispaikka. Nykyisin höyryvetureiden vesitorni on laadukas hotelli ja myös sen arkkitehtuurissa on huomioitu historian säilyttäminen.

Alman vegaaninen kolmen ruokalajin kokonaisuus on unohtumaton mahdollisuus tutustua ympäristöystävälliseen herkutteluun. Seinäjoelta löytyy monta ravintolaa vegaanille. Niistä parhaimmat ovat yksilöllisesti valittavissa aina hampurilaispaikoista juhlallisiin ravintoloihin ja kaikkeen siltä väliltä. Seinäjoen ravintoloissa kerrotaan mielellään vegaanisista vaihtoehdoista ja voit myös kysyä ravintolan omaa suositusta, jos et ole varma mitä tilaisit. Aina on hyvä aika testata vegaaniseen ruokavalioon sopivia herkkuja!

Ilta Lauriina Lahti, kirjoittaja @ilta.lauriina
Joni Kuusisto, valokuvaaja @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita

Sibeliusten kihlajaiset Kotilammilla

Seinäjoen viileimmät jätskikiskat

Sisustajan Seinäjoki

Elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa

Seinäjoki pyöräillen osa 1: kulttuurireitti

Seinäjoki haltuun pyöräillen

Varpulan ja Hirvijärven kansallispuistomaisemissa

Seinäjoki on romaanikirjallisuudessa kaikenlainen

Ravintolatason lähiruokaa

Raiteilla lakeuksille

Leidit mekkomatkalla Seinäjoella

Luontoterapiaa Seinäjoella – Ota äkkilähtö lähelle

Aktiivinen viikonloppu Seinäjoen tyylillä

Seinäjoki pyöräillen osa 3: Nurmoon nurkat

Kaveriporukan kesäpäivä Seinäjoella

Seinäjoen kirjastot tutuiksi

Seinäjoen kaikenkirjavat käsityökaupat

Keväinen kirpputori -haaste

Piknikillä Seinäjoen kauneimmissa puistoissa

Elämysmatkakohteena vuoden 2022 majoitusliike Hotelli Alma Seinäjoella

Seinäjoki on elämysliikuntakaupunki

Seinäjoki pyöräillen osa 2: Luontoreitti

Visit Seinäjoki matkailuesite kevät 2023

Salaiset laavut Seinäjoella

Kalevan Navetta yhdistää perinteitä ja moderneja elementtejä

Kyrkösjärvellä on vaikka mitä

Valokuvaajan Seinäjoki

Uuden opiskelijan vinkkilista

Seinäjoen uniikit putiikit

Seinäjoen kuvankauniit maisemat

Nostalgiamatka Seinäjoella

Riemua ja ajankulua koko perheelle!

Seinäjoen parhaat pullat ja makeimmat leivokset

Nauti kesästä Kyrkösjärvellä suppaillen

Katso ja näe itse – Rakennettu Seinäjoki omin silmin

Lähikuppiloiden lämpöä

Penkkiurheilijan paratiisi Seinäjoki

Pirulan tila – Alkoholitehdas ja tapahtumapaikka Ylistarossa

Lentäviä lautasia ja mehiläispesiä Aalto-keskuksessa

Vegaanin makumatka Seinäjoella

Mielenrauhaa meloen ja metsässä joogaten

Kalajärvi lumoaa leppoisuudellaan

Seinäjoen kirjastot