Talvipyöräilyä Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Talvipyöräilyä Seinäjoella

Onko sinulla muisto lapsuuden koulumatkoista, jolloin pyörällä polkeminen lumen keskellä oli hyvin vaikeaa? Tämä ajatus on hyvä karistaa mielestä, sillä talvipyöräily ei ole pelkästään hidasta jääurissa liukastelua tai lumessa tyhjään polkemista. Talvipyöräily on hurjaa, hauskaa ja jännittävää Seinäjoen maastossa!

Maastopyöräily on helppoa, kun käytössä on sähköavusteinen pyörä. Silloin vauhtia voi säädellä siten, ettei ylämäet haasta eikä vauhti pääse hidastumaan pitkällä reitillä. Lumessa polkeminen onnistuu myös pitävien paksujen renkaiden avulla. Paksurenkaisia maastopyöriä kutsutaan Fatbike-pyöriksi. 

Sähköavusteinen Fatbike-pyörä vaatii hieman harjoittelua ennen ensimmäisten kukkuloiden valloittamista, joten mukaan on mainiota ottaa alan taituri. Opastettu kierros on turvallinen tapa tutustua maastopyöräilyn maailmaan. 

 Mistä lainata maastopyörä?

 • Wild Adventure Finland

https://www.wildadventure.fi/e-fatbike/

 • Fillarikauppa Cycli

https://www.cycli.fi/vuokrapyorat

 • Paljukeisari

https://paljukeisarit.fi/tuote/vuokraa-laskipyora/

Wild Adventure Finland vie sinut laadukkaille opastetuille kierroksille lainapyörillä. Fillarikauppa Cycli ja Suomen Pyöräilyn ja Suomen Triathlonliiton jäsenyhdistys Rideep järjestävät ryhmälenkkejä, joille voi osallistua mukaan kokeilemaan lajia ja tutustumaan uusiin reitteihin vuokrapyörällä tai omalla maastopyörällä. Paljukeisarin lainattavat Fatbike-pyörät voit vuokrata myös esimerkiksi lomareissulle mukaan.

Seinäjoella maastopyöräilyä pääsee kokemaan usealla eri reitillä. Paras reitti löytyy Jouppilanvuoren yläparkilta. Maastopyöräreitti on hyvin tampattu ja sitä ylläpitää Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut, Fillarikauppa Cycli ja Rideep.

Maastopyörille soveltuvia polkureittejä on paljon Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven maastoissa. Reittien kunto riippuu keleistä. Aktiiviharrastajat tekevät paljon vapaaehtoista reittitamppausta ylläpitääkseen reittejä. Jouppilanvuoren kävely- ja maastopyöräreitti on ainoa koneellisesti ylläpidetty reitti. Reitin kartat löytyvät Seinäjoen Kaupungin sivuilta, täältä ja täältä.

Sähköavustettu Fatbike-pyörä avaa mahdollisuuksia. Luontoseikkailut eivät ole koskaan olleet yhtä jännittäviä ja vauhdikkaita, sillä nimestään huolimatta Fatbike-pyörät ovat hyvin kevyitä ja helposti hallittavia. Maastopyörällä pääsee paikkoihin, joihin normaalisti lenkkeillessä ei menisi. Seinäjoen maastopyöräreiteiltä löytyy koskematonta luontoa ja upeita maisemia.

Jouppilanvuoren maastopyöräreitti alkaa Sairaalan parkkipaikan ja Jouppilanvuorentie 66 parkkipaikan välillä olevan suoran varrelta. Merkkinä on puu, joka on koristettu oranssilla nauhalla. Aluksi reitti on tasaista, mikä tekee siitä täydellisen harjoittelualustan. 

Talvella varustus on hyvä pitää viimalta suojaavana ja nastakengät ovat hyvä lisä maastopyöräilyä varten. Fatbike-pyöriä on helppo säätää ajajan pituuteen sopivaksi. Aivan perheen pienimmille laji ei kuitenkaan ole mahdollinen. Kypärä on aina hyvin tärkeä muistaa pukea ja kiristää kunnolla. Maastopyörää lainatessa on tärkeää testata myös jarrut, ettei niiden tehokkuus pääse yllättämään vahingossakaan.

Sähköavusteisen pyörän käyttäminen on helppoa. Useassa pyörässä vasemman käden puolelta löytyy plus ja miinus painike, joilla säädetään avustuksen tehoa. Keskeltä pyörän sarvia löytyy digitaalinen näyttö, josta näkyy käytössä olevan avun määrä.

Kevyt ECO-avustus on hyvä pitkän matkan retkellä. Avustus on pieni, mutta tekee menosta kevyen säilyttäen silti urheilullisen puolen. Maastopyöräreiteillä avustuksia voi säädellä tarpeen mukaan jatkuvasti vaihtaen voimakkuutta. Suuremman voimakkuuden avustus tulee tarpeen kallioisten ylämäkien kohdalla. ECO-avustus on 25 % lisää poljettavaan voimaan. Ylämäkiä varten käyttöön voi ottaa jopa 50 % avustus, jolloin polkeminen ei tunnu laisinkaan haastavalta. 

Sähköavusteisella pyörällä polkeminen saa unelmoimaan pidemmistä pyöräreissuista, sillä kallioisten alueiden valtaus ei vaadi voimia sen enempää kuin tasaisten polkujenkaan.

Energisen maastopyöräilyn lisäksi Seinäjoelta löytyy kaupungin katujen varsilta Patsaspyöräilyreittejä. Patsaspyöräilyreitit ovat sopivia rauhallisempaa menoa varten. Seinäjoen patsasreittien varrella tutustuu paikalliseen historiaan ja kulttuuriin.

 • Keskusta Törnävä reitti:

https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2020/04/patsaspyoraily_2019_keskusta-tornava_kartta-1.pdf

 • Keskusta reitti:

https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2020/04/patsaspyoraily_2019_keskusta_kartta.pdf

 • Törnävä reitti:

https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2020/04/patsaspyoraily_2019_tornava_kartta.pdf

 • Jouppilanvuoren maastopyöräreitti

https://www.seinajoki.fi/jouppilanvuoren-polkujuoksu-ja-maastopyorareitit/

Maastopyöräreitit vievät suoraan luonnon keskelle. Seinäjoen metsissä ja pelloilla alkaa jo näkyä kevään merkkejä, mutta maastopyöräily ei katoa lumen lailla. Maastopyöräilyä voi harrastaa vuodenajasta riippumatta. Auringon sulattaessa tampattuja reittejä, niistä tulee haastavampia. Pakkaskeli luo lumesta pitävän, joten maastopyöräreissu on hyvä ajoittaa talven kirpeille päiville.

Wild Adventure Finland Kari Saikkosen vinkit sähköavusteista maastopyörää ensimmäistä kertaa ajaville:

 • Sarvista pitäisi pyrkiä pitämään kiinni rennosti. Muuten koko yläkroppa on jäykkänä ja maastopyörä kulkee kankeasti eikä ohjaaminen ole niin helppoa. 
 • Muista pitää riittävä väli edellä ajavaan, jolloin näet itse polun ja voit valita ajolinjasi. 
 • Osoita muille pyöräilijöille kättä nostamalla, jos aiot tehdä pysähdyksen tai kääntyä reitiltä, että he ehtivät reagoida ajoissa. 
 • Reiteillä on hyvä huomioida myös muut liikkujat ja hidastaa kohtaamisiin riittävän ajoissa.

Opastetuille kierroksille voi kutsua mukaan ystäviä tai vaikka työporukan. Turvavälien ylläpitäminen onnistuu maastopyöräilyssä hyvin. Raikkaassa ilmassa viilettäessä metsät näyttäytyvät kuin talven kinosten peittämänä vuoristoratana. Sähköavusteisella maastopyörällä voi onneksi kuitenkin itse päättää kuinka vauhdikasta meno on. 

Aika kulkee kuin siivillä silmien keskittyessä polun mutkiin ja uurteisiin. Maastopyörä on vakaa ja kulkee solakasti eteenpäin puiden vilahdellessa ohitse nopeaa tahtia.  

Maastopyöräilyharrastuksen innostus näkyy ja kuuluu. Hyvin hoidetut reitit ovat mahdollisuus tutustua lajiin turvallisesti. Haastetta etsiville Seinäjoelta löytyy seikkailua tarjoavia reittejä kaikkialta. Maastopyöräreiteillä oman sisäisen seikkailijan voi haastaa vauhdikkaalle matkalle!

Kaveriporukka kasaan ja ohjattu maastopyöräreitti kalenteriin!

Ilta Lauriina Lahti, kirjoittaja @ilta.lauriina
Joni Kuusisto, valokuvaaja @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita