Syksyn kulttuurikattaus kohtelee meitä hyvin - Visit Seinäjoki
kalevan navetta julkisivu seinäjoki

Syksyn kulttuurikattaus kohtelee meitä hyvin

Seinäjoen kulttuuritarjonta tekee syksyn odottamisesta vastustamatonta. Vauhdikkaan kesän rientojen jälkeen on ihana saapastella teatterin turvaan sateilta tai lähteä tutustumaan taidenäyttelyn saloihin lempineuleeseen pukeutuneena. Taidekokemuksia voi pureksia hyvässä seurassa lasillisen äärellä tai kotona sohvan syleilyssä hymähdellen.

Kuva: Seinäjoen kaupunginteatteri / Jukka Kontkanen

Teatterisyksyssä murhamysteerien klassikko sekä kipeänkeveitä arkikuvauksia

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo toivotun dekkariklassikon lakeuksille. Agatha Christien hyytävää Hiirenloukkua on esitetty Lontoossa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1952 ja syksyn aikana murhaa ratkotaan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Elissa-näyttämöllä seurataan sairaanhoitaja Saijan ainakin somessa täydelliseltä vaikuttaneen elämän romahtamista @Hyvinvoinvivalhe-monologissa. Syksyn aikana päästään kokemaan tragedia Humisevan harjun jatkettu näytöskausi ja myöhemmin syksyllä ensi-iltansa saava Seinäjoelle lokalisoitu komediahitti Tämä on ryöstö.

Vierailijat täydentävät kaupunginteatterin syksyn tarjontaa. Miitta Sorvali, Sanna Stellan ja Pirjo Heikkilä mylläävät äitiyden myyttistä käsitettä hullaannuttavalla Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -kiertue-esityksellä. Komediakolmikko Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen ottavat jo kolmannen kerran saikkua trilogiaksi täydentyvässä Saikkua, kiitos! -sketsipläjäyksessä.

Törnävän piirillä vakuuttanut teatteri Hysteria kutkuttaa yleisöä lähes jokaiselle kerrostaloasujalle tutuilla hahmoilla. Kun Naapurikyylät pyrkivät pitämään naapurinsa kurissa, teoksen vastakappaleessa seurataan neljän ystävyksen naisteniltaa läpi Seinäjoen kaupungin. Hunningolla-musiikkinäytelmän pääosissa nähdään Tuulivoima-kuoron naiset.

Lähesty syksyä taiteen kautta

Kun syksyn puhuri pyrkii paidankauluksesta sisään, on helppo suunnata taidegalleriaan lämmittämään mieltä ja kehoa taiteen parissa. Teosten lisäksi kulttuurinautintoa tuo Seinäjoen taidekohteiden omaleimaiset miljööt – taiteesta voi nauttia niin upeiden tiilirakennusten suojissa, valkean ylevän kirjaston uumenissa tai vaikka intiimin kulttuuriravintolan seinillä.

Kalevan navetassa sijaitseva Seinäjoen taidehalli tarjoilee syksyn aikana kolme erilaista näyttelyä taiteen ystäville. Taidehallin Vintillä Bita Razavin yksityisnäyttely The Dog Days Will Be Over Soon tutkii digitaalisten ja fyysisten kokemusten rajapintoja hyödyntämällä keinotekoisia ja todellisia tiloja. Halli-tilaan rakennettu kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin näyttely Lihassa – In The Flesh yhdistelee runollisuutta ja dokumentaarista lähestymistapaa käsittelemällä sian symboliikkaa ja merkitystä yhteiskunnassa. Loppuvuodesta Vintin valloittavat tulevaisuuden lemmikit toiveineen ja koteineen, kun kuvataiteilija ja taidekasvattaja Virpi Timosen luotsaaman Kipinä-hankkeen teokset saapuvat Taidehalliin Ihmeen kaunista! -näyttelyssä.

VR:n vanhan veturitallin sivuvarastoon rakennettu Varikkogalleria viettää 20-vuotisjuhlaansa. Varikon missiona on elävöittää pohjalaista kuvataide-elämää kokeilevalla otteella. Juhlanäyttelyssä loistavat Varikkogallerian oman taiteilijayhteisön taiteilijat, jotka ovat teoksissaan pohtineet taiteilijan työn arkea ja juhlaa. Seinäjoen Apila-kirjasto tarjoaa mahdollisuuden nauttia taiteesta kirjojenlainausreissun ohella. Samalla voi karata kirjallisuuden maailmaan ja käpertyä hetkeksi lukunurkkaan. Kulttuuriravintola Still Standing Culture Club sisustaa tunnelmallisen ravintolansa seinänsä kuukausittain vaihtuvilla paikallisten taiteentekijöiden teoksilla.

Sanna Kok
sisällöntuottaja

Syksyn 2021 aikataulut:

Seinäjoen kaupunginteatteri

Hyvinvointivalhe 10.9.-20.11.2021

Hiirenloukku 18.9.-17.12.2021

Humiseva harju 24.9.-29.10.2021

Tämä on ryöstö! 13.11.-18.12.2021

Kaikki äitini, kaikki tyttäreni vierailu 23.10.2021

Saikkua, kiitos! Osa 3 vierailu 16.-17.11.2021

Teatteri Hysteria

Naapurinkyylät 24.9.-28.10.2021

Hunningolla 2.10.-17.10.2021

Murhamysteeri-illalliset 6.11.-27.11.2021

Seinäjoen taidehalli

Bita Razavi: The Dog Days Will Be Over Soon 9.9.-20.11.2021

Gustafsson&Haapoja: Lihassa – In The Flesh 29.9.2021-8.1.2022

Ihmeen kaunista! 8.12.2021-5.2.2022

Varikkogalleria

Varikkogalleria 20-vuotis juhlanäyttely – LEIPÄÄ JA KARNEVAALIA 28.8.-19.9.2021

Lisää samanlaisia tarinoita