Syksy värittää Seinäjoen kulttuuritarjonnan - Visit Seinäjoki

Syksy värittää Seinäjoen kulttuuritarjonnan

Mikä luo tunnelmaa keskelle aikaa, jolloin kukaan ei voi vierailla ystävien luona toisella paikkakunnalla ja jatkuva huoli on arjessa läsnä? Pienet ystäväpiirit, turvallisuus ja kulttuuritarjonta.

Seinäjoella kukaan ei eksy kävellessään keskustassa mutta uusia kokemuksia saattaa löytyä yllättävistäkin paikoista. Open Mic -tapahtuma kellaritiloihin perustetussa baarissa paikallisten naurun kaikuessa jo portaita laskeutuessa. Yllättävä pieni lintunen talon seinään graffitoituna valmiina lentoon lähtevänä ja katsos, tuolla toinen, mietteliäänä rakennuksen rapatulta pinnalta tarkkaillen.

Kulttuuria on kaikkialla. Sitä tulee vastaan huomaamattasi ja se vie mukanaan taiteiden maailmaan.

Seinäjoella sitä löytyy historian ja nykytaiteen välillä. Syksyn tuulet puhaltavat oranssin kirjavan lehtisateen parkkeeratut autot alleen haudaten. Onko auton parkkeerannut lähtenyt tuoksujen perässä etsimään paikallista ruokaa? Vai onko hän unohtanut autonsa eilisen performanssitaiteilijan esityksestä löytyneen ystävän kanssa iltaan juostessaan. Lehtien sade hidastuu, kun kävelemme taaksepäin hänen askeliaan. Missä hän on ollut, mitä hän on kokenut ja milloin hän palaa autolleen vain huomatakseen kuinka yön kylmyys on jäädyttänyt lehdet kiinni etulasiin.

Seinäjoen kulttuuritarjonnassa on näkemistä, kokemista ja tekemistä. Tässä kirjoituksessa tutustumme Kalevan Navetassa sijaitsevan Seinäjoen Taidehallin tarjontaan ja jatkamme Äärellä-ravintolan kautta Seinäjoen kaupunginteatterille Evita-musikaaliin.

Seinäjoen keskusta, kello 5:40. Usva on luonut leikatulle nurmelle pisarapeiton. Nurmelle jää jalanjälkiä siihen, mistä eräs pariskunta sateenvarjon alla oikaisee puiston poikki oman hetkellisen polkunsa luoden. Aurinko nousee kaupungin pilvien takaa valaisten harmaalla valollaan ja ilmassa tuoksuu syksy.

Aamuyön äänimaisemassa ei ole autoja liikkeellä laisinkaan. Muutaman tunnin kuluttua Seinäjoen asukkaat ovat jo liikkeellä kukin omia suunnitelmiaan toteuttaen.

Päivän suunnitelmiin kuuluu tavalla tai toisella kulttuuri. Jokaisella asukkaalla on yksilöllinen kulttuuri-identiteetti mutta mitä on yhteinen kulttuuri? Kulttuuriperintöömme kuuluu esimerkiksi saunominen, kanteleen soitto ja juhlaperinteet. Yhteinen kulttuuri on myös asioita, joita ei arkipäivässä osaa sanoiksi laittaa. Vaikka jokainen ei jatka kanteleen soittamista koulun musiikkituntien jälkeen, yhteinen kulttuuri on koettavissa lähempänä kuin arvaisikaan. Seinäjoella yhteistä kulttuuria on kutsuva musiikki, perinteiset tanssit, kaunis arkkitehtuuri ja tarinallinen taide.

Kulttuurista puhuessa ei voi missään nimessä unohtaa historiaa. Historia on olennainen osa kulttuuria. Keltaisten lehtien peittäessä polkuja ja hiekkateitä yksi kauneimmista Seinäjoen alueista on Törnävän museoalue. Seinäjoen museoihin kuuluu myös keskustan Lotta museo.

Törnävän alueen historiasta alkaa Seinäjoen synty. Tiedätkö jo Kalevan Navetan historiasta?

Lue lisää Kalevan Navetan ja Seinäjoen historiasta täältä:
https://visitseinajoki.fi/yleinen/kulttuuria-ja-historian-havinaa-seinajoella/

Kalevan Navetta tarjoaa toimipisteitä paikalliselle kulttuurille. Kalevan Navetalta löydät Seinäjoen Taidehallin, Ravintola Äärellä Kuppi+Kattilan, Taito Shop Seinäjoen, Hugo konserttisalin, Lastenkulttuurikeskus Louhimon, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin, Seinäjoen Kansalaisopiston puu- ja metallityön verstaat, Taito Etelä-Pohjanmaan tilat, Parsi Taidelainaamon, Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut ja vuokrattavia tapahtumatiloja.

Syksyn päiviin väriä tuo uuden kokeminen, niinpä Kalevan Navetta on yksi Seinäjoen syksyn parhaista kulttuurikohteista! Kalevan Navetalta löydät tekemistä koko perheelle!

Kalevan Navettaa sosiaalisessa mediassa seuraamalla pysyt kärryillä paikan toimijoiden tempauksista ja tapahtumista.

Instagram @kalevannavetta
Facebook @Kalevan Navetta

Ravintola Äärellä Kuppi+Kattila tarjoaa maukkaita paikallisia herkkuja. Lounaan yhteydessä valittavissa on laaja valikoima kaikenlaista maittavaa. Parasta Äärellä Kuppi+Kattilassa on sen ruokien monimuotoisuus ja raikkaus. Uudet maut ovat kuin seikkailu lähialueen marjametsästä pelloilla kirmaavien lehmien luokse. Ateriat ovat aseteltu kauniisti, maut ovat samettisen hienostuneita ja kukaan ei varmasti lähde nälkäisenä pöydästä. Ravintolalla on näkemystä ja taitoa, se edustaa Seinäjoen makuja upeasti.

Äärellä-ravintola Kalevan Navetalla tarjoaa upean lauantai brunssin. Tarjoilu on kuin tehty heille, jotka eivät ehtineet syödä aamiaista ja haluavat aloittaa päivänsä paikallisten herkkujen parissa. Kalevan Navetta on Seinäjoen kulttuurille kokoontumispaikka, jollaista ei ole ennen ollut.

Ihasteltavaa riittää makujen lisäksi myös Kalevan Navetan arkkitehtuurista ja sisustuksesta. Olisiko kukaan voinut uskoa kuinka kauniiksi melkeinpä unohdetun varaston pystyikään restauroimaan! Tilan historiasta on otettu upea harppaus varastorakennuksesta aktiiviseen kulttuurikeskukseen.

Jos mielessäsi on lauantain lounas tai esimerkiksi ystävän kanssa tutustumista Seinäjokeen, navigoidaan osoitteeksi Nyykoolinkatu 25. Ravintola Äärellä Kuppi+Kattilassa ruokailtua, voit samalla ottaa Kalevan Navetan kulttuuritarjonnan haltuun!

Ravintola on auki maanantaista perjantaihin klo 11-18 ja lauantaisin 9:30-15.

Lue lisää ravintolan tarjonnasta ja tilavuokrista täältä: https://aarella.fi/

Taidehallin vaihteleviin näyttelyihin tutustuminen on ihana lisä lounaan jälkeiseen rentoutumiseen. Tänä syksynä tiloissa kulkee ihmisiä hiljaisen mietteliäinä kasvot maskein suojattuina. Jokaiselle on tullut jo rutiiniksi etsiä katseellaan käsidesiä saapuessaan tilaan. Tämän jälkeen katse kiertää mielenkiinnon herättävää galleriaa. Asiakkaat istuvat ensimmäistä teosta seuraamaan. Puisen penkin päällä heitä odottavat kuulokkeet, joiden avulla he sukeltavat valaiden siniseen maailmaan.

Millaista on olla eläin? 26.8.2020-9.1.2021

Millaista on olla eläin? -näyttely on kahdeksan suomalaisen nykytaiteilijan teokset yhteen kokoava ryhmänäyttely. Kuten nimikin jo kertoo, aiheena on eläinten käyttäytyminen, ajatukset ja tunteet. Näyttely pohjautuu Helena Telkänrannan samannimiseen kirjaan. Telkänranta on evoluutiobiologi, tutkija ja tietokirjailija. 

Taidehallin tiloihin toteutettu näyttely koostuu mm. söpöistä hiiristä ja mahtavista valaista. Näyttelyn toteutus on hyvin interaktiivinen ja siksi myös lapsillekin hyvin viihdyttävä. 

Helena Telkänrannan tutkimustyöstä syntynyt Millaista on olla eläin? -kirja on jaettu kahdeksan taiteilijan kesken siten, että luodut teokset heijastavat heille valittua aluetta. Erilaisin keinoin eläinten maailma näytetään videotaiteen, maalauksen ja valotaiteen avulla. Eläintieteen tuominen yleisön esille taiteen keinoin on toteutettu mielenkiintoisesti, hauskasti ja tietenkin myös opettavaisesti. 

Millaista on olla eläin? –näyttelyn taiteilijat ovat Mari Keski-Korsu, Toni Lehtola, Teemu Lehmusruusu, Lotta Mattila, Minna Herrala, Mia Mäkelä, Kati Roover ja Elina Ruohonen.

Seinäjoen Taidehallin käytössä on kauniit tilat Kalevan Navetan Halli- ja Vintti näyttelytiloissa. Suomalaisten taiteilijoiden lisäksi mukana on myös kansainvälisten taiteilijoiden teoksia. Työpajat ja muut innostavat sisällöt ovat osa Taidehallin tarjontaa. 

Ennen kulttuurikeskuksena toimimista, Kalevan Navetta on ollut verkatehdas ja puolustusvoimien varasto. Kaunis punatiilinen Navetta on näkynyt ohikulkijoille mystisenä ja kysymyksiä herättävänä rakennuksena sen ollessa suljettuna yleisöltä, melkein hylättynä.   

120-vuotias Kalevan Navetta on yksi kauneimmista Seinäjoen keskustassa säilyneistä historiallisista rakennuksista. Suuri pyöreä ikkuna rakennuksen päädyssä luo melkein kirkkomaisen tunnelman Navetan vintille. Entisöinnissä on otettu huomioon vanhan säilyttäminen. Alkuperäiset suuret kattoparrut saivat entisöinnin yhteydessä seurakseen lisätueksi vanhoja ratakiskoja. Pelkästään mielenkiintoiset arkkitehtuuriset ratkaisut tekevät Kalevan Navetasta vierailun arvoisen paikan. Moni yllättyy rakennuksen suuruudesta, jonka huomaa vasta sisällä vieraillessaan. 

Navetan uudelleen henkiin herättäminen on ollut monta vuotta kestänyt unelma. Mahdollisuus toteuttaa yhteisöllinen kulttuurikeskus tuli todeksi vuonna 2018 uuden omistajan myötä. Petri Pihlajaniemi on toteuttanut muitakin historiallisten rakennusten elvytyksiä, mm. Seinäjoen rautatien viereisen Alma-hotellin.

Seinäjoen Taidehalli on ajassa elävä taidetoimija. Taidehallin visiona on olla rohkea ja verkostoitunut. Lue lisää täältä: www.seinajoentaidehalli.fi

Per Svensson: Alchemy – The All Seeing Eye 26.8.2020 – 21.11.2020

Jatkamme matkaa Seinäjoen taidehallin Vintille alkemian maailmaan. Taidehallin arkkitehtuuri on nykyajan ja historian sulaa sopua. Valoinen ja puinen tila on kuin toinen maailma Millaista on olla eläin? -näyttelyyn verratessa. Siirrymme eläinten näkökulmasta takaisin ihmisenä havainnointiin. Havainnointimme kohteena ovat luonnonilmiöt ja elämän mysteerit.

Per Svensson (s.1965) on ruotsalainen taiteilija ja muusikko. Hän työskentelee maalauksen, kuvanveiston, äänitaiteen, performanssin, videon ja arkkitehtuurin parissa.

Näyttely on kokoelma hänen koko taiteilijauransa aikana luoduista teoksista. Teoksia on kaikenlaisia piirroksista ääniteoksiin. Näyttelyyn kannattaa saapua portaita pitkin, ettei huomaamatta jää ensimmäinen teos. Pyöreälle taustalle projisoitu video on näyttelyn nimiteos.

Teoksiin tutustuessa ajatellaan muiden näkökulmista, annetaan taiteilijan esittää oma näkemyksensä ja valmistaudutaan muuttamaan omaa käsitystä ympäröivästä maailmasta.

Läsnä on tiede, taikuus ja erikoiset kokeilut. Yksi teoksista pysäyttää monet selvittämään sen tarkoitusta. Kaksi lasista pientä puutarhaa on kytketty mikrofonein. Näyttelyn kurisioteettikabinettimaisuus tulee ihmetyksestä, mitä pienillä puutarhoilla odotetaan olevan sanottavana? Syksyn viileyden takia pienistä lasipuutarhoista on jätetty pois elävät perhoset. Mikrofonien avulla perhoset toisivat tilaan hellän siipien kohinan, jonka voisi uskoa luovan oikeassa ympäristössä taifuuneja.

Per Svenssonille: “alkemia tarkoittaa itselle tärkeiden asioiden tekemistä, mielen vapauttamista, oman polun kulkemista, oman kuvan löytämistä ja lyyrisyyden esiintuomista”.

Seinäjoen Taidehalli on ajassa elävä taidetoimija. Taidehallin visiona on olla rohkea ja verkostoitunut. Lue lisää täältä: www.seinajoentaidehalli.fi

Tärkeintä taidegalleriaan saapuessa on pestä kädet, pukea maski, pitää turvavälejä ja jättää ennakkoluulot narikkaan.

Kulttuuria mennään kokemaan yksin tai yhdessä ystävien kanssa, silti jokaisen kokemuksen jälkeen on toivo siitä, että jokin muutos on tapahtunut. Toivo siitä, että kulttuurin kokemus on antanut ihmiselle lisäarvoa arkeen. Ihminen ottaa mukaansa palan taidenäyttelyn, orkesterin tai näytelmän luovuutta. Se ruokkii hänen sisäistä ajatustaan siitä mikä on mahdollista.

Seinäjoen kulttuuritarjonnasta löytyy syksyn jokaiselle viikolle jotain mielenkiintoista. Kaupungilla ahkera luominen näkyy niin yrittäjyyden kuin myös kulttuurin arvostamisena. Kulttuuri palauttaa ihmisten ajatukset siihen, mikä on elämässä tärkeää. Kulttuurin isoiksi arvoiksi voisi nostaa yhteisöllisyyden, luovuuden ja toivon.

Yhteisöllisyyden luominen on kulttuurin olennaisin tarkoitus. Teokset vaikuttavat herätellen keskustelua, niiden luokse kokoonnutaan ja ne tuovat vapaa-aikaan sisältöä. Jokaisella on mahdollisuus tulla kokemaan kulttuuria, ketään ei suljeta ulkopuolelle. Taide ja muut Seinäjoen kulttuuritarjonnan muodot ruokkivat inspiraatiota ja antavat arjesta poikkeavan hetken, jolloin astutaan uuden kokemisen äärelle.

Kalenterissasi kannattaa olla nämä syksyn kulttuurikohteet!

  • Seinäjoen Kaupunginteatteri
  • Kalevan Navetta, Millaista on olla Eläin ja The All Seeing Eye
  • Seinäjoen museot ja museoiden näyttelyt
  • Teatteri Hysteria Törnävällä
  • Seinäjoen Apila- ja Aaltokirjasto

Seinäjoen Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12

Hämärä on saapunut Aalto keskukseen. Kaupunki asuinalueineen on salavihkaa saapuneen jo putoilevan ruskan sisällä. Syksyn saapuminen tulee aina yllättäen. Se hiipii kesän jälkeen vähitellen ympärillemme, jolloin emme sitä ehdi edes ihastella kovin kauaa.

Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa uutta näkemistä joka vuosi. Kaupunginteatterin omien ja yhteistyöproduktioiden lisäksi teatterissa nähdään usein vierailunäytöksiä. Aktiivinen teatteri on tärkeä osa Seinäjoen kulttuuritarjontaa. Seinäjoen kaupunginteatterin näytöksissä käy vuosittain noin 55 000 katsojaa. Kesällä Seinäjoella esityksiä järjestetään myös Törnävänsaaren kesäteatterilla.

Syksyn viileydestä otamme hypyn menneisyyteen, vuoteen 1932. Seinäjoki jää kauas taakse saapuessamme Argentiinaan, missä nuori nainen on tietämättään lähdössä elämänsä nousukiitoon. Tunnemme hänet nimellä Eva Perón.

Seinäjoen kaupunginteatterin Evita on jatkuvasti kipinöivä musiikkiteatterin teos, joka ei jätä ketään uniseksi. Musikaalin toteutus puvustuksesta koreografioihin on ajatuksella mietitty. Tarinallisesti tiivis ja jopa uskalias kerronta vie mukanaan niin ettei ajankulua edes huomaa, kunnes näytelmän tauko vie asiakkaan takaisin nykyaikaan.

Evitan tarina on uskomaton mutta tosi. Hänet esitetään menestysmusikaalissa modernina menestyjänä, jolla on selkeä määränpää. Esityksen ohjaaja Tuomas Parkkinen on luonut lavalle yllättävän paketin, joka on täynnä symboliikkaa ja huumoria. Katsojille esitellään uudenlainen Eva Perón. Hän on vallanhimoinen eikä pelkkä kansan pyhimys.

Varaa lippusi näytökseen Seinäjoen Kaupungin verkkosivuilta:
https://seinajoenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/evita/

Seinäjoen Kaupunginteatterissa tutuksi tulee myös maailma, jossa oli vielä hyvin selkeästi jätetty naisoletetut pois politiikasta. Evan vaikutus Latinalaisessa Amerikassa oli ennennäkemätöntä. Hän veti isoa roolia miesten hallitsemassa maailmassa samalla tietämättään itsestään kansan pyhimystä luoden.

Teatteri on taiteenmuoto, jossa näyttelijät antavat kaikkensa tuodakseen eloon tarinoita. Samalla asiakkaat myötäelävät näyttelijöiden tunteita. Evitan kaikki tekijät ja näyttelijät ovat valinneet itselleen uran, jota todella rakastavat. Se näkyy lopputuloksena, johon on selvästi taiottu lisäksi osa omaa sielua.

Öinen Aalto keskus on tähtitaivaan alla veistoksellinen. Teatterista poistuessa ohikulkevat asiakkaat nauravat ja muistelevat näytöksen parhaita kohtauksia. Kohtauksia, jotka varmasti jäävät mieleen vielä pitkäksi aikaa. Ei itkeä saa Argentiina -kappale leijuu mielessä kaupungintalon suihkulähteen roiskahtelun siivittämänä. Hiljaiseksi muuttuva kaupunki odottaa jotain tapahtuvaksi.

Kaupunginteatterilta askeltaa pariskunta harmaan mukulakivetyksen poikki. Muutama tanssiaskel vie heidät vielä takaisin Argentiinaan, 1930 -luvulle keskelle juhlaa ja Evitan huumaa. Taivaan tähdet ovat kirkkaampia kuin aikoihin. Pimeyden yö yöltä valloittaen enemmän lava-aikaansa myös tähdistä tulee loisteliaampia. Aivan kuten Eva Perón, hänen vaikuttavan elämänsä perhosefekti vaikuttaa olevan vasta alussa.

Syksyn aikana ja talven lähestyessä on aika luoda uusia keinoja matkustaa. Matkan ei tarvitse tarkoittaa kauas lähtemistä. Matka on kokemista, oppimista ja uuden herättämistä. Suunnitelmiin voi kirjata asioita, joita ei ole ikinä ajatellut itse tekevänsä. Opastetulle kierrokselle liittymistä, musikaaliin menemistä tai taidegalleriaan tutustumista voi kutsua matkaksi, jonka jälkeen mieli on saanut uutta materiaalia arjen kokemusten lisäksi. Kulttuurimatkoja voi kokea yksin tai lähipiirin seurassa. Ennakkoluuloton matkailija vie itsensä uuden ääreen.

Parhaat matkat ovatkin juuri niitä, joita ei ole osannut ennakoida. Juuri sitä on syksyn värittämä Seinäjoen kulttuuritarjonta, matka kohti uuden kokemista.

Ilta Lahti

Lisää samanlaisia tarinoita