Seinäjoella käsitöihin on helppo hurahtaa - Visit Seinäjoki
Nainen pitelemässä Lankakeriä käsissään itsekudottu villapaita päällä

Seinäjoella käsitöihin on helppo hurahtaa

Käsitöiden maailmaan on mahdollista sukeltaa vuodenajasta riippumatta, mutta jostain syystä useimmilla innostus roihahtaa täyteen paloonsa vuoden pimeimpään aikaan. Oli syynä sitten houkuttelevan pehmeät materiaalit, halu tuoda kauneutta talviseen kotiin tai ilahduttaa ystävää itse tehdyllä joululahjalla, hyväksymme ilolla niistä jokaisen. Etelä-Pohjanmaalla on vahvat käsityön perinteet ja sen ansiosta Seinäjoella on monia tilaisuuksia heittäytyä käsitöiden vietäväksi. Pääkuvassa kauhavalaisen Lankavan tuotteita.

Käsityömessut vuosittain Seinäjoki Areenalla

Artesaanisaippuoita, nahkatöitä, koruja, kirjontaa, leikkuulautoja, joulukortteja, kransseja, hilloja, hunajaa, rusettipantoja, luonnonkosmetiikkaa… Vuosittain järjestettävät Käsityömessut kokoavat alan ammattilaiset ja harrastajat saman katon alle. Messuilla esitellään uusimpia käsityötrendejä ja mielenkiintoisia tekniikoita. Näytteilleasettajien ilahduttava kirjo tuo inspiraatiota omaan tekemiseen. Messujen jälkeen ei myöskään tarvitse miettiä mitä antaa tänä vuonna läheisille joululahjoiksi, jos on muistanut ahkerasti tehdä ostoksia messujen aikana. Käsityölahja on persoonallinen, ekologinen ja kotimainen valinta. Tutustu Käsityömessujen ohjelmaan Pytingin kotisivuilla.

Taito Etelä-Pohjanmaa käsityökulttuurin äänitorvena

Taito Etelä-Pohjanmaa ylläpitää eteläpohjalaista käsityökulttuuria ja edistää käsityön elinkeinotoimintaa. Taitokeskuksia on viidellä paikkakunnalla, joista yksi on Seinäjoella. Kalevan Navettaan asettunut käsityökeskus järjestää erilaisia taitopajoja, käsityökursseja, -leirejä ja tapahtumia kaiken ikäisille. Taito EP:llä on myös oma Taito Shop, jonka tuotevalikoimaan kuuluu käsityömateriaaleja, paikallisten käsityöyrittäjien valmistamia tuotteita sekä muita eteläpohjalaiskulttuuria huokuvia ihanuuksia kotiin ja lahjaksi.

Tarjan ompelukauppa Peräseinäjoella

Peräseinäjoella sijaitseva Tarjan ompelukauppa tarjoaa ompelupalveluita, kuten brodeerauspalveluita, ompelua ja korjausompelua. Lisäksi myymälässä on valmiita käsityötuotteita sekä tarvikkeita ja materiaaleja, kuten lankoja, neuloja, puikkoja, vetoketjuja ja nauhoja. Oman käsityötuotannon lisäksi myynnissä on muidenkin kotimaisten käsityöyrittäjien tuotteita, esimerkiksi seinäjokinen perheyritys Ihanaluonto, joka valmistaa saippuoita ja ihonhoitotuotteita kasvipohjaisista luomuraaka-aineista.

Ihana- käsintehdyt saippuat metsän mättäällä sommiteltuna
Ihanaluonto valmistaa käsin tehtyjä saippuoita Seinäjoella. Kuva: Ihanaluonto

Ompelutti ja Pohjanmaan Ompelukone pitää Seinäjoen langoissa

Kauppakeskus Megakeskus kätkee sisäänsä käsityöihmisen aarreaitan. Ompelutin ikkunat ovat pullollaan värikkäitä lankakeriä, jotka laukaisevat välittömän neuloosin jokaisella käsitöihin taipuvalla henkilöllä. Neulelankoja on tarjolla sukkalangoista vauvalankoihin ja käsinvärjättyihin villalankoihin. Makramee-töihin ja muihin tekstiilitöihin saa välineet myös Ompelutin valikoimasta. Samassa tilassa toimii Pohjanmaan Ompelukone, joka huoltaa ja korjaa ompelukoneita ja saumureita.

Eurokangas toteuttaa käsityöunelmia Ideaparkissa

Kangasmyyntijätti Eurokangas sijaitsee Seinäjoella kauppakeskus Ideaparkin tiloissa. Myymälä on oivallinen paitsi yleiseen käsityöinspiraation nostatukseen, myös täsmällisempien kangasunelmien etsimiseen. Laajan kangasvalikoiman lisäksi myynnissä on verhoille kiskoja, tankoja ja tarvikkeita, kaihtimia ja rullaverhoja. Eurokangas myös myy ompelutarvikkeita ja kaavoja ja ompelee verhoja, pöytäliinoja ja päiväpeittoja asiakkaan tilauksesta.

Muualla maakunnassa

Kun Seinäjoen käsityöihanuudet on koluttu läpi, kannattaa suunnata katseita myös maakunnan suuntaan. Vinkkaamme alle pari täsmäkohdetta, joissa erityisesti neulomisesta, virkkaamisesta ja kutomisesta innostuneen kannattaa vierailla. Lukaise läpi myös Visit Lakeus -sivustolle tehty blogi Matkalla käsitöiden maakunnassa.

Lappajärven Värjäämö on harvinainen kohde

Lappajärvellä on pitkät perinteet erityisesti mattojen kudonnan parissa, mikä näkyy paikkakunnalla edelleen. Avainliputettu Lappajärven Värjäämö myy hyllykaupalla värikkäitä käsityöunelmia aina villalangoista paperinaruihin ja matonkuteisiin, pellavalangoista juuttilankoihin ja ompelutarvikkeisiin. Värjäämöllä on jo yli 40 vuoden kokemus ja yritys värjääkin vuositasolla yli 100 000 kg matonkuteita ja lankoja. Värjäämöjä on koko maassa vain muutama, joten Lappajärven kohteessa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Käsityöihmisten must-kohde Kauhavalla – Lankava

Kauhavalla sijaitseva Lankava on monen käsityöihmisen must-kohde kun matkan kohteena on Etelä-Pohjanmaa. Seinäjoelta lähdettäessä noin 40 minuutin ajomatkan päähän ehtii samalla nautiskella maakunnan upeista lakeusmaisemista. Hengästyttävän värikäs tuotevalikoima houkuttaa tankkaamaan tarvikevarastot pullolleen, jotta sopivat materiaalit ovat käden ulottuvilla kun akuutti käsillä tekemisen tarve iskee. Pointin toimittaja Liina Hautanen vietti päivän lankakaupassa ja kertoo tunnelmaa hehkuvasta kokemuksestaan Pointin artikkelissa Päivä lankakaupassa. Lue juttu täältä.

Makrameelangat käsityökaupassa hyllyssä
Lankavan suloiset ontelokudekerät punoutuvat erilaisiksi makramee-töiksi. Kuva Liina Hautanen / Pointti.fi.

Maakunnan eteläinen käsityötaivas – Tapion Kauppa

Seinäjoelta etelään lähdettäessä tullaan Ilmajoen ja Kurikan kautta Kauhajoelle, jonka käsityömatkailijoita massoittainkin houkutteleva Tapion Kauppa myy valtavaa valikoimaa erilaisia lankoja ja tarvikkeita. Aloittaisitko seuraavaksi neuleen valmistamisen, ristipistotyön vai kenties maton virkkaamisen sormivirkkaamisen tekniikoita hyödyntäen?

Sanna Kok
sisällöntuottaja
Visit Lakeus

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita