Liikuttavia reseptejä talvimatkailuun - Visit Seinäjoki
Lapsi ja äiti istuvat talvisella laavulla eväiden kanssa.

Liikuttavia reseptejä talvimatkailuun

Hyvä mieli tuo terveyttä ja matkailun mieltä virkistävä vaikutus on kiistämätön. Kun matkustamiseen vielä yhdistää liikuntaa, niin voidaan puhua jo merkittävistä terveysvaikutuksista – ainakin hetkeksi.

Täältä niitä nyt sitten tulee, seinäjokelaisia uusia kansanparannuskeinoja erilaisista oireista ja puutostiloista kärsiville. Nämä terveysmatkailuvinkit sopivat myös monenlaisten vaivojen ennaltaehkäisyyn ja niitä on turvallista nauttia pienellä porukalla.

Heitä huolet lumeen

Puhtaan valkoinen lumipeite rauhoittaa mieltä ja hivelee silmiä. Sitä voi käyttää myös terapiamattona – heittele frisbeetä tai saapasta halki nietosten ja nimeä jokainen lähtevä heitto yhdellä huolenaiheella. Jos kysymyksessä on kovasti mieltä painava asia, se voi vaatia useamman tiukan heiton. Parin tunnin heittelyn jälkeen huolesi ovat keventyneet, tai ainakin olet saanut mukavasti happea ja liikuntaa. Jos olet enemmän perinteistä golftyyppiä, niin sekin toimii mainiosti lumessa. Kunhan ei valitse valkoisia palloja ja muistaa tarkistaa, ettei kukaan liiku lyöntien vaara-alueella.

Lapsi heittelee lunta ilmaan iloisesti

Luistele mieli iloiseksi

Luistelu on hyvää lääkettä alavireisyyteen. Seinäjoen jääurheilukeskuksen isolla tekojääradalla pääsee yleisöluisteluvuoroilla liitelemään, pyörähtelemään piruetteja ja etenemään matkaa 400 metrin pituisella radalla. Luistelusession jälkeen maistuu kuuma kaakao ja munkki tai kakkupala, piipahda vaikka keskustassa tunnelmallisessa Valkoinen Puu -kahvilassa tai Ravintola Joupiskassa. Lue lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Isä ja äiti luistelevat tyttärensä kanssa käsi kädessä.
Laskettelijoita jonottamassa Joupiskan rinteen hissille.

Patikoi ja pyöräile itsesi pirteäksi

Lakeuden Elämysliikunta ry tarjoaa jämptisti suunniteltuja ja hyvin rakennettuja luontomatkailureittejä. Mitä jos lähtisitte porukalla, vaikka Komian kirkon kierrokselle Ylistaroon pitkin Kyrönjokivartta? Tai pitäisitte kisat Jouppilanvuoren sotilasesteradalla? Upeita elämyksiä tarjoaa myös suosittu keskustan tuntumassa sijaitseva Paukanevan esteetön reitti. Seikkailuhenkinen voi poiketa reitiltä omille pienemmille metsäpoluille. Mikään ei piristä niin paljon kuin kunnon kävelylenkki hyvässä seurassa, jonka kruunaa nuotiolla keitetyt kahvit. Lue lisää Elämysliikunta.fi sivuilta.

Vaihtelua kaipaava voi kokeilla maastopyöräilyä metsässä. Seinäjokelainen Wild Adventure vuokraa sähköavusteisia Fatbikeja. Lue lisää Wild Adventure Finlandin sivuilta.

Sähköpyöräilijät Fatbiken kyydissä talvisessa, metsäisessä maastossa.

Etsi geokätketyt aarteesi

Oletko koskaan ajatellut, miten monet vahvuutesi ovat piilossa pienessä purkissa, odottaen että joku älyäisi geokätköillä ne ulos? Talvilöydettävät geokätköt tunnistaa lumihiutalemerkistä. Samalla kun geokätköilet Seinäjoella, voit pohtia noita oman elämäsi kätkettyjä aarteita. Olisiko jo nyt se hetki, että ne saavat tulla päivänvaloon?  Lue lisää Geokatko.fi sivuilta.

Heittäydy vahvaksi Joupiskalla

Itsetunto vahvistuu, kun uskaltaa heittäytyä ja huomaa, ettei käynytkään huonosti. Laskettelu Joupiskalla antaa vapauden ja vauhdin tunteen, mutta hyvän lisän saat, kun laulat kovaa laskiessasi. Keuhkot vahvistuvat ja keräät mukavasti katseita. Jos haluat tehdä vaikutuksen, niin esimerkiksi Seinäjoen oman tytön Paula Koivuniemen laulut ovat kovaa valuuttaa. Tämän voit toteuttaa myös matalammalla profiililla pulkkamäessä, siellä suositeltavia ovat lastenlaulut. Vaihtoehtoisesti voit heittäytyä Duudsoniksi ja tehdä näyttäviä temppuja laudalla – siis vain omalla vastuulla. Kehutaan, että Joupiskalla on suksilla ja lumilaudoilla hyppiville näiden leveysasteiden parhaat hyppyrit ja reilit. Ihmiset tulevat sinne kauempaakin laskemaan niiden takia. Lue lisää Joupiskan sivuilta.

Lapsi opettelee laskettelemaan rinteessä auraten tiensä alas.

Avaa elämällesi uutta latua

Mene yksin umpihankisuksilla tai lumikengillä metsään, sammuta kännykkäsi ja ala painella. Hiihdä tai askella niin kauas, että eksyt. Hengitä syvään ja nauti tunteesta: et ole tilanteen herra, vaan olosuhteiden narri. Lumiluonto on näyttänyt, kuinka heikoilla pieni ihminen on sen valtakunnassa. Kuulostele itseäsi, että mitenkäs tylsää se elämäsi oikein onkaan? Vai voisiko olla niin, että ankeus asustaa vain korvien välissä? Juu, se kännykkä kannattaa sitten avata hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa.

Fatbikepyöräilijä talvisessaä mäntymetsässä.

Lepo on hyvää lääkettä

Kun on liikkunut päivän luonnossa, terveysreseptin viimeistelevät kunnolliset yöunet. Jos pidät omatoimimatkailusta, on Kalajärvi juuri oikea osoite. Se toimii alkuvuodesta omatoimialueena. Matkailuauto tai -vaunu kannattaa ottaa mukaan, sillä teltassa voi olla kylmä. Lue lisää osoiteessa Caravan-Kalajärvi.

Vai miten olisi oma mökki tai yö maatilamajoituksessa? Esimerkiksi Maatilamatkailu Koivusalo Ylistaron Hanhikoskella, jossa metsän keskellä sijaitsevassa maalaistalossa on tarjolla aitoa eteläpohjalaista tunnelmaa ja perinteinen savusauna. Lue lisää Maatilamatkailu Koivusalon sivuilta.

Seinäjoen muuhun maatila- ja mökkitarjontaan voi tutustua sivuillamme.

Outi Myllymäki, Olenko kartalla? -matkablokkaaja

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita