Kesätekemistä Ylistarossa - Visit Seinäjoki

Kesätekemistä Ylistarossa

Ylistaro voi yllättää kesälomamatkailijan monipuolisella tarjonnallaan. Kesäauringon valossa kimmeltävän Kyrönjoen keskijuoksulla sijaitseva Ylistaro ihastuttaa siellä vierailevia sympaattisilla maalaishenkisillä nähtävyyksillä, joita ovat esimerkiksi kotieläinten vanhainkoti, myllykahvila sekä vanhaan navettaan rakennettu antiikkikauppa.

Museomylly ja myllykaffila kosken kupeessa

Kriikun mylly sijaitsee kauniilla paikalla suojellun, vapaana virtaavan Kirkonkosken rannalla Kyrönjoen kansallismaisemassa. Mylly on edelleen perustajasuvun Kriikun omistuksessa. Omistajat ovat kunnostaneet ja entisöineet suojellut rakennukset ja mylly on herätetty henkiin kertomaan kävijöille yli satavuotisesta historiastaan. Kriikun museomylly tarjoaa aikamatkan Kyrönjoen kulttuurihistoriaan, sillä komeassa kolmikerroksisessa vesimyllyssä on neljä kiviparia ja ryynikoneita eri aikakausilta.

Myllykaffilan kahvin voi nauttia tunnelmallisessa tuvassa tai terassilla kosken kohinaa kuunnellen. Myymälässä on myynnissä myös lähiseudulta olevien pienten käsityöyrittäjien valmistamia tuotteita. Lisäksi myllyltä voi vuokrata myös idyllistä koskisaunaa poreineen esimerkiksi perheen tai ystäväporukan käyttöön.

Wanha Markki

Kesäaikana auki oleva Wanha Markki on 1800-luvun pihapiiriin perustettu taiteilijakoti ja eläinten vanhainkoti, joka on tarjonnut kodin jo tuhansille lopetusuhan alaisina oleville eläimille. Talon isäntäpari, taidemaalari Heikki Laaksonen ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksonen, on remontoinut käyttöönsä vanhan pohjalaisen pihapiirin, jonka rakennukset ovat pääosin Eläinten vanhainkodin käytössä. Vanhainkoti toimii vapaaehtoisten ja lahjoitusten voimin. Päärakennuksessa on isäntäparin työtilojen lisäksi lahjatavaramyymälä, jossa myydään Wanhan Markin omia Sauna & Spa -tuotteita, käsintehtyjä luonnonmukaisia palasaippuoita, löylytuoksuja ja saunasaippuoita, erilaisia naisten asusteita, laukkuja ja koruja sekä isäntäparin taiteilemia kortteja. Kesäisin Markilla toimii myös kahvila.

Wanhalla Markilla asuvat eläimet saavat viettää rauhallisia eläkepäiviä turvallisessa kodissaan. Markilta löytyy muun muassa hevosia, pupuja, possuja, alpakoita, kanoja ja aasi. Yhteensä eläimiä on noin 150. Osa pihapiirin eläimistä tepsuttelee ihmisten seassa sulassa sovussa loputtomia rapsutuksia vastaanottaen. Kohteessa vierailee vuosittain tuhansia ihmisiä, eikä ihme – Pohjalainen pihapiiri vapaina käyskentelevine eläimineen on ainutlaatuinen elämys kaikenikäisille!

Wanha Markki on avoinna 14.8. asti tiistaista sunnuntaihin kello 11-18.

Maijan Wanha Navetta

Maijan Wanha Navetta on idyllisessä maalaisympäristössä sijaitseva kirpputori-antiikkikauppa täynnä ajan havinasta muistuttavia esineitä. Wanhan Navetan omistajan Raija-Maija Ikolan innostus keräilyyn alkoi jo hyvin nuorena. Nyt vanhassa navettarakennuksessa sijaitseva kokoelma on kasvanut jo hyvinkin näyttäväksi. Kohde on täydellinen paikka nostalgian herättelyyn, sillä kaunis wanha miljöö joen varrella vie vierailijan aikamatkalle ja kivinavetta on oikea aarreaitta vanhojen tavaroiden maailmaan.

Ylistaron komia kirkko

Ylistaroon valmistui vuonna 1852 keisari Nikolai I:n hallitusaikana komiaksi kirkoksi tituleerattu rakennus. Laajalti tunnettu kirkkorakennus on nimensä veroinen! Kirkko on uusgotiikan varhaisvaiheen ensimmäisiä edustajia Suomessa. Kivestä ja tiilestä valtionarkkitehti E. Lohrmanin suunnitteleman kirkon pääristi kohoaa 52 metrin korkeuteen.

Ylistaron kirkko toimii myös tiekirkkona, johon voi käydä tutustumassa sen aukioloaikoina. Tiekirkko on avoinna 12.8. asti joka päivä kello 11–17 ja halutessaan kirkkoon voi tutustua paikalla olevan tiekirkko-oppaan johdolla.

Elokuvaelämyksiä

Elokuvateatteri Matin-Tuvan ensimmäinen elokuva nähtiin vuonna 1941. Nykyään projektorit käynnistyvät vuodessa noin 700 kertaa ja 200 istumapaikan teatterissa nautitaan niin 3D-näytöksistä kuin joka viikkoisista Suomen ensi-iltaesityksistä. Kesän aikana valkokankaalle heijastetaan muun muassa Kätyrit-elokuvan toinen osa ja 15.7. ensi-iltaan astuva jännäri The Black Phone.

Kesäteatterin vierailevat tähdet

Ylistarossa sijaitseva Jyrkän kesäteatteri tarjosi alkukesästä upean draamanäytelmän, mutta nyt lavalle astelevat ilahduttamaan vierailevat tähdet. Mukavan kokemuksen takaa teatterin katettu katsomo ja selkänojalliset istuimet.

  • 17.7. Ismo Leikola – Uusien juttujen ilta StandUp klo 19:00–21:00 30.7.
  • HUVISEURAT STAND UP -KIERTUE KESÄ 2022 (Sutela, Helenius & Haapala) klo 15

Pirula

Ylistaron kylälle syntyi oluttehdas jo 1879, mutta Paikallinen raittiusväki otti tehtaan oitis silmätikukseen ja nimitti paikkaa Pirulaksi. Tehtaan toiminta loppui ensimmäisen kerran, kun se paloi maan tasalle 1800-luvun lopussa ja toisen kerran 1908. Nykyinen, jo kolmas Pirula laatuaan on viinejä, siidereitä ja muita marjapohjaisia juomia historiallisessa pihapiirissä valmistava yritys. Tila on auki arkisin klo 12-17 ja lauantaisin klo 12-17. Pirulan tila kehittyy kovaa vauhtia ja tarjoaa nykyään myös tapahtuma- ja huonevuokrausta.

  • Pirulan tilakierros 15€/henkilö
  • Tilakierros + maistiaiset 20€/henkilö

4H-elämysmaailma

4H-Elämysmaailman kotieläinpuistossa pääsee tutustumaan erilaisiin kotieläimiin kuten lampaisiin, kaneihin, vuohiin, vasikoihin, poneihin, sikoihin ja lintuihin. Puiston lisäksi voit vierailla elämysmaailman leikkipuistossa sekä vanhan ajan hevostyökoneita esittelevässä Hevostyökonemuseossa. Leikkipuistossa lapset pääsevät ajelemaan pikkutraktoreilla sekä polkuautoilla, mutta leikkipuiston vetonaula on Jättiskeinu, johon mahtuu kerralla keinumaan jopa 12 lasta. Elämyksellisen päivän lomassa voi poiketa kioskikahviossa, jossa myydään kahvia, makeisia, limsaa, jäätelöä, matkamuistoja ja makkaraa grillikodassa grillattavaksi.

Elämysmaailma on avoinna 6.8. asti maanantaisin kello 12-19 ja tiistaista lauantaihin kello 10-16. Siäänpääsy maksaa 6€ sisältäen pääsyn minigolf-radalle.

Luonnon helmassa

Ylistaron luonnosta löytyy ainutlaatuisia retkeilyn helmiä, kun tietää mistä etsiä. Yksi näistä on Isonkyrön kesken jaettu Orisbergin Kotilammi ja sen rannalla sijaitseva Orisbergin kartano. Kotilammi on maamme vanhin tekojärvi ja nykyään osin suojeltua kulttuurimaisemaa. Kotilammeen pääsee uimaan Orisbergin kirkon viereltä lähtevän polun päässä olevalta laiturilta. Samalla pääsee ihastelemaan kirkon kellotapulia, jonka alla perimätiedon mukaan Jean Sibelius ja Aino vaihtoivat kihlasormuksensa. Kotilammin pohjoisrannalla sijaitseva Orisbergin kartano on maakunnan ainoa herraskartano. Orisbergin kartanon historiasta voit lukea täältä. Kirkon vieressä toimii myös sympaattinen kahvila ja leirintäalue.

Malkakoski on ehdottomasti yksi Etelä-Pohjanmaan näyttävimmistä virtapaikoista. Malkakoskessa vesi putoaa kolme metriä 150 metrin matkalla ja kosken leveys on enimmillään yli 200 metriä. Malkakoski on erityisesti kalastajien ja melojien suosima kohde, mutta myös mukava kohde poiketa ihailemassa puolikuun muotoista suurta patoa ja kuohuvaa koskea vaikkapa lintutornista käsin.

Joutopäivämarkkinat

Ylistaron tori on kesäperjantaisin vilkas, mutta parhaiten toritunnelmaan pääset 31.7., jolloin järjestetään perinteikkäät Joutopäivämarkkinat. Joutopäivien kunniaksi Ravintola Tarossa järjestetään Joutopäivien iltabileet perjantaina 29.7. ja lauantaina 30.7., jolloin lavalle nousee muun muassa Lord Est.

Idylliset majoitusvaihtoehdot

Idyllisen Ylistaron majoitusvaihtoehdot huokuvat maalaisromantiikkaa. Ympäri vuoden aamiaismajoitusta tarjoava Kesti-Iivarin majatalo ja kantrimajoitus tarjoaa 2–4 hengen huoneita ja kesällä voi majoittua myös romanttiseen piha-aittaan. Majatalon lähistöllä virtaava Kyrönjoki kutsuu majoittujia uinti-, kalastus- ja melontaretkille.

Maatilamatkailu Koivusalo tarjoaa maalaishenkisen majoituksen 1-20:lle yöpyjälle. Voit majoittua mukavassa mummonmökissä tai viettää yösi metsänsiimeksessä olevassa maalaistalossa, jonka pihapiirissä sijaitsee myös perinteinen savusauna. Myös täällä vieressä sijaitseva Kyrönjoki tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia veden äärellä viihtyville harrastajille, muun muassa uintia, soutelua, kalastusta ja melontaa.

Meijerinrantamajoitus sijaitsee Kyrönjoen rannassa, upeissa maisemissa kosken äärellä, myllymuseota vastapäätä. Pihapiirissä sijaitsee vanha meijeri, ja majoitusta tarjotaan viereisessä talossa. Tilaa on ainakin 12 hengelle. Rannasta löytyy sauna ja laituri, josta pääsee uimaan ja kalastamaan.

Muistathan tutustua myös muihin Seinäjoen alueen kesäkohteisiin:

Lisää samanlaisia tarinoita