Kesätekemistä Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Kesätekemistä Seinäjoella

Kesäisin Seinäjoen kantakaupunki sykkii elämää, tunnetaanhan se mahtavana tapahtumakaupunkina ja eritoten kesän ohjelmisto houkuttelee väkeä lakeuksille vähän kauempaakin. Tapahtumien lisäksi Seinäjoki tarjoaa vierailleen laajan kirjon kulttuuria, aktiviteetteja ja rentoa ajanvietettä – täällä et takuulla tylsisty. Olemme koonneet kesän tapahtumat ja menovinkit kätevästi yhdelle sivulle. Tule kokemaan tapahtumientäyteinen kesä Seinäjoella!

Suuri festarikesä ja ykkösartistit kotimaasta sekä maailmalta

Tästä alkaa festarikesä, jolloin jokaisena viikonloppuna päästään nauttimaan livemusiikista! Heti juhannuksen jälkeisellä viikolla 30.6.–2.7. Provinssin uudistunut ja laajentunut festarialue valtaa Törnävänsaaren. Yksi Pohjois-Euroopan perinteikkäimmistä ja suurimmista musiikkifestivaaleista nostaa isoille lavoilleen niin Suomen ykkösnimiä kuin kansainvälisiäkin artisteja. Torstaina kolmipäiväisen festivaalin potkaisevat käyntiin muun muassa Korn (US), Antti Tuisku, The Sounds (SE), Anti-Flag (US), Beast In Black, BEHM ja Blind Channel, kun taas perjantaina lavalle nousee liuta huippuartisteja, kuten Pendulum Live (AU), Sunrise Avenue, Architects (UK), Gasellit ja SANNI. Tapahtuman lauantaina kruunaavat muun muassa Deftones (US), JVG, Vesala, Chisu, Erin, Evelina ja Vesta. Provinssi on ainutlaatuinen festivaali, jonka kannattaa kokea ainakin kerran elämässä!

Seuraavana viikonloppuna 6.–10.7. vaihdetaan genrestä toiseen, kun keskustan alueelle levittyvät Tangomarkkinat. Lavatansseista, konserteista, maamme parhaimmista esiintyjistä, kilpailuista sekä ainutlaatuisesta festivaalitunnelmasta on mahdollisuus nauttia Tangomarkkinoiden monissa eri tapahtumakeskuksissa, Tangokadulla sekä Tanssitalolla. Tangomarkkinoiden lavalla nähdään muun muassa Arja Koriseva, Tuure Kilpeläinen ja kaihon karavaani, Suvi Teräsniska, Erin ja Samuli Edelman. Olennaisena osana tangohumua Areenalla järjestetään laulukilpailun finaali ja kruunataan juhlallisin menoin Tangokuningas ja Tangokuningatar vuodelle 2022. Seinäjoen Tangomarkkinat on nimensä mukaisesti tapahtuma, josta löytyy viihdetarjonnan ja ravintolapalveluiden lisäksi markkina- ja toritunnelmaa. Kannattaa siis piipahtaa hakemassa perinteiset metrilakut ja tutustumassa toritelttojen erikoisuuksiin.

14.–17.7. järjestettävillä Vauhtiajoilla yhdistetään Race & Rock! Jo yhdeksännettätoista kertaa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma jakautuu rata- ja iltaohjelmaan. Voit oman mieltymystesi mukaan joko osallistua pelkästään illan festivaaleille tai viettää elämysviikonlopun autourheilun sekä musiikin parissa. Vauhtiajoilla festivaalilavalle nousevat muun muassa Teflon Brothers, Klamydia, Apulanta, Popeda, Haloo Helsinki!, ja SANNI.

Festivaalit ei suinkaan lopu vielä tähän, sillä erityisesti nuorison suureen suosioon noussut SolarSound Festival järjestetään 12.-13.8. Urbaanin, pop ja edm- musiikin kaupunkifestivaali Solar Sound Festivalin 10. juhlavuotta vietetään uudistumisen merkeissä, sillä tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa upeissa Oma Sp stadionin puitteissa. Uudistuksia kohdistuu myös eritoten K18 sekä VIP-asiakkaiden palveluihin, tarjoten suuren terassialueen ja hulppean VIP loungen. Tapahtumassa on kaksi lavaa entisen yhden sijaan, ja niille festarikansaa viihdyttämään kapuavat Galantis (SWE), Zara Larsson (SWE), Inna (RO), JVG, Ghettomasa, Evelina, Gasellit, Ellinoora, Pihlaja, William, Portion Boys sekä Ida Paul & Kalle Lindroth.

Lajikokeiluja ja penkkiurheilua

Seinäjoki tarjoaa hyvät puitteet urheiluun, oli laji lähes mikä tahansa. Hieman erikoisempia, hauskoja lajikokeiluja alueella tarjoaa muun muassa Wild Adventure Finland. Heiltä voit vuokrata SUP-lautailu-, Kajakkimelonta- ja e-Fatibike-välineet. Erityisesti kajakkimelonta on mahtava tapa tutustua Seinäjoen upeaan luontoon ihan eri näkökulmasta. Yritys tarjoaa erilaisia paketteja ryhmille, joista yksi varmasti mieleenpainuvimmista on kesäyön melonta Kyrkösjärvellä auringonlaskun aikaan. Viimevuosina trendiksi muodostunut suppailu puolestaan on yllättävän hauska ja helppo laji. Wild Adventure Finlandin suppilaudat ovat ilmatäytteisiä ja voit myös vuokrata laudankätevästi vaikkapa koko viikonlopuksi.

Penkkiurheilun ystäville sivuillemme on myöhemmin tulossa kesän mestaruustason aikuisten urheilutapahtumat. Sillä välin, kannattaa käydä kurkkaamassa ainakin JymyJussien, Seinäjoen Maila-Jussien, SJK:n ja Crocodilesien otteluaikataulut.

Kulttuuria, museoita, taidetta, näytelmiä ja näyttelyitä

Taidetta

Kulttuurikeskus Kalevan Navetta kätkee sisälleen historian havinaa, taidetta ja monipuolista kulttuuria. Käsityöharrastajia Navetassa palvelee tasokas käsityö- ja lahjatavaroiden erikoisliike Taito Shop. Yksi Kalevan Navetan toimijoista on Seinäjoen taidehalli – ajassa elävä taidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, nykytaide ja monipuolinen oheisohjelma – miltä kuulostaisi esimerkiksi taidejooga? Seinäjoen taidehallissa nähdään tulevan kesän aikana seuraavat näyttelyt:

 • Kaiken se kestää – Ensimmäiset 10 vuotta 2.6.-27.8.2022
 • Farming 30.6.-10.12.2022

Kalevan Navetan kesäpäivät 29.6. kannattaa myös laittaa kalenteriin, sillä luvassa on ainakin käsityöpiknik, Farmig-näyttelyn avoimet avajaiset, Äärellä-ravintolan lättyjä ja hauskaa tekemistä perheen pienimmille.

Culture Club Carneval on 6.–7.7. järjestettävä high culture taidetapahtuma. Carneval on kaksipäiväinen, monipuolinen kooste erilaisista taiteiden tapahtumista. Tapahtumasarjassa yhdistyvät eri taiteiden lajit, kuten eri tyylin livemusiikit ja elektroninen musiikki, kuvataide, tanssitaide, improshow sekä meikkaus.

Piirillä 27.8. järjestettävä vaihtoehtoisen musiikin – elektroninen ja indie – kaupunkifestivaali NuermoFest oli alkujaan spontaanisti ja pienimuotoisesti järjestetty tapahtuma, josta sittemmin muodostui pienimuotoinen ilmiö. Viisi vuotta myöhemmin tapahtuma tunnetaan mielenkiintoisena paikkana esiintyä sekä paikallisille että ympäri Suomea saapuville esiintyjille. Nuermofestin slogan puhuu puolestaan: ”Ei voi selittää, pakko kokea”.

Juuri avattu Seinäjoki Graffitilandia on entisen romu- ja sekatavarakaupan hallitiloihin toteutettu laaja, katutaiteisiin painottunut taidenäyttely. Suureen hallitilan mahtuu paljon nähtävää ajatuksia herättelevistä graffiteista hauskaan katutaiteeseen. Lisäksi tilaan on rakennettu pieni kahvila. Projekti on jatkoa Wasa Graffitilandialle joka toteutettiin ensimmäisen kerran Vaasassa 2021 ja oli yleisömenestys. Graffitilandia on auki 31.7. saakka ti-pe 14–18, la-su 12–18.

1930-luvulla rakennetussa veturitallissa sijaitseva Varikkogalleria on taiteilijavetoinen taidegalleria. Galleria sijaitsee Varikon toisessa kerroksessa, ja on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17.  Galleriassa on esillä kuukausittain vaihtuva näyttely. Kesän aikana ensimmäisenä nähdään Taru Salosen latoaiheinen näyttely Toisaalta 8.6.-3.7. Salosen puupiirroksissa ladot ovat ajan ja sään hapertamia maisemallisia kiintopisteitä ja ihmisen jälkeä ympäristössä. Galleriaan ei ole pääsymaksua.

Seinäjoen museot ja niiden kesäopastukset

Erilaiset museot ovat olennainen osa Seinäjoen elämystarjontaa. Etelä-Pohjanmaan museo, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo sekä Sairaalamuseo ovat avoinna pidennetyin aukioloin kesä-elokuussa: ke 12–18 ja to–su 10–16 ja kesäopastuksille pääsee mukaan torstaista sunnuntaihin.

 • Etelä-Pohjanmaan museo
  • klo 12 Kartano
  • klo 14 Liinamaan pihapiiri
 • Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo
  • Suojeluskunta, kotini -näyttely klo 12 ja 14
 • Sairaalamuseo
  • klo 12 Terveydenhuollon historiaa Etelä-Pohjanmaalla
  • klo 14 Psykiatriaa Piirillä
 • Suljetut ovet -museodraamakierros Törnävän kartanossa 10.6.–13.8.
Törnävän kartanon opastukset torstaista sunnuntaihin klo 12

Kesäteatteriesitykset ja vierailevat tähdet

Kauniissa Törnävän puiston maisemissa sijaitsee Törnävän kesäteatteri. Tänä kesänä 9.7.–20.8. näyttämöllä nähdään Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedia. Lisäksi kesäteatterilla nähdään vierailevia tähtiä, kun 18.7. yleisöä viihdyttää ja naurattaa Stand-up-koomikko Ismo Leikola. 17.8. lavalle nousee valloittava laulaja Dindra ja seuraavana päivänä Stad-up-ohjelma saa jatkoa, kun Niko Kivelä, Ali Jahangiri ja Ilari Johansson saapuvat vierailulle Komediafestivaalin merkeissä 18.8.

Ihan puiston lähellä, Törnävän Piirin alueella toimiva teatteri-, taide- ja tapahtumatila Hysteria tarjoaa monipuolista kulttuuria Improaallon huumoriesityksistä aina ajankohtaisiin näytelmiin. Kesällä Hysteriassa esitetään koko perheen näytelmä Kiljusen herrasväki 7.7.–7.8. sekä Improaalto Vieraissa 8.7.–30.7., jossa mukana Roope Salminen, Jussi Lampi ja Riku Nieminen.

Kesäiset ravintolat ja terassit

Framilla Seinäjoen rantaan ankkuroitu Ravintolalaiva Paatti on täydellinen kohde, kun haluat nauttia hyvästä ruuasta ja samalla kauniista kesäsäästä. Ravintolan terassilta alhaalla vedenpinnan tasolla avaa hienot näkymät ammattikorkeakoulun kampusalueelle ja vihreää kesämaisemaa halkovalle joelle. Lisäksi ravintolalla pääsee kesäiltaisin musiikkimatkalle vaihtuvien liveartistien siivittämänä.

Mallaskosken Panimoravintola ja sen auringon valossa kylpevä suuri terassi sijaitsee Seinäjoen oman pienpanimon kyljessä keskellä luonnonrauhaa ja aivan kävelymatkan päässä Seinäjoen keskustasta. Ravintolan vakiovarustukseen kuuluu maukasta lähiruokaa, esiintyjiä, kesäteatteria sekä tietenkin laaja valikoima Mallaskosken Panimon omia tuoreita oluita.

Seinäjoen keskustori herää kesäisin loistoonsa. Terassille kannattaa suunnata vaikkapa Vinolaan tai Vekseliin. Vekselin edustalle keitaaksi pystytetty aurinkoterassi palvelee päivittäin ja paikkoja riittää jopa yli 400 henkilölle. Vekselin teltoissa ja terassilla pääsee nautiskelemaan hyvien drinkkien lisäksi viihdyttävistä ohjelmista kuten esiintyjistä ja livemusiikista.

Rentoa ajanvietettä ja nähtävää koko perheelle

Virkistäydy uimarannalla

Tapahtumien ja kulttuurin ohella Seinäjoelta löytyy vielä pitkä liuta muutakin mukavaa ja rentoa kesätekemistä koko perheelle. Kesähelteellä voi vaikkapa pakata eväät mukaan ja lähteä rannalle. Seinäjoella uimarantoja löytyy seuraavista osoitteista:

 • Kyrkösjärven uimaranta, Kyrkösvuorentie 26
 • Sahalammen uimaranta, Vapaudentie 4
 • Pruukinrannan uimaranta, Kyrkösjärventie 9
 • Törnävän uimaranta, Törnävänsaari

Sekä Kyrkösjärven että Sahalammen uimarannat ovat valvottuja. Kyrkösjärven uimarannalla on myös pieni kioski, josta voi hakea välipalaa sekä Wild Adventure Finlandin sup-lautavuokrauspiste. Ranta on loiva ja siten hyvin lapsiystävällinen. Törnävänsaaren ja Sahalammen uimarannat sijaitsevat kauniilla puistoalueilla, joissa on hyvä ottaa aurinkoa tai viettää piknikiä. Myös Seinäjoen sivukylistä löytää paljon hyviä uimapaikkoja, kuten ihan läheltä löytyvä suosittu Tanelinrannan uimaranta.

Shoppaillen satojen kauppojen kaupungissa

Seinäjoki on tapahtumakaupungin lisäksi kauppakaupunki satoine kauppoineen. Keskustassa palvelevat sympaattiset ja uniikit erikoisliikkeet, kun taas vetovoimaisesta Ideaparkista löydät isot ketjuliikkeet. Lisäksi Ideaparkissa järjestetään kesänmittaan paljon erilaisia pikkutapahtumia ja Ideaparkin juna kuljettaa kesäisin 2 eurolla kaupunkikierrokselle. Perhelipun saa viidellä eurolla. Olemme listanneet sivuillemme Seinäjoen alueen kauppoja kategorioittain, jotta löydät helposti etsimäsi. Ostokset Seinäjoella -välilehdelle pääset tästä.

Luonnossa ja kaupunkikierroksilla

Seinäjoen luontoreiteistä voisi nostaa esille ainakin Joupin helppokulkuisen Lastenreitti Oravanpolun, jonka varrelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa erityisesti perheen pienimmille, kuten satulato, askartelulato, paljasjalkapolku, pönttöpuisto ja oravalaavu. Lastenreitti Oravapolku on hieman alle 1 km pitkä polku Kyrkösjärven ulkoilualueella. Se sijaitsee Kyrkösjärven uimarannan ja P-alueen välittömässä läheisyydessä, vastapäätä Käpälikön luontotaloa. Reitti on esteetön eli sitä pitkin pääsee helposti myös lastenvaunuilla. Polulle lähtiessä voi poiketa myös luontotalo Käpälikössä ostamassa eväitä.

Suurempaa maisemaa havitellessa kannattaa kiivetä Kyrkösjärven rannalta löytyvään Näköalatorni Periscopeen. Modernin puurakentamisen arkitehtuuria edustava Periscope kurottaa 13 metrin korkeuteen. Jos tornista avautuu näkymä tekojärven yli, sama näkymä avautuu myös alatasanteelta, sillä suunnittelussa on huomioitu liikuntarajoitteiset. Maisema heijastuu kahden peilaavan pinnan kautta.

Jos taas toivoo tutustuvansa keskustaan, Seinäjoen Oppaat Ry tarjoaa siihen asiantuntevaa opastusta. Seinäjoen oppaiden tarjontaan kuuluu muun muassa kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, Seinäjoki lintuperspektiivistä -kaupunkiopastus Lakeuden Ristin tornista sekä hauska lasten kaupunkikierros. Tarkista tulevan kesän opastusaikataulu täältä.

Rataskadun kotieläinhaka

Rataskadun kotieläinhaka on Seinäjoella Alakylässä sijaitseva metsäisä kaikille avoin ja maksuton luontokokemuspaikka. Kotieläinhaka on paikka, jossa Ihana lammas siivekkäine kaveruksineen odottaa rapsuttajaansa. Eläimet kyllä pitävät huolen siitä, että jokainen kävijä tietää olevansa tervetullut vierailija. Haka on sympaattinen kesäkohde, joka on toteutettu yhteisöllisesti paikallisten yritysten tukemana. Laidunkautena alueelle on opasteiden ohjaamana vapaa kulku. Fyysisisesti haka löytyy Seinäjoelta Alakylästä, Rataskadulta kaupungin metsäpalstalta. Sarkakujalta saapuessa heti Rataskadulle käännyttyä oikealta ja rataskadulta tultaessa viimeisen hallirakennuksen jälkeen vasemmalla.

Hauskoja koko perheen aktiviteetteja ulkona ja sisätiloissa

Sateinen sää ei ole este hauskalle kesäpäivälle kaupungissa, sillä sisäilma-aktiviteetteja tarjoaa Ideaparkissa sijaitsevat Hollywood ja Duudsonit Activity Park. DAPissa voi pomppia ja hurjastella ikään katsomatta ja aktiivipuistossa päivä vierähtää hujauksessa. Hollywoodissa on mahdollista muun muassa hohtokeilata ja minigolfata. Myös Seinäjoen Keilahallissa on mahdollista kokeilla keilausta, jonka lisäksi tarjolla on Squashia, Racketballia, sulkapalloa ja biljardia. Kesäksi heidän pihalleen on avattu myös minigolfrata. Myös Törnävän leirintäalueella on halpa, viihtyisä ja hieman haastavampi minigolfrata.

Seinäjoen Liikenne- ja fiilispuistossa alle 12-vuotiaat lapset pääsevät opettelemaan turvallisesti liikennesääntöjä polkuautojen ratissa. Kesäaikaan auki olevassa puistossa vierailee vuosittain noin 10 000 lasta vanhempineen. Puisto on kuin hauska pienoismaailma, josta löytyy polkuautot, puhuva liikennevalo, tankkauspiste, suojatiet, liikenneympyrä ja jalkakäytävät. Puisto sijaitsee uimahallia vastapäätä, osoitteessa Kirkkokatu 18 ja on auki maanantaista sunnuntaihin kello 10–18.

Kesällä kannattaa myös käydä tutustumassa Seinäjoen uuteen elokuvateatteriin. Vuoden vaihteessa valmistunut suuri BioRex tarjoaa leffakansalle kuusi nykyaikaisella elokuvatekniikalla varustettua elokuvasalia ja aulabaarin erinomaiset leffaherkut.

Hauskaa ja tapahtumarikasta kesää! Muista tutustua myös Peräseinäjoen, Nurmon ja Ylistraron kesätekemisen täyteisiin blogeihin.

Lisää samanlaisia tarinoita