Kesätekemistä Nurmossa - Visit Seinäjoki

Kesätekemistä Nurmossa

Vaikkakin Nurmo sijaitsee vain alle 10 minuutin ajomatkan päässä Seinäjoen keskustasta, vallitsee siellä maaseudun rauha. Kuitenkin myös kesätekemistä ja nähtävää löytyy paljon – poimi tästä vinkkimme!

Nurmon parhaat uimapaikat

Tanelinranta

Tanelinrannan, tuttavammin Tanskun valvotulla uimarannalla on mukavasti tilaa ja iso laituri. Vesi on kirkasta ja rantaprofiili on melko jyrkkä, mutta pikkulapsille rannalla on myös pieni matala poukama. Lisäksi tänä vuonna rannan läheisyyteen on rakennettu leikkipuisto. Hiekkarantaa ja nurmialuetta on runsaasti, joten rannalla viihtyy pidempäänkin palvoen aurinkoa ja nauttien eväistä. Rannalta löytyy pukukopit ja myös kesäisin käytössä oleva avantosauna. Lyhyen kävelymatkaan päässä sijaitsee ravintola Tanelin Tupa, josta saa burgerit, salaatit ja kevyemmätkin välipalat, sekä tietenkin kylmää juotavaa ja jäätelöä.

Lampitie 10

Veneskosken uimaranta

Veneskosken uimaranta on entinen louhos, jota ympäröi toiselta puolelta hiekkaranta ja toiselta korkeat kalliot. Keskellä louhosta kelluu ponttoonilautta. Uimarannalla on myös pukukopit, ulko-wc sekä laavu.

Kuortaneentie 905

Kiikun uimaranta

Kaikkein kirkkain vesi taitaa kuitenkin löytyä Lehtisalon louhokselta, Kiikun uimarannalta. Hellepäivänä on hyvä pulahtaa louhokselle, sillä vesi on mukavan viileää. Rannalla on kaksi pukukoppia sekä laituri.

Kiikuntie 301

Vauhdikas aktiviteettikesä

Vesiurheilua ja lajikokeiluja Tanelinrannassa

EPOP Wake vesiurheilukseskus sijaitsee viihtyisän Tanelinrannan suojaisella lammella. Paikan kaksi pääaktiviteettia ovat kaapelivesihiihto eli wakeboarding, sekä SUP-lautailu. Wakeboarding on huimasti suosiota nostattanut kesälaji, jossa vesihiihdetään sähkömoottorin vauhdittamana. Wakeboardin huumaan pääset 29 euron tuntihinnalla, jolloin hintaan kuuluu varustus sekä opetus. Suppailu eli Stand Up Paddling on puolestaan koukuttava kesälaji, jota kaikki taitotasosta riippumatta voi harrastaa. Suppailussa melotaan isolla laudalla joko seisten tai polvilla. EPOP Wakelta SUP-lautaa voi vuokrata edullisesti vaikkapa viikonlopun ylikin. Lajikokeilujen lomassa voit levähtää EPOP Waken aurinkoisella A-oikeuksin varustetulla terassilla.

Ruuhikoskigolf

Golfin ystäville ja kokeilemisesta kiinnostuneille kesätekemistä tarjoaa Ruuhikoskigolf. Kansainvälisesti tunnetun Robert Trent Jones Jr. golfkenttäarkkitehdin kynästä syntynyt korkeuseroja sisältävä golfkenttä sulautuu tyylikkääseen pohjalaiseen jokimaisemaan upealla tavalla. Mestarisuunnittelijan golfkenttä vaatiikin enemmän tarkkuutta kuin pituutta soveltuen kaiken tasoisille pelaajille.

Paukanevalla patikoiden

Paukaneva on suuri 600 hehtaarin keidassuo ja kuuluu eurooppalaisen Natura 2000 -suojelualueiden verkkoon. Seitsemän kilometrin reitti muodostuu pääosin pitkospuista tarjoten retkeilijälle virkistäytymistä ja luontoelämyksiä. Maisemia ja nevan monia lintuja voi ihastella näkötornista ja kyltit polun varrella tarjoavat tietoa alueen kiehtovasta historiasta. Paukanevalle on helppo tulla vaikka koko perheen kera. Jokirannan parkkipaikalta Vaasantieltä lähdettäessä ensimmäiset 700m toimivat myös esteettömänä reittinä.

Takalan kotieläinpiha

Takalan kotieläinpiha avattiin kesäkuussa Takalan eläinklinikan yhteyteen. Kotieläinpihassa vierailijoita ottaa vastaan puput, ankat, hevoset, lampaat, vasikat ja kanat. Pihassa on myös pieni jäätelökioski, josta saa ostettua herkullista Minettijäätelöä, kahvia ja pientä evästä. Piha on mukavan kokoinen kierrettäväksi lapsiperheen kanssa. Eritoten ihailua keräävät lampaat innostuvat vierailijoista ja haalivat päivän aikana kiharalle villalleen rapsuttelijoita. Kotieläinpiha sijaitsee osoitteessa Isokoskentie 206 ja pääsylippu maksaa 4 euroa.

Nurmon museo

Nurmon museo on paikallishistoriallinen museo, jonka päärakennuksena toimii entinen Yli-Tepon eli Mäki-Tepon talo. Vuonna 1796 rakennetun talon historia on jo senkin vuoksi mielenkiintoinen, että siellä ovat majailleet muun muassa puukkojunkkari Isontalon Antti sekä eräs nurmolainen vääränrahantekijä. Talo sijaitsee lähes alkuperäisellä paikallaan Nurmonjoen läheisyydessä, mutta tontille on sijoitettu myös muita rakennuksia. Komea luttirakennus on tuotu Nurmon Ylijoelta eli Juurakosta, liiveri Martikkalankylän Peltolasta, Kustaa Lehtisen paja Mäenkylästä ja Fiia Lahden pikkutupa Manunkaupungilta. Kytökämppä on Martikkalan maalta, lato Hemmingin entinen savupirtti ja vilja-aitta eli entinen seurakunnan vaivaismakasiini on alun perin sijainnut kirkonmäellä. Museoalueella voi tutustua myös viime sotien aikaiseen sirpalesuojaan, joka toimi Mäki-Tepon ja sen naapuruston asukkaiden suojana ilmahälytysten aikana.

Nurmon museo on auki kesä-elokuussa keskiviikosta perjantaihin kello 13–19 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12–18.

Traktorimuseo

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseossa sijaitsee Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma. Museon kokoelmiin kuuluu noin 150 traktoria, joista 100 on kunnostettuja. Museo on pääasiallisesti avoinna yleisölle sopimuksen mukaan, ja traktoreihin pääsee tutustumaan opastamattomalla tai opastetulla kierroksella. Opastettu kierros on tarkoitettu ryhmille, joille tilauksesta on saatavana myös kahvitarjoilu. Opastamattomalla kierroksella museota saa kiertää haluamansa ajan. Vierailijoita pyydetään ilmoittamaan tulostaan etukäteen, mutta kokoelmasta kiinnostuneiden kannattaa myös poiketa museon yhteydessä sijaitsevaan työpajaan katsomaan, onko museon perustaja Matti Jaskari paikalla.

Muistathan tutustua myös muihin Seinäjoen alueen kesäkohteisiin:

Lisää samanlaisia tarinoita