Pääsiäinen on herkuttelijan paras pyhä - Visit Seinäjoki
Nanna Rintala leikkaamassa tuoreita vihanneksia leikkuulaudalla

Pääsiäinen on herkuttelijan paras pyhä

Pääsiäinen on kevättalven taitekohta. Mieleen tulee aivan tietty hajukin, joka aina tuntuu ilmaantuvan pääsiäisen tienoilla, vaikka itse pääsiäisen ajankohta vaihteleekin vuodesta toiseen. Sen hajun haistaa ulkona. Siinä on vielä pikkuisen yöpakkasta, paljon aurinkoa ja kostean, vastapaljastuneen maan tuoksu. Lankalauantai-iltana siihen sekoittuu pääsiäisvalakioiden nokinen tuoksu ja aavistus (pääsiäismunan) suklaata. Huomaat, että kappas, illat ovat jo tosiaan vaalenneet. Pakotat pikkutrullin pukemaan vielä toppahousut hameen alle, vaikket ole itsekään varma niiden välttämättömyydestä.

Pääsiäisen pyhät tarjoavat monelle myös pienen loman ja pitkän viikonlopun. Tuntuu melkein tarpeelliselta, että juhlan kunniaksi panostetaan ruokaan ja aterioihin. Ja mikä sesonki onkaan tarjolla!

Rahkaa, sitruunaa, suklaata, niitä täytyy löytyä jälkiruuista ja nyt on myös juuri se oikea hetki nauttia meidän suomalaisten ihanasta erikoisuudesta, mämmistä. Entäpä löytyykö pöydästäsi pashaa? Sen syöminen ei ole aivan yhtä suosittua täälläpäin kuin mämmin, mutta suurta herkkua se on ja ansaitsee paikkansa pääsiäisen jälkiruokien seurassa.

Kananmunat ovat usein leivonnaistenkin osana ja niiden tyhjäksi puhaltaminen maalausta varten on ehdottomasti lapsille siirrettävä traditio. Olen jotenkin erityisen ylpeä eteläpohjalaisuudesta juuri pääsiäisen aikaan. Perinteet rairuohon kasvattamisesta aina mämmin syöntiin ovat tärkeitä, enkä suunnittele koskaan poistuvani lomalle täältä pääsiäisen pyhinä. Minulle on tosi tärkeää, että lapseni saavat kulkea lauantaina trullittelemassa (paikallinen nyrkkihän antoi tälle siunauksensa, viime vuosi kun jäi koronan takia väliin), osaavat odottaa pääsiäiskokon polttoa, että tehdään kaikkea pientä pääsiäiseen liittyvää, koristellaan munia, haetaan pajunkissoja pusikosta (ja taas tuo keväinen haju ilmassa), ihmetellään pääsiäisruohon kasvua. Ja syödään aivan hitokseen suklaamunia!

Valkosipulin tuoksu valtaa kodin.  Pääsiäisenä on saatava ainakin kerran lammasta ja valkosipuli vaan on sen parhaita kavereita. Jos ei lihassa, niin sitten lisukkeissa. Parsakin tekee mieli…ja siitähän tässä on oikeasti kysymys, mistä tekee mieli. Rakenna pääsiäisen ruokailuista juuri sellainen kuin haluat. Juhlava kattaus ja usean ruokalajin menu on kiva tarjota- ja syödä- mutta paineita ei kannata ottaa. Pipertämisen ja säätämisen määrä olkoon suoraan verrannollinen kunkin omaan innostukseen, menu säädetty ruokailijoiden makuja mukaillen. Pääsiäisretki laavulle lätynpaistoon voi olla hyvä vaihtoehto sekin. Tai vaikka raclette!

Itse kun suunnittelen pääsiäisen ruokia, menen paljon fiiliksen mukaan. Otan jotain perinteistä, kokeilen jotain uutta ja mätsäilen sesongin makuja. Onneksi pyhiä on useampi. Tapaan herkutella perjantaina, sunnuntaina ja maanantaina, lauantaina otetaan sitten vähän rennommin.

Toivottavasti saat inspiraatiota omaan pääsiäiseen näillä resepteillä!

Perheemme traditioihin on kuulunut jo pitkään, ennen kuin nyhtölammaskäsite oli edes sanana tuttu, Nigella Lawsonin reseptin tapaan valmistettu riivitty lammas. Tämä resepti on älyttömän helppo, ja niin hyvä, että olen käännyttänyt monta lammasta syömätöntä sen avulla lampaansyöjäksi. Vadillinen nyhtölammasta sopii hyvin pöytään lohkoperunoiden, tsatsikin, fetan, oliivien, couscoussalaatin, paahdetun paprikasalaatin ja pitaleipien kera. Oikeastaan erillistä alkuruokaa ei edes tarvita. Jos haluat sellaisen tarjota, bataattisosekeitto tai muu juureskeitto voisi olla hyvä vaihtoehto. Jostain syystä nyhtölammaspäivä on aina meillä myös mämmipäivä.

Tuore nyhtölammas annoksena

Maailman paras nyhtölammas

  • 6-8:lle
  • 1 lampaanlapa tai -paisti/viulu, luulla tai ilman, n. 2,5 kg
  • 4 salottisipulia halkaistuna
  • 6 kokonaista valkosipulinkynttä
  • 1 isohalkaistu porkkana
  • merisuolaa
  • 1/2 l kiehuvaa vettä
  • reilu kourallinen tuoretta hakattua minttua
  • 1 granaattiomena

Ruskista liha padassa.

Lisää pataan kasvikset, sipulit voi laittaa kuorineen, Ne ja porkkanat ovat ainoastaan antamassa makua liemeen. Lisää vesi ja pari tl suolaa.

Laita kansi padan päälle tai jos käytät vuokaa, kääri se folioteltaksi paistin ympärille.

Paista 140 asteessa vaikka yön yli 6-8 h.

Nosta höyryävä paisti liemestä leikkuulaudalle. Kahta haarukkaa käyttäen, riivi paisti palasiksi ja nosta lihat tarjoiluastiaan. Liha on nyt niin kypsää, että se hajoaa helposti haarukan alla ja revittäessä kaikki luut, läskinpalat yms. jäävät leikkuulaudalle.

Suolaa liha reilusti sopivaksi sormisuolalla ja ripottele pinnalle granaatinsiemeniä mehuineen, sekä reilusti silputtua minttua.

Tarjoa nyhtölammas tsatsikin ja lohkoperunoiden kanssa, mahtavaa myös pitaleivän välissä.

Lohifilee parsalla

Se lohifilee tulee helposti ostettua myös pääsiäisen pöytään. Hapankorpulla ja parmesaanilla kuorrutettu lohi on sopivasti erilainen ja sen lisukkeet paistuvat samalla pellillä. Uuniperunaa olen tainnut tämän kanssa tarjota. Alkuun voisi täyttää vaikka paholaisen munat ja jälkiruuaksi voi ottaa tuhdimmankin herkun, vaikka sitä pashaa.

Hapankorpulla ja parmesaanilla kuorrutettu lohifilee

  • 4-6:lle
  • 1 kg lohifilee (varaa aikuisille n. 200 g lohta)
  • 2 tl suolaa
  • 25 g sulatettua voita (tai oliiviöljyä
  • 4 hapankorppua
  • 4 rkl hienonnettua persiljaa (tuoretta tai pakastettua)
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 2 rkl sitruunanmehua

pellille kylkeen
nippu vihreää parsaa
erivärisiä pikkutomaatteja
oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria
ehkä hiukan raastettua parmesaania

tarjoiluun 
sitruunaa lohkoina tai siivuina

Aloita siistimällä lohi. D-leikkuussa tarvitsee vain tarkastaa isot ruodot vetämällä sormenpäällä vastaruotoon korkeimman harjanteen kohdalla ja nappaamalla ruodot pinseteillä irti.

Aseta lohifilee uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele suola kalan pinnalle.
Valmista kuorrute murskaamalla hapankorput (laita pussiin ja kaulitse) ja sekoita muruun sulatettu voi, persilja, valkosipuli, parmesaani ja sitruunamehu. Painele kuorrute tasaisesti lohen pinnalle.

Huuhdo parsat ja katkaise puiset varret pois. Levitä parsat lohen molemmin puolin. Puolita tomaatit ja ripottele nekin pannulle leikkauspinnat ylöspäin. Ripsauttele öljyä pintaan, suolaa ja mustapippuria. Halutessasi myös parmesania.

Laita uuniin 200 asteeseen. Paistoaika on 15 min. Lohifilee oli sen jälkeen sisälämpötilaltaan 50 astetta, kypsää, mutta mehevää.

Kolmen juuston porokeitto

Iso kattilallinen tuhtia keittoa ja kaikki ovat tyytyväisiä. Kolmen juuston porokeitto on vaan niin täydellisen hyvää, että ellet ole tehnyt jo aikaisemmin, kokeile viimeistään nyt. Tämänkin ruuan voi pitää simppelinä ilman alkuruokaa, mutta jos haluat niin Maalahden limpulle rakennettu siikatartar tai muu kalaherkku, nostavat kyllä tämän ihan ykkösmenujen joukkoon. Jälkiruuaksi ehdottomasti jotakin raikkaan hedelmäistä, vaikkapa tuo jäljempänä oleva mango-, ananas-, ja passionrahka.

 Kolmen juuston porokeitto

  • 400g poronkäristyslihaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 8 kiinteää perunaa
  • 400 g Olympia sulatejuustoa
  • 300g leipäjuustoa
  • parmesaanilastuja
  • mustapippuria
  • reilusti hienonnettua persiljaa

Käristä kattilan pohjalla jäiset käristyslihat. Lisää keittoon sopiva määrä vettä ja lihaliemikuutio, anna kiehua hiljaa ½ h.

Lisää seuraavaksi sulatejuusto nesteeseen. Kun se on sulanut, voit lisätä kuoritut ja lohkotut perunat.

Keitä kunnes perunat kypsiä. Ennen tarjoamista lisää kuuman keiton pinnalle paloiteltu leipäjuusto. Mausta rouhimalla mustapippuria pinnalle ja tarkista suola. Lisää vielä persiljasilppu ja tarjoile niin, että jokainen syöjä voi maistaa oman annoksensa ripottelemalla sitä kolmatta juustoa eli parmesaanilastuja pinnalle.

Vihersimpukat rivissä

Vihersimpukoita löytyy kätevästi pakastealtaasta ja sulatettuna niistä saa käden käänteessä tämän rouhean maistuvan alkupalan tai illansuun naposteltavan. Reseptillä on helppo hurmata vähän vaativampikin kulinaristi.

Gratinoidut vihersimpukat

  • 4:lle
  • 500g vihersimpukoita kuoressa, pakaste
  • 1 pkt karkeaa merisuolaa
  • Maustevoi
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 isoa valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1/2 sitruunan mehu 
  • 2 tl sriracha chilikastiketta / hienonnettua tuoretta chiliä
  • mustapippuria
  • Gratiini
  • 1/2 dl Panko-korppujauhoja
  • 1/2 dl raastettua parmesaania
  • 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Anna vihersimpukoiden sulaa yön yli jääkaapissa, valuta ne hyvin ja katso, ettei niihin jää lohjenneita, teräviä kuorenkappaleita. Kaada suolapaketti uuninpellille niin saat hyvän pedin simpukoille, missä pysyvät tukevasti selällään.

Sekoita kaikki maustevoin aineet tahnaksi. Sipaise kunkin simpukan päälle hiukan maustevoita ja aseta simpukat makaamaan suolapedille. 

Sekoita gratiinin ainekset. Jaa gratiiniseos jokaiselle simpukalle.

Gratinoi 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Tarjoile heti leivän ja hyvän viinin kanssa.

Valkosipuli-rosmariiniperunat vuoassa

Mitä sitten pääsiäisen aikana tarjoatkin, kaiken kanssa sopivat valkosipuli-rosmariiniperunat. Tämä on yksi rakkaimpia reseptejäni ja aina takuu hyvää.

Valkosipuli-rosmariiniperunat

  • 4:lle
  • Jauhoisia perunoita n. 2 /syöjä
  • 2 rkl öljyä
  • 2rkl voita
  • 6-8 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan enemmänkin)
  • rosmariinia, tuoretta tai kuivattukin käy tähän hyvin
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3 dl lihalientä (voit valmistaa fondikuutiosta)

Kuori ja siivuta perunat terävällä veitsellä.

Kuumenna 1/2 öljy ja voi hyvällä paistinpannulla, lisää sekaan muutama karkeasti pilkottu valkosipulinkynsi ja rosmariinia. Freesaa 1/2 perunasiivuista, niin, että saavat osaksi vähän väriä ja rapeutta. Suolaa ja pippuroi. Siirrä uunivuokaan ja toista sama loppujen perunoiden kanssa. Lisää vuokaan myös loputkin hienonnetut valkosipulit.

Kaada perunoiden päälle kuuma lihaliemi. Lisää halutessasi hiukan rosmariinia ja paista 200 uunissa 45 minuuttia.

Mango-marenkirahka lautasella

Jälkiruuan valinnan ainoa vaikeus on runsaudenpula.  Eikä jälkiruokaa kannata ainakaan stressata. Hätätapauksessa voi sen kuitata vaikka suklaamunalla, ja kaikki ovat ihan varmasti tyytyväisiä. Tämä nopea rahka ei ole paljon vaikeampi vaihtoehto, aika söpönnäköinenkin. Valmistus nopeutuu entisestään, jos päätä käyttää säilykehedelmiä.

Nopea mango-, ananas- ja passionrahka

  • 6:lle
  • 2 kypsää mango
  • 1 kypsä ananas
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 tlk passionhedelmärahkaa
  • 1 pussi pastellinvärisiä valmismarenkeja
  • muutamia mintunlehtiä

Kuori ja paloittele mango ja ananas.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita passionrahkaan.

Asettele laakealle tarjoiluvadille vuorotellen hedelmiä, rahkaa ja marenkeja. Koristele mintunlehdillä Tarjoa heti. Jälkiruuan voi valmistaa etukäteen muuten, mutta lisää marengit vasta ennen tarjoilua.

Kolmen aineen pääsiäiskakku

Kokeilunhaluiset valmistavat japanilaisen juustokakun pääsiäishenkisesti koristellen. Tämän kuohkea, lähes pesusienimaisen rakenteen omaava kakku tehdään tosiaankin ällistyttävästi vain kolmesta ainesosasta. Tykkään tarjota tätä marjaisan kastikkeen tai –hillon kera.

Kolmen aineksen pääsiäiskakku

  • 6 munaa
  • 250 g valkosuklaata
  • 250 g tuorejuustoa

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Ota 20cm irtopohjavuoka, vuoraa pohja leivinpaperilla. Laita myös reunaa kiertämään leivinpaperi niin, että paperi nousee reilusti laitojen yli.

Laita paloiteltu suklaa sulamaan kasariin vesihauteeseen. Kaksi kattilaa päällekkäin, alempaan vesi, kuumenna kiehuvaksi, sammuta liesi ja sekoita suklaa sulaksi.

Ota kattila pois vesihauteesta ja sekoita sula suklaa kulhossa tuorejuustoon sileäksi massaksi, mielellään sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan.

Vatkaa valkuaiset erikseen vaahdoksi, niin, että saat aikaan pysyviä huippuja. Kääntele sitten valkuaisvaahto mukaan, aina 1/3 kerralla.

Kaada varovasti vuokaan, katso, että paperi on hyvin ja kopauta kerran pöytää vasten, että ilmakuplat putoaa pohjalle. Laita vuoka sitten isomman vuoan sisälle, johon kaadat kiehuvaa vettä, vuoka paistuu siis vesihauteessa (veden ei tarvitse yltää vuoan yläreunaan, puoliväliin on ok).

Paista 170 asteessa 15 min. Käännä sitten 160 asteeseen, paista toiset 15 min. Käännä uuni pois päältä ja jätä kakku uuniin vielä vartiksi. Ota pois ja anna jäähtyä. Irrota vasta jäähtynyt kakku vuoasta.  Laita kakku vielä pariksi tuntia viilenemään jääkaappiin.

Koristele valmis kakku tomusokerilla ja pääsiäisenä kunniaksi pienillä munilla.

Nämä ihanat pääsiäisen ajan  ruokaideat ja reseptit kokosi teille Nanna Rintala
Nannan ihania ohjeita voit seurata Kaikki äitini reseptit -blogista.

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita