Koe avaruus avaruuden pääkaupungissa - Visit Seinäjoki
Nainen kävelee kävelyjuntulla lyhty kädessään talvella pimeässä

Koe avaruus avaruuden pääkaupungissa

Juoksen Joupiskan portaat ylös asti ja joka askeleelta tuuli käy voimakkaammaksi. Lenkkeilijät pysähtyvät ihailemaan maisemaa, joka avautuu portaiden ylätasanteelta. Täältä löytyy Seinäjoen avaruus. Joku osoittaa omaa kotiaan ja toinen löytää Simpsiön maston. Kuinka kauas täältä näkeekään? Tänään on täydellinen sää tutustua avaruuteen. 

Avaruus on tuolla kaukana, mutta myös täällä lähellämme. Joupiskaa ympäröivä lakeus jatkuu silmänkantamattomiin. Kotoisa Seinäjoki on kuin vahingossa syntynyt keskelle avaruutta, peltojen ja metsien siimekseen. Tuuli tuivertaa ja toiveissa on, että se veisi pilven haituvat mukanaan, paljastaen karhujen ja ajokoirien leikit linnunradan tuolla puolen.

Nainen katsoo horisonttiin kallion päältä talvisessa maastossa

Aurinko paistoi kevään toivotuksiaan samalla kun laskeuduin varovasti hieman jäisiä elämysportaita. Portailla oli väkeä kuin Tanelinrannan talviuintipaikalla lauantaisin. Avaruutta osataan arvostaa täällä. Seinäjoen ympäriltä löytyvä avaruus on mahdollisuus kokea uutta ja löytää tilaa hengittää. 

Joupiskalle voi ottaa mukaan kiikarit, jos haluaa nähdä pidemmälle kuin silmät suovat. Pimeyden laskeutuessa yläpuolella oleva avaruus tulee näkyviin. Suunnitelmissa on tutustua Seinäjoen mahdollisuuksiin kokea avaruus. Illan kohokohtana vierailen ystäväni kanssa Lakeuden Ursan tähtitornilla.

Nainen katsoo horisonttiin hymyillen Joupiskan huipulta

Joillekin rauhaa tuo merelle katsominen. 
Toisen sielu lepää peltomaisemien kotoisuudessa.

Taika oli saapunut Seinäjoelle viettämään viikonloppua perheensä luo. Muistelimme, kuinka ala-asteella horoskooppimerkit olivat usealle tärkeää tietoa. Jos horoskooppimerkit eivät sopineet yhteen, saattoi moni ystävyyssuhde ja ihastuminen olla valmiiksi tuhoon tuomittu. 

Ystävykset nauttimassa kahvia

lltapäivä oli jo pitkällä kun Taika ehdotti ennen tähtitornille suuntaamista mainiota ideaa käydä tutkimassa kirjaston astrologiaan ja tähtitieteisiin liittyviä hyllyjä. Se osoittautui olemaan täydellinen tapa odottaa pimeän saapumista.

Seinäjoelta löytyy erinomainen kohde pilvettömiä öitä varten, Lakeuden Ursan tähtitorni.

Meitä ympäröi siis kaksi erilaista avaruutta. Maanpäällinen avaruutemme ja tähtikatto yläpuolellamme. Molemmilla on voimaannuttava ja rentouttava vaikutus mieleen. Ongelmat, murheet ja harmitukset tuntuvat lähtevän pois aurinkotuulen mukana. Ne vievät pois huonon olon ja tilalle tulee ymmärrys omasta pienestä koosta tässä kokonaisuudessa, jota kutsumme universumiksi. 

Pääsimme tähtitornin pihaan juuri auringon laskiessa horisontin taakse. Viimeisetkin säteet vaihtuivat kylmän sinisiksi sävyiksi ja onneksemme taivaalla ei näkynyt pilven pilveä.

Ursa tähtitorni kuvattuna talvella

Olimme kumpikin varautuneet siihen, että yöllä olemme aivan kylmästä kohmettuneina, kun emme saa tarpeeksemme tähtien ihailusta. Kuu loisti taivaalla kuvauksellisena juuri tätä hetkeä varten!

Tähtitornilla meitä oli vastassa Lakeuden Ursan puheenjohtaja Antti Tynjälä. Heti sisälle astuessamme totesimme Taikan kanssa yhteen ääneen: ”Ihanan lämmintä!”. Toimistotilana ja opastuskierroksien alkupisteenä toimiva olohuoneen kaltainen huone oli ulkoilmaan verrattuna niin kotoisan lämmin, että huolemme paleltumisesta katosivat oitis. Antti kuitenkin muistutti, että yläkerrassa avoimen katon vuoksi lämpötila on sama kuin ulkona. Rakennuksen kupoli kuitenkin suojaa tuulen vireeltä hieman.

Naiset katsovat Ursa-tähtitornia pimeällä säällä

Lakeuden Ursa ry on Etelä-Pohjanmaalle vuonna 1986 perustettu tähtitieteellinen yhdistys, joka pyrkii tarjoamaan tietoa kaikille teemasta kiinnostuneille pienille, suurille, aloitteleville ja konkareille tähtiharrastelijoille.

’’Ilman pimeyttä emme koskaan näkisi tähtiä’’

Ursa tähtitornin oleskelutilat
Ursa tähtitornin logo

Antti kaatoi meille kahvit ja keksejä napostellen tutustumiskierros alkoi kertomuksella, kuinka yhdistys monen vuosikymmenen suunnittelun jälkeen sai vuonna 2006 oman havaintokeskuksen. Observatorio perustettiin keskelle suota, Seinäjoen Sahannevalle.

Kahvin kaato pahvimukiin

Antti heijastaa seinälle kuvan kuun pinnasta Stellarium -sovelluksella. Sovellus ei ole sillä hetkellä paikannettu pysymään kiinni kohteessa ja kuun liike on huomattavissa. Antti mainitsee nykyteknologian uusia mahdollisuuksia, jotka ovat auttaneet tähtiharrastusta suurilla harppauksilla. Yhdistyksellä on ollut monenlaisia kaukoputkia ajan saatossa. Nykyisessä mallissa on aina seuranta päällä, joten tykki pyörii aina taivaan mukana.

Tähtitornin tilat
Naiset istuvat sohvalla tähtitornin oleskelutilassa

Tähtitornin rakentaminen ja hienosäätö on ollut Antille ja hänen ystävilleen suuri urakka. Paikka on toteutettu ekologisesti, hieman kaikenlaisia materiaaleja yhdistäen. Portaat on saatu ylijäämä puutavarasta ja huonekaluja on tuotu kotoisuutta luomaan. Seiniltä löytyy tähtitornin historiaan liittyviä kuvia. Rakennus on varmasti tuonut monelle ilon hetkiä, antaen mahdollisuuden sukeltaa tähtitieteen ihmeelliseen maailmaan. Ainakin minä ja Taika olemme kuin luokkaretken innokkaimmat seikkailijat jännän äärellä.

Tähtikartta piirtyy naisten kasvoille
Tähtikartta ja planeetta juliste
Nainen osoittee avaruudesta kertovan kirjan kuvaa kahvikuppi kädessään
Aurinkokunnan planeetat julisteessa

Kiipeämme vankkoja portaita ylös kohti päivän kohokohtaa. Emme ole ennen saaneet tämän kaltaista tilaisuutta tutkia tähtiä ja kuuta teleskoopin avulla. Antti menee edeltä ja ennen ylintä kerrosta pysähdymme vielä katsomaan seinällä olevia kuvia. Upeat ja yksityiskohtaiset kuvat taivaankappaleista on otettu täällä.

Tähtitiedeharrastaja Antti esittelee tähtitornin toimintaa

Tähdet ovat olleet Antille aivan pienestä pitäen mielenkiinnon kohteena. Hän on seurannut koko rakennuksen kokoamista alusta lähtien. Kiinnostus kasvoi lukiossa tähtitieteen kurssin kautta. Hänen kaverinsa liittyi Lakeuden Ursan jäseneksi ja kutsui Antin mukaan. Yhdistyksessä on noin 10-15 aktiivista jäsentä ja kokonaismäärä vähän yli 250. Antti on toiminut Lakeuden Ursan puheenjohtajana jo jonkin aikaa. Hän toivoo, että nuoret löytäisivät tähtiharrastuksen. Harva edes tietää tähtitornin olemassaolosta.

Mikä Antti Tynjälää kiinnostaa avaruudessa tällä hetkellä eniten?

Antti: ”No, Mars on tuossa saman tien tulilla!’’. Hän viittaa punaisen planeetan asuttamiseen liittyviin projekteihin.

Tähtitiedeharrasta Antti esittelee teleskoopin toimintaa

Kupolikatto on upea näky. Keskellä tilaa on suuri teleskooppi. Antti alkaa virittämään sitä oikeaan suuntaan samalla selostaen, kuinka sen mekanismi toimii. Taika menee heti kurkkaamaan ulos avoimesta kohdasta, joka paljastaa yllämme tapahtuvaa laajenemista.

Tähtitorni Ursan teleskooppi

Andromedan on lähin galaksi, jonka voi nähdä paljaalla silmällä. Sen keskellä näkyvä tähtipöly on erikoisen pilvimäinen. Kaukainen galaksi, aivan silmien edessä. Katsellessani kyseistä ihmettä ajattelen, kuinka kaunis Andromeda onkaan…

Antti: ”Niin, noin 3,75 miljardin vuoden päästä galaksimme törmäävät”.

Taika: ”Voi ei! Räjähtääkö molemmat galaksit!?”

Antti: ”Ei onneksi! Siinä käy siten kuin laittaisi sormet suorana ristiin ja vain harva osuu keskenään. Andromedassa on niin paljon harvaa, että räjähdystä ei tapahdu. Mutta kyllähän osumia tulee totta kai. Jälkeen jää kivat vääristyneet kahden galaksin muodot…’’

Tähtitaivas kuvattuna tähtitornista
Tähtitaivas kuvattuna tähtitornista
Ryhmä nojaa tähtitornin aukkoon

Katsomme Seinäjoen suuntaan. Kaupungin valot paljastavat sijainnin helposti. Anttia huolestuttaa kuinka tulevaisuudessa valosaaste vaikuttaa harrastukseen. Seinäjoki ei ole suurkaupunki, mutta valosaaste tekee silti suuren haasteen tähtien ja revontulien näkyvyyteen.

Tähtitaivas ja metsä horisontissa

Odotamme, kun Antti etsii meille hyvän kohteen taivaalta. Monimutkainen välineistö on hänelle yhtä tuttu kuin kahvinkeitin. Saamme nähdä kuun, Andromedan ja monia muita taianomaisia kohteita. Antti kertoo, kuinka välineistöä on uusittu vuosien varrella aina mahdollisuuksien mukaan. Hän ilmoittaa myös, että tällä hetkellä lämpötila on noin -6 astetta. Kupolin tuoma suoja auttaa pysymään lämpimänä, kuten hän mainitsikin. Saamme nauttia näkymistä jäätymättä.

Nainen katsoo tähtitornin teleskooppiin
Naiset nauttivat olostaan Tähtitornissa
Valomittarin testausta

Avaruus haihduttaa yksilöllisyyttä ja samalla itsekeskeisyyttä. Se muistuttaa siitä, kuinka me kaikki elämme samalla kiertoradalla. Olemme osa suurta kokonaisuutta ja avaruuden taikaa. Ei ihme, että monia kiehtoo avaruus ja sen tapahtumat.

Tähtitornista saadun datan tutkintaa.

Mukanani oleva kahvi on jo aivan viileä, oikea jääkahvi. Päätämme palata opetustilan lämpöön. Antti avaa tietokoneen ja näyttää tarkemmin kartalta juuri tutkailussa olleiden kohteiden erityisominaisuuksia.

Jos et ole vielä tutustunut Lakeuden Ursan toimintaan, mahdollisuutesi on keskiviikkojen kerhoilloissa. Voit lukea lisää Lakeuden Ursan tähtitornin tapahtumista heidän verkkosivuiltaan www.lakeudenursa.fi

Kiitämme Anttia opastuksesta ja ihanasta mahdollisuudesta päästä tutustumaan tähtien maailmaan. Kokemus jää mieleen ja tulemme varmasti uudelleenkin. Seinäjoen keskustasta ajaa vain noin 15 minuutin matkan osoitteeseen Tähtitornintie 74.

Tähtitaivas heijastaa pimeää luontopolkua

Palaamme iloisin mielin autollemme ja suuntaamme Taikan kanssa kohti Nurmoa. Autossa tunnelma on jo uninen ja avaruuden lumous tekee hiljaiseksi. Haluamme käydä katsomassa miltä taivas näyttää hieman pimeämmässä paikassa. Paukanevan suolle johtaa lähes kilometrin pituinen esteetön, pyörätuolillekin soveltuva leveä reitti. Syvemmällä suolle, lintutornille johtaa kapeammat  pitkospuut. Me päätimme vielä käydä esteettömän reitin  päässä olevalla korokkeella valokuvaamassa tähtiä. Ilma tuntui pistelevältä ja huomaamme myös, kuinka suuren muutoksen valosaaste saa aikaan. Kuvissa taivas on miltei vaalean sininen.

Nainen kävelee lyhdyn kanssa metsässä

Seisomme keskellä metsää. Yö on hyvin hiljainen, kuin avaruuden hiljaisuus olisi täällä läsnä. Hieman kauempana tiellä ohi pyyhältää yövuorossa työskentelevä rekka. Ehkä hän on matkalla Seinäjoelle, kotia kohti. Kuulostaakohan jatkuvasti laajentuva avaruus samalta kuin tuo äskeinen rekka, mietiskelee Taika.

Yläpuolellamme avautuva avaruus, kuten myös Seinäjokea ympäröivä avaruus, on täynnä mahdollisuuksia. Molempiin liittyy uuden löytämistä ja seikkailuja. Paukanevalta keskustaan on matkaa noin 6 kilometriä. Kotini on siis aika kaukana, mutta tähtiä katsellessa huomaan tuntevani oloni kotoisaksi myöskin täällä pakkasessa.

Paukanevan kaiteet kohti tähtitaivasta

Sormet alkavat jo olla jäässä, joten palaamme autolle muutamien kuvien jälkeen. Päivä päivältä valoisuus lisääntyy ja kevät saapuu. On vielä aikaa nauttia tähtitaivaasta ja jopa nähdä revontulia.

Vien Taikan kotiinsa ja pysäytän auton Törnävän hautausmaan kohdalla. Universumin kauneus löytyy täältäkin. Kaikki on lopulta tähtipölyn aikaansaannosta ja merkkejä sen kauneudesta löytyy yllättävistäkin paikoista. Hautausmaan kynttilät ovat kuin tähtiä pimeydessä. Pitkäksi venynyt yö tähtiä tavoitellen on kylmien sormien ja pakkasesta punaisten poskien arvoista. Muistakaa pukea lämpimästii, jos suunnitelmissa on öinen retki tähtien pariin. 

Enkelipatsas pimeällä

Lopuksi vielä Lakeuden Ursan puheenjohtajan, Antti Tynjälän vinkit tähtiharrastukseen:

  1. Käytä tähtikarttasovelluksia apuna. Stellarium on mielestäni erittäin mainio.
  2. Valosaasteen näyttävän puhelinsovelluksen käyttäminen. Sen avulla näet, missä on pimein ja paras paikka kokea tähtitaivas.
  3. Ikä tai mikään muukaan ei ole este tähtiharrastuksen aloittamiseen!

Miten sinä koet avaruuden ympärilläsi?

Tähtikartta sovellus tutkailee taivasta

Toteuttaja – Paikallinen kulttuurialan tekijä ja aloitteleva tähtiharrastelija

Ilta Lauriina Lahti @iltalauriina
Kuvaaja- Joni Kuusisto @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita