Jouluruokaa tarjoo kunnon väki - Visit Seinäjoki
Kokki Nanna Rintala nojaa tonttulakki päässään ja puinen kauha kädessään sammaleiselle kivelle metsässä.

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Jouluruuassa tiivistyvät jouluisat ruokatarinat, perinteet, yhdessäolo, kiireettömyys, hemmottelu ja nautinto. Useimmilla on jouluna aikaa istahtaa ruokapöydän ääreen ja suoda itselleen yksi vuoden ihanimmista aterioista. Pöydän ääreen kokoontujista, tai itse asiassa ruuan laittajista riippuen, pysytään tiukasti perinteisissä, rakkaissa ruokalajeissa tai tuodaan pöytään kokonaan uutta kokeiltavaa.  Tai katetaan jonkinmoinen kombinaatio edellisistä. Joulu, jos mikä on myös oivaa aikaa jakaa ruuanlaittovastuuta; yksi tuo silakat, toinen pateeta, joku jälkiruuan. Minä olen meidän perheen virallinen kinkunpaistaja leivinuunini ansiosta. Näin, jos olisi ihan tavallinen joulu.

Vuoden 2020  joulu jää monen mieleen varmasti – ja toivottavasti – poikkeuksellisena. Kokoontumisrajoitusten takia ei suuria sukujouluja vietetä, eikä matkustamista ja siirtymistä paikkakunnalta toiselle suositella. Nyt kokoonnutaan oman perheen kesken, nautitaan rauhallisesta joulutunnelmasta myös yksin ja kaksin. Tiedetään, että sama tilanne on kaikilla.

Jouluaaton aterian ajattelin rauhoittaa vain perheen kesken. Joulupäiväksi voisi kuvitella jo jonkinlaista virtuaaliateriaa kauempana asuvien perheenjäsenten kanssa. Tekniikka todettiin toimivaksi ja kaikkia ilahduttavaksi jo pääsiäisen aterialla. Ei ehkä parhaimmaksi vaihtoehdoksi, mutta oivaksi korvikkeeksi. Voihan sitä ruokailla joulunaikaan virtuaalisesti myös ystävien kesken. Lapsetkin malttavat uudessa ja erilaisessa ruokailutilanteessa istua pöydässä harvinaisen kauan.

Joulunaikaan yritän suosia myös paikallisia yrittäjiä ja tuottajia. Käyn joulurekossa ja paikallisen ravintolan turvallisesti toteuttamalla joululounaalla. Viime hetken siivouspaniikissa, joka kuuluu vääjäämättömästi omaan joulunodotukseeni, siinä aatonaaton tienoilla, tilaan perheen ruokahuollon kotiin ja helpotan pikkuisen omaa ruuanlaittorumbaani.

Kaikenlainen helpottaminen ja valmiina ostaminen on siis sallittua joulunakin. Jos olet kuitenkin kuten minä, niin sinulle osa jouluntaikaa on juuri itse tekeminen. Lapsuudestani muistan vielä, kuinka valtava määrä Oravan mummolassa leivottiin joulua varten pakkaseen joulutorttuja ja kuivakakkuja, laatikoitakin paistettiin ainakin 7 kappaletta aina yhtä sorttia. Perinteet muuttuvat, eikä pipareilla tarvitse täyttää enää isoa voipaperilla vuorattua pahvilaatikkoa (joka mummolassa säilöttiin viileän vintin portaille). Laatikot valmistuvat valmissoseista nopeasti, eikä niitä tarvitse välttämättä pakkaseen valmistaa. Joulutorttujen pakastetuista taikinalevyistä valmistuu tuoreet tortut torttukahveille. Kaloja on hyvä valikoima valmiinakin.

Silti tykkään kun talo täyttyy piparintuoksusta, joulusilakoiden teossa tuntee olevansa osa pitkän perinteen ketjua. Ruualla osoitan rakkauttani lähimmäiselle ja sen nauttiminen yhdessä on oma paras joululahjani ja – muistoni.

Ruokabloggaajalle joulun aika on inspiroivaa. Aina löytyy uutta kokeiltavaa ja kehiteltävää. Jo toisena vuotena peräkkäin Kaikki äitini reseptit – blogissa ilmestyy joulukalenteri, jossa fiilistellään joulun herkkuja. Tänä vuonna kalenterin teema on Herkullinen joulu, vuoden 2019 kalenterin teemana oli Perinteinen joulu. Olen nimittäin aika perinteisen joulutarjottavien ystävä. Ajattelen, että vuoden kaikkina muina päivinä voi syödä mitä vaan, jouluna haluan kunnioittaa oman sukuni jouluperinteitä.  Tämän jutun kuvituksena on blogistani jouluruokia- ja herkkuja, jotka haluan jakaa kanssasi. Visit Seinäjoki julkaisee reseptit kanavissaan joulunaluspäivinä.

Reseptieni myötä lähetän sinulle lämpimän hyvän joulun toivotuksen!

Kermasiika annos lasisessa kulhossa.

Helpompaa kalareseptiä tarvitsee tuskin hakea, varsinkin jos valmistat sen valmiiksi graavatusta siiasta. Rannikon varjelluin salaisuus!

Kermasiika

  • 500 g siikafilee, jonka graavaat itse (ripottele pinnalle 2 rkl merisuolaa, 2 tl sokeria, paketoi voipaperiin ja kelmuun, laita painon alle jääkaappiin min 1-2 vrk, pyyhi suola pois ja siivuta) tai ostat valmiiksi graavattua
  • kuohukermaa
  • 1 sipuli

Ota kannellinen lasipurkki ja laita sinne siikaviipaleet sekä viipaloitu tai hienonnettu sipuli. Kaada niin paljon kermaa, että kaikki peittyy. Hölskyttele purkkia niin että siika sekoittuu hyvin kermaan. Anna tekeytyä viileässä 1-2 vrk.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Itse tehty mintulta maistuva After Eight suklaa

Uutiskynnyksenkin ylittänyt After Eight suklaa maistuu yhtä herkulliselta kuin esikuvansakin, ellei jopa hetrkullisemmalta!

After Eight -suklaa

  • 200 g tummaa suklaata (50%)
  • 1 munanvalkuainen
  • 220 g tomusokeria
  • 1 tl piparminttuesanssia
  • aavistus vihreää elintarvikeväriä

Sulata puolet suklaasta vesihauteessa. Levitä suklaa leivinpellille tai tarjottimelle levitetyn leivinpaperin päälle muutaman millin paksuiseksi neliöksi. Koko on n. A4 vastaava. Vie jääkaappiin tai ulos kovettumaan.

Suklaan kovettuessa laita munanvalkuainen kulhoon ja vispaa hiukan haarukalla. Siivilöi 1/2 tomusokerista joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää piparminttu ja sen verran vihreää, että saat ihan aavistuksen hennon viherryksen aikaan tahnaan, eli kasta hammastikkua hieman pastaväriin tai käytä tippa nestemäistä. Sekoita mukaan loppu tomusokeri sileäksi.

Levitä tahna kohmettuneen suklaan päälle ohueksi kerrokseksi ja vie sitten taas jäähtymään.

Kun välikerros tuntuu jämähtäneeltä, sulata loppu suklaa, anna jäähtyä hiukan ja levitä se täytteen pinnalle.

Jäähdytä ja leikkaa varovasti paloiksi. Rustiikki lähestymistapa antaa anteeksi jos suklaa hiukan halkeilee.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Vaaleat värikkäät, jouluiset ja eri muotoiset piparit pöydällä

Vaaleat piparit ovat tulleet osaksi jouluperinteitä anoppini kautta. Näin jouluherkut elävät, jotakin tippuu matkasta ja uusia tulee tilalle

Vaaleat piparit

  • 250 g voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 11 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin sooda ja vanilja ja lisää jauhoseos taikinaan.

Anna taikinan levätä viileässä mielellään yön yli, mutta ainakin jokunen tunti.

Kauli jauhotetulla leivonta-alustalla taikina, erä kerrallaan levyksi ja ota piparkakkumuotilla haluamasi muotoisia pipareita. 

Paista 200 asteessa + – 8 minuuttia.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Ruispiparikakut uunipellillä

Yksi, josta en luovu… ja se ei ole sinappi vaan ruispiparkakut!

Mausteiset ruispiparit 

  • (n. 80 kpl normaalikokoisia)
  • 200g voita
  • 2dl ruokosiirappia tai tummaa siirappia
  • 3dl fariinisokeria
  • 2rkl kanelia
  • 2rkl jauhettua korianteria
  • 1 1/2 rkl neilikkaa
  • 1rkl inkivääriä
  • 1rkl maustepippuria
  • 1/2rkl muskottipähkinää
  • 2 kananmunaa
  • 3 1/2dl ruisjauhoja
  • 1 1/2 tl soodaa
  • 2dl mantelijauhetta
  • 4dl vehnäjauhoja
  • (alkuperäisessä oli vielä 2dl hienonnettuja karpaloita tai rusinoita, mutta niitä en ole vielä uskaltanut kokeilla, ehkä ensi vuonna…)

Mittaa voi, fariini, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja keitä kunnes sokeri liuennut. Jäähdytä seos.

Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää sooda ruisjauhoihin ja seos siirappiseokseen, lisää mantelijauhe. sekoita vehnäjauhot mukaan parissa erässä.

Kokoa taikina tiiviiksi massaksi ja peitä kannella tai kelmulla ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Työstä taikinaa noin 1/3 erissä. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla muutaman mm. paksuiseksi.

Tästä taikinasta tulee hyvät piparit sekä superohuina versioina, että reilusti paksumpinakin.
Ota piparimuotilla pipareita.
Paista 6 min 200 asteessa.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Waldorfinsalaatti kulhossa.

Waldorfinsalaatti on klassikko, joka sopii erinomaisesti joulupöytään.

Waldorfinsalaatti

  • 4-5 sellerinvartta
  • 2 hapokasta omenaa (granny smith)
  • 100 g siemenettömiä viinirypäleitä
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1/2 dl ranskankermaa
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1/2 tl suolaa 

Huuhtele sellerinvarret ja suikaloi ohuelti. Pese ja kuutioi omenat (en kuori) ja halkaise viinirypäleet. Rouhi pähkinät. 
Sekoita ranskankerma, majoneesi ja suola. Voit lievittää kastiketta tilkalla kermaa tai omenamehua.
Sekoita kaikkia aineet sekaisin.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Luumupannukakut sommiteltuna lautasen päälle

Joulunpyhien kiirettömän aamiaisen kruunaavat suloiset luumupannukakut.

Luumupannukakut

  • 12 kpl taikina:
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g voita
  • luumuhilloa
  • tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen ja tuikkaa muffinipelti uuniin lämpiämään.

Vispaa kaikki taikinan aineet sileäksi taikinaksi. Anna mielellään tekeentyä ja turvota 10 min. Taikinan voi valmistaa myös vaikka edellisenä iltana odottamaan jääkaappiin.

Kuutioi voi 12 osaan, ota pelti uunista ja pudota joka koloon yksi noin tl kokoinen voipala sulamaan. Pyörittele hiukan peltiä, että reunatkin tulee voideltua.

Annostele joka koloon taikinaa n. 3/4 dl.

Paista uunissa 15 minuuttia tai kunnes pannukakut ottavat kauniisti väriä reunoille.

Irrota valmiit pannukakut vuoasta, lusikoi jokaisen keskelle vähän luumuhilloa ja pölläytä pintaan tomusokeria. Tarjoile heti.

Lue lisää Nanna Rintalan blogista.

Seinäjokelainen ruokabloggaaja Nanna Rintala

Lisää samanlaisia tarinoita

Lue lisää tarinoita