Talviuintia Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Talviuintia Seinäjoella

Jos olet sairas tai sinulla on flunssan oireita, jää kotiin. Avantopaikoilla vieraillessa, pidä turvavälejä muihin. Muista aktivoida Koronavilkku-sovelluksesi käydessäsi paikoissa, joissa on muita ihmisiä. Käytä maskia aina mahdollisuuksien mukaan.

Avanto, jäinen aukko mustaan veteen. Primitiiviset vaistot lähettävät pakenemiskäskyä ruumiille, vaatien lämpöön palaamista ja jäisestä vedestä perääntymistä. Mutta tästä taas löydän itseni, ottamassa askeleen pistelevän kylmään veteen, huvikseni.

Tänään vierailemme Seinäjoen avantopaikoista Sahalammella, Veneskosken Louhoksella ja Tanelinrannalla.

Mietin miltä minusta mahtaa tuntua päivän päätteeksi. Aamu-uinti Sahalammella, töiden jälkeen Veneskoskelle ja lopulta ennen auringon laskua Tanelinrannalle saunomaan. Ilman saunaa, avantouiminen on hieman haastavaa mutta silti yhtä ihanaa! Joka kerta tuntuu kuitenkin pieni epäilys takaraivossa, joka vielä pyytää harkitsemaan uudelleen veteen laskeutumista.

Sahalampi

Kesäisin keskustan suosituin uimaranta oli jäinen ja ranta lumessa. Termari täynnä kuumaa teetä ja villasukat jaloissa, seisoskelin laiturilla hieman (hyvin) epävarmana tästä herätyksestä. Auringon nousun aikaan, jään pinta oli kuin hopeaa.

Laiturin läheltä löytyy talviuintia varten pukuhuoneena toimiva kontti. Pukukopin avaimen voi ostaa Uimahalli-Urheilutalon palvelupisteestä. Hinta 5,50 € kappale.

Paikalle pyöräili hymyilevä uimari, hän oli täynnä rauhallisuutta kävellessään veteen nauttimaan sen herättävästä voimasta. Hänen vinkkinsä avantoon menemistä pohtiville: ’’Mene äläkä mieti!’’ Kun hän oli levollisesti uiskennellut jäisessä vedessä, hän puki päälleen ja iloisesti päivänjatkoja toivottaen jatkoi pyörällä matkojansa.

Niinpä juoksin päättäväisesti veteen ja yritin saavuttaa saman seesteisyyden kuin tapaamallani uimarilla oli. Veden kylmyys yllätti. Kylmyys oli kuin kuumia neuloja ympäri kehoa ja kun palauduin hengityksen salpautumisesta, kaikki tuntui hyvin juhlalliselta.

Talviuimisen terveysvaikutuksista ei tarvitse kiistellä. Jäinen pimeys antaa keholle energiaa. Ruumis alkaa tuottaa endorfiineja ja veri alkaa kiertämään, onnistumisen tunne on jopa koukuttava.

Veneskosken Louhoksen uimaranta

http://veneskoski.fi/toiminta/

Energisen työpäivän jälkeen olin innoissani seuraavasta kohteesta, Veneskosken louhoksen avannosta. Kaunis louhos sijaitsee Seinäjoen keskustasta noin 11 kilometrin päässä. Veneskosken Louhoksella on sauna, pukuhuone ja nuotiopaikka.

Veneskoskella saunaa lämmittää Veneskoski-Viitala-seura. Sauna on lämpimänä keskiviikkoisin 17:00 – 19:00 ja lauantaisin 16:00 – 19:00. Yhden kerran saunamaksu on 5 euroa, Veneskoski seuran sivuilta löydät ohjeet tilojen vuokraamiseen ja maksun suorittamiseen.

Huomio! Veneskoski-Viitala-seura tiedottaa: Saunassa saa olla kerrallaan maksimissaan 8 henkilöä. Sauna-aika on kerrallaan maksimissaan 1 tunti/hlö, että kaikki halukkaat pääsevät nauttimaan saunasta ja avannosta.

Veneskosken uimaranta on täynnä kesäisiä muistoja. Talvella metsän keskellä sijaitseva ranta on rauhallinen paikka avannon lisäksi nuotioretkelle. Taivas oli menossa pilvien peittoon ja näytti kuin se olisi juoninut pientä myräkkää. Veneskoski-Viitala-seura on koristellut jouluvaloin polun laiturilta avantoon. Iltaisin näkymä on kuin talvisesta romanttisesta elokuvasta.

Jos tämä avanto into menee ohi ymmärryksesi, takaan että ymmärrät sitä heti kun olet kokeillut, miltä avantoon pulahtaminen tuntuu. Ymmärrät raikkauden tunteen aivan uudella tavalla uinnin jälkeen.

Avantouimarin vinkit:

  • Pue lämpimät vaatteet, joiden avulla pysyt lämpimänä ennen avantoa ja sen jälkeen.
  • Älä mene avantoon jos olet sairas.
  • Avantoon voit pukea hatun ja uimiseen sopivat kengät.
  • Älä mene liian nopeasti saunasta avantoon ja avannosta saunaan.
  • Ota avantoreissuun mukaan ystävä! Avantoon mennessä ei saa olla yksin!

Tanelinranta

http://lakeudenavantouimarit.net/index.html

Auringon laskun kultainen valo kurkisti esiin horisontista ja Tanelin rannan sauna oli lämmin. Tanelinranta sijaitsee Hyllykalliolla ja se on helposti saavutettavissa esimerkiksi bussilla. Olimme siskoni kanssa eilen sopineet tapaamisen avannon merkeissä, vietämme usein tällaisia iltamia yhdessä. Hän ei voinut uskoa minun käyneen jo kahdesti uimassa jo vielä ilman saunaa. Ei se tuntunut jälkikäteen niin pahalta!

Käyntimaksut:
Aikuiset 6 €, jäsenet 4 €
Alle 16 v. 3,50 €, jäsenet 2 €,
Alle 7 v. 0 €
Opiskelijat 4€

Saunan lämpö toi raukeuden ruumiiseen. Aurinko oli laskemassa piiloon ja illan mukana tullut viima alkoi tuntua pistelevältä. Auringon viimeiset säteet, avanto & sauna! Miten täydellinen tunnelma palata vielä päivän päätteeksi jään syleilyyn, jättää murheet lammen pohjaan ja yrittää kestää edes muutama minuutti ylimmällä lauteella.

Löysin sen aamu-uinnilla tapaamani uimarin autuaan olemuksen itsestänikin. Avannosta nauttiminen on myös itsensä ylittämistä. On hetkiä, jolloin tekisi mieli kääntyä pois mustasta jäisestä aukosta, mutta on parempi vain tehdä se kuin jäädä pohdiskelemaan mitään. Ja sitten se on tehty.  

Jos ikinä on tarve päästä ylitse jostain harmittavasta asiasta, säikäytä se pois avannon avulla.

Lauantaisin Tanelinrannan lauteilla on usein paikallisia avanto uijia. Jos sinulla on ensimmäinen kerta avannolla, saat varmasti monia vinkkejä ja tsemppejä toisilta harrastajilta. Avantouijien yhteisö on aina avoin kaikille innokkaille kokeilijoille.

Eli, miltä minusta tuntuu nyt kolmen avanto kokemuksen jälkeen? – Ihanan levolliselta. Suosittelen yhtä kertaa per viikko, se riittää lataamaan akut. Seesteisyys seurasi minua kuin päiväunien jälkeinen olo. Se olo, kun et ole aivan varma paljonko kello on mutta mieli on kevyt ja onnellinen.

Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa tätä avanto päivää kuin täyttävä, lämmittävä ateria. Vinola on miellyttävä Wine & Bistro -ravintola aivan Seinäjoen torin laidalla.

https://vinola.fi/vinola/

Vegaanista pestopastaa odotellessa, saunan rentous todellakin vei jalat alta. Italialaista kuivapastaa, yrttejä, vegaanista juustoa ja vegaanista viiniä. Avannon tuoma raukeus teki kaikesta ihastuttavaa.

Ikkunasta avautui näkymä pimeälle ja tuuliselle torille. Paksuihin talvitakkeihin suojautuneita ihmisiä kulki torin halki koteihinsa lämmittelemään. Toivon että edes jokunen heistä saa joskus tuntea kuinka vapauttavaa on antautua avannon kylmyydelle.

Visit Seinäjoki haluaa haastaa sinut kokeilemaan Seinäjoen avantoja!

Saunat lämpiävät Veneskoskella ja Tanelinrannalla vielä pitkälle kevääseen asti!

Kirjoittaja: Ilta Lauriina Lahti @ilta.lauriina
Kuvaaja: Joni Kuusisto @j.kuu

Lisää samanlaisia tarinoita